×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургас слага край на големия бич с презастрояването, проектира нови квартали


Бургас слага край на големия бич с презастрояването, проектира нови квартали
Кметът Димитър Николов бе категоричен, че трябва да се мисли в перспектива и да се търси вариант за разширението на града
21 Декември 2016, Сряда, 13:08 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Иван КОЛЕВ

Над 10 хил.декара ще влязат в рамките на града през следващата година

Бургас ще се разширява към „Кьошето“, Минерални бани, Банево, кв.“Долно Езерово“, сериозен потенциал има и в зона „Б“ и зона „Д“ в ж.к.“Меден рудник“.

Това стана ясно по време на представянето на Бюджет 2017, в който развитието на териториите извън урбанизираните граници на града, е основен акцент. Още от тази година ще започне проектирането на нови квартали и разработването на проекти за инфраструктурата.

Близо 10 хил.декара нови територии ще влязат в рамките на града (ВИЖ ТАБЛИЦАТА НАЙ-ОТДОЛУ). Идеята е оттук нататък Бургас да расте към новите зони и да не се допуска презастрояване в комплексите, което е на път да се превърне в най-големия бич на града и да създаде проблем за няколко поколения напред. 

Кметът Димитър Николов се зарече, че ако трябва администрацията ще работи в събота и неделя, но с приоритет ще издава строителни разрешителни за тези територии. Той изтъкна още, че с цената на всички законни методи ще спират строителството в урбанизираните територии, когато то създава конфликт.

„За съжаление от територията на Бургаска област остана само град Бургас, който е интересен за жилищно строителство. Доскоро хитът бяха малките населени места, но пазарят явно се насити и инвеститорите се насочват изцяло към Бургас. Това ни създава много неприятност. Инвеститорите строят на законно закупени частни терени, но това създава голям дискомфорт на съседните територии. Хората с право негодуват. Разбирам ги! Но ние сме администрация, която трябва да спазва законите, а инвеститорът има право да строи в частен имот. Честен съм с Вас и ви гарантирам, че се опитваме да направим каквото ни позволява Законът. Има много забавени строителни преписки, бавим издаването на разрешенията за строеж, аз си нося последствията. Заплашван съм от инвеститорите със съдебни процеси, те недоволстват, че губят пари, но това е рискът, който съм поел. Използваме всяка законнова стъпка, която можем. Вчера имахме подобен случай и показахме как ще действаме (ВИЖ ТУК), каза кметът и поясни, че 450 имота са реституирани в рамките на града, на 300 от тях е отказано разрешение за строеж, но част от тях са обжалвали и са спечелили делото си в съда.

Заради това и няма законен механизъм, който да спре подобно строителство. Това бе причината за няколко конфликта в ж.к.“Лазур“, ж.к.“Изгрев“ и ж.к.“Славейков“.

За да няма подобно напрежение ще се работи усилено по разширяването на Бургас. „За новите квартали правим планове за улична регулация, ще опишем териториите. Наш ангажимент е да изградим комуникационните трасета и публичните сгради. Ще започнем с общинските комуникации и всички частни собственици може да се възползват и присъединят към съществуващата инфраструктура. Община Бургас е най-големият акционер във ВиК Бургас и ще настояваме по-голяма част от средствата в новия програмен период на ОП „Околна среда“ да се инвестират именно в тези райони“, категоричен бе Димитър Николов.

Кметът уточни, че 95 % от територията на „Кьошето“ вече е влязла в регулация, процедурата е приключила и скоро там ще започне изграждането на инфраструктура.

Пред Флагман.бг инвеститори алармираха, че голям проблем са самолетите, които прелитат изключително ниско с висока скорост, създавайки голям звуков шум – непоносим за жилищни територии, много по-остър от този в ж.к.“Славейков“. За да се говори за реализирането на големи обекти там, първо ще трябва да се отклонят въздушните коридори, категорични са инвеститори.

Що се касае до Банево и Минерални бани, там може да има предимно ваканционни имоти, а нови жилищни сгради да се изграждат предимно в „Меден рудник“, както и цялата зона от ж.к.“Славейков“ към „Долно Езерово“. Към тези места ще бъде осигурен и подходящ транспорт.

Новите зони, в които ще се даде възможност за жилищно строителство са:

Разширение кв. Банево:
изток – 258 дка
запад – 175 дка
Острица 1 и 2 – 2124 дка
Разширение жилищна зона кв. Долно Езерово – север- 31 дка
Кюшето“ /курортна зона Ъгъла/ – 1489 дка
Разширение зона Минерални бани – 1547 дка
Квартал „Крайморие“ – нови 3011 дка
Зона Д – „Меден рудник“ – нови 1 130 дка
Разширение зона Б- „Меден рудник“ – 166 дка

В категории: Бургас


24
Коментара
Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 0
24
Коментара по темата
24.
Сладура отдясно
17.01.2017 21:56:36
0
2
Хубавеца вдясно на снимката, г-н зам. кмет по финансите Краси Стойчев е собственик в съдружие с Николай Филипов, който пък се измъкна от кабинета на кмета пред свидетели, на прекрасната сграда в "Славейков" до "Звънче". Собственик на терена е Райна Нецова + брат и, а майка им го била благословила! Нищо, че веднъж са го продали, втори път са получили парично обезщетение, третия съда им го присъжда. А общината добавя 160 кв.м. тротоар към него, за да може мастър Стойчев и Николай Филипов и изпълнителя му Николай Николов да имат интерес да строят там. Благодарим ти чичо кмете! И на всичките крадливи общински съветници също! С малки изключения, отявлени, нагли лобисти, които забравиха, как вчера ни обясняваха в общината, че няма пари да расте града към кварталите и да ходим на село.
23.
Niki
21.12.2016 22:01:04
2
14
Ей на това се казва наглост и безочие! Нямало, какво да направи ..., заплашван бил от строители, инвеститори ..., това бил рискът, които бил поел ... А, защо няма едно искане за отчуждаване, понеже имота, в който ще се строи е зелена площ, както позволява закона ? Защо няма едно искане за промяна в ПУП на подобен имот, а вместо това зелени площи се преотреждат в за жилищно строителство и се строи и се продават от Общината ? Какво стана с обещанията от първия мандат - край на презастрояванията, на гаражи превърнати в магазинчета ... ? Време е за оставки! Оставка! Славейков не те иска, Изгрев не те иска, Лазур, Възраждане не те искат, Бургас не те иска! Октавка! Стига застрояване на зелени площи и детски площадки!
22.
Dim40
21.12.2016 20:54:04
3
16
Ей,голям лицемер,голям спасител на гражданите. Абе,лайняр, колко взе от Куш.
21.
Възмутен теляк
21.12.2016 19:26:14
2
11
Значи сега отнякъде трябва да дойдат още Батки или роми, за да има кой да се засели във въпросните нови квартали, понеже Бургас няма естествен прираст на населението, а само механичен.
20.
блок 3А
21.12.2016 19:02:24
5
17
Кмете, от твоята уста това е наглост.
19.
Кмете!
21.12.2016 18:04:03
3
9
Първо оправи улиците във Възраждане че е най гъсто населения квартал и плащаме най много данъци на глава от населението! Тагава прави нови квартали!
18.
Брейй
21.12.2016 18:00:53
3
12
гн Кмета щял да си носи последствията като не издавал строителни разрешения ! Като осъдят общината да плаща......всички бургазлии ще плащаме а не кмета! Много е курназ иначе. А защо тогава продаде десетки общински парцела на разни фирми? Защо не направи там градинки? Сетил се вече....
17.
muin
21.12.2016 17:57:01
1
19
Какъв "край" то няма накъде повече да се застроява. Кварталите са превърнати в стилизирани гета. Няма отстояния, няма визия, няма никаква инфраструктура. Архитектурно това се нарича, "мъртъв град".
16.
До кмета и зам кмета
21.12.2016 17:36:11
1
11
Как ще разширявате жилищна зона в съседство с каменна кариера, която ползва взривни методи за добив? Знаете ли че тихомълком и без ОВОС се готвят две концесии за кариерата в Банево?Чии интереси представлявате? Не мислите ли че един ден далаверите с тази кариера ще излязат на бял свят? Мислите ли че ВАС ще потвърди тези концесии? Вижте в историята дали има бивш кмет,който да не е станал клиент на прокуратурата?
15.
...
21.12.2016 17:31:45
0
6
какви са тези на снимката????
14.
Яяя
21.12.2016 17:26:15
1
7
Да работят че за един подпис се чака по повече от месец.Не работят все някой е в отпуск или болнични.Стягайте я тая община
13.
нагли инвеститори
21.12.2016 16:46:00
0
14
Леле,инвеститорите много претенции имали.Пречил им шумът от самолетите.А на нас ни пречи както шумът,така и инвеститорите,които се опитват да се "нагъцат" на педя отстояние(както са онези до Звънче в Славейков")
12.
фЛЕГМАН
21.12.2016 16:43:05
0
23
Чичо кмета предвидливо е изкупил що има нива във въпросните квартали.
11.
Джордж Маршал
21.12.2016 16:07:01
2
26
Нищо няма да разширяват веее не им вярвайте, хвърлят ни хляб и зрелища ;) то пари за улиците да ремонтират няма!!!
Целия град пак е леш както преди....
ДНЕС МИ НАПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ, МНОГО ОПАСНА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА, КЪДЕТО СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ИМА ИНЦИДЕНТИ, ГАРАНТИРАМ ВИ ГО!
СТАВА ДУМА ЗА ПЕШЕХОДНАТА ПЪТЕКА НА ГУРКО И СТАМБОЛОВ....СПИРАШ ОГЛЕЖДАШ СЕ ДАЛИ НЕ ИДВА НЯКОЙ ОТ НОВАТА ПОДЗЕМНА УЛИЦА И ДАВАШ ГАЗ ДА СЕ ИЗНЕСЕШ БЪРЗО ПО СТАМБОЛОВ, ОБАЧЕ ОТПРЕД "БАБА НА ПЕШЕХОДНАТА ВЪРВИ ГОРДО!" ИМАШ ЕДНА СЕКУНДА!
10.
Ъ
21.12.2016 16:03:16
5
25
Ах,добрият самарянин!!!! Какво става с оставката!!!Шефа падна,редно е и ти?Нали така?Пак после може и при бай Ставри на вторият етаж,килия с южно изложение
9.
xXx
21.12.2016 16:01:50
2
24
и да ми триете коментара, флегмани, пак ще го пиша:
Чичо кмета, още преди години, с подставени лица, присвои мнооого декари в местноста Каменица на Меден Рудник. Сега се разбра къде е заровено кучето...щял да разширява града натам...смях, смях, смях :)))
8.
Нагли гербаджии
21.12.2016 15:58:49
4
37
Слагате край на презастрояването? Ела да ни го кажеш в очите на нас, живеещите в бл.1 в Славейков.
>ятото се кълнеше, че няма да се строи в градинката зад блока - а оня ден брутално изрязаха маса дървета, за да разчистят терена за строеж. На изборите ще ви изметем, сган мръсна.
7.
Burgazliq
21.12.2016 15:44:31
3
13
Flagmani, aide da vidim shte sledite li sega pod lupa firmite koito shte stroqt? ;)
6.
МДАА
21.12.2016 15:42:35
2
13
ЛЪЖАТ!
5.
xxx
21.12.2016 15:41:22
0
29
Айде инвеститорът зад Поморина да отива у Кьошето с изглед към морето.И един железен закон да има-в зелена площ,която е междублоково пространство,част от детска площадка да не се стои!Скоро гледах по БНТ как може би 50% от върнати имоти са придобити с измама от фалшиви нот.актове или липса на документ,че въпросните са обезщетени преди години.
4.
Ким Чен николов
21.12.2016 15:29:17
5
20
А нещо за хората ... Работи и места, научни центрове, борбата с корупцията, сътрудничеството с полицията на Калоянов.
3.
еееееееееееееееееееееееееееееееееееее
21.12.2016 15:24:38
3
10
Сега селяндурите ще станат повече от паветата в Бургас.
2.
_nib_
21.12.2016 15:19:12
2
14
Лас Бургас!!!
1.
Бургазлия
21.12.2016 15:16:01
1
12
Баси яката раута! Ще ставаме по-големи от Шопландия!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пълен обрат с отвличането на сина на полицейския шеф Пълен обрат с отвличането на сина на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори