×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"Бургас и морето" се отърва от „трудовите хора" и захърка дълбок сън


"Бургас и морето" се отърва от „трудовите хора" и захърка дълбок сън
Журито на фестивала сякаш е заспало дълбок сън, някъде в началото на 70-те години, когато песни като победилата в събота, може би са звучали адекватно
01 Август 2017, Вторник, 10:56 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ

Фестивалът си създаде „репутация" на ретро свърталище и от година на година усърдно я поддържа

В един от малкото, мърдащи все още фестивали в нашата страна – „Бургас и морето“, като по чудо, за първи път от много време, имаше цели две песни, които звучаха адекватно за времето, в което живеем. А това рядко се случва на него, понеже обикновено е превзет от скуката и адското ретрозвучене.

На фестивала имаше съвременни парчета в най-актуалните стилове – тези, които звучат по радиостанциите и се редят по класациите. Чак е чудно, че са се намерили хора, като Радо Иванов, който си е направил труда да създаде „Щастливи и от малкото“ - песен в стил „тропикал хаус“, а това е стилът, в който е всяка четвърта-песен на нашата планета днес. И това е стилът, в който са 60% от песните в световните класации. Нейна изпълнителка е Гюлсюм Али, която я изпълни без грешка:

ЧУЙ ПЕСЕНТА ТУК:

И пак – чудно е, че на този фестивал е решил да участва композитор, като Камен Николов, който е създал „Любовта на морето“ - песен в стил „бачата“, в който е всяка трета-четвърта песен в Латинска Америка. Стил, който в момента, наред с регетона, е изпълнил латиноамериканските класации отгоре до долу, а от време на време отскача по класациите и в останалата част от света.

Но „Бургас и морето“ не заслужава такива песни. С решението си да връчи за пореден път наградата на блудкава боза, която никой никога няма повече да чуе, която никое радио никога няма да излъчи и която никой меломан няма да тръгне да тегли в интернет, дори и без пари, журито за пореден път доказа, че то няма ухо за съвременната музика.

Журито на този фестивал е заспало дълбок сън, някъде в началото на 70-те години, когато песни като победилата в събота, може би са звучали адекватно, макар да се съмнявам, че и тогава някой от запалените меломани би им обърнал сериозно внимание.

Журито на фестивала, че и публиката, си харесват кахърните еднодневки, чийто живот започва в часа на началото на фестивала и приключва с излизането на публиката от залата.

Песента победител „Имам в сърцето си море“, изпълнена от вокален ансамбъл „Фортисимо“, само ден след като си взе наградката, вече последва съдбата на много други, които този фестивал толкова незаслужено е награждавал, а община Бургас е премирала с хонорар за авторски права на композитори, текстописци и изпълнители.

Записът на тази песен вече се намира в кошчето за боклук на всички български радиостанции. Няма да я чуете никога никъде повече, с изключение може би по някоя телевизия, която, ако изобщо ще има такава, реши да излъчи еднократно запис от конкурсната вечер. А подозирам, че и нейният композитор Петър Алексиев няма да си направи труда да я издаде на диск. Защото, ако е честен пред себе си, и сам ще признае, че тя не е нищо повече от една средностатистическа баладка, при това аранжирана много, ама много постно.

Уви, с пренебрежението си към модерната музика журито на „Бургас и морето“ година след година убива ентусиазма на малцината, които все още имат желание да я представят там.

И действително – защо наистина е нужно да се мъчиш да правиш тропикал хаус или бачата, като преспокойно можеш да пренапишеш на нов глас някоя монотонна песен отпреди 40 и повече години, че на всичкото отгоре и да вземеш награда за това…

Някой да помни кой спечели миналата година? А по-миналата? Някой да е чувал някога, някъде тези песни?

Иначе организаторите на фестивала обичат да се тупат в гърдите – ние награждаваме млади изпълнители и млади композитори. Ама, моля ви се, какъв е смисълът да награждавате млади хора, които пристигат при вас с мухлясала от ретрозвучене музика? Тези млади, дето ги награждавате, после никое радио не ги взима насериозно, защото самият фестивал е придобил ореола на нещо вехто и ретроградно.

Всъщност, не съм особено справедлив към 70-те години, защото именно тогава на „Бургас и морето“ са представени истински хитове в българската поп музика, които звучат и до днес. През 79-та, когато той се е наричал „Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора“ Стефан Данаилов и Маргарита Хранова изпяват „Моето мъжко момиче“, която дори днес звучи много по-модерно от наградената тази събота песен.

ЧУЙ ПЕСЕНТА ТУК

А само четири години по-рано – през 75-та, Асен Ангелов, или както го наричахме още бате Асен, пък представя – като истински бард, нищо, че е артист от театъра, страхотната песен на композитора Георги Генков, по текст на Иван Теофилов, „Звезда на моряка“ (от тях жив днес е само Иван Теофилов).

Тя също е аранжирана семпло – акомпанира една китара само. И също е балада. Но каква балада само!
И стиховете – няма да чуете обичайните глупотевини „Аз съм до теб. Ти не си до мен. Ама и аз не съм до теб. Пък ти си до мен и сме на морето.“

Синьо време на сини надежди,
синя тайна над синя вода.
Всеки път любовта ни извежда
с пътеводната своя звезда.

Всеки път, всеки път като пяна,
като блясък над жива вода
любовта ни блести в океана
с пътеводната своя звезда.

И я няма, и има, и е зрима, незрима
върху вечния звезден атлас.
И е тъй различима сред звездите
и има своя тайна, загадъчна власт.


Това са стихове, и това е песен, посветени на моряците, които кръстосват световния океан и носят далече от родината си малката надежда, често изтерзани и от прокрадващи се съмнения, че някой ги чака, че има при кого да се върнат след дългите месеци.

Днес на „Бургас и морето“ никой не си прави труда да пише подобни силни стихове, в които има повече от пет скудоумни израза на кръст. И не просто защото поетите са лишени от каквото и да е въображение, а и са отвикнали, ако изобщо някога са се учили, да творят в мерена реч. А и защото България, като държава, отдавна няма свои моряци в световния океан.

Първото нещо, което след 10-ти ноември бе окрадено, понеже имаше акумулирани милиони долари в задгранични дружества и в имущество, бе предприятието „Океански риболов“. И това се случи много преди Иван Костов и кохортата му от крадци с „масовата“ приватизация да закрият безвъзвратно цялата българска индустрия.

И не е никак случайно, че при възстановяването на фестивала през 1996-та година Стефан Диомов изчегърта от заглавието му думите „неговите трудови хора“. Споменът, че в тази държава е имало и моряци и те гордо са кръстосвали целия свят, трябваше да бъде изтрит, изчегъртан – и от фестивали, и от паметта на хората.

ЧУЙ ПЕСЕНТА ТУК

Този запис от фестивала от 1975 година днес звучи и като надгробна песен – на погребаната ни флотилия, на тесногръдите композитори, на стихоплетците, които пишат, гледайки тъпо в една точка. И на заспалото жури, което хърка в дълбок ретрограден сън.

В категории: Животът


Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 1
11
Коментара по темата
11.
RRR
09.08.2017 17:15:39
1
0
Божко, явно някой е поръчал материала, който си написал. Коя е тая Гюлсум и за какво се бори?
10.
Победител
02.08.2017 13:33:32
9
2
Освен да си го завреш отзад,не знам кво да ти кажа,скъпи Божко! Ако има по-добра песен на този конкурс тази година пусни ни я,да я чуем. И на всеки е ясно, че с песента победител нищо не се случва,но защо трябва да изкарваш такъв хейт,че и цяла статия да напишеш... нямаш ли си работа?
9.
Жури
02.08.2017 12:30:59
8
3
Поредната платена и жълта статия :) авторът явно е сляп и глух (от старост и подкупност) плюс това и изключително неграмотен, за да нарече цялата публика неадекватна и некадърна, защото е избрала това, които и харесва. Разбира се това е типично за българския селянин и никак не ме учудва.
8.
Трудовите хора
01.08.2017 18:21:40
0
9
Божо, ако общинарите не вървяха по акъла на Диомов, а бяха измъдрили някакъв Чалгарски фестивал по подобие на града, сега ние щяхме да сме столица на Чалгата и Общината да бере/краде/ плодовете. Но уви, и тук се изложихме.
7.
Кроки
01.08.2017 14:05:03
3
9
Може би трябваше някой да рапира??
6.
Krasi
01.08.2017 13:25:08
4
5
Abe Bogo, ti ne znaech mi magor kolko dieza lma muzikalen kritik stana
5.
Що пък
01.08.2017 13:23:01
2
1
Явор Гея пя ли?
4.
х
01.08.2017 13:14:47
0
14
Много забавен коментар. А моментът с кражбата на "Океански риболов" е също като откъсът "А Сергей Антонов е невинен" в едни кандидат-студентски бисери от изпит по история на България. Разсмя ме авторе..., поздравления!
3.
3
01.08.2017 13:00:32
5
15
за пенсионерски град с нисък стандарт- толкоз, фестивали от началото на миналия век
2.
Е
01.08.2017 12:42:17
12
15
Явно автора е на възраст от Бронзовата епоха.
1.
Шибан Лошо
01.08.2017 12:39:57
3
11
Няма значение вече.
На беден гъз музика ще искаш.
Не става.
Или вдигаш икономиката и ставаш могъщ търговец или духаш супата.
Пак лигави статии във Флагман.
НИЩО не пише за хора които произвеждат и
Правят пари.
Тая въздухари от фестивала да го духат.
Софийските лигьовщини не вървят тук.
Там е Македония, тук е Византия.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева
Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него 
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори