×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Художникът Руси Куртлаков с поредна изложба-живопис в Котел (ВИДЕО)


23 Октомври 2017, Понеделник, 13:05 ч.

Художникът-меценат и бизнесмен Руси Куртлаков подреди изложба във фоайето на експозиция „Котленски възрожденци”.

Пред събралите се ценители на изобразителното изкуство, като критик със солиден опит и познания, кметът на село Жеравна Галя Недева блестящо представи  твореца от Бургас:

„Щастлива съм , че мога да Ви представя художника Руси Куртлкаов, чиито творби са живописен превод на вълнуващата и откровена среща на любовта му към морето и планината. В своята умна преданост към изкуството, той не е истеричен професионал, защото няма професия художник. Творбите на Руси Куртлаков обслужват нашите души. Далеч са от битовото обслужване на живота и на класата на ежедневието. В духовния ден на твореца, който търси да намери друг като него със същите мисли и усет към красотата, го правят преводач на природата.

Водят го по цивилизационната пътека на отрицанието на сложността. Правят го съучастник в битките ни с елитарността.

Г-н Куртлаков живее в Бургас, един от центровете на масовата култура, чиито измерения символизират урбанизираните градски строителни вакханалии, автомобилните кавалкади туристо-потоците и хорската суета. Но той рисува тишината, рисува есенния бряг, каменното море и тихият прибой.

Прекрасните му морски пейзажи не се нуждаят от конкретна идентичност на личността, която е кратковременна и няма нищо общо с всепоглъщата огромна вселенска интелигентност на природата.

Инстинктивният и търсен  осмислен пейзажен антракт с акцентиране на студената нощ на синя и кафява остатъчност от дневните ни скучни и безсмислени човекодни, контрастират с опияняващата вакханалия на прекрасни цветя водопади,  слънца и плодове на младежката лекомисленост, че красотата може да спаси света.

В пейзажите на г-н Куртлаков няма да намерите фотографираната природа на Шишкин, той по скоро се родее в  прекрасните есени на Исак Левитан. С невероятните залези на езерата и мълчаливите лодки на плажа под платната на Густав Курбе. Морето и планината Ин и Ян на съвършената природа.

Това са вълненията на твореца. В платната му не се срещат фанатизма на чистото изкуство, на класическото и над човешко съвършенство, но срещаме култово отношение към природата без да се опростява, следвайки естествените пропорции на формата, която художника владее защото  я познава и умее. Като комплимент към реализма, от който много творци бягат, просто защото не го могат.

Предимно в спокойните селски пейзажи и теми е заровен ония духовен Помпей на носталгичните спомени, от които художника черпи сили и ни прави съучастници и гладиатори на бойното поле на духа. Петлите, тези несъкрушими войни на българското село, красиви, мъжествени и одухотворени те съпровождат царствени и вечни целият творчески път на г-н Куртлаков. Всеки от нас има зад паравана на душата си стара плевня, детски поляни дивни приказки, но твореца не се страхува от снобския ужас някой да го свърже със селянията и примитивизма.

Неговите теми и герои не се нуждаят от ничие  одобрение, те са такива какъвто е и той. Мълчаливи, носещи стабилност и вечност. В  картините на Куртлаков няма да намерите настръхналият колорит на художниците, които се боят от бялото платно и панически наслояват пластове боя, правейки това с безпомощната четка. Не ще намерите и художника монах, фанатично обслужващ възприятието, че и стативът и кръста са от дърво. Но ще намерите в неговите платна, човека, твореца а и приятелят, който пожелавам на всеки от вас. Нека му благодарим, че го има.”

Пред KOTELNEWS Руси Куртлаков сподели свои мисли за изкуството и днешното съвремие. „Изключително се радвам, че имам честа да направя тази изложба в най-възрожденския град на България, какъвто е  Котел. Благодаря за топлите думи на директора на ИМ-Котел г-н-Мерджанов и кметът на село Жеравна г-жа Недева. Аз никога не съм се считал, за някакъв творец от световна величина. Никога не се опитвам да надскоча себе си и в сюжета, който рисувам и в композицията, която правя и в цветовото изграждане на самата картина. Когато седна да работя преди всичко тези неща, които правя ги адресирам към хората. Към тези, които ще ги гледат и ще открият колко е красива нашата природа и държава. Колко е хубаво днес човек да го има и да се наслаждава на това, което ни заобикаля. За съжаление ние виждаме, че в живота не всичко е така. Настъпиха промени, които много от нас не могат да ги възприемат. Както било в политическия така и в отношението на човека към самата природа. И за съжаление вместо да изграждаме нещата в много случаи започваме да нанасяме  щети , които стават и непоправими. Това се отнася не само в рамките на нашата страна, но и в целия свят. Аз винаги съм мечтаел и винаги съм искал живота да става все по-красив. Ние всички да живеем много по-близки и много по-щастливи всички да имаме достатъчно за да бъдем щастливи. За съжаление днес това не се получава. Но имайки такива хора, които в тези трудни времена намират сили да организират такива културни мероприятия, да възродят изкуството да възродят красотата, аз вярвам ,че светът ще просперира, че животът ще става все по-добър. Този малък град е дал толкова много на нашата държава, такива велики личности са се раждали и изграждали тук, той заслужава своето достойно място в историята и настоящето на България. На всички, които сте тук искам да ви пожелая да сте живи и здрави и знайте, че винаги съм готов отново да бъда тук за да представя своето творчество.”

Според арткритиците, картините на автора са едно откровение и един своеобразен, вълнуващ диалог със зрителя. В повечето от тях се чувства драматично отношение, топло и задълбочено, но преобладаващо човечно. Чрез платната на художника, любителят на изобразителното изкуство неизбежно се докосва до неговия свят, до неговата душевност на творец, на човек, който е влюбен в природата, в ценностите, в добродетелта. Картините му са лишени от излишна ефектност. Неговата живопис е направена по законите на красотата и хармонията. Всяко платно има своя тоналност, свое звучене, свое послание, свой език. Едно е сигурно, че докосвайки се до тях, зрителят няма да бъде излъган в авторовото послание и откровение за света. За него големият бургаски акварелист Ненко Токмакчиев бе казал: “Руси винаги изненадва. Той е много добър график, но има и чудесни живописни платна. Живописта му е израз на неговото вътрешно усещане за интерпретация с определена настъпателна позиция и активност. Руси е художник, който търси, открива и следва зова на вътрешното си аз по един великолепен начин”.

Руси Куртлаков е един от най-големите дарители в новата история на Бургас. Той дари средства за възстановяването на Войнишкия паметник пред ДНА, спонсорира изграждането на паметника на Апостол Карамитев, както и на храма „Свети Георги“ в Морската градина.  Руси Куртлаков  подпомога художника Руси Стоянов за създаване на Кръста в местността Шилото – един от символите на Бургас. Това са само част от благотворителните му инициативи, които Куртлаков прави за Бургас.

Почетен гражданин на БУРГАС.



В категории: Животът


2
Коментара
Слънце по морето днес
Слънце по морето днес 26/04/2024, Петък 09:27 0
2
Коментара по темата
2.
ПТО
23.10.2017 11:07:30
3
6
Колкото инженер, толкова и художник.
При(х)ватизатор.
1.
срамота
23.10.2017 10:57:05
0
6
как може да наричате този мошеник и мафиоз художник...и въобще кой се интересува от руси кортлаков...какъв дарител може да е един крадец и комунист
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра  Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й . Заради този провален ангажимент изпуснах друг, но вече бях дала дума, ожали се бюст № 1 в поп фолка Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Красавицата е само на 23, но има в изобилие силикон, изкуствени мигли до веждите и тонове грим, точно като чалгарка или силиконка За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан На 9 май на пл. "Тройката" концерт ще изнесе група "МОЛЕЦ", а после на сцената се качва и Веселин Маринов Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Тя е реалният победител на кметския вот за София, призна лидерът на ГЕРБ  Тя започва прощалното си турне през лятото Тя започва прощалното си турне през лятото Лили Иванова се оттегля от сцената  Сглобката невъзможна след изборите? Тома Биков се жалва от ядрено оръжие и от гешефт на Асен Василев Сглобката невъзможна след изборите? Тома Биков се жалва от ядрено оръжие и от гешефт на Асен Василев След изборите изобщо не знаем дали ще разговаряме с ПП-ДБ, каза бургазлията Краката предадоха тази велика българка Краката предадоха тази велика българка Актрисата е закъсала сериозно с краката и не можела да пази равновесие без помощ
Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Хороскоп за деня – 26 април 2024, петък Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори