×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще се явя като независим, ако участвам на следващите избори – няма смисъл да се връщам към партийна кандидатура


Ще се явя като независим, ако участвам на следващите избори – няма смисъл да се връщам към партийна кандидатура
В Карнобат има уникално разбирателство и диалог между всички партии от целия политически спектър, твърди кметът Георги Димитров
06 Ноември 2017, Понеделник, 02:00 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимка: Авторът

Всички мислим, че трябва да има окрупняване на общините, но никой не смее да бръкне с пръст в раната, казва членът на Управителния съвет на НСОРБ


Георги Димитров е роден на 11 юли 1957 г. в гр. Карнобат. Завършил е Великотърновския университет, специалност „Българска филология”. През 1988 г. специализира „Стопанско управление”. На местните избори през 2015 г. е избран за кмет на община Карнобат за трети мандат. Член на Управителния съвет на на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) за мандатите 2007–2011 и 2011–2015 г., както и в момента. 


- Г-н Димитров, около наводненията на 25 октомври телевизиите съобщаваха статистика, според която в Карнобат е имало най-много дъжд, но не чухме за някакви бедствия...
- Нямаше бедствия, но се наводниха десет къщи, както и подлезът на гарата. Но след толкова много дъжд това беше минималното, което можеше да се случи. В интерес на истината дъждоприемните шахти бяха почистени 15-20 дена преди това. Вложихме пари за почистване на деретата. И ние имаме написани няколко акта от държавната комисия за метрологичен надзор, но те се оказаха прави за това, което искат. Ако в Бургаска област има 250 язовира, 72 от тях са в Карнобат – общински и два-три държавни. Скъсахме един язовир, но той всъщност не донесе никакви щети. Загубихме само язовирната стена. Но при 193 литра дъжд на кв. метър щетите са минимални. Съжалявам за това, което стана в общините Бургас и Камено, защото там дадохме пет жертви.

- Разрушената стена при вас на какъв язовир е?
- Малък общински язовир.

- Частни язовири в общината нямате ли?
- Не, частни нямаме, но всичките ни язовири са отдадени под наем или под аренда и се поддържат от оператори, които имат съответните задължения по поддръжката. Друг е въпросът, че като собственик сме отговорни ние.

- Някой от институциите обади ли Ви се да пита каква е ситуацията?
- О, да, разбира се. Непрекъсната връзка поддържахме с областния управител, със заместник-областния управител, който е карнобатлия, а също и с държавната комисия за метрологичен надзор. Обаждаха се непрекъснато.

- А депутатите от Бургаска област, където също имате карнобатлия?
- Обадиха ми се двама – Тодор Байчев ми се обади да ме поздрави, че нямаме щети и сме се отървали. А Ивелина Василева се обади, за да се интересува от обстановката – какво се случва и с какво може да бъде полезна. Не мога да кажа, че не са били съпричастни, ще излъжа, ако го кажа.

- БСП вече се готви за местните избори през 2019 г. и със сигурност ще се сетят и за Вас. Има ли път назад – към БСП?
- Вижте, аз не съм в конфликт с БСП. Ако съм влязъл в някакъв конфликт, той е с определени личности. За мен социалистическата идея е възпитание и една голяма част от живота ми. Да се върна назад по отношение на партийна кандидатура, ако се кандидатирам – поставям едно голямо „ако“, като че ли няма смисъл, защото един кмет, като направи един-два мандата, започва да се чувства като човек на всички и аз го показвам със сегашната си работа. В Карнобат има уникално разбирателство и диалог между всички политически партии практически от целия политически спектър.

- През 2015 г. с (експредседателя на БСП) Михаил Миков ли беше конфликтът?
- Аз мисля, че това беше недалновидност на Михаил Миков, защото те имаха възможност да подкрепят моя милост и да имат поне един кмет, подкрепен от БСП, в Бургаска област. Сега почти нямат такива – косвено се смята, че е подкрепен Николай Димитров в Несебър и Васко Панделиев в Сунгурларе. Но Николай бе независима кандидатура като мен, а Васко Панделиев си е кандидатура на ДПС.

- Като казвате, че се чувствате кмет на всички, това означава ли, че може да се явите като независим кандидат?
- Ако се явя на избори, ще се явя като независим. А който има желание да ме подкрепя, трябва да каже приоритетите си и ако те съвпадат с това, което аз съм защитил пред своите съгражани и реализирам в момента, не виждам какъв е проблемът. Аз се различавам от останалите потенциални кандидати, ако ще кандидатствам, защото при мен ще се оценят свършената работа и реализираните приоритети, докато на другите ще им се оценяват обещанията. Знаете обаче какво се случва с обещанията, когато не са разчетени като ресурси. Един човек, който мисли сериозно за кметската работа, не може да се изхвърля, защото не всичко зависи от него. Важно е и какво прави държавата. Ние сме на държавни субсидии, капиталовата ни програма се качи тази година с 10%  – не мога да бъда недоволен. Но 10% са стотина хиляди лева, а разбирате, че за инфраструктура тези пари са нищо.

- Някои твърдят, че БСП под ръководството на Корнелия Нинова се превръща в лидерска партия, подобно на ГЕРБ. Това може ли да е печеливша стратегия?
- Виждам такива индикации, но вижте какво става и по света – повечето партии се преоформят като лидерски, макар че БСП е една изключително демократична партия. Там всеки може да изразява мнение и едно втвърдяване, каквото всъщност е ориентирането към една лидерска партия, би могло да я капсулира. То ще помогне за тази идентичност на партията, която се иска и в момента от ръководството, но във всички случаи ще я капсулира и ще загуби част от периферията. Човешко е да приемаш идеите на една партия и да гласуваш за нея. Когато обаче тя започне да се идентифицира само чрез лидерските качества на лидера си - той като всеки жив човек има позитиви, но има и негативи... А негативите обикновено движат електоралните нагласи на периферията. И в този смисъл една лидерска партия би могла да доведе до капсулиране, но в същото време тя пък дисциплинира. Т.е. това си има своите плюсове и минуси.

- Вие участвахте в доста инициативи на АБВ, виждахме Ви на пресконференции с тях. Там обаче вече има нов лидер – младият и неопитен Константин Проданов...
- Константин Проданов е едно много хубаво момче. Само че на мен ми се струва, че малко рано влезе в политиката. Той не е познаваем, АБВ се разпознаваше през Георги Първанов, Ивайло Калфин и Румен Петков. Те пак са в партията, но хората не познават новия председател – г-н Проданов. И мисля, че това беше една от причините за отлива и определено мога да кажа – за неуспеха в последните избори.

- Вие не станахте член на тази партия, нали така?
- Не, присъствал съм на техни събития. Бях подкрепен на последните избори от АБВ, от „Движение 21“, тракийските дружества, БЗНС, „Обединен блок на труда“ - принципно леви партии. Но бях подкрепен и от ВМРО и от доста граждани, включително и членове на ГЕРБ – това показаха анализите.

- Член сте обаче на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) – по тази линия нещо по-интересно случва ли се?
- Да, случва се, в навечерието на приемането на годишния бюджет се проведоха разговори с Министерството на финансите. Ние защитаваме интересите си и е нормално да искаме повече, защото общините до голяма степен са зависими от централната власт. Една значителна част от нашите дейности са държавно делегирани – ние получаваме целеви средства за зимно почистване, за заплатите на администрацията, а там определено изоставаме. Парадоксът е, че сега един неквалифициран работник, какъвто и да е и който не носи отговорност за нищо, вече ще бъде с минимална заплата от 510 лева. А ние назначаваме специалисти с 600-650 лева и искаме да няма текучество, да има капацитет и да управляваме европейски проекти за милиони. Нали разбирате, че само с медали и грамоти няма как да мотивираме младите хора да работят.

- Генерално погледнато, обаче, не трябва ли да има окрупняване на администрациите? Не е нормално да има 265 общини - този проблем с кадрите се дължи и на това.
- Да ви го кажа „под сурдинка“ – всички го мислим, че е така, но никой не смее да бръкне с пръст в раната. Да, има общини, които чакат субсидии от държавата – те икономически не могат да се издържат. Ако при по-голямата част от нас собствените приходи гарантират възможност за самостоятелност и за действително самоуправление, някои общини са на сто процента зависими от държавата.

- Според Вас в Бургаска област колко общини трябва да има? Те в момента са 13.
- Сварвате ме неподготвен, не мога да кажа колко точно трябва да има, а и общините в Бургаска област не са най-големият проблем на държавата. Има общини по места, които са с по 1000, 2000 до 3000 човека.

- Да, реално погледнато в Бургаско общините може да се каже, че са сравнително големи.
- Така е. Иначе в момента говорим за т. нар. междуобщинско сътрудничество – за обединяване на апарат, дейности и кадри, за да могат да се вършат услуги на гражданите. Примерно министърът на финансите постави въпроса за малки общини да имат едно общо счетоводство.

- Вчера регионалният министър Николай Нанков бе във вашия район заради поставянето на кипариси по магистралата. Това ще подобри ли ситуацията през зимата?
- Чух за тази идея. Кипарисите са готови – в смисъл израсли са вече 4-5 метра, и според мен ще свършат някаква работа. Още повече че това е дърво, което не подлежи на набези – говоря за незаконна сеч. Всяка една идея би могла да доведе до положителен резултат, защото през зимата при нас е ад. Ние се молим да няма зима, защото започне ли – това е трошене на пари, опасност да загубим хора в преспите. Аз самият миналата зима лежах в преспите цяла нощ.

- А генерално погледнато, какви инвестиции очаквате от държавата за община Карнобат?
- Ние отдавна поставяме въпроса с обхода на Карнобат, защото сега целият товарен трафик, който върви за Русе и за Силистра, минава през Ришкия проход, но преди да стигне прохода минава през град Карнобат. Не говоря само за запрашеност, а и за опасност от пътно-транспортни произшествия, за шум... Има разработвани няколко идейни варианта, но виждате, че сега парите отидоха за обхода на Ахелой до Поморие. И ако разсъждаваме държавнически, в момента там е по-важно, защото аз самият съм попадал в задръстванията на Ахелой и знам какво чудо беше миналото лято.

- В каква времева перспектива виждате да се разреши вашият проблем с обхода?
- Трудно ми е да правя такива прогнози. Всички знаят, че това трябва да стане. В момента се прави един ремонт на входа на Карнобат от страната на магистралата – сериозен ремонт на участък с дължина около 4-5 км. Искаме голямото, но мога да кажа, че сме доволни и на малкото, което се случва.

В категории: Карнобат , Политика


24
Коментара по темата
24.
до умния
14.11.2017 16:12:15
0
0
Дядо съм бре умнико, дядо. Що не ме запознаеш с баба си, може и с твойта мама
23.
до умния
14.11.2017 16:12:15
0
0
Дядо съм бре умнико, дядо. Що не ме запознаеш с баба си, може и с твойта мама
22.
до умния
14.11.2017 16:12:15
0
0
Дядо съм бре умнико, дядо. Що не ме запознаеш с баба си, може и с твойта мама
21.
умен
14.11.2017 10:38:54
2
6
номер 19 сигурно е баба на 102 години
20.
Учител
12.11.2017 20:14:20
0
13
Каква наглост и безочие-бил биткаджия и знаел английски,голямо предимство,браво. Всяко дете знае вече английски по-добре от Гошко хубавеца, бил биткаджия , но какъв- използва непозволени и неспортменски прийоми, купени гласове,корпоративен вот , да продължаваме ли?
19.
ДО ВСИЧКИ ТЪПАЦИ
12.11.2017 09:34:55
10
6
Престанете да се занимавате с Гошо. Той е биткаджия и винаги го е доказвал. Знае как се прави политика и ще мачка когото и докогато си иска. Даже му се чудя защо се жертва за тъпите си съграждани, след като възможностите му са за нещо много повече.Владее английски, има глобален поглед върху нещата, умее да работи с хората и да поема отговорност. Е, този човек за Карнобат ли е или за по - нагоре ?
18.
АБВ
11.11.2017 08:06:35
0
13
И ако бъде партийна кандидатурата ти от коя политическа сила ще бъде ? АБВ няма, БСП не те искат, защото ги предаде. Остава ти само политическа партия ' САВОЙ КЛУБ ", ама и там май вече не си желан - няма какво повече да се цоцка точно чрез теб. Сигурно ще търсят друго, по - подходящо момче. А може би вече са го намерили, а,другарю Вълевски ?
17.
До 14
09.11.2017 13:25:13
0
12
БСП и ГЕРБ са две рожби на една майка-БКП.Така че те са си комунисти-пребоядисани. Доказателство за това-95% от гербаджиите са бивши членове на БКП-Бойо, баба Цеца , и цялата ХАЙКА ПРЕСТЪПНА.
16.
Няма как
09.11.2017 08:15:03
5
8
БСП - Карнобат бе официално закрита със тържествена заря преди 2 години.
15.
Кой пък кой
07.11.2017 15:00:34
0
7
Бойко имал 3 и кусур милиарда. Че къде бе джанъм упражнява извънреден труд , нали си даряваше заплатата. Вие всички които подскачахте по модела кой - разбрахте ли клопката ГЕРБ , Дилянчо и ДПС са едно . Ще доживеем ли видов ден да им направят разследване на него и Цветанов не знам.
14.
Ами да живяхме
07.11.2017 14:56:07
3
8
Животът в България беше до 1989г . От там нататък само се мъчим. И не обиждайте комунистите като ги сравнявате с ГЕРБ . ГЕРБ е равно на фашизъм. Вземете си малоумния Владко в Карнобат на следващите избори , че Николов вече не иска да се срами с него в Бургас
13.
Галата
07.11.2017 11:36:15
2
14
Дебелоочие,чувство за безнаказаност и нито грам достойнство-това си ти другарю Димитров.Продал си душата си на дявола-тя вашата партия на това те е научила,заедно с другарите Ви от ГЕРБ да ограбвате българския народ безкомпромисно и безнаказано . Докога?Ще дойде време да отговаряте за всички престъпления,може да сте сигурни в това.
12.
?
06.11.2017 21:50:30
1
6
Време ти е деденце , да си стоиш до кюмбето в къщи.
11.
Бичето
06.11.2017 15:51:33
1
8
Кой подпали малкия Кенов.. защо така ....защо
10.
Газаджия
06.11.2017 08:28:27
1
9
Независим ама в с.Соколово и с Джевджета ще се връткате.После ще ти направим виличка до другия екс.кмет и ще се почетни ГРАДЖАДНИ в село Соколово
9.
Pedophile hunter
06.11.2017 03:14:06
0
1
Бошнаков!! ОЛЕ!!
8.
*********
05.11.2017 20:39:54
0
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
7.
ALF
05.11.2017 20:20:39
0
8
Убавец.....
6.
Асен Маринов (златния зъб)
05.11.2017 19:51:41
0
13
Ох бабанка. В махалата пак ще вали дъжд от пари и аз и Дончо Тъкълито ще ги раздаваме. Вер Аллах всяка година избор и Г. Димитров да е кандидат. Той е нашия човек.
5.
До №1
05.11.2017 19:38:30
2
12
Много здраве на Гошо стругаря! Да си гледа Свирката! Пак ще гласуваме за Байчев защото е пич. А от Савоя ако ни дадат и по някой лев - добре дошло.
4.
BSP Karnobat
05.11.2017 19:25:06
12
6
Asparuh pak si nameri zanimavka.Chete zaglavieto i zapochva da plue.Pak shte izkara 5lv ot Baichev.
3.
Карнобатман
05.11.2017 18:58:53
1
12
Карнобат това е раят на земята! А Гошко е самия бог- бащица. ВЪЙ МАМО! По - подлизурска статия не бях чел. Абе вие врес ли сте бе?
2.
УжассссссссС
05.11.2017 18:48:12
1
16
Скоро бях в Карнобат улиците са по готини от Кербала Багдат и Сирия даже и в Непал са по готини. Гоеем кмет си имаме Наздраве
1.
*********
05.11.2017 18:27:44
4
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Първите туристи у нас пристигнаха на 2 май и са от Великобритания Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката
Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори