×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

1500 лева средна работна заплата е напълно достижима, ще се покачва с темпа на икономическия растеж


1500 лева средна работна заплата е напълно достижима, ще се покачва с темпа на икономическия растеж
Промяна в политиката на доходите е основен акцент за ГЕРБ на парламентарните избори, отбеляза Диана Йорданова
17 Март 2017, Петък, 12:40 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Не обещаваме грандиозни неща, работим с цифри, които почиват на изключително сериозни икономически анализи

Диана Йорданова е кандидат-депутат от ГЕРБ Бургас. Тя е сред опитните парламентаристи – с три мандата. В 43-ото НС Диана Йорданова бе четвъртият най-активен депутат и изнесе на гърба си серия от ключови законопроекти. Йорданова е считана за икономическия експерт на ГЕРБ в Бургас и неслучайно е спрягана за пост в изпълнителната власт. Преди няколко дни тя разби на пух и прах твърденията на политическите им опоненти, че Бургаския регион буксува икономически (ВИЖТЕ АНАЛИЗА НА ДИАНА ЙОРДАНОВА), днес тя говори детайлно за програмата на ГЕРБ и какво ще направи партията при евентуално ново управление.

-Г-жо Йорданова, като разгледахте програмите на другите партии, в икономическата им част, смятате ли, че те са осъществими. Примерно БСП предлагат помощ за старт-ъп предприятия, АБВ надцакват с ноу-хау за иновации 1 млрд. Смятате ли, че могат да се реализират или се препокриват европейските програми?

-Започвам отговора със завършека на вашия въпрос. Действително има отпуснати, договорени, следствие на второто правителство на Борисов, европейски средства за иновации, така че всеки би могъл да си го запише в програмата, защото те вече са стартирали. За радост българските фирми се научиха да пишат проекти и да се възползват от европейската солидарност. Програмите на повечето колеги са декларативни, без конкретика, без ясна обосновка. Никъде не се казва откъде ще дойдат парите.

Що се отнася до БСП, това което са заложили, за първи път като четох програмата, ми напомни на един финансов инструмент, приложен от кабинета  Орешарски. Това беше експеримент, който ни коства 500 млн.лева – пари, раздадени по неясни критерии на определен тип общини. В крайна сметка лично съм задавала въпрос на тогавашния финансов министър Петър Чобанов, за да ни посочи критериите, по които ще се класират общините, поисках да ни даде и отчет. Нито първото изпълни, нито второто. Спомняте си тогава, че парите бяха насочени към райони с много малко население. Абсолютно икономически неефективни проекти - изграждане на стадион в населено място Х, а там, например, няма хора в млада възраст, които да го ползват. Но явно БСП така умеят да управляват.

-Популизъм ли е обещанието на ГЕРБ за 1500 лв. средна работна заплата до края на мандата и как това ще бъде обвързано с икономическото развитие ?

-Ние не обещаваме някакви грандиозни неща. За разлика от останалите колеги, нашите цифри, които са в предизборната ни програма, почиват  на изключително сериозни икономически анализи, направени от експертите на ГЕРБ. Така че това е нещо абсолютно реално и постижимо. В момента средната работна заплата е 1200 лв. С темпа на растеж на икономиката, в края на януари ние излязохме от управлението с ръст от 3,7 % от БВП. За съжаление за 1 месец по време сега на служебното правителство се регистрира спад. Човек винаги иска повече и повече, но за да живее спокойно, това е достигане на икономически ръст от порядъка на 5,5 %-6%, нещо което смятам в края а 4-годишен мандат, би било реализируемо. Така ще се достигне и средна работна заплата от 1500 лева, както и минимална от 650 лв. Ще работим и за значително увеличение на пенсиите. Виждате, че при управлението на наши правителства, винаги когато има пари в бюджета даваме великденски и коледни добавки. В програмата ни сега е залегнал и друг финансов инструмент - „професия баба“. Идеята е да може бабата и дядото в семейството да отглежда бебето, ако майката реши да се върне по-рано на работа и да продължи своето професионално развитие.

-На кой месец от майчинството ще се активира тази възможност „професия баба“ ?

-Майката може да я активира в момента, в който реши. Може на първия месец или след 1 година, но сумата, която ще се получава месечно е една минимална работна заплата, към момента това са 460 лв., и ще се получава дотогава, докато детето тръгне на детска градина. Няма ограничения.

-Колко ще натовари това бюджета? Направени ли са някакви изчисления?

-Да, направили сме изчисленията. Сумата е напълно поносима за държавния бюджет, защото за нас е по-важно младите хора да се развиват, да има спокойствие, да генерират доходи, да плащат данъците си и да работят за българската икономика, а оттам- нататък идва и всичко останало. Ненапразно говорим за тридетен модел като част от стимулите, защото там също предвиждаме финансови стимули, като например: за семейства с 3 деца-поемане на  винетната такса на автомобила, който притежават, поемане на таксите във ВУЗ за обучение. Освен това, за да допълним доходите пък на възрастните хора, направихме промяна в закона – през декември м.г., с което даваме възможност на пенсионирани военни и полицаи да извършват допълнителна дейност по охрана на държавната граница. Това им осигурява доходи, които те могат да прибавят към пенсията, а за живеещите в райони като Малко Търново и цялата Странджа, където няма друга възможност, е отлична новина.

-Не е ли много лява тази политика? Не се ли притеснявате, че ще ви критикуват десни партии, дори тези от семейството на Европейската народна партия?

-Ние доказахме, че сме изключително дясна партия, залагахме на инфраструктура, залагахме на изграждане на магистрали. Благодарение на големите инфраструктурни проекти се разви Южна България, сега планираме същото да се случи и със Северна България, но ние сме народна партия и за нас е много важно какво ни казват хората. Те дадоха своя знак на президентските избори, знак, който показва, че не одобряват напълно политиката, която водим и затова в момента надграждаме всичко, което сме постигнали с промяна и основно с политиката за доходите.

-Как ще спрете злоупотребата на социалните помощи? Вие застъпихте тази теза на представянето на листата на ГЕРБ.

-Социалните помощи също са голяма тема, както и реформата в ТЕЛК, която предстои. Социални помощи ще получават единствено и само семейства, чиито деца посещават детски градини и училища. Ако не посещават, контролът ще бъде изключително сериозен и ще бъдат спирани тези помощи. Освен това, когато се получават социални помощи, защото членовете на семейството нямат работа и са на социално подпомагане, те няма да дават просто ей така, а ще бъдат изработени. Това е нещо, за което при много срещи с хора, ми е бил повдиган въпрос: „защо това не се изработва и как така се дават едни пари“.

Относно системата за ТЕЛК предстои цялостна реформа, преминаване от Министерство на здравеопазването  на подчинение на НОИ, по възможност съкращаване на намесата на човешкия фактор, за да се избегнат, както корупционни практики на по-ниско ниво, така и  по-голяма обективност и да може по-голям брой хора, които наистина се нуждаят пот тези средства, да получават и по-високи суми



Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори