×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес ще се подпише договор за дарение за 300 000 лв. между „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и Община Бургас
  • Гледат на второ четене забраната на рекламиране на хазарт
  • Велики вторник е! Трябва да бъдем смирени
  • Турция задържа 7 души за подготовка на терористичен акт в Истанбул
  • Слагат и електронен подпис в личните карти
  • 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен
  • Рядко природно явление причинило голямата градушка в Южна България
  • Подозират индийското разузнаване в заговори за убийства в САЩ и Канада
  • МВФ одобри финансиране за Пакистан в размер на 1,1 млрд. долара
  • 22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето какво ще бъде издигнато на мястото 130-годишната сграда в сърцето на Стария Бургас


Ето какво ще бъде издигнато на мястото 130-годишната сграда в сърцето на Стария Бургас
Уникална снимка: Най-стрият фотос на съборената къща (по средата, след високата сграда). Кадърът е от началото на 20-и век
15 Октомври 2017, Неделя, 17:01 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: Флагман.бг

Сградата е част от целия групов архитектурен ансамбъл на ул. "Александър Батенберг" и е характерна за времето, в което е строена

130-годишната къща в сърцето на Стария Бургас, която бе съборена (ВИЖ ТУК), ще бъде възстановена, но с допълнителни два етажа. Това каза за Флагман.бг архитект Иван Георгиев, който е запознат с цялата конструкция, състоянието на сградата и нейната история. Георгиев е разработил преддипломен проект за консервация на съществуващата сграда.

Къщата е с архитектурна стойност, защото е част от груповия паметник на улица "Александър Батенберг". В Бургас такива места са няколко – улиците „Александровска”, „Алеко Богориди”, „Александър Батенберг и „Славянска”.

"Според единия собственик на къщата и запознати, идеята на проекта е фасадата да се възстанови и да се вдигнат 2 етажа нагоре. Сградата е част от целия групов архитектурен ансамбъл на ул. "Александър Батенберг" и е характерна за времето, в което е строена. В Бургас има доста подобни, защото по това време е било много модерно по-дребните къщи да се строят с рустика в ъглите (бел. а. „рустика” е вид каменна зидария, чиято лицева повърхност е само грубо издялана) на първия етаж, а на втория етаж с декоративни пиластри. Камъкът е зелен и е много популярен в града, но за съжаление фасадата е съборена", обясни арх. Георгиев.

Той признава обаче, че къщата е била в изключително лошо конструктивно състояние. Имало е пропадане на основите в задната част на сградата и също така отделяне на гредите от самия зид. "Може би са я съборили, защото е конструктивно опасна", добави арх. Георгиев.

На въпрос имало ли е начин сградата да бъде реставрирана, без да бъде съборена, специалистът отговори, че това е възможно, но тъй като е много скъпо, се прилага в редки случаи.


Проектът за реставрация на фасадата, който обаче няма да бъде изпълнен

"Има няколко метода, но ако основите са пропаднали - за такива сгради се оскъпява много. Например храмът „Св. св. Кирил и Методий”, където под основите бе инжектиран бетон. Това се извършва само за единици сгради. В конкретния случай е съборен старинен камък. Ако сега например решат да възстановят фасадата с модерни материали, няма как да стане така, както беше. Евентуално решение е гипсът, който да е имитация. Не искам обаче да говоря преди да съм видял проекта", обясни Георгиев, като добави, че е имало големи бюрократични пречки в осъществяването на проекта за възстановяването на сградата.

КОЙ СТРОИ ВЪРХУ ОТЛОМКИТЕ НА СГРАДАТА - ОЧАКВАЙТЕ ВЪВ ФЛАГМАН.БГ

В категории: Бургас


Флагман.БГ Лоша поличба ви дебне, ако сторите това Лоша поличба ви дебне, ако сторите това 30/04/2024, Вторник 19:40 0
Къде се женят най-много
Къде се женят най-много 30/04/2024, Вторник 18:00 0
8
Коментара по темата
8.
така така до 2
16.10.2017 12:12:22
0
4
ти тъп ли си ве нахуйник как ще се възстанови фасада на куштурен паметник като вече е съборена сградата?? това се нарича копие или реплика и няма нищо общо с възстановяване бе келеш
7.
До 6
16.10.2017 12:11:28
1
4
Кой ще се вдигне? Който може се маха от държавата. Тия дето са останали ги вълнува само да жулят ракия и салатка вечер докато слушат славчо или планета. Все по прости и тъпи хора остават тук интересуващи се само от себе си и колко лайка ще съберат някъде или дали днес билетчето дето са си ги купили няма ли да ги направи богати както баба пенка от тв-то или гошето пак от там!
6.
Х
16.10.2017 09:34:45
3
7
Защо не се публикуват зонните закони на града?
Не трябва да има високи къщи в тоя район ами просторни дворове и не може къщите да са толкова близко и толкова високи. Защо града не се вдигне срещу тея простотии!!!
5.
до всеки който е тъп
16.10.2017 01:15:43
8
2
Сега ще стане по хубава къща бе тъпаци кво хленчите,Владо на другия ъгъл направи две и супер се получиха ,големи махнаджий деба
4.
.....
15.10.2017 22:37:45
4
12
Бургас и история !!!!!?????
3.
Do 1
15.10.2017 21:48:12
2
19
Ти не обърна ли внимание, че събориха Магазия 1 на Морска гара до основи, продадоха за скраб летия чугун и като я "изграждаха" сложиха от евтините винкили... Ми то като течеше ремонта на гарата едвам не я събориха, ама то тея рейсове дето ги пуснаха покрай часовниковата кула вече я нацепиха с пукнатини. Ми в Англия защото са сложили алуминиева дограма на една 50 годишна сграда ги накараха наново да слагат дървена, тук цялата гара я налепиха с пластмаса и лайзени и никой не му направи впечетление, че унищожиха архитектурната стойност на сградата. Ама какво да се прави ремонтирано от мафията герб-дпс-бсп! Да живеят кражбите!
2.
baihui do #1
15.10.2017 21:37:24
12
9
А бе,кавал, хората ти обясняват, че ще се възстанови САМО ФАСАДАТА както бе направено на къщата на Пиперката на ул. "Лермонтов"! А сега до "Флагман: Кой какво ще строи, това е работа на собствениците ! На всяка манджа-мерудия! Тъпанари!
1.
така така
15.10.2017 20:55:47
6
13
за първи път чувам да се събаря сграда за да се възстанови ! ебаси цирка и то архитектурен паметник .. сграда се възстановява както направиха с сградата на бнр ако не се лъжа срещу морска администрация !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургас изпраща рекорден брой абитуриенти през тази година Бургас изпраща рекорден брой абитуриенти през тази година Днес бяха обсъдени мерките за безопасност Обичам те, ти си мъжът на живота ми, каза Мария на Рачков Обичам те, ти си мъжът на живота ми, каза Мария на Рачков Тя се раздели с Нойзи и тъжи за бившия си По-сериозният проблем от измамниците в политиката са гласуващите за тях По-сериозният проблем от измамниците в политиката са гласуващите за тях Наративът е ясен – всеки, който си позволи да каже нещо срещу ПП, бива набеден за слуга на Бойко Борисов, Делян Пеевски, Владимир Путин... Мъж си поръча сешоар онлайн, получи два буркана с марихуана Мъж си поръча сешоар онлайн, получи два буркана с марихуана Иззети са бурканчета с размери 6 см Х 5,5 см съдържащи растителна маса - съцветия „Жанет“ отново с най-добри цени за Великден – яйцата са по 26 ст., агнешкото за 19.99 лв. за кг „Жанет“ отново с най-добри цени за Великден – яйцата са по 26 ст., агнешкото за 19.99 лв. за кг Веригата магазини работи с най-добрите български ферми за месни и млечни продукти Къде се женят най-много Къде се женят най-много Най-малко хора си казват "Горчиво" в Перник, показва доклад на националната статистика Нов фитнес излиза на бургаския пазар, преустройват част от подземния паркинг под пл."Св.св.Кирил и Методий" Нов фитнес излиза на бургаския пазар, преустройват част от подземния паркинг под пл."Св.св.Кирил и Методий" Крещящата неоходимост от тренировъчна зала в ЦГЧ в последните няколко години най-после ще бъде удовлетворена До 10 евро на квадрат в търговските паркове До 10 евро на квадрат в търговските паркове Средният размер на незаетите пространства в съществуващите търговски паркове е под 5% Пазителят на българския фолклор Илия Луков гостува на Гергьовден в Поморие Пазителят на българския фолклор Илия Луков гостува на Гергьовден в Поморие Преди концерта, в Манастир „Свети Георги” – Поморие ще бъде отслужена Света литургия Тя така и не се отдаде на заслужена почивка - месеци след напускането на кметския стол ще връхлети отново в политиката Тя така и не се отдаде на заслужена почивка - месеци след напускането на кметския стол ще връхлети отново в политиката В последните месеци Йорданка Фандъкова ръководеше сдружение ГЕРБ – гражданска организация, от която тръгна всъщност партията на Борисов
Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Новият на тази чалгапевица е гръцки милионер Заради него Глория дори е спряла да пее по участия и се наслаждава на 100% на любовта Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Местят Мона Лиза, била най-разочароващата картина Произведението на Леонардо привлича милиони хора, но много от тях остават недоволни Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Черна статистика: Има 43 трудови злополуки в Бургаска област за миналата година, 4 смъртни случая Данните бяха изнесени във връзка с отбелязването на Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Слави Трифонов губи дело за клевета за 100 000 лв. Съдът прие, че думите на бившия му съратник Радостин Василев, макар груби и крайни, са политическа критика Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак Кралят се показва за пръв път след заболяването от рак 75-годишният Чарлз преустанови публичните си изяви през февруари, след като през предходния месец му беше открит рак, докато се лекуваше от увеличена простата Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър Балканите отново са буре с барут, Косово се готви за война, призна министър „Трябва да бъдем готови за война. Да, конвенционална война е невъзможна сега, тъй като сме защитени от мироопазващите сили на КейФОР", каза Бесник Бислими  Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Кв.метър в този европейски град струва 18 хил. евро Цените на жилищата в швейцарския град са с над 50% по-високи от нивото преди десет години Насметоха “Бригада нов дом” Насметоха “Бригада нов дом” Най-актуалният епизод на предаването безспорно извърши подвиг Почина модна икона Почина модна икона Юми Кацура е легенда  Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Търсят ударно стругари
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Мъж със сериозни наранявания в спешното отделение:
- Женен ли сте?
- Не, блъсна ме кола!
Виц на деня Виц на деня Алкохолик играе в "Стани богат":
- Остана ви жокер 50 на 50, ще го използвате ли?
- Да, 50 мастика и 50 МЕНТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените винаги имат по три възрасти: на която изглеждат, на която са в действителност и която им се приписва
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори