×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Времето във вторник - четете тук
  • Цената на биткойна достигна двуседмичен връх
  • Ваксината срещу Covid-19 на Novavax показва над 90% ефективност
  • Европа удължава подкрепата за компаниите и увеличава дълговото бреме
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Радиотеатър за пръв път пред публика в зала представят на Порт Прим Арт Фест


Радиотеатър за пръв път пред публика в зала  представят на Порт Прим Арт Фест
Пиесата е с режисьор Снежина Петрова. Ролята в моноспектакъла, е поверена на голямата ни актриса и патрон на пилотното издание на Порт Прим Арт Фест Цветана Манева
30 Септември 2017, Събота, 22:09 ч.

Моноспектакълът е дело на Силвия Чолева а ролята се изпълнява от Цветана Манева


Порт Прим Арт Фест събира разностранни изкуства на различни локации в Бургас в дните от 9 до 14 октомври. Част от събитийния календар на фестивала е представянето на радиотеатъра "Името, твоето име" на Силвия Чолева. За първи път, подобна творба ще бъде представена в зала, пред публика, а не по обичайния си комуникационен канал - радиото. Пиесата е с режисьор Снежина Петрова. Ролята в моноспектакъла, е поверена на голямата ни актриса и патрон на пилотното издание на Порт Прим Арт Фест Цветана Манева.

"Името, твоето име" засяга болезнена част от нашата история - възродителния процес. "Темата е много тежка" - разказва Силвия Чолева. "В основата на творбата, е моят разказ "Гошко". Разказва се историята на една любов, която реално никога не се случва. Участници в нея са българка и мъж от турски произход. Подтикнат от събитията в България, той бяга. Жената остава тук и животът ѝ минава под сянката на тази неосъществена любов. В радиотеатъра звучи нейният глас, нейната гледна точка към събитията - сбъднати и несбъднати."

"Идеята зад този радиотеатър, е да хвърли светлина върху начина, по който голямата история променя съдбите на хората и предопределя живота им" - разказва Силвия Чолева. "Насилието над човека под всякаква форма, се отразява на околните. Важно е да се покаже как нещата действат върху хората - а всяка съдба е важна, независимо как изглежда отстрани" - добавя тя.

Режисьор на спектакъла е Снежина Петрова. С нея, Силвия Чолева работи и върху предишната си творба в същия жанр - "Ела, легни върху мен". "Единодушно решихме, да предложим ролята на Цветана Манева" - разказва Силвия. "Тя прие с радост - и нещата се случиха".

"Имах притеснения, породени от факта, че това е моноспектакъл - и гласът е само един. От тази гледна точка, музикалният фон трябва да е много добре подбран - защото музиката се явява другият актьор в пиесата. Снежина Петрова подходи много креативно. Избра много подходящи откъси от фонда на Националното радио. Беше трудно, но резултатът си заслужаваше. Гласът на Цветана Манева стои много органично в музикалната среда - не надделява, но и не се губи" - споделя Силвия Чолева.

"Процесът на записване е такъв, че човек няма представа за цялото. Накрая, преди излъчването, има финално прослушване в радиото, в полутъмна обстановка. Цветана Манева беше много впечатлена от резултата" - продължава разказа си Силвия. "Още тогава коментирахме, че е добре да поставим творбата някъде извън ефира и студиото. С Порт Прим Арт Фест се появиха подходящият форум и отворени към експерименти организатори. За мен е изключително любопитно, да видя спектакъла извън студиото, в нетипична обстановка и реакциите на публиката към него".

Силвия Чолева е и човекът, който ще представи четиримата автори, които ще имат своя творческа и литературна презентация на Порт Прим Арт Фест. Тя се спира на Белослава Димитрова, Васил Балев (открийте ги на 11 октомври от 17:30 в Експозиционен център "Флора") и Иво Рафаилов и Йорданка Балева (които ще бъдат на същото място на 12 октомври, от 17:00 часа). "Когато се прави нещо, то трябва да има акцент. Тези автори са различни като писане и не са в една стилистика. Те показват, че в българската литература има много нюанси, а не еднообразие. Важно е авторите да имат контакт с публиката и за тях да се говори" - казва Силвия. "У нас, по традиция, се коментират все едни и същи хора. А есенцията е, да се покаже богатството и разнообразието на българската поезия, да се видят новите творци - не по-малко талантливи и с право на изява и признания".

После, говорим за мястото на съвременната поезия в родното училище. За Силвия, то е консервативна институция, в която нещата се случват бавно. Счита за изключително важно, младите хора да заобичат литературата. Път към това вижда в предлагането на млади автори, които пишат за техните проблеми и са им близки по начин на мислене. "За мен поезията е нещо живо. Тя няма нужда да бъде вкарвана между корици. Много е деликатна. По-скоро виждам възможна антология, която да включва различни гласове на съвременни автори. Който се интересува, в последствие ще намери още информация и текстове сам" - казва тя. "Мисля, че учебниците трябва да разказват историята на литературата и да показват различни модели на писане. Важно е децата да харесат литературата, а не учебника. Трябва да се избегне моментът на отблъскване. Да няма само дати, суха материя. Литературата е нещо живо, а не паметник, който четем. Всеки път, когато се връщаме примерно към произведенията на Вазов, ние го съживяваме" - разказва Силвия. "Въпросът е как четем, а не кой е влязъл като канон в дадено учебно помагало."

Споделя, че има опит с преподаването. Водила е занятията на магистри в специалност преводач и редактор в Нов Български университет. "Наблюденията ми са, че те не могат да се изразяват - а това също е част от литературата" - разказва тя.

"За добрата грамотност и обща култура, важни са семейството, училището и обществото. Не може последното да казва, че учителите са едва ли не маргинали, бедняци, с лош социален статус, аутсайдери и да се избутват напред фалшиви герои - на които младите да подражават. Тъжното е, че част от тях развенчаха тези митове след време, но много вече е изгубено. Няма ли книги в едно семейство, трудно ще тръгнеш по този път".

Сочи, че последните години се правят опити в посока реабилитиране на четенето. Това обаче според нея, се превръща във формалност и издателски бизнес. "Хубаво е да четеш това, което те провокира да мислиш и те изгражда като личност. Самото издаване на толкова псевдо-литература също обърква хората. Ако не се занимаваш с литература и попаднеш в книжарница, е трудно да направиш избор. Няма оперативна критика, която да влиза в тъканта на творбите, почти никъде в медиите не се говори за литература. Хората не са виновни - а издателските трикове са силни. Когато всичко е подчинено на търговията, какво става с читателя?" - пита риторично Силвия.

Продължаваме в същата посока, по-оптимистично. "Последните години, се появяват много алтернативни места за четене и поезия. Даже прекалено много - и се залита прекомерно в посока забавление. Поезията, за мен е за самостоятелно четене. Тя не е за масово ползване. Не всеки може да я чете. Тя е особен код за света и няма нужда да я превръщаме в нещо, което не е. Прозата вече, е с друга насоченост“ - казва Силвия.

Подчертава, че е много важно, авторът да се среща с публиката. Така, тя добива представа и за него, и за произведението. "Последните години това се случва, но в много малък процент - и то - само в София" – очертава наблюденията си Силвия.

"Невъзможно е да се издържаш само с писане на книги в нашите условия. Заплащането е символично. По света също е така, с изключение само на най-големите имена" - приключва разговора ни тя.

Силвия Чолева е поетеса и журналист с многогодишен опит. Родена е през 1959г. в София. Завършва българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Отговорен редактор е на редакция "Култура" на програма "Христо Ботев" на БНР. Водеща на предаването за култура "Артефир" в същата радиостанция. Автор на многобройни публикации в културната периодика, включително на обзорите на нови книги в редица издания. Пише поезия, есеистика, проза, литературна критика, пътеписи. Сценарист на късометражния филм "Майка ми" на режисьора Светла Цоцоркова. Автор на радиотеатри. Нейни творби са превеждани на гръцки, сръбски, чешки, словенски, литовски, норвежки и други езици. Участвала е в множество поетични фестивали по света и у нас. Член на журито на тематични конкурси за поезия. Носител е на литературни награди, сред които са „Христо Г. Данов“ в категорията „Представяне на българската книга“ (2007г.) и Националната награда за поезия „Иван Николов“ за стихосбирката си „Писма“. През 2008 г. и е присъдена награда „Рицар на книгата“ за представяне на българската книга в медиите. 

Елате и чуйте „Името, твоето име“ на един автор, който живее за и чрез литературата – и я познава в дълбина, включително чрез произведенията на най-новите автори на литературната сцена. Радиотеатър в зала … защо не? Приглушени светлини, елегантната обстановка и притихнал уют и лустро на Гранд Хотел и СПА Приморец, гласът на голямата Цветана Манева, преплетени в болезнена тема. „Най – същественото е невидимо за очите“ – казва Малкият принц. Затова, не гледайте. Чуйте! На 11 октомври (сряда), в 20:00 часа. Входната такса от 20.00 лева на човек, ще бъде дарена за проекта на Зонта клуб Бургас "Да подкрепим таланта". Инициативата осигурява стипендия на даровити деца.

За повече информация: +359 877 850 001 | [email protected]
Официален уеб сайт на фестивала: www.portprim.bg
България Всички новини
Ново приключение за Стрелеца, да си създаде сценарий, в който е главен герой! Ново приключение за Стрелеца, да си създаде сценарий, в който е главен герой! Хороскоп за деня – 16 юни 2021, сряда 5 признака, по които да разпознаете евтината жена 5 признака, по които да разпознаете евтината жена Външността е само половината от образа на евтината жена, нейните маниери обаче, арогантният ѝ характер и други качества много лесно я издават Крими героят Малката Коледа от Поморие хванат с 500 гр марихуана и 50 хапчета екстази Крими героят Малката Коледа от Поморие хванат с 500 гр марихуана и 50 хапчета екстази 26-годишният мъж отива зад решетките, грозят го от една до шест години затвор и глоба от две хиляди до десет хиляди лева Само за жени: Най-дразнещите неща в мъжете Само за жени: Най-дразнещите неща в мъжете Жените предпочитат да чуят болезнената истина, отколкото да продължат връзка с лъжи 5-те зодии, които целуват най-добре 5-те зодии, които целуват най-добре Лъвовете са много страстни натури, които добре осъзнават своята привлекателност и сексуалност Руси Милев проговори за скандала с намушкания си брат Руси Милев проговори за скандала с намушкания си брат Изгоних го от апартамента на баща ми, защото е престъпник, но не съм го намушкал, твърди бургазлията     Сеир: Пиян шофьор опита да избяга с такси от ченгетата Сеир: Пиян шофьор опита да избяга с такси от ченгетата Провинилият се водач е получил четири наказания Полицейска операция брани черешите в Кюстендилско Полицейска операция брани черешите в Кюстендилско Кампанията закъснява и ще продължи до средата на юли Първото издание на „Супер талант” предизвика огромен интерес, събра близо 2000 артисти от цяла България Първото издание на „Супер талант” предизвика огромен интерес, събра близо 2000 артисти от цяла България Представянето на участниците в конкурсната програма беше в рамките на два състезателни дни, а организаторите бяха подготвили много награди   Отхвърлен ухажор стреля по недостъпни руски туристки Отхвърлен ухажор стреля по недостъпни руски туристки Нападателят е задържан и осъден за незаконно притежаване на оръжие
Как изглеждаше първото модно ревю на Ferrari? Как изглеждаше първото модно ревю на Ferrari? Колекцията е доминирана от червено и оранжево, а отпечатъците върху артикулите са вдъхновени от отличителните линии на колите на Ферари и статии във вестници Раздават над 160 хиляди кондома на атлетите в Токио Раздават над 160 хиляди кондома на атлетите в Токио А местните правила съветват всеки присъстващ да избягва физически контакт Исландия хвърли маските Исландия хвърли маските Ресторантите в страната отварят до полунощ   25 застаряващи хубавици в спор за короната на "Мис 40+" 25 застаряващи хубавици в спор за короната на "Мис 40+" Претендентките са жени между 40 и 67 години Спор за носене на маска завърши със стрелба, има убит и ранени Спор за носене на маска завърши със стрелба, има убит и ранени Касиер в хранителен магазин е застрелян след спречкване с клиент, който отказал да се маскира  Облекчават правилата за носене на маски в Германия Облекчават правилата за носене на маски в Германия Страната отчита рязък спад на заразените с COVID-19 Почина актьорът Нед Бийти на 83-годишна възраст Почина актьорът Нед Бийти на 83-годишна възраст Той има ключови роли във филми като "Избавление", "Супермен" и "Телевизионна мрежа" Протести преди началото на срещата на върха на НАТО Протести преди началото на срещата на върха на НАТО Лидерите на държавите-членки ще поискат уверения от президента Джо Байдън, че могат да разчитат на Вашингтон Путин ще говори с Байдън в Женева за злодеи, обвинени в киберпрестъпления Путин ще говори с Байдън в Женева за злодеи, обвинени в киберпрестъпления Руският президент имал позитивни очаквания за срещата Радев ще участва в среща на НАТО, президенти умуват за космическа отбрана Радев ще участва в среща на НАТО, президенти умуват за космическа отбрана Сред темите на срещата на пакта са отношенията с Китай и Русия, както и изтеглянето на натовските войски от Афганистан
Бойко Борисов Бойко Борисов Ето по един бонбон, одъртях и не ми се празнува Виц на деня Виц на деня - Взимате ли този мъж за законен съпруг?
- Ами... може ли да видя и другите?
Виц на деня Виц на деня - Марче, мисля, че си имаш любовник!
- Ти луд ли си бе, Жоре? На още един да пържа тиквички??
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Надпис на вратата на магазин: "Вход само с маски!". Отдолу добавено на ръка: "А с дрехи може ли?"
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори