×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как се бореха с безделието през соца


Как се бореха с безделието през соца
Дори през 80-те години на XX век по височайше нареждане безработните в България се преследват като престъпници
10 Юни 2017, Неделя, 00:02 ч.

Хубавите длъжности са за свои хора, а ако си без връзки - в завода или на полето


Едно от най-големите противоречия на социализма у нас е, че уж е строй на трудещите се, а има хора без работа. Така наречената скрита безработица съпътства тоталиталния режим през цялото му управление, съобщава "168 часа". Дори през 80-те години на XX век по височайше нареждане безработните в България се преследват като престъпници.

“В онези години бях точно от контингента, който милицията преследваше - разказва патилата си Валентин Иванов - Графчето. - Нямаше свястна работа, а не исках да работя в завод за мизерни пари, като родителите ми, които по това време вече бяха покойници. Бях чувал за нововъведените по съветски образец мерки у нас, но все някак си мислех, че не се отнася до мен. Веднъж както седях в едно от малкото заведения – “бира-скарата” на ъгъла на ул. “Одрин” и бул. “Стамболийски” в София, там нахлуха униформени милиционери. Няколко бяха завардили входа, а останалите започнаха да проверяват паспортите на седящите по масите.

Направи ми впечатление, че няколко познати, които също бяха безработни, но от семейства на активни борци не ги закачаха. Накрая дойде и моят ред.

След като се убедиха, че нямам регистрация за месторабота, ме помъкнаха към изхода. След това заедно с още няколко нещастници грубо ни натикаха в малък автобус “Чавдар” на МВР. Никой не ни каза къде ни карат. Пътувахме много време – с часове. Вече бях позадрямал и изведнъж се събудих в някакво много мръсно малко градче. Всички сгради бяха покрити с черни сажди. Както се оказа пристигнали сме в Гълъбово. Трябваше да работим в брикетната фабрика Условията бяха неописуеми, а заплата не даваха никаква. Не след дълго успях да избягам и се върнах на стоп в София. Крих се при приятелката ми доста време. Тя се грижеше за всичко, но накрая не издържах и излезнах да се поразходя.

“Отивам за цигари – рекох – и се спуснах по ул. “Цар Борис”, където живееше с намерение да се поразходя. Не щеш ли още на следващата пресечка ме спря милиционерски патрул – и отново в Гълъбово. Пак изкарах няколко месеца и накрая с триста зора и с помощта на местни работници отново успях да си дойда в София. Минах в пълна нелегалност и кошмарът сякаш нямаше край. Когато чух вестта за кончината на Андропов направо не можех да повярвам - с дни празнувахме с приятели.”

Всъщност борбата с "безделниците" започва още с установяването на комунистическа власт у нас.

В първите години след 9 септември оправданието за множеството безработни е с "лошото фашистко минало". В съответствие с комунистическата практика в Съветския съюз и у нас са взети най-строги мерки срещу “безделниците и празноскитащите”. Проблемът е, че на практика за такива могат да бъдат обявени всички неудобни на властта или просто хора, изпаднали в материални затруднения. А мизерията е жестока. Купонната система действа много години след войната, а самите купони се издават единствено от Отечествения фронт – който не е член на тази организация, няма как да получи дневната си дажба от къшей хляб. За разлика от страните с демократично устройство, които търсят със сложни и хуманни методи да се преборят с безработицата, при социализма решенията са много прости – изпращане в лагер и изселване.

В тази връзка на 19 април 1945 г. Георги Димитров - “Дед” от Москва изпраща на чист руски език спешна телеграма до Трайчо Костов “Спиридонов”, с която нарежда:

“В София и в други градове има множество безделници, пройдохи, проститутки и сутеньори. Необходимо е да се предприемат решителни мерки за изчистването на столицата и другите градове от подобни елементи. Трябва да се създадат специални трудови лагери за тази паплач.

Този, който няма полезно занятие и не се занимава с общественополезен труд, няма право да живее в градовете и другите по-важни центрове на страната. Също така за необходимите административни мерки да се мобилизира цялата общественост, на първо място комитетите на ОФ. Информирайте ме за предприетите конкретни мерки. Дед”.

За целта още в началото на 1945 г. са създадени и първите лагери за принудителен труд: край Св. Врач (Сандански), при яз. Росица, Севлиевско, Куциян край Перник и лагера край река Джерман до Дупница. А Трайчо Костов с гордост рапортува на московския си началник:

“В печата се поде голяма кампания против безделниците, разпространителите на слухове и на вражеска пропаганда, която кампания ще ни позволи да вземем сериозни мерки за очистването на големите градове и важни пунктове.

Безделниците ще бъдат трудово мобилизирани, проститутките събрани в специални стопанства и общежития, а вражеската агентура – в трудово-възпитателни лагери. – Спиридонов.”

На 8 август 1946 г. е приет и специален Закон за трудовото мобилизиране на безделниците и празноскитниците. В него е записано:

"Чл. 1. Всички работоспособни български поданици от двата пола, навършили 16-годишна възраст и не по-стари от 50, а за жените 45 години, които са се отдали на безделие, празноскитане или прекарват голяма част от времето си в питейни заведения, кафенета, барове, сладкарници и др. подобни, се мобилизират за задължителен обществен труд."

Трудът на мобилизираните се използва за общополезни мероприятия като: направа на пътища, жп линии, канали, язовири, постройки, укрепване пороища, корекция на реки, залесяване, обработване на държавни или обществени стопанства, работене в мини, кариери, фабрики, работилници и други подобни, съобразно пола и възрастта на мобилизирания, четем още в нормативния акт.



В категории: Ретро Флагман


17
Коментара
17
Коментара по темата
17.
8970
11.06.2017 17:12:59
0
7
И преди и сега калпазани в обществото не липсват. На тях все нещо им пречи. Баш ми е интересно по време на соца от какво си се издържал, ако не си работел, предвид че всякаква частна инициатива и далаверки нямаше как да правиш?
16.
???
11.06.2017 16:56:54
0
7
За периода 1979-1988 г. САЩ увеличава БВП на глава от населението със 182%, Япония с 275%, Германия със 158%, Франция със 157%, а България увеличава БВП на глава от населението с 234%. Това ще рече, че България по време на комунизма, дори и в годините на Перестройка, никога не е била в рецесия, камо ли фалирала, както поучава западната пропаганда.

По брутен вътрешен продукт на глава от населението през 1988 г. България е заемала 25-то място в света. През 2013 г. България заема 78-мо място в света, по брутен вътрешен продукт на глава от населението, по данни на международния валутен фонд (IWF).

Преди ПЕРЕСТРОЙКА България е произвеждала 40% от всички компютри, продавани по линия на "съвета за икономическа взаимопомощ".

В момента (2014) България е с най-ниския номинален брутен вътрешен продукт в Евросъюза, най-висока квота на мизерия - 21,8%, по данни на Международния Валутен Фонд и Евростат и най-много извънбрачни раждания в Европа.
15.
пенсионер
11.06.2017 12:56:10
2
9
Етогава имаше работа само да ти се работи Сега няма заводи но все още кретащия завод в Гълъбово има опашка за работа .
14.
Батка без стаж
11.06.2017 11:23:40
4
10
И сега трябва и сегаа...
13.
Рh
11.06.2017 10:01:46
10
8
През 1983 година Британския министър забеляза че средната заплата беше $120 във България и Българите нямаха никакви права никаква собственост никакви търговски условия и бяха затрили най хубавите си предприятия --- демек бяха банкрутирали
12.
Михаил
11.06.2017 09:53:17
4
24
През 1983 британския министър на образованието заявява,че българските ученици са най-интелегентните деца в Европа.В началото на 90 пристига демокрацията...
През март 2015 btv заявява,че българските ученици са най-неграмотните ученици в Европа.
11.
Бай
11.06.2017 09:50:33
5
19
Сега младите таланти на България бачкат само за над 1000 лв. Ако не им се даде веднага от първия път тази сума- Няма работа в таз държава брат. Заминавам в чужбина.
10.
Бургас
11.06.2017 09:50:00
9
18
Автора е или мангал или някакъв друг паразит. Малко му е било.
9.
Рокфелер говори
11.06.2017 09:49:06
2
10
Склонен съм към канибализъм,т.е.,гълтам малки бели безработни човечета!
8.
DJARO
11.06.2017 09:39:46
3
14
bai TODOR be6e GOLQM POLITIK,ama MNOGO GOLQM.......trqbva6e da GO ZAROVQT PLITKO PO O4I 4E DA MU ZELUVAT GAZA VSI4KITE>>..krivorazbranata IM DEMOKRAZIQ....tolkova mnogo GLAD I MIZERIQ v DNE6NO VREME....da se burka MASOVO PO KAZANITE DA SE TURSI HRANA........
7.
FREE BULGARIA
11.06.2017 09:35:39
3
8
Аз си търся някой,с който да сме като лепило и тапет.Аз отпред,той отзад.Да ни е хубаво и на двамата.
6.
До Сталин
11.06.2017 09:34:55
0
18
Много си мек...брат "РОМ" няма и не може да ти бъде брат...има ром за пиене....останалото е просто ЦИГАНИН....
5.
Йосиф Сталин
11.06.2017 09:29:45
6
30
Пропуснали са да отбележат , че главният герой на статията е Брат Ром ! А тогава наистина Ромите БАЧКАХА ! Щото те таково животно като " помощи " нЕмаше !
Слава на Бай Тошо !
Искаме ПАК така да стане !
4.
Васил Левски говори
11.06.2017 09:21:46
25
9
Цял сеят ни се смя цели 50 години гледаха ни с насмешка дори лешпери като гърците и австрийците беше срамно да кажеш че си Българин. Никога повече!!!! Никога Курнелия никога Путлер!!!!! Само през трупа ми!!!!
3.
Мими
11.06.2017 09:21:10
7
19
И сега трябва да е така а не да няма работа.
2.
Рокфелер говори
11.06.2017 09:20:02
26
16
Социализма е най болния строй. Добре че не може да си го позволим вече, изядохме го изпихме го, окрадохме 3 генерации стари хора.
Сега ще има здрав бач и не искам да чувам за никакви трети заплати. Да се научите какво значи капитал и предприемачество!!!!
Ще мълчите докато трае капитализма сега!!!!
1.
Васил Левски говори
11.06.2017 09:09:40
33
16
Не беше соц, ами окупация и геноцид от Сталин и Комунистите на София срещу Царство България.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Изправят Червения пират пред съда Според съда обвиняемият е автор на множество електронни писма Ще има ли ротация? „Промяната“ и ГЕРБ преговорят за съдбата на сглобката до 12 часа Ще има ли ротация? „Промяната“ и ГЕРБ преговорят за съдбата на сглобката до 12 часа Очаква се отговор на въпроса ще има ли правителство или предстоят извънредни парламентарни избори Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Не желая да съм кандидат за патриаршеския престол, каза духовникът от града под тепетата Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори