×
Парламентарни избори 2022 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • ДПС пусна сигнал в РИК Бургас срещу Юмер Иляз, действащ кмет на Черноград, който се оказа регистриран застъпник на вота, РИК предприе незабавни мерки
  • Избирателната активност в област Бургас към 11 часа е 8,50 %, за град Бургас - 7,41 %
  • Изборният ден върви нормално в Бургас, има две жалби в РИК, но те са за крайно незначителни нарушения
  • 365 хил.избиратели имат право на глас в този вот в Бургаска област, очаква се до урните да отидат най-много 40 %
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Започна дело на „Флагман” срещу главния прокурор: Защитата му твърди, че няма регламент за срещите му


Започна дело на „Флагман” срещу главния прокурор: Защитата му твърди, че няма регламент за срещите му
След ЦУМ-гейт Корнелия Нинова обясни, че нейната среща с Цацаров била записана надлежно, от прокуратурата обаче твърдят, че няма такава практика
11 Ноември 2017, Събота, 02:45 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

От администрацията на Сотир Цацаров обясниха, че не са длъжни да отговарят на въпроси по Закона за достъп до обществена информация

За срещите на главния прокурор и тяхното провеждане няма регламент. С този аргумент юрисконсулт от администрацията на обвинител №1 поиска от съда да прекрати дело на „Флагман” срещу мълчалив отказ за достъп до обществена информация.

С две журналистически писма от месец юни до главния прокурор Сотир Цацаров поискахме информация, свързана с начина на регламентиране на официалните му срещи. Повод за това станаха скандалът ЦУМ-гейт и среща на лидера на БСП Корнелия Нинова с Цацаров по време на предизборната кампания през март т.г.

По Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) попитахме следното:

1. Записват ли се официалните срещи на главния прокурор?
2. Ако се записват, в каква форма се осъществява това и вписват ли се детайли като дата, час, място на срещата, участващи лица?
3. Част ли е тази информация от регистър или книга?
4. Документират ли се тези срещи чрез докладни записки или др. подобни документи?
5. Вписват ли се планираните срещи в работния график на главния прокурор, под каква форма и в какъв срок се съхранява този график?

Отговор от институцията обаче не дойде, което ни принуди да подадем жалба в Административен съд – София град, който на 6 ноември даде ход на делото.
Любопитното е, че според защитника на прокуратурата – юрисконсулт Ирена Касалова, за срещите на обвинител №1 регламент няма.
С този довод от институцията поискаха съдът да остави жалбата без разглеждане и да прекрати производството по делото. Според г-жа Касалова институциите нямат задължение да отговарят на въпроси на гражданите.
Съдията видимо се смути от този аргумент и даде да се разбере, че няма как да го приеме. Ход на делото бе даден, а изходът се очаква след около месец.


В писменото становище на прокуратурата до съда се посочва за въпросите от „Флагман”: „Въпросите се отнасят до срещите на главния прокурор и тяхното провеждане, за което в ПРБ няма регламент. Следователно поставените въпроси касаят информация, която не е обективирана, не съществува във вида в който се иска, а следва да се създаде, каквото задължение държавния орган няма (…) Отговорите съдържат информация, която не е налична, не се съхранява и не може да се предостави по реда на ЗДОИ.”

Това на практика означава, че за срещите на главния прокурор няма никакъв регламент и те остават скрити за обществото.
Припомняме, че казусът възникна по повод срещата на Сотир Цацаров с издателя Сашо Дончев в кабинета на Георги Гергов в столичния ЦУМ.
Дончев бе скандализиран от това, че бил подложен на натиск от страна на Цацаров.
На срещата е присъствал домакинът Георги Гергов, заради което той бе изключен от Изпълнителното бюро на БСП по искане на лидера Корнелия Нинова.
Гергов от своя страна разкри, че и самата Нинова е имала среща с Цацаров по време на предизборната кампания в началото на годината.

Лидерката на БСП от своя страна отговори: „Да, срещали сме се – в кабинета му, в прокуратурата, в приемната му, където той приема. Официална среща, уговорена между нашите два кабинета, поискана официално. Тя ми стои и в програмата (…) Е, как тайна среща?! Отиваш в прокуратурата, в приемното му време, в приемната, записват те, там са десетки хора и си на тайна среща – моля ви, това не е сериозно!”

В съда тези думи на Корнелия Нинова бяха припомнени на прокуратурата. Излиза, че някой лъже. Или Нинова – че срещата й е била записана, или прокуратурата – която твърди, че няма такава практика.

Адвокатът ни от Програма „Достъп до информация” Александър Кашъмов коментира след делото: „Всъщност твърдението на представителката на прокуратурата е, че няма такъв регистър, което поставя сериозни въпроси.”

Адв. Кашъмов е категоричен, че независимо дали има регистър на срещите или не, от Върховната касационна прокуратура са длъжни по закон да отговорят на питанията на „Флагман”.

„Друг е въпросът, че ако се докаже, че такава документация няма задължение да се създава и съхранява, то възниква проблемът – дали във Върховна касационна прокуратура и в кабинета на главния прокурор съществуват адекватни механизми за превенция на конфликта на интереси, на корупция и на други негативни явления в обществото. Защото не мога да си представя, че в 21-и век в една държава-членка на Европейския съюз е допустимо едно такова развързване на ръцете на една висша фигура във властта”, коментира още Александър Кашъмов.

По повод тезата на защитата на прокуратурата той заяви: „Тя е на мнение, че Законът за достъп до обществена информация не дава възможност гражданите да поставят запитвания, а единствено се отнася до случаи, в които те искат достъп до конкретен документ. И когато не съществува такъв документ, видите ли, институциите не били длъжни да отговарят. Ако се приеме такава теза, това означава съществено да се ограничи правото на гражданите за достъп до обществена информация, защото в редица случаи те не знаят дали даден документ съществува, кой е той, как се казва и т.н. Това би означавало ние да се върнем в тъмнината на секретността, в която живеехме преди приемането на този закон. Разбира се, Върховният административен съд още през 2006 г. се е произнесъл, че институциите дължат отговор и на запитвания, които са свързани и с определен въпрос, включително и въпросът дали дадени документи са създадени, който е много важен в случая.”

Адв. Кашъмов обясни, че му е трудно да си представи, че главният прокурор, като една висша институция в държавата, снабдена може би с най-много власт от всички и избиран за седем години, няма да бъде отчетен пред обществото, защото ще се позовава на това, че не му бил поискан конкретен документ.
„Смятам, че този довод не би трябвало да се приема от съда, най-вероятно той няма и да се приеме, защото ние ще посочим практиката, която е създадена през годините. И предполагам, надявам се и смятам за правилно главният прокурор да бъде осъден да предостави искания достъп до информация, така че обществото да знае наистина записват ли се срещите, подреждат ли се в регистър и ако това не се прави, да можем да разберем защо и не развързва ли това ръцете на главния прокурор да се среща с когото си иска, без за обществото да става ясно с кого, по каква тема и т.н.”, каза още Александър Кашъмов.

В категории: Темида , Политика


12
Коментара по темата
12.
12 Някой знаели ,защо...
12.11.2017 09:48:25
0
2
Някой знаели,защо толкова много ЮРИСТИ и ПРОКУРОРИ си помагат взаимно ,да не излиза на БЯЛ СВЯТ ...ИСТИНАТА за НЯКОЛКО ИЗВЪРШЕНИ ИМОТНИ ИЗМАМИ В АЙТОС и с.ЧЕРНА МОГИЛА
НАЛИ БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА....
667/16 от 16.06.2016г по описа на РП-Айтос
Защо до днес 12.11.2017г ...няма никакъв резултат по случая
Флагман попитайте г-н Цацаров тъй,тъй ще си комуникирате.
11.
Шехиризада
11.11.2017 22:37:35
0
4
Цаца написах книга за 1001 престъпления от Айтос .Кога ще прочетете книгата?
10.
до 007
11.11.2017 22:29:04
0
4
Сетих се коя е скандално известната личност.Това ще е Лакомото дупе от Лаком дол.Но нали знаеш поговорката ."Лакомо дупе -кръв с..е"!
9.
007
11.11.2017 22:22:04
0
4
Да не съм повече АГЕНТ 007, Ако това не е някоя скандална личност около БУРГАС която живее.
Само то може да му помогне
Наистина не си играя майтап
ДО...6
8.
do 5
11.11.2017 22:18:00
0
4
Явно вече решиха да ни изгонят ,не само от къщите ни ,но и от държавата ни!Това е модерно робство!
7.
7
11.11.2017 22:08:37
0
4
Басрито се съмнявам ,че излизаше с една смахната руса акушерка?
6.
ДПС, ГЕРБ, БСП и патрЕЕЕооотите
11.11.2017 22:01:31
0
3
#КОЙ ще защити нашият приятел цацата?
5.
667/16 от 16.06.2016 рп-айтос
11.11.2017 21:41:07
0
4
Г-н Сотир Цацаров е сезиран и за важни и неотложни проблеми възникнали след сезиране на РП-Айтос за извършени няколко ИМОТНИ ИЗМАМИ с пр.пр 667/16 от 16.06.2016г по описа на РП-Айтос
ВКП-София така и не обърнаха малко внимание на сигналите ми до тях
4.
Учуден
11.11.2017 21:33:18
0
6
Абе Флагман,цяло лято четем коментари за съдийка от Айтос,прокурорка от Айтос и за някакъв Басри -докладвахте,ли на Цацаров какво пишат за тях?Нали искате да сте първи ,а пропуснахте сензацията!Само да ви кажа,че май се готвят за нещо и вече не е документна измама ами дай Боже някой да не пострада.
3.
ахахаха
11.11.2017 18:51:57
4
6
Флегмените отново се излагат. Никой нищо няма да ви даде, защото ако ви даде трябва да ви осъди. И то не само за фалшивите ви новини. Лисицов, я кажи клите накъде пътуваха по изборите, имаш ли документ за това?
2.
БРАВО г–н Лисицов
11.11.2017 17:52:45
3
10
ТОЧНО ТАКОВА ТРЯБВА ДА Е ОТНОШЕНИЕТО КЪМ"СЛУГИТЕ НА НАРОДА"–ПЪЛНА ПРОЗРАЧНОСТ НА ПОВЕДЕНИЕТО ИМ/ИНАЧЕ СЕ САМОЗАБРАВЯТ
1.
БРАВО БРАВО БРАВО
11.11.2017 17:45:05
6
10
ТУК СТЕ ИСТИНСКИ ЖУРНАЛИСТИ БЕЗ СТРАХ РАЗСЛЕДВАТЕ И ОГЛАСЯВАТЕ ЗАДКУЛИСИЕТО –НЕДОПУСТИМО ЗА ИНСТИТУЦИЯТА "НАД КОЯТО Е САМО НЕБЕТО"
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Не се плашете, ако чуете сирени в понеделник! Не ни нападат! Не се плашете, ако чуете сирени в понеделник! Не ни нападат! Ще извършват редовните тестове на системите за известяване  Туристическите автобуси чакат по 5 часа на Капитан Андреево заради изборите Туристическите автобуси чакат по 5 часа на Капитан Андреево заради изборите Чакахме от 6 часа сутринта днес, за да минем границата. Автомобилите преминават безпроблемно, но автобусите не бяха пускани, оплакват се потърпевши   Христиан Митев: Гласувах за спасение на България Христиан Митев: Гласувах за спасение на България За съжаление активността в Бургас, както и на повечето места в страната, е ниска, каза зам.-председателят на НФСБ   Галя Желязкова: Гласувах за стабилно правителство и за народни представители, които имат решения Галя Желязкова: Гласувах за стабилно правителство и за народни представители, които имат решения Да сложим край на безвремието, призова Желязкова   Куриозна случка в Бургас! Жена избяга с разписката от машината Куриозна случка в Бургас! Жена избяга с разписката от машината Дойде, направи своя вот, след това видя, че не е това, което е искала, взе си бележката и си тръгна, обясниха от СИК Гълъб Донев: Гласувах за народни представители, които разбират и ще решават истинските проблеми на хората Гълъб Донев: Гласувах за народни представители, които разбират и ще решават истинските проблеми на хората България прави решителни стъпки за диверсификация на доставки и пътища за доставки, каза служебният премиер Кирил Петков гласува със съпругата си Линда и обяви с кого ще направи коалиция Кирил Петков гласува със съпругата си Линда и обяви с кого ще направи коалиция Днес ясната коалиция, която заявявам, че ще направим, е коалицията с българския народ Глад за майстори, ремонтът вкъщи ни излиза двойно Глад за майстори, ремонтът вкъщи ни излиза двойно Цените са почти двойни спрямо две години по-рано Корнелия Нинова: България има нужда от социален стълб Корнелия Нинова: България има нужда от социален стълб Гласувах за сигурност и спокойствие във всеки български дом, каза лидерът на БСП   Слаба избирателна активност в Бургас до 11 часа, едва 7,41 % са гласували Слаба избирателна активност в Бургас до 11 часа, едва 7,41 % са гласували Активността за областта е 8,50 %, по-ниска от последния вот през ноември м.г.
Приключи изборният ден за българите в Нова Зеландия Приключи изборният ден за българите в Нова Зеландия Заради часовата разлика изборният ден в Нова Зеландия започна в 21:00 часа българско време вчера Кадиров призова Путин: "Ядрен" отговор Кадиров призова Путин: "Ядрен" отговор Изявлението на чеченския лидер идва само ден след поредното руско поражение на бойното поле - изтеглянето на руските сили от ключовия град Лиман Какво се случи с последния любим на Невена Коканова Какво се случи с последния любим на Невена Коканова 10 години по-младият от актрисата моряк Лъчезар издъхнал на кораб в Америка 129 загинаха при безредици на футболно дерби, сред тях има жени и деца 129 загинаха при безредици на футболно дерби, сред тях има жени и деца Полицията използва сълзотворен газ срещу хората и стана страшно Нарушения в Турция: Улесняват хората, които не знаят български, с указания на майчиния им език Нарушения в Турция: Улесняват хората, които не знаят български, с указания на майчиния им език До последно имаше липсващи членове на СИК-ове от политическата квота, които бяха сменени в последния момент Поредна ескалация: Експлозии се чуха на стратегическо летище в Крим Поредна ескалация: Експлозии се чуха на стратегическо летище в Крим Самолет с боеприпаси се е запалил, според данни на губернатора на Севастопол Земетресение от 4,2 по Рихтер в Източна Турция Земетресение от 4,2 по Рихтер в Източна Турция Епицентърът на труса е бил в района на град Терджан Камикадзе уби 30 души Кабул Камикадзе уби 30 души Кабул Атентатор самоубиец атакува учебно заведение в афганистанската столица. Дизеловата криза в Европа ще се задълбочава Дизеловата криза в Европа ще се задълбочава Πo дyмитe нa aнaлизaтopи и тъpгoвци цeнитe нa дизeлa щe cĸoчaт Сензация от Англия: Назначават жена на мястото на Саутгейт Сензация от Англия: Назначават жена на мястото на Саутгейт Прочутата треньорка изведе националния отбор на Англия до титлата на Евро 2022 преди няколко месеца, а преди пет години направи същото и с родината си Нидерландия
Слави Трифонов Слави Трифонов Кирил Петков е невнятен лъжец, който сам си вярва
Виц на деня Виц на деня Колкото повече спиш, толкова повече ти се спи. Колкото повече ядеш, толкова по-голям апетит имаш. Само с работата някак си не стоят така нещата... Виц на деня Виц на деня Кон тича през пустинята, тича, тича. Спира и си казва:
- Е са за кво тичам?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Икономиката зависи от икономистите по същия начин, както времето от метеоролозите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори