×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нов рибарски заслон и рибен курбан за Никулден в Приморско


Нов рибарски заслон и рибен курбан за Никулден в Приморско
Кмета на Приморско Димитър Германов също се включи в литийното шествие
06 Декември 2016, Вторник, 12:49 ч.

Морският град отбеляза 6 декември с богата празнична програма

За деня на Св. Николай Чудотворец - покровител на моряците и рибарите, морската община традиционно организира  серия от инициативи, с които да създаде настроение в града, да поздрави рибарите, банкерите и именниците.

Празникът започна в църквата „Св. св. Кирил и Методий“. Отец Гавраил отслужи тържествена света литургия в чест на светеца и за благоденствието на Община Приморско. По-късно десетки жители и гости на града се включиха в литийното шествие до пристанището, където бяха хвърлени венци в морето.



Преди това кметът на община Приморско д-р Димитър Германов поднесе венец на паметната плоча на загиналите рибари от Приморско при даляна „Кондрос“.

Празничната програма продължи в центъра на града  пред сградата на Общината. Десетки жители на Приморско посетиха традиционния никулденски курбан за здраве - осветена печена риба, рибена чорба, вино и безалкохолни напитки.



Както всяка година Никулден отбелязаха и във водолазен център „Посейдон“. Гост на празника беше кметът на Приморско Димитър Германов. Подводничарите бяха подготвили осветен курбан от риба, а за да не изневерят на хобито си някои от тях облякоха неопрените  и се гмурнаха до подводния параклис „Св. Никола“.



Най-ентусиазирани в днешния ден бяха рибарите от Приморско. Те имаха два повода за празнуване. По традиция отбелязаха деня на своя покровител, но тази година празненството им бе съсредоточено в новооткрития рибарски заслон, построен с подкрепа на общината. Рибарите в Приморско вече имат къде да се стоплят, да споделят успехи и преживявания след като се върнат от риболов. На тяхното никулденско тържество присъстваха кметът д-р Германов, който подари на новия заслон икона на Св. Николай Чудотворец , и зам.-кметът Захарина Неделчева.

Празнично беше  настроението и в Китен. Десетки жители на градчето се събраха в центъра, където бяха поздравени с песни и танци от най-малките си съграждани, а по-късно за тях беше организиран и традиционния никулденски курбан за здраве. 

В празника се включиха кметът на общината д-р Германов и представители на общината. За втора пореден път кметът на Китен Катя Вълчева връчи поздравителни адреси на именниците, за които тази година е юбилейна.

Никулденската програма приключва с едно от най-очакваните събития за децата на Приморско. Точно в 17.30 часа след обратно броене ще грейне коледната елха. Блесналият в светлини коледен символ ще постави началото на Коледните и Новогодишни празници в Приморско.

В категории: Приморско


14
Коментара
14
Коментара по темата
14.
Заслон... заслон...заслон
12.12.2016 11:25:01
0
1
Насрахте се с тоя заслон! Ай стига вече!
13.
горски
11.12.2016 18:30:59
0
1
Румен желев в най големия боклук в света.ограби странджа краде дърва и се бърка навсякаде стопанствата ревът от него.заради него не вдигат и заплатите на хората и работата не върви.заради тоз корумпиран писменски тарикат.ремонтираха му вилата в писменово и не е дал един лев на майсторите.
12.
чарка
07.12.2016 21:21:56
1
3
Тоз кмет навсякъде се вре дето не му е работа. Заслон построили и той там реч изнася. Някой от рибарите, ако пръдне и кмета пак ще е на линия да го запише в протокола като дейност на общината... ай спри се ве, кмете! Почини си малко!
11.
Киро Бръснича
07.12.2016 20:57:24
0
3
Нали ви казах бате продавам Мерцедеса,ефтино го давам ,ся пали зимата бате .давам го барабар с 2 каси попчески мрежи бате .дайте 3000 лв и го взимайте бате ,аз ще си купя друг по нов бате .на пред къщи е бате минете го вижте. ако ме няма свирнете бате .
10.
Слона моя приятел
07.12.2016 14:42:28
1
4
Заслон, подслон... все хубави работи открива тоз кмет! Браво!
9.
Тошко адвоката
07.12.2016 13:50:55
0
4
Аз ако съм на Кирчо ще ви съдя по закона за авторско право. Кой ви дава право да му публикувате стихотворенията?
8.
Ропотамски
07.12.2016 13:11:16
0
5
Един е заслона и аз трябва да го възпея! И мойте песни все ще се четат...
7.
Едно е Приморско и няма друго като него!
07.12.2016 12:14:28
0
5
Един е Гихора! Един е Брадъра! Един е Минета!...
Един Бръснич има в това село! И той се казва Кирчо!
6.
Кирчо ти си велик!
07.12.2016 11:38:02
0
5
Да живее новия заслон!
5.
Кирчо Бръснича
07.12.2016 11:36:02
1
6
„Хладен беше утринният здрач,
салкъма къпеше се във роса,
небето скри Приморско кея
в тъмна, влажна пелена.
Взирах се напред, приведен, като при поклон,
на душа ми беше болно – нямахме заслон.,
на рибарската дружина да бъде той подслон,
наследство за деца и внуци, рибарски бастион.
..... Мъже, времето дойде като един да се обединим
и заслон да построим.
Клетва дайте в този час,
че не ще допуснем предател между нас.....
Седнал пред небесния олтар на кея,
гледах как се ражда рибарска епопея.
С лица засмени, от слънце и вятър обгорени,
видях приморските рибари в едно обединени.
Синовете наши гредите как редят
имената техни с любов в стените ще вградят.
Заслон, огрян от слънчеви лъчи,
а вътре смях и песен да звучи,
бутилки старо вино нека да се леят,
рибари млади, страи песни ще запеят.
Ще каже някой с усмивка на уста,
рибарите днес имат веселба
и от прозорците на красива панорама,
оп толъха на морски бриз,
сякаш шепнеше даляна...
Честит да бъде на рибарите заслона.
4.
честит празник
07.12.2016 09:52:21
3
1
Аз снощи вземах една книга от Джони Уокър и таман стигнах до половината и съм заспал на дивана и разсипал кашуто. Обичам да чета , но имам един недостатък, никога не стигам до края, като стигна до половината и сменям автора и почвам друга . Сега имам пет книги до половината от различни автори и трябва сега по празниците да ги свърша!
Любими са ми шотландските класици, но не отказвам някои американски, френски, гръцки и руски майстори на перото.От наште ,родните харесвам троянски,пещерски .провадийски,стават и ямболдки,ама наи-много домашно написаните книги.
Някои книги са големи, но са блудкави и не са интересни, все пак трябва да се обръща внимание и на качеството , не само на количеството
Трябва да се чете редовно, но с мярка, защото от някои книги боли глава!
Преди няколко дена прочетох една червена книга, не си спомням автора, но изглежда беше с много остатъчна захар, защото два дена ме боля глава. Белите и червените книги от български автори са за предпочитане ако са сухи!Наздраве и приятно четене с мезе,
3.
Ю ар уелкъм!
07.12.2016 09:48:31
2
1
Потресена съм,че коментарите са толкова малко.Бедна Ви е фантазията!!!!!!!!!!!!...Айде чао чао....
2.
рибар
06.12.2016 20:48:41
2
4
Може да крадат но отделят и малко за хората.
1.
oh boli
06.12.2016 16:26:48
3
7
кавали
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Ето как да използвате репелент Стана ясно какво е състоянието на детето, блъснато до "Родевата къща" в центъра на Бургас Стана ясно какво е състоянието на детето, блъснато до "Родевата къща" в центъра на Бургас Вчера момиченцето бе пометено от товарен автомобил на ул. "Славянска" Рекет пред КАТ: Дай пари или ти съсипвам колата Рекет пред КАТ: Дай пари или ти съсипвам колата Който откаже да плати - си пати жестоко   Защо някои домакини не мият суровото месо преди готвене Защо някои домакини не мият суровото месо преди готвене Всъщност измиването може само да увеличи риска от разпръскването на бактериите в месните сокове по други храни, прибори и повърхности в кухнята Фермерите искат да се създаде гаранционен фонд при щети в земеделието Фермерите искат да се създаде гаранционен фонд при щети в земеделието Те призовават служебния кабинет за навременна помощ и съдействие Жена пострада на паркинг, удари я кола на заден ход Жена пострада на паркинг, удари я кола на заден ход Пострадалата е с фрактура на прешлен, без опасност за живота Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечните продукти да са с такива надути цени по магазините Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Експремиерът Николай Денков ще води в Бургас на мястото на Константин Бачийски, Пеевски с голяма вероятност ще води и в Кърджали, тъй като вече е партиен лидер, под въпрос като цяло е Лена Бориславова
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори