Проф. Донка Байкова: Спанакът е пълен с нитрати, бланширайте го! (ВИДЕО)

Всички леко изгнили листа от салатата ги махайте, защото нитритите са рискови за здравето, каза Донка Байкова
08 Май 2017, Понеделник, 04:43 ч.
Марулите киснете в леген с вода половин час с една лъжица сол или сода, съветва специалистът по хранене
Зелените листни зеленчуци са полезни, но и понякога гастритогенни. Затова е желателно да вземете мерки, тъй като, ако попаднат в стомаха ви, нитратите мога да предизвикат неприятни последици, предупреждава специалистът по хранене и диететика проф. д-р Донка Байкова.
„Нитратите се съдържат и в природата. Те са водно разтворими и термолабилни, но не са токсични. Най-големите количества се съдържат в спанака. Затова преди употреба го бланширайте, т.е. една минута го дръжте във вряла вода. Първата вода я изхвърляйте“, съветва проф. Байкова.
„От зелето пък махайте тъмнозелените листа и коренчовата част. Марулите киснете в леген с вода половин час с една лъжица сол или сода. Същото се отнася за лука и за чесъна“, добавя тя.
Всички леко изгнили листа от салатата ги махайте, защото нитритите са рискови за здравето, предупреждава специалистът.
Страните, от които внасяме плодове и зеленчуци, са по-рискови за нас и контролът от Българската агенция по безопасност на храните е засилен, добавя тя.
„Поне три дни разпускайте с вегетарианска храна. Добре е 2 седмици да сте на такава здравословна диета“, каза още проф. Байкова.
В категории:
Здраве








Медведев отсече: Русия и САЩ са...
29/04/2025, Вторник 21:33
3

Световен шампион пристига в Бургас
29/04/2025, Вторник 21:24
0





Големи проблеми с водата в...
29/04/2025, Вторник 20:40
0

Разговор на високо ниво между България и САЩ
29/04/2025, Вторник 20:24
1

Млада жена нападна полицаи
29/04/2025, Вторник 20:00
1





Промяна в движението по "Тракия" утре
29/04/2025, Вторник 19:00
1

