×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Средата за онкоболните в Бургас се променя към по-добро!


Средата за онкоболните в Бургас се променя към по-добро!
Медицината напредва, за съжаление обаче повечето лекари са закостенели, смята Цонка Тодорова
26 Октомври 2017, Четвъртък, 12:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Председателят на сдружение „Онкоболни и приятели“ за сдружението, болестта и новото онкологично отделение на университетска болница „Дева Мария“


Цонка Тодорова е родена е през 1957 г. в Бургас. Тя е председател на Управителния съвет на Сдружение "Онкоболни и приятели" - финалист в социалната инициатива Промяната. 

- Г-жо Тодорова, вече 4 години сте председател на сдружението „Онкоболни и приятели“ в Бургас, от къде тръгна всичко?

- Сдружението работи вече 11 години, а от 2013 аз съм председател. С гордост мога да кажа, че сме едно от малкото реално работещи сдружения в България. Разполагаме с апарат за лимфодренаж, който на територията на Бургас е единствен. За терапия при нас идват хора не само от града и околността, но и от Ямбол, Елхово.  В последните години започнахме да се отваряме и за други дейности. Имаме субсидия от Община Бургас, която ни помага да не мислим за основните неща като ток и наем и да се концентрираме в развитие на разнообразни дейности. Благодарни сме на общинската администрация и се надяваме те също да са доволни като виждат, че работим! Благодарни сме и на фондация „Промяната“, която се реализира от Reach for Change и Нова Броудкастинг Груп в международно сътрудничество с Modern Times Group. Горди сме, че сме нейни финалисти през 2015 г  и до днес ние продължаваме да работим с тяхна подкрепа.

Нашето сдружението има около 350 члена и за нас знае цяла България. Интересното е, че симпатизанти от Хасково, Враца, Рибарица са се обаждали, за да ни станат членове. Хората искат да бъдат част от нашата общност, без значение, че не могат физически да бъдат тук. Членовете ни са не само такива, които са преминали през болестта, но и такива, които са съпричастни към заболяването. Заедно участваме в базари, излагаме прекрасни ръчно правени неща, които изработваме в различни ателиета. Със средствата, които събираме, покриваме символично разходите за психолог, арт терапевт, хореограф, йога инструктор, които водят часове при нас.  Всички те работят благотворително, просто за да се случват нещата, за което им благодаря от все сърце!

- Като част от това общество, имате сериозни наблюдения за качеството на лечение на онкоболните в България, какво е нивото според Вас?

- Медицината напредва, за съжаление, обаче, повечето лекари са закостенели. Не искат да излязат от сферата на познатото и да учат нови неща. А медицината се развива скорострелно! Понякога, дали в незнанието си, дали в скептицизма си към новото, успиват пациента и той губи ценно време.  Лошо е когато се неглижира проблемът и в един момент се оказва, че вече е  късно за каквато и да е терапия. Пациентът трябва да бъде информиран за всички иновативни методи прилагани в страната и не само. Дори процентът на доказана ефиктивност да е малък, това може да е точно нашият ефективен процент. Всеки сам трябва да направи своят избор.  Лечението  се  случва успешно, когато  повярваш в него с цялото си сърце. Всяка възможност трябва да се използва. В днешно време медицината дава невероятни шансове! Важно е пациент и медик да създадат мост от доверие, да се превърнат в един екип и заедно да работят за да се справят с болестта. Няма невъзможни неща! Трябва мотивация, жажда за живот и вяра!

- Мислите ли, че се отделя достатъчно внимание на психическата подкрепа, от която се нуждаят заболелите- както от страна на лекарите, така и от страна на обществото?

- Има много път да се извърви, но и много път е извървян. Обществото стана по-разбиращо, може би и заради това, че вече повечето хора по един или друг начин са били засегнати от болестта рак.  Преди 30 години, когато ми откриха рак на гърдата, беше важно да не разберат хората, все едно си болен от срамна болест. Това правеше диагнозата още по-непоносима. Чувството, че си различен, отхвърлен, обречен, будещ съжаление води до затваряне в себе си, избягване на социалните контакти и почти невъзможност да се върнем към обичайния си живот. Като не споделяхме за болестта, за ужаса от нея, за страха от лечението и неизвестния изход ние горяхме мостовете към своите близки и приятели. Така сами затръшвахме вратите пред всички, готови да ни подкрепят и се обграждахме със самота. Комуникацията е двустранен процес, подай ръка, за да получиш ръкостискане. Това бе много труден период от живота ми, когато бях изгубила всичко, дори и себе си. 

Когато за втори път ми намериха рак- през 2009-та година, времената вече бяха други. Самият проблем стана глобален, вече почна да се говори открито за болестта.  Тогава и аз бях надживяла рака, бях разбрала, че няма от какво да се срамувам, напротив – ракът бе моята номинация за смелост, борбеност и сила. Звъннах на всичките си приятели и им казах простичко „Аз отново имам рак“. Вратата остана отворена, ръката протегната, мостовете не горяха.Тогава разбрах колко много хора ме обичат и искат да бъдат до мен, не бях сама и това ме правеше по отговорна за успеха срещу болеста и заради тези мои приятели, които бяха с мен. Това пренесох  и в сдружението- помагаме на тези, които искат да се открият и са готови да получат помощ. В клуб за взаимопомощ споделяме проблема, подкрепяме се,  оказваме квалифицирана  психологическа помощ, арт терапия и фамилни консултации, информираност- социална, здравна, юридическа, забавляваме се, разучаваме народни танци и ходим на двудневни зелени училища за онкоболни. Всички ние принадлежим на една общност, готови сме всеки да помогне на всеки. Доказали сме, че сме общността на успешните, а не на различните. Всеки от тълпата  може да бъде един от нас . И ние ще го подкрепим.

Лекарите се грижат за физическото ни тяло и често са преуморени и дори да желаят, няма как да отговорят на всичките ни въпроси. Много често въпросите, в които ние виждаме решения за бъдещето си, за тях са глупави и досадни. Времето за комуникация и за създаване на връзката лекар – пациент е ограничено. Често пациентът е неудовлетворен от информацията, която успява до получи и от скептицизма в погледа на лекаря, от вялото отношение към най-важния въпрос- животът ни. За да се мотивираме и поемем своята нелека част от лечението, да издържим болката и да успеем да се помирим със себе си, ни трябва информация. Лекуващият лекар да ни запознае с проблема в детайли, планът за лечение, как ще се чувстваме по време на това лечение и защо да изтърпим всичко това. Какъв ще е крайният резултат? Ние трябва да разберем, че сме главен фактор за успешността на лечението. Трябва да се използватвсички възможности дори с доказана малка успеваемост, защото успелия може да си ти, аз или този до мен.

- Какви са проблемите, които онко-обществото среща? Локални ли са или са на национално ниво?

- Ако говорим за локално ниво, основният проблем е чакането пред кабинетите, чакане за започване на терапия, липса на време за комуникация с пациента, липса на грижа за психо социалното обгрижване на онкоболния, неговото семейство и децата идващи след нас с 40% шанс да са носители на дефектния ген на рака. Проблем е какво се случва с пациента, ако е в тежко състояние и клиничната пътека го отведе в къщи. Това е стрес за цялото семейство. Близките искат да са полезни, но нямат нужната подготовка. Няма и медицинска грижа за тези хора, които вече са зад борда. За съжаление, онкоболните в Бургас и района се увеличават с всяка изминала година, а Комплексният онкологичен център досега беше само  един. Слава Богу Говори се много за профилактика и ранна превенция на рака, които могат да спасят животи, но на практика това се извършва само кампанийно. Пациентите, които имат възможност, се втурват из страната, за да открият своята клиника, своя лекар, грижата, от която имат нужда. Това струва време и пари, които не всеки има.

- След  дни ще заработи новото отделение по онкология към университетска болница „Дева Мария“.  В града от много време функционира Комплексен онкологичен център на много добро ниво.  И все пак има ли нужди, които ще бъдат покрити от  новото онкологично отделение?

- На първо място с откриването на новото отделение се  увеличава  капацитета на болните, които ще могат да получат лечение едновременно. Това е най-важното. На второ място и двата центъра ще работят в конкурентна среда, от което ще спечели пациента. За мен това означава не толкова различно лечение, колкото различно отношение. За нас е важно да сме мотивирани, да имаме доверие на медицинския персонал, да се чувстваме спокойни, а това се постига с комуникация.

Наред с тези неща, аз винаги съм имала идеи как може да се подобри качеството на живот при онкоболните в региона. Сега зад тези идеи застава и ръководството на университетска болница „Дева Мария“ и тяхното онкологично отделение и заедно ще ги реализираме. Едно от нещата от първостепенна важност е да организираме мобилна грижа за онкоболните. Не можете да си представите през какъв ад минават близките на неподвижни онкоболни, които трябва да търсят и да се молят на медицински лица за домашно посещение- да сменят катетър, да пуснат банка. Това трябва да е ясно регулирано и всеки трябва да знае как може да получи необходимата услуга без да се унижава. Друго, което за мен е безкрайно важно, е да се направи оценка на риска за онкозаболявания на децата на пациентите.  Всички знаят, че те са с повишен риск, при някои онко-заболявания има генетична предразположеност. Този проект успешно защитихме в конкурса „Промяната“ на национално ниво и сме щастливи, че намерихме съмишленици и реална подкрепа, за да го доведем до работещ проект не само в лицето на фондацията, а и в далновидната политика на университетска болница „Дева Мария“. Винаги при прегледите са ме питали дали имам в рода си вече заболели- имам, и какво от това? Те са мъртви. Нека се погрижим за живите, за тези, които идват след нас.

В категории: Здраве


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори