×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кои може да станат „случайно“ депутати заради куриозите с преференциалния вот в Бургас


Кои може да станат „случайно“ депутати заради куриозите с преференциалния вот в Бургас
Ася Пеева и Димитър Стоянов (вдясно) имат немалки шансове да изместят предните в листите, за Ангел Исаев (от ДПС) това е малко вероятно
22 Февруари 2017, Сряда, 20:30 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Най-голяма вероятност да бъдат засегнати са ГЕРБ, БСП и „Воля“


Номерата на партиите и коалициите за предстоящите парламентарни избори вече са ясни. В сряда Централната избирателна комисия тегли жребия и определи коя формация на кое място място ще се намира в интегралната бюлетина.

Заради преференциалното гласуване обаче отново са възможни куриози и кандидати от задните места изненадващо да изместят фаворити в листите на партиите.

Припомняме, че заради объркването на много избиратели, които отбелязват за „по-сигурно“ номера на партията и същия номер преференция, късметлии станаха депутати и евродепутати. Най-известни са случаите с Ана Баракова от „България без цензура“, която стана народен представител в 43-ото Народно събрание, и Момчил Неков, който стигна до Европарламента и все още е евродепутат, въпреки натиска на ръководството на БСП през 2014 г.  да се откаже от мястото.

Практиката с преференциалното гласуване е сравнително нова и българският избирател като цяло все още не е свикнал да я използва правилно.

„Флагман“ провери как стоят нещата в Област Бургас за предстоящите на 26 март парламентарни избори. Справката показва, че реален риск за вкарване на „нежелани“ депутати има при три формации – ГЕРБ, „БСП за България“ и „Воля“.

ГЕРБ е с номер 11 в бюлетината. 11-а в листата на партията пък е общинската съветничка от Поморие Ася Пеева, която е и зам.-директор на училище.

Припомняме, че на изборите през 2014 г. съвпадението почти вкара Снежина Маджарова в парламента – тогава с ефекта 9/9. Маджарова получи сериозна подкрепа заради феномена 9/9, но не го отчете като случайност, а твърдеше, че 4200-те гласа са лично нейни.


Ася Пеева

Сега Ася Пеева може да получи бонус по същата схема. Тя обаче има и още едно предимство – че е от Поморие и морското градче може да концентрира и съзнателен вот към нея.

За да измести втория в листата, тя трябва да получи преференции от поне 7% от избирателите на ГЕРБ в Бургаско. Съгласно Изборния кодекс първият е на практика „закован“, тъй като гласовете на избирателите, които не посочат никого, се броят като преференция за водача.

Така ако примерно ГЕРБ получи 60 000 гласа (на предните избори е имала почти 64 000), на Ася Пеева ще са нужни около 4500, за да бъде втора и да стане депутат. Друг въпрос е дали при такава ситуация тя няма да бъде притисната да се оттегли, както се случи при подобни случаи в различни области през 2014 г.

При „БСП за България“ ситуацията е още по-интересна. Номерът на червените в бюлетината е 10, а на това място в бургаската листа е Димитър Стоянов – бивш лидер в региона.
Освен случайни преференции, той също може да получи немалък реален вот и да стане втори в листата на БСП след изборите.


Димитър Стоянов

Припомняме, че Бургаска област излъчва общо 14 депутата. От тях БСП и ГЕРБ се очаква да вземат приблизително по равно – между 4 и 5. Затова губещи от преференциите може да се окажат кандидат-депутатите, които са 4-ти или 5-ти в листите, тъй като заради разместванията те биха „изпаднали от борда“.

„Воля“ също има вероятност да вкара повече от един депутат в Бургаско. Затова и там куриозът с преференциите е възможен. В случая ефектът ще е с номер 6, който получи партията на жребия в ЦИК.

Шести в листата на Веселин Марешки за Бургас е Недко Пламенов Кузманов от Стара Загора.
Справка показва, че човек с такова име фигурира в регистъра на магистър-фармацевтите и той вероятно е служител в аптека „Марешки“. Ако „Воля“ случайно вкара двама депутати от Бургас, Кузманов може да  измести втория в листата – Веселин Кунчев.

Друга коалиция с шанс за двама и повече депутати от Бургас е тази на „Обединени патриоти“. Там обаче „фал“ е невъзможен, тъй като формацията е номер 17 в бюлетината, а кандидат-депутатите на „Обединени патриоти“ в Бургаско са 14.

Но ефектът 9/9 има известна вероятност да засегне ДПС. Заради разцеплението и появата на ДОСТ партията на Доган трудно ще вкара повече от един депутат от Бургас. Ако все пак това се случи, от съвпадението с номер 9 печеливш може да се окаже Ангел Исаев. Кметът на Рудник е на това място в листата на ДПС за областта.

Друг е въпросът, че Исаев вероятно ще бъде притиснат да не се възползва от ситуацията, както се случи с някои хора от партията на Доган след изборите през 2014 г.

И накрая следва да се направи едно уточнение. Хубавото на преференциите съвсем не е вероятността от случайното разместване на листите в резултат на слаба грамотност на избирателите. Те са силен инструмент и „мажоритарен елемент“, чрез който гражданите могат да вкарат в политиката достойни, почтени и способни лица за сметка на не съвсем заслужили такива. Не го пренебрегвайте!



Флагман.БГ Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът 29/03/2024, Петък 11:59 1
13
Коментара по темата
13.
Образованието в Приморско
03.03.2017 13:46:44
0
0
Относно темата "Българско образование"
03.03.2017 11:17:50

В Бургас "рибата" се вмирисва откъм Инспектората. Нека г-жа Виолета Илиева да обясни защо й бяха нужни 15 години, за да освободи директора на училището в Приморско. Кому беше нужно това дълго прикриване на безобразията, които са ставали там? И защо сега не излезе с позиция по въпроса? Свалила е един директор на училище. Нека да каже ЗАЩО го е направила! Нека истината най-после да излезе наяве!
12.
.....
24.02.2017 08:33:24
1
1
Ей Рудник научи се да пишеш! И спри да лъжеш че не си плащал парите Исаев той ако не плаща ще работят ли тез хора, 10 години щом са работили и работят при него... Какво значи.Но такива долни,завиждащи помияри като теб си остават прости,неграмотни недоволни!!При кого отивате кат ви трябва помощ бе просяци за цигари чак отивате да го чакате, за лекарства като Господ ви е, на всички ви помага Той ако не е вие сте нищооо И вие го знаете но продължавате защото завиждате защото сте прости и неграмотни. Този човек ви помага всеки път.вместо да се радвате..но като има такива прости завиждащи хора като г- н Рудник лошоо но пък който познава Исаев знае го къв е като името си Ангел ангел е.Господ винаги е с добрите хора!!! Кой квото и да каже човека си збъдва мечтите,успява.А такива като теб Рудник си бил дет си остават ПОМИЯРИ :) Нека си лаят кучетата кервана си върви ;)
11.
Неграмотност
23.02.2017 11:52:42
0
1
Хайде, поправете грешката в заглавието.
10.
zaglavie
23.02.2017 11:35:56
0
4
Моля главният редактор да се намеси: "Кои може да станат „случайно“ депутати заради куриозите с преференциалния вот в Бургас". Не "кои може", а "кои МОГАТ"!!!
9.
толкова много време управлява
23.02.2017 10:17:25
2
3
Толкова много време управляваха бсп,герб,дпс ... какво още очаквате от тях???
8.
рудник
23.02.2017 08:20:50
1
5
ей ангеле плати ни паричките които сме си изработили с пот на челото а не да ни се правиш на голям бизнесмен.как може ДПС да слага такива олигофрени и измамници в листата се.ние няма да гласуваме заради този ангел за ДПС.Рудник на протест.
7.
?
23.02.2017 08:17:48
1
10
Кои може, кой може, кои могат? Все пак е заглавие. Напишете го правилно.
6.
Дино
23.02.2017 07:52:26
0
9
Тая пък каква мазна лисица и лицемерка е. Къв депутат ще става
5.
Ирод
23.02.2017 00:29:40
2
15
Какъвто народът, такива и преференциите...
Огледайте се хубаво какви партии са регистрирани за изборите в момента и ще получите много точна картина какво представляват хората в България.
Свестните хора вече са под 1% сигурно. Останалите избягаха.
4.
Kak
23.02.2017 00:19:00
6
5
KURneliq stranno ime da ne e kurva
3.
МДААА
22.02.2017 23:31:18
15
28
Грешни сметки пак.
КурНелия с 5 депутати в Бургас? Няма как да стане.
2.
Ким Чен николов
22.02.2017 22:21:00
26
11
Време е гербераст за бой се стяга ...
1.
Искьм де четьм Бургаз прьди 80 г.
22.02.2017 22:05:43
2
4
Кога ще пуснете стария преглед на печата преди 80 години. Вече нов ден започва.
Обичам какво става в Бургаз преди толкова времена.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Инспектор Никола Тодоров от Второ РУ-Бургас пък призова човекът, който е загубил пари край НУМСИ „Панчо Владигеров“, да се обади в полицията Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента На Цончо Ганев му изпращат от Русия специален крем от тестис на усурийски тигър, отвърна след нападки народният представител от ПП-ДБ  Слави Трифонов пребори жестоката болест Слави Трифонов пребори жестоката болест Трифонов се подложил на експериментална модерна терапия, която дала много добри резултати Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка За пръв път даде втори шанс "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април Премиерният спектакъл е с два начални часа – 18.00 и 20.00 в зала „Тончо Русев“ на Дом на културата на НХК
Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори