×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • След 15 май в Царево и Ахтопол няма да се строи
  • Жълт код за значителни снеговалежи е в сила за 14 окръга на Румъния
  • 64-годишна жена загина при пожар в Сливен
  • Дългът на България за 2023 г. е 23.1% от БВП
  • Започва консервация на постамента на Паметника на съветската армия в София
  • Двама души са ранени при нападение с автомобил в Йерусалим
  • Отбелязваме Международния ден на Земята
  • Разследват смъртта на сърна в Старозагорско
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бойко Борисов: Варна ще настигне Бургас!


Бойко Борисов: Варна ще настигне Бургас!
Премиерът и кметът Иван Портних фиксираха сумата на 128 млн. лв. за следващите две години
25 Август 2017, Събота, 01:00 ч.

След близо 20-годишен тежък застой, който превърна „морската столица“ в крайморска провинция, програмата звучи амбициозно


Ако сте от Варна, сигурно в последните дни сте зашеметени от цифри. За две седмици премиерът Бойко Борисов обеща десетки милиони левове за морския град, а по време на посещението му там заедно с кмета Иван Портних фиксираха сумата на 128 млн. лв. за следващите две години.

Целта, обяви премиерът, е Варна да модернизира инфраструктурата си, да подобри средата за правене на бизнес, да се превърне в дестинация за целогодишен туризъм и дори в „град на знанието“. Или, както Борисов го обобщи по типичния за него начин, да настигне Бургас, пише capital.bg.

След близо 20-годишен тежък застой, който превърна „морската столица“ в крайморска провинция, програмата звучи амбициозно. Това е почти половината годишен бюджет на Варна – огромна по мащаб инвестиция за българска община, където капиталовите разходи обикновено не надминават 10%.

Проблемът, както винаги, е в немаловажни детайли. Например- колко са всъщност парите, откъде ще дойдат, кой ще изпълнява тази програма и кой ще я надзирава.

Защото Варна вече имаше един подобен проект в последните години – този за интегриран градски транспорт, на стойност 115 млн. лв. Парите бяха похарчени, а резултатът е, че градът не само няма да настигне Бургас, но и би изостанал още повече, ако се наложи да връща средства от безвъзмездното европейско финансиране.

Сега булеварди, библиотека друг път

Да започнем оттам, че дори самата община не е напълно наясно какво е обещало правителството. В отговорите си на въпроси, зададени от „Капитал“ общинската администрация посочва, че тези 127.7 млн. лв. са инвестиционната програма по оперативна програма „Региони в растеж“. Или казано с други думи, те така или иначе са си на града.

А Бойко Борисов няма особен принос към „даването“ им (освен ако не приемем, че той раздава и еврофондовете – което премиерът много пъти се опитва да отрече). От тях обаче сигурни са само 85 млн., които също трябва да бъдат инвестирани до 2022 г. (виж карето с проекти).

В разговор с „Капитал“ обаче от общината уточниха, че кметът е поискал още 126 млн. лв. от Борисов, а премиерът е „поел ангажимент“ за 94 млн. лв. за пътни проекти и строителството на Математическата гимназия.

Това става ясно и от една стенограма на правителството отпреди две седмици. „Два булеварда има – за единия 75 милиона. Уреждаме днес с Министерството на финансите, кметът трябва да е тук, с Европейската инвестиционна банка, където на практика парите са без лихва“, казва Борисов. „Правим две по две платна с две локални отстрани. А с 9 милиона правим един допълнителен път и всички ТИР-ове ги изкарваме директно да отиват на пристанището.“

Става дума за извеждането на тежкия трафик от центъра на Варна, за което предстои ремонт на около 4 км от бул. „Васил Левски“, за да бъде свързан той с крайезерната ул. „Девня“.

„След приключването на строителните работи булевардът трябва да има три платна с по три ленти във всяка посока“, каза кметът на града. Целта е той да може да отвежда трафика към Северното Черноморие.


В категории: Политика


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
Дернев
27.08.2017 16:32:17
0
2
Бс не е място за живеене, а за работа. Винаги е било така и така ще си остане. С Вн са много различни и ще са много добра комбинация, ако се развиват съвместно според даденостите си. Да не се ровим в миналото, което цели тази статия,а да гледаме напред. Ще спечелят и градовете, и страната ни. Нещо , което до сега не беше постигнато и няма да се постигне с противопоставянето на двата града.
5.
mdaa
27.08.2017 14:27:44
3
0
Бургазлия съм и съм напълно съгласен с коментар номер 2. Още един плюс на Варна е, че града е пълен с млади хора и качествени заведения. С години са пред умрелия бургас относно нощния живот който кипи цяла седмица. Тука пък си имаме градинки ,катерушки, възмутени майки, потресени пубери и празни погледи на предрусали бичмета. Бургас е трагедия
4.
Хахаха
27.08.2017 10:46:08
3
5
Абе, идиоти, бургашки, за какво сте ми нащракали минуси на мнение номер 2, затова, че ви написах истината ли?

Явно сте боклуци, които не осъзнавате каква дупка в края на България е Бургас!

Айде нека сега всички с ниски доходи, мизерници, наркомани, наркопласьори, тъпи напомпаняци с дърти таралясници на по 20 години, безработни и така, да почнат да ми щракат минуси.

Бургас е мизерна панелна дупка между три блата! Това е!
3.
Смятай
27.08.2017 08:33:06
0
4
Колко сме зле. Бс само зарежда Германия и Англия. Сега заплашвате и Варна със същото ли? Ужас.
2.
Хахаха
26.08.2017 18:29:33
14
23
Варна отдавна е надминала Бургас във всяко едно отношение - хората там имат икономика, високи доходи, работещи пристанище и работещо летище, студенти и сериозни здравни заведения. Никой не ги обгазява от сутрин до вечер. И само предимства.

Какво има в Бургас - утайката на обществото, наркомани, убийци, изнасилвачи, напомпани малоумия, раздрънкани 20 годишни коли, бедни хора, ниски доходи, висока безработица. Нищо няма в тоя загубен град освен три блата и милиарди комари от тях.
1.
Георги
26.08.2017 17:12:16
3
14
По крадене ли?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Те заглушиха Божия глас в душите на тези хора, а той не се разграничи от тях, коментира митрополит Антоний Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив  Според персонала то е паднало на двора, но по тялото му няма следи от охлузвания Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Бившият финансов министър се похвали, че е преподавал на Кирил Петков в Харвард Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Илиана Кирилова обаче отказа да коментира скандалните снимки с пудела и пачките с пари, имало за това забрана Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско За пореден ден полицейската сводка е пълна със случаи за водачи, хванати да шофират след употреба на наркотични вещества 5 причини да няма романтика във връзката 5 причини да няма романтика във връзката Ако интимността във връзката ви е предимно физическа, имаща за цел да задоволи сексуалното ви желание, но само толкова, имате проблем с романтиката Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Ето кои са те  Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Ако сте Стрелец, който търси любов, помислете за съвместимостта на зодиакалния знак на вашия потенциален партньор Вкусни кроасани „Пълнеж“, с които радвам всеки, който идва на гости у дома Вкусни кроасани „Пълнеж“, с които радвам всеки, който идва на гости у дома Вижте рецептата И на втора инстанция : 20 г. затвор за Семерджиев причинил ужасяващата катастрофа на „Черни връх“ И на втора инстанция : 20 г. затвор за Семерджиев причинил ужасяващата катастрофа на „Черни връх“ Това заявиха адвокатите на двете жертви Хариет и Христина
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори