×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Започна дело на „Флагман” срещу главния прокурор: Защитата му твърди, че няма регламент за срещите му


Започна дело на „Флагман” срещу главния прокурор: Защитата му твърди, че няма регламент за срещите му
След ЦУМ-гейт Корнелия Нинова обясни, че нейната среща с Цацаров била записана надлежно, от прокуратурата обаче твърдят, че няма такава практика
11 Ноември 2017, Събота, 02:45 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

От администрацията на Сотир Цацаров обясниха, че не са длъжни да отговарят на въпроси по Закона за достъп до обществена информация

За срещите на главния прокурор и тяхното провеждане няма регламент. С този аргумент юрисконсулт от администрацията на обвинител №1 поиска от съда да прекрати дело на „Флагман” срещу мълчалив отказ за достъп до обществена информация.

С две журналистически писма от месец юни до главния прокурор Сотир Цацаров поискахме информация, свързана с начина на регламентиране на официалните му срещи. Повод за това станаха скандалът ЦУМ-гейт и среща на лидера на БСП Корнелия Нинова с Цацаров по време на предизборната кампания през март т.г.

По Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) попитахме следното:

1. Записват ли се официалните срещи на главния прокурор?
2. Ако се записват, в каква форма се осъществява това и вписват ли се детайли като дата, час, място на срещата, участващи лица?
3. Част ли е тази информация от регистър или книга?
4. Документират ли се тези срещи чрез докладни записки или др. подобни документи?
5. Вписват ли се планираните срещи в работния график на главния прокурор, под каква форма и в какъв срок се съхранява този график?

Отговор от институцията обаче не дойде, което ни принуди да подадем жалба в Административен съд – София град, който на 6 ноември даде ход на делото.
Любопитното е, че според защитника на прокуратурата – юрисконсулт Ирена Касалова, за срещите на обвинител №1 регламент няма.
С този довод от институцията поискаха съдът да остави жалбата без разглеждане и да прекрати производството по делото. Според г-жа Касалова институциите нямат задължение да отговарят на въпроси на гражданите.
Съдията видимо се смути от този аргумент и даде да се разбере, че няма как да го приеме. Ход на делото бе даден, а изходът се очаква след около месец.


В писменото становище на прокуратурата до съда се посочва за въпросите от „Флагман”: „Въпросите се отнасят до срещите на главния прокурор и тяхното провеждане, за което в ПРБ няма регламент. Следователно поставените въпроси касаят информация, която не е обективирана, не съществува във вида в който се иска, а следва да се създаде, каквото задължение държавния орган няма (…) Отговорите съдържат информация, която не е налична, не се съхранява и не може да се предостави по реда на ЗДОИ.”

Това на практика означава, че за срещите на главния прокурор няма никакъв регламент и те остават скрити за обществото.
Припомняме, че казусът възникна по повод срещата на Сотир Цацаров с издателя Сашо Дончев в кабинета на Георги Гергов в столичния ЦУМ.
Дончев бе скандализиран от това, че бил подложен на натиск от страна на Цацаров.
На срещата е присъствал домакинът Георги Гергов, заради което той бе изключен от Изпълнителното бюро на БСП по искане на лидера Корнелия Нинова.
Гергов от своя страна разкри, че и самата Нинова е имала среща с Цацаров по време на предизборната кампания в началото на годината.

Лидерката на БСП от своя страна отговори: „Да, срещали сме се – в кабинета му, в прокуратурата, в приемната му, където той приема. Официална среща, уговорена между нашите два кабинета, поискана официално. Тя ми стои и в програмата (…) Е, как тайна среща?! Отиваш в прокуратурата, в приемното му време, в приемната, записват те, там са десетки хора и си на тайна среща – моля ви, това не е сериозно!”

В съда тези думи на Корнелия Нинова бяха припомнени на прокуратурата. Излиза, че някой лъже. Или Нинова – че срещата й е била записана, или прокуратурата – която твърди, че няма такава практика.

Адвокатът ни от Програма „Достъп до информация” Александър Кашъмов коментира след делото: „Всъщност твърдението на представителката на прокуратурата е, че няма такъв регистър, което поставя сериозни въпроси.”

Адв. Кашъмов е категоричен, че независимо дали има регистър на срещите или не, от Върховната касационна прокуратура са длъжни по закон да отговорят на питанията на „Флагман”.

„Друг е въпросът, че ако се докаже, че такава документация няма задължение да се създава и съхранява, то възниква проблемът – дали във Върховна касационна прокуратура и в кабинета на главния прокурор съществуват адекватни механизми за превенция на конфликта на интереси, на корупция и на други негативни явления в обществото. Защото не мога да си представя, че в 21-и век в една държава-членка на Европейския съюз е допустимо едно такова развързване на ръцете на една висша фигура във властта”, коментира още Александър Кашъмов.

По повод тезата на защитата на прокуратурата той заяви: „Тя е на мнение, че Законът за достъп до обществена информация не дава възможност гражданите да поставят запитвания, а единствено се отнася до случаи, в които те искат достъп до конкретен документ. И когато не съществува такъв документ, видите ли, институциите не били длъжни да отговарят. Ако се приеме такава теза, това означава съществено да се ограничи правото на гражданите за достъп до обществена информация, защото в редица случаи те не знаят дали даден документ съществува, кой е той, как се казва и т.н. Това би означавало ние да се върнем в тъмнината на секретността, в която живеехме преди приемането на този закон. Разбира се, Върховният административен съд още през 2006 г. се е произнесъл, че институциите дължат отговор и на запитвания, които са свързани и с определен въпрос, включително и въпросът дали дадени документи са създадени, който е много важен в случая.”

Адв. Кашъмов обясни, че му е трудно да си представи, че главният прокурор, като една висша институция в държавата, снабдена може би с най-много власт от всички и избиран за седем години, няма да бъде отчетен пред обществото, защото ще се позовава на това, че не му бил поискан конкретен документ.
„Смятам, че този довод не би трябвало да се приема от съда, най-вероятно той няма и да се приеме, защото ние ще посочим практиката, която е създадена през годините. И предполагам, надявам се и смятам за правилно главният прокурор да бъде осъден да предостави искания достъп до информация, така че обществото да знае наистина записват ли се срещите, подреждат ли се в регистър и ако това не се прави, да можем да разберем защо и не развързва ли това ръцете на главния прокурор да се среща с когото си иска, без за обществото да става ясно с кого, по каква тема и т.н.”, каза още Александър Кашъмов.

В категории: Темида , Политика


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
12
Коментара по темата
12.
12 Някой знаели ,защо...
12.11.2017 09:48:25
0
2
Някой знаели,защо толкова много ЮРИСТИ и ПРОКУРОРИ си помагат взаимно ,да не излиза на БЯЛ СВЯТ ...ИСТИНАТА за НЯКОЛКО ИЗВЪРШЕНИ ИМОТНИ ИЗМАМИ В АЙТОС и с.ЧЕРНА МОГИЛА
НАЛИ БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА....
667/16 от 16.06.2016г по описа на РП-Айтос
Защо до днес 12.11.2017г ...няма никакъв резултат по случая
Флагман попитайте г-н Цацаров тъй,тъй ще си комуникирате.
11.
Шехиризада
11.11.2017 22:37:35
0
4
Цаца написах книга за 1001 престъпления от Айтос .Кога ще прочетете книгата?
10.
до 007
11.11.2017 22:29:04
0
4
Сетих се коя е скандално известната личност.Това ще е Лакомото дупе от Лаком дол.Но нали знаеш поговорката ."Лакомо дупе -кръв с..е"!
9.
007
11.11.2017 22:22:04
0
4
Да не съм повече АГЕНТ 007, Ако това не е някоя скандална личност около БУРГАС която живее.
Само то може да му помогне
Наистина не си играя майтап
ДО...6
8.
do 5
11.11.2017 22:18:00
0
4
Явно вече решиха да ни изгонят ,не само от къщите ни ,но и от държавата ни!Това е модерно робство!
7.
7
11.11.2017 22:08:37
0
4
Басрито се съмнявам ,че излизаше с една смахната руса акушерка?
6.
ДПС, ГЕРБ, БСП и патрЕЕЕооотите
11.11.2017 22:01:31
0
3
#КОЙ ще защити нашият приятел цацата?
5.
667/16 от 16.06.2016 рп-айтос
11.11.2017 21:41:07
0
4
Г-н Сотир Цацаров е сезиран и за важни и неотложни проблеми възникнали след сезиране на РП-Айтос за извършени няколко ИМОТНИ ИЗМАМИ с пр.пр 667/16 от 16.06.2016г по описа на РП-Айтос
ВКП-София така и не обърнаха малко внимание на сигналите ми до тях
4.
Учуден
11.11.2017 21:33:18
0
6
Абе Флагман,цяло лято четем коментари за съдийка от Айтос,прокурорка от Айтос и за някакъв Басри -докладвахте,ли на Цацаров какво пишат за тях?Нали искате да сте първи ,а пропуснахте сензацията!Само да ви кажа,че май се готвят за нещо и вече не е документна измама ами дай Боже някой да не пострада.
3.
ахахаха
11.11.2017 18:51:57
4
6
Флегмените отново се излагат. Никой нищо няма да ви даде, защото ако ви даде трябва да ви осъди. И то не само за фалшивите ви новини. Лисицов, я кажи клите накъде пътуваха по изборите, имаш ли документ за това?
2.
БРАВО г–н Лисицов
11.11.2017 17:52:45
3
10
ТОЧНО ТАКОВА ТРЯБВА ДА Е ОТНОШЕНИЕТО КЪМ"СЛУГИТЕ НА НАРОДА"–ПЪЛНА ПРОЗРАЧНОСТ НА ПОВЕДЕНИЕТО ИМ/ИНАЧЕ СЕ САМОЗАБРАВЯТ
1.
БРАВО БРАВО БРАВО
11.11.2017 17:45:05
6
10
ТУК СТЕ ИСТИНСКИ ЖУРНАЛИСТИ БЕЗ СТРАХ РАЗСЛЕДВАТЕ И ОГЛАСЯВАТЕ ЗАДКУЛИСИЕТО –НЕДОПУСТИМО ЗА ИНСТИТУЦИЯТА "НАД КОЯТО Е САМО НЕБЕТО"
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори