×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Всяко дете, което не ходи на училище, ще бъде издирено и вкарано в клас


16 Май 2017, Вторник, 17:22 ч.
Източник: Offnews.bg

Справянето с неграмотността е приоритет №1 за новия министър на образованието


Всяко дете, което не ходи на задължителната детска градина (от 5 г.) или на училище ще бъде издирено и вкарано в задължителна предучилщна група или в училище. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на първата си пресконференция. Днес той представи екипа си и обяви приоритетите си. Справянето с неграмотността е №1 сред тях.

Ще предприемем решителни мерки за ликвидиране на неграмотността - за обхващане и задържане на всяко дете и ученик, обяви той.

"България е изправена пред предизвикателството на намаляващ дял на работната сила, продължаваща миграция и увеличаващ се дял на лицата от уязвимите групи, в които родителите са с нисък образователен статус, а в тези семейства респектът към образованието е нисък. Това прави предизвикателствата пред нас и пред социално-икономическото развитие на страната още по-големи. Рецептата за преодоляването му е доста по-сложна от записаното в управленската програма. Трябва да използваме всички дейности и мерки за постигането на тази цел. В опростения му вариант това означава решителни мерки плюс мотивирани учители", заяви министърът.

До края на юни ще има механизъм за действие, който ще включи различни институции.

Ще работим заедно по обхващането и задържането на всяко дете в задължителната предучилищна и училищна възраст - това е и заръката на министър-председателя, допълни Вълчев.

Ключово ще е обхващането на децата, които са в задължителната за предучилищно обучение възраст - 5 г. Изследванията показват, че ако децата бъдат обхванати отрано, те имат по-добри резултати и в училище, това е предпоставка да завършат основно и средно образование, да се включат в професионално образование, да бъдат пригодни за пазара на труда, посочи министърът.


Министър Вълчев и зам.-министрите Деница Сачева, инж. Таня Михайлова и проф. Иван Димов в залата за пресконференции

Учители

За да бъде преодолян проблемът с неграмотността, системата трябва да бъде подсигурена с добри и мотивирани учители, посочи министърът.

Това означава стимули младите да стават учители, т.е. по-високи заплати.

"Страните с най-високи образователни резултати са тези, в които в учителската професия се включнат учениците с най-добрите образователни резултати. Това ще създаде предпоставка за повишаване на образователните резултати в бъдеще.

Ако заложим на учителите, ще създадем база за всички останали професии", категоричен бе министърът, чиято цел е учителските заплати да са над средната за страната.

Учителите ще получат различно увеличение на заплатите, не за всички процентът ще е точно 15%. За да се осигури равен достъп до добро образование, ще има финансов стимул за работа с уязвимите групи и в отдалечени населени места. За целта ще се промени разпределителният механизъм в делегираните бюджети.

"Диферецираното увеличение ще бъде насочено към компенсиране на неравенствата, които имаме в достъпа до образование. Ще се стимулира работа с деца в уязвими групи - когато в семейството са се натрупали дефицити, учителите трябва да положат повече усилия, тяхната работа е по-неблагоприятна и по-трудна - обясни министърът. - Във формулата за разпределение на средствата ще има коефициент, който ще води до повишаване на средствата за учителите, които работят в малки и отдалечени населени места, това са учители, които трябва да жертват социалната си среда, която имат в града, за да работят в тези отдалечени населени места и необходимо те да бъдат компенсирани, защото естествената склонност на младите е да останат в големите градове."

Инвестицията в млади учители цели и решаването на друг проблем - до 8 г. половината учители ще са навлезли в пенсионна възраст.

Сред другите училищни приоритети на Вълчев са осигуряването на повече часове за спорт и по-добри спортни бази в училищата.

По повод случаите на насилие в училищата той увери, че ще предвижда увеличаване броя на психолозите от 2018 г.

Учебници

Министърът засегна и друга проблемна област - навременното осигуряване на системата с безплатните учебници.

На 15 септември ще има учебници за първи и пети клас, увери той. За втори и за шести клас обаче може да има закъснение.

Ако това се случи, децата ще работят по електронни варианти на одобрените учебници. Това ще продължи най-много до приключването на преговора или вземането на първите уроци от новия материал. Много малко ученици ще чакат учебниците си след 30 септември, смята Красимир Вълчев.

Университети

Разрастването на университетите и универсиализацията им - тенденция започнала през 90-те години и продължаваща досега - не даде добър резултат, посочи министърът.

"Висшите училища избраха да се разрастват, да универсализират профила си. През 1990 г. имаше 30 специализирани и 5 широкопрофилни висши училища. Оценката днес е, че те са силни там, където са извършвали обучение преди 25 години и екстензивното им развитие по-скоро дава негативни резултати. Ще ги провокирам и да координират помежду си програмите си."

Той ще води политика на обвързване на финансирането с качеството и потребностите на пазара, ще се стимулира специализацията на висшите училища, на профилната им оптимизация, ще се вземат предвид и нуждите на региона.

Ще провокирам висшите училища на дебат за стратегическото им развитие за по-дълъг период - 20-30 години, за тяхната визия за развитието на държавното висше училище, за мястото му на регионалния, националния и наднационалния образователен пазар, посочи Вълчев.

Всяко от тях ще трябва да е наясно в кои направления и защо специализира.



В категории: Просвета


10
Коментара
Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
10
Коментара по темата
10.
родител
17.05.2017 14:17:41
0
4
Мангал чета казвате значи а ? ... А някой замислял ли се е как е с българчетата.За присъствие получават тройка . Малцинство са тези ,които наистина искат да знаят и се борят упорито . Българийо майко мила на смъртен одър си .Жалко е цялото ни съществуване .
9.
Стават смешни
17.05.2017 07:46:35
8
3
До 7
Вие сами сте си избрали професията, никой не ви е насилвал. Но 4 години никак не са малко да научиш 20 циганета да четат. Та началната учителка прекарва с тях по 1000 часа годишно. Не ми говорете че е невъзможно дете да научи да чете по причина произход. За 4 години не циганчета а китайчета можеш да научиш да четат и говорят на български, стига да имаш желание ще намериш и начин.
8.
Рашева
16.05.2017 19:49:12
1
12
И как ще стане това? Родителите заминават в чужбина, а децата остават при баби и роднини в по-добрия случай. Друг момент е родителите решават и вземат децата, без да кажат на учителя или директора. Нима когато вземат документ за излизане в чужбина с цел по-дълъг престой, в МВР ни знаят. Къде са социалните работници ил тези от Закрила на детето? Кой проверява къде са тези деца? Родителите решават да се върнат по средата на учебния срок и настояват да запишат детето им, защото трябва да получат детски надбавки, помощи, а то, детето не е учило никъде. Как и в кой клас ще бъде "вкарано"?
Има и още-изпращат децата си да работят-я дърва да секат, събират, товарят, я да помагат на сметището. Как държавата санкционира тези родители? Никак! Учителят трябва да пише до всички, които се "грижат за правата на децата", а резултатът е, че му вменяват още повече задължения - да помогне на семейството като го насочи в социални учреждения за закрила.
Когато не искаш нещо да стане, създаваш нови и нови закони, наредби и институции.
7.
бг
16.05.2017 18:58:01
2
20
До:Стават смешни
Заповядайте в клас в който има циганчета и когато ги научите всички да четат,аз ще пиша на министъра да увеличи Вашата заплата с 10%.Как пък всички в България разбират от образование?
6.
Стават смешни
16.05.2017 18:09:36
9
10
В цялата плеада не прочетох нищо логично. Ще държат ромчета насила в училище, но там няма гаранция че те ще научат нещо. Колко предавания сме гледали как завършили пети клас не могат да четат и пишат, ама нали до края на 4 не може да се остава в същия клас.
На учителите увеличението трябва да е еднакво за всички, но трябва да има глоби за несвършена работа. 2000 паралелки годишно завършват четвърти клас, командировайте 100 софиянци да ходят по градове и паланки за 7-10 дни ще препитат по четене на непознат случаен текст всички хлапета. Нека оценяват четене по десето бална система, а после според постиженията да е и заплатата или уволнението на учителката. За всяко дете което не може да чете без причина /болест/ следващата година учителката с 5% по ниска заплата, та да видиш как циганчетата ще се научат да четат за една година.
5.
ггггггггггггггггггггггг
16.05.2017 16:29:45
6
9
е по голяма глупост не бях чувал, системата за отнемане на детски при неходенето на у-ще работи отлично при циганите - само че трябва и контрол над даскалиците
4.
М21
16.05.2017 15:12:46
2
11
То повече от половин България се изнесе навън да работи.Какви деца,то не останаха има само пенсионери и обезлюдяване.Цените растат,а бизнеса не работи.Системата на обучение е грешна в БГ децата в клас трябва да са по 16 на брой и да не се събират на бройка,за да правят заплати на учителите.
3.
666
16.05.2017 14:55:56
2
14
Наслушахме се на подобни лозунги от всички министри.Ще, ще, ще - все бъдеще, но неопределено време.Взехте всички правомощия и инструменти от учителското съсловие, а сега берем плодовете на куците Ви реформи.Кметовете трябва да глобяват безхаберните родители,но никой от тях не смее да разсърди гласоподавателите си.А и с това автоматично преминаване от клас в клас в начален курс, до няколко години неграмотността ще преобладава в цялята държава.Подарено начално образование, подарено насила основно и средно образование, купено висше и после нямало квалифицирани кадри за работа.Пълна трагедия.
2.
оф
16.05.2017 14:49:34
3
12
да издигната професията в ранг, не само депутатите да се имат за богоизбрани. депутатът трябва да целува ръка на фермера, учителя, инженера.....а то....всичко с краката нагоре. Какво като са депутати? точно те трябва да вземат най-ниски заплати и да нямат привилегии, за да знаят как живее обикновения човек. иначе ...сития на гладния не вярва.
1.
Даскала
16.05.2017 14:37:54
0
14
Мангалчетата със синджир трябва да ги вържете за чиновете че ще изгризят въжето
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори