Гърци и румънци на пазар, изкупуват гроздето ни
07 Октомври 2017, Събота, 13:55 ч.
Съседите предлагат по 50-60 евроцента за килограм
Търговци от Гърция и Румъния изкупуват българското грозде тази година. Прекупвачите пристигат с големи бусове и масово предлагат по 50-60 евроцента за килограм грозде, пише "Труд", като се позовава на производители от Пловдивския регион.
Въпреки сравнително ниската цена местните хора предпочитат да продадат продукцията си на търговците от Букурещ, Гюргево и Брашов и на представителите на големите търговски вериги, за да си спестят транспортни разходи до борсите в Първенец и Огняново.
Бялото десертно грозде в Пазарджишка област тази година се продава между 1,30 и 2 лв. за кг, като според производителите причината за по-високата цена в сравнение с реколта 2016 е измръзването на част от десертните сортове като болгар и брестовица в районите на селата Карабунар, Виноградец, Калугерово, където освен винени се отглеждат и десертни сортове лозя.
В района на Благоевград пък пристигат бусове с гръцка регистрация. "Мерло и каберне вървят по 0,70 до 0,80 лв. за кг., а болгар – 1 лв. за кг. По-голяма част от реколтата е спазарена и изкупена направо от масивите, а производителите са доволни от цените.
Това, което не е продадено, ще заменят за други продукти с производители на картофи, боб или дърва за огрев. Така се подсигуряват за зимата.
Подобни са и цените в района на Монтана и Лом – от 0,80 лева до 1, 20 лв. за кг. На импровизираните пазари до самите лозя в Ломско килограм мерло или каберне може да се купи за лев и дори гроздето да бъде смляно на място и насипано направо в бидоните на любителите на домашно вино.
Според стопаните тази година гроздето е с по-висока захарност, която достигна 25-26%.
Най-добрата реколта за последните пет години отчитат и винопроизводителите в Пловдивска област. Според бранша всички сортове са с отлични показатели, а това вещае повече продажби.
"Цялостното реколтата е много добра – и за белите, и за червените сортове. Това се дължи на големите амплитуди в момента между ден и нощ. Когато имаме такива големи амплитуди, се получават екзотични аромати в белите вина", обясни управителят на една от винарските изби в Брестовица Димитър Кючуков.
В категории:
Бизнес
Тежка катастрофа на АМ Тракия, мъгла поглъща шофьорите
Сашо Кадиев изненада рожденика в ефир
Търсят петима милионери, не си взели печалбите
Евгени Минчев разказа за срещата си с внучката на Людмила Живкова
Гърци превзеха Банско
Кои са тайните на Бачорски, които не знаем
Не подарявайте такива подаръци на близките си тази година, ще съсипете живота им
Лора Крумова не си замълча за Цънцарова
Лекари разкриха кой е най-добрият сутрешен навик за хора над 50 години
Евростат с данни за играчките и откъде идват
Ако искаш! 900 лева за смяна на гума по Коледа
Купуваме жилища като луди, ето какво расте
БНБ посочи: Домакинствата държат в банките депозити за над 100 млрд. лева
