×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Малин Орачев: Исках да стана борец и плаках цяла нощ, когато татко ми забрани да тренирам


Малин Орачев: Исках да стана борец и плаках цяла нощ, когато татко ми забрани да тренирам
Малин Орачев
03 Ноември 2016, Четвъртък, 17:28 ч.

Можех да играя в „Базел“ или „Байер“ (Леверкузен)

Старши треньорът на ОФК „Поморие“ Малин Орачев е роден на 3 декември 1972 г. в благоевградското село Кочан. Юноша е на Пирин (Благоевград) – 91 мача. В кариерата си е играл още за „Нефтохимик“ - 201, „Локомотив“ (Сф) – 106, и „Черноморец“ (Поморие). Орачев е на седмо място във вечната ранглиста на „А“ група по участия – 398 мача. Има и 34 гола. С „Нефтохимик“ е вицешампион (1997 г.) и два пъти носител на Купата на ПФЛ (1996, 1997 г.). Участвал е в 4 загубени финала за Купата на България (два с „Пирин“ и по един с „Нефтохимик“ и „Черноморец“ (Поморие), като на три пъти това се е случвало срещу „Левски” и веднъж срещу Берое. В евротурнирите е записал 16 мача с 2 гола. Има и 3 мача за националния отбор. Вижте интервюто на Орачев пред Шоу.

-Г-н Орачев, вашият отбор върви във възходяща линия през последните години. Тръгнахте от окръжната група, а сега сте фактор във Втора лига. Кога ваша цел ще стане и елитът?
-На този етап ни е рано, честно казано. Но пък вижте, може да нямаме за цел Първа лига обаче във всеки мач играем за победа. Не бързаме да прескачаме етапи. Нашата сила е в колектива. Винаги съм бил директен и откровен с футболистите. Възпитавам ги и те да бъдат такива помежду си. Добрият колектив е в основата на добрите ни резултати.

-Вашият син Михаел също е футболист. Как се развива според вас?
-Да, синът ми в момента играе в „Нефтохимик“. През 2010-а се засякохме даже за малко с него, докато аз още ритах. Обаче тогава той оставаше резер­ва в качеството си на юноша и не можахме да запишем мач със съвместно участие. Щеше да бъде хубаво, за малко не се случи. Добре се развива Михаел, направи доста, но и още много работа му предстои. Той трябва да е двойно по-усърден от другите в тренировките. Който си има качества, има си ги. Донякъде се получава, друг път –не. Трябва много работа, търпение и воля. Аз пък гледам да съм по-строг, но и обективен в отношението си към него. Деликатна е темата, защото Михаел, докато беше в „Черноморец“ (Бс), се беше отчаял от загубите и от контузиите си. Мислеше дори да се отказва от футбола, но в Поморие отново доби мотивация за игра. Искам да използвам случая, за да разсея и една заблуда у много ваши колеги. Повечето от тях считат халфа на „Левски“ Мики Орачев за мой племенник, бил „син на брат ми“. Само че това не е вярно. Аз нямам брат. Мики е син на мой братовчед.

-Двете момчета искат ли ви съвети?
-Е, разбира се, когато ме помолят, помагам. С друго не мога да им помогна.

-Отраснали сте в село Кочан. Приоритет за местните момчета не са ли други спортове – като борбата например?
-Да, така е. И аз започнах с борба, даже не бях никак лош, да ви кажа. Веднъж станах пръв на един турнир в Благоевград и бях твърдо решил да се занимавам с борбата, но баща ми Стефан ме спря. Каза ми: „Каква борба? За теб има бъдеще само във футбола!“ И така за мен мърдане нямаше.

-Как го преживяхте?
-Преживях го много тежко, много...Даже плаках цяла нощ, но в крайна сметка послушах татко. Сигурно решението му е било за добро. Едва ли в борбата щях да направя толкова силна кариера. А и аз като другите деца по цял ден тичах по топката. Ритахме в махалата, после се биехме, нормални неща (смее се).

-Кога ви забелязаха за футбола?
-По онова време постоянно се правеха училищни турнири. На едно окръжно първенство ме набелязаха скаути от спортния интернат в Благоевград. Приех поканата им да се явя на приемен изпит там. Явиха се страшно много деца. От 500 човека трябваше да изберат десетина. За мой късмет между тези 10 бях и аз. Бях 14-годишен, малко късно започнах с организирания футбол. Моят първи треньор е Александър Кабзималски.

-Спомняте ли си дебюта ви в „А“ група на 2 март 1991 г.?
-Да, разбира се, че си го спомням. Победихме „Хасково“ с 6:0. Точно преди мача „Пирин“ изпитваше кадрови проблеми. Имахме доста контузени и наказани футболисти. Наложи се старши треньорът Борис Николов да ни пуска наведнъж 4-5 млади момчета. Много бяха притеснени треньорите, но ние показахме голям хъс и характер. Представихме се много силно и оттогава аз лично не излязох от титулярния състав. Николов започна да ме налага в отбора. Играех в началото с №10, зад нападателя. Вървеше ми. За кратко време изиграх два финала за Купата,  както и над 100 мача в различните турнири. Даже бях и пред трансфер в швейцарския „Базел“.

-Защо двата клуба не се разбраха?
-През 1994 г. в турнира за КНК се представихме силно. В първия кръг елиминирахме лихтенщайнския „Шаан“ след победи с по 3:0 и 1:0. Аз вкарах първото попадение на Националния стадион в София. Спомням си, че тогава приехме там гостите, а не в Благоевград заради някакви санкции. И на реванша играх много силно. Мениджъри на „Базел“ дойдоха при нас с оферта, двете ръководства се срещнаха, но не се стигна до трансфер. Швейцарците бяха извадили 250 000 франка, обаче нашите шефове искаха двойно повече. Не стана сделката, пък и аз не бях достатъчно настоятелен. Притеснявах се дали ще мога да се оправя сам зад граница толкова млад, бях едва 20-годишен...Години по-късно, когато ритах в Бургас, имаше запитвания и от „Байер“ (Леверкузен). Получавал съм предложения и от Турция, Китай, Гърция, но не стана.

-Имахте ли шанс в следващия кръг срещу гръцкия гранд „Панатинайкос“...
-Тях ги приехме вече на „Христо Ботев“, но отстъпихме там с 0:2. Вижте, „детелините“ разполагаха с поне дузина класни играчи: поляците Важиха и Вандзик, аржентинеца Борели, Ниобляс, да не ги изреждам всичките...По-силен отбор бяха от „Пирин“, няма какво да се лъжем. А и ние бяхме повечето хора на крехка възраст, „бебета“ ни викаха. В Атина отстъпихме с 1:6, но аз пак вкарах гол. 17-годишният Гошко Бачев направи страхотен пробив отляво и ми сервира топката на празна врата за 1:4. Хубаво се получи.

-Работили сте в началото с ексцентрични президенти като д-р Христо Христов и Иван Кочев – Чомбе...
-О, да, да (смее се). Интересни случки с тях много мога да ви разкажа, но няма да имаме време.  Цареше двувластие тогава в клуба. Когато идваше доктор Христов на стадиона, Чомбе си тръгваше. Имаше спречквания, напрежение между тях. През лятото си тръгна цяло ядро - Христо Войнов, Добри Митов, Венко Попов, Костадин Герганчев, Божидар Янков. Докторът и Коцев водеха спор за парите от трансферите. В деня на мача с ПАО пък съдът излезе със становището, че легитимен президент на „Пирин“ е Христо Христов. Групи фенове скандираха “Върнете ни футболистите” и “Чомбе, къде е отборът?”. Въобще...не беше никак приятно.  По едно време дойдоха охранители, мутри и т.н. Голям конфликт. Даже ни бяха затворили, нас, футболистите в съблекалнята. Не можехме да излизаме. Може би, за да се предотвратят и инциденти. Имаше емоции. Леко напечено беше положението.

-Лесно ли ви пуснаха да преминете в „Нефтохимик“?
-Да, никакви проблеми не е имало. Всъщност аз преди да пристигна в Бургас имах оферти от „Левски“ и от „Локо“ (Пд). Като дете си бях левскарче. Още нещо да ви кажа за пристрастията. Много харесвах играта на Божидар Искренов и Емо Спасов. Иначе от детските ми години мой любимец №1 е Рууд Гулит. Направо му се възхищавах. После е Диего Марадона. Та аз на два пъти съм се разминавал с „Левски“. Вторият път Порточана (Христо Проточанов – б.а.) не ме пусна на „Герена“. На три пъти не можах да разтрогна договора с „Пирин“. Там свършиха парите и накрая добре, че се получи работата с „Нафтата“.

-Превърнахте се в „черната котка“ на „Левски“ в онези години. На какво се дължеше неспирния ви низ от победи над „сините“?
-О, не само „Левски“ са ни сърбали попарата. Всички отбори падаха на „Лазур“. В София също печелехме – 3:2 и 2:1 над „Левски“, насред „Армията" смачкахме ЦСКА с 4:1. Събрахме се талантливи момчета, с характери, на точното място, по точното време. Плюс качествения треньорски щаб. С всяка една победа растяхме като играчи и като хора. В един момент се бяхме превърнали в машина. Биехме всичко живо наред.

-Сигурно ви липсват онези години...
-Е, разбира се. Никога няма да забравя времето, когато „Лазур“ се пълнеше още два часа преди мача. Запалянковците на тълпи отиваха, скандираха, пееха...Докато сега е мъка...Да не ти се ходи направо. Няма изобщо място за сравнение с преди.

-С бургаския тим имате приятни емоции и от евротурнирите...
-Да, елиминирахме кипърския „Омония“, треньор им беше Аспарух Никодимов. При гостуването на трибуните имаше поне 1000 българи, които работеха на острова и които горещо ни подкрепяха. Достойно се представихме срещу „Локо“ (Москва)...Нервите не ни издържаха, иначе започнахме отлично мача навън. Играхме на отвратителен терен, в една кал. Пречупиха ни руснаците. Нещастно отпаднахме от норвежкия „Бран“. На реванша в Бургас ни вкараха невероятен гол в последната минута, а водехме с 3:1 дотогава и се класирахме. Помня, че техният голмайстор Хазунд искаше смяна преди това, но го оставиха на терена и той ни елиминира! Направо ги смачкахме тогава, изпуснахме 5-6 гола...малшанс.

-През май 2000 г. във финала за Купата на страната в Пловдив срещу своята „рожба“ „Нефтохимик“ се изправи Димитър Димитров-Херо, този път като треньор на „Левски“. По-специален ли беше този мач за вас?
-Донякъде. На всички нас, които бяхме работили толкова дълго време с Херо, ни беше странно да го видим сега на скамейката на противника. Даже някой му подхвърли преди началото на финала на майтап, че е сбъркал пейката (смее се). Иначе сантименти не е имало. Това е финал и всеки иска да го спечели. Играхме добре, но ме е яд, че ни биха с два гола  в последните минути.

-Имаше ли гневни избухвания от страна на Порточанов след последния съдийски сигнал?
-О, не, този път нещата бяха нормални. Много пъти обаче след други загуби Христо ни е налагал сурови наказания.

Парични ли?
-Глобите са най-малкото. Имаше тиради след всеки мач. То не бяха една и две. Любими на шефа му бяха наказателните тренировки. Една от тях и досега си я спомням. Порточанов нареди да тичаме в един часа, в един зверски студ, посред нощ на пистата на стадиона. И не стига това, ами и събра бургаските журналисти да ни зяпат. Беше голямо шоу...

- В кариерата си участвахте в четири финала за Купата на България, но винаги бяхте от губещата страна. Това ли е най-голямата ви несбъдната мечта?
-Вярно е, че не извадих късме в това отношение. Няма как да не остава едно съжаление у мен за пропуснатите шансове. На три пъти ми се случваше да падам от „Левски“. Като че ли най-близо до купата бях с „Черно­морец“ (Поморие) през 2010 г. Тогава отстъпихме на „Берое“ с 0:1 след нелеп гол в добавеното време. Разочарова­нието беше една от причини­те да реша да сложа край на кариерата си, макар че не липсваха пред­ложения да я продъл­жа.

-Ярко присъствие имахте в столичния квартал „Надежда“. „Локото“ какво място във вашето сърце заема?
-Да, там преминаха едни от най-хубавите сезони в кариерата ми. Аз по принцип съм такъв тип човек, че хареса ли ми някъде, не ми се мърда. Когато са лоялни хората с мен, държа да оправдавам доверието им. Навсякъде, където съм играл, съм оставал с топли чувства. Същото мога да кажа и за „Локомотив“. Отидох в труден период за клуба. Ситуацията не беше добра нито във финансово, нито в спортно-техническо отношение. Дойде Стефан Грозданов обаче и нещата тръгнаха нагоре. Той направи нужната спойка между опитните, взети от него футболисти и по-младите. Доста здрави подготовки направихме под негово ръководство. Закономерно започнаха да идват и резултатите. После играхме три поредни години в Европа. Записахме серия от осем срещи без поражение в евротурнирите. Никога няма да забравя тези моменти.

-Вие сте на седмо място във вечната ранглиста на „А“ група по участия - 398. Можехте ли да запишете и повече?
-Можех, разбира се, като нищо. Можех и сигурно да подобря вечния рекорд на Марин Бакалов от 454 мача в елита. Когато си тръгнах от „Локо“ (Сф) се чувствах още в силата си. Бях във форма макар и на 36 години. Малко от младите и досега могат да ми се опънат. Когато се върнах в „Нефтохимик“ записах без проблеми пълни два сезона в „Б“ група. Не съм имал и тежки контузии в кариерата си, освен една, когато скъсах връзка на глезена и почивах шест месеца. Бях стриктен режимлия, и до ден-днешен съм такъв. Обичам много домашния уют, но когато има повод, обичам и да разпускам по заведения в добри компании.

-Спомняте ли си някоя оказала се фатална пропусната от вас дузпа?
-Може би е тази, която не вкарах на баража за влизане в „А“ група със „Спортист“ (Своге) през юни 2009 г. Играех за „Нефтохимик“. Редовното време завърши 2:2, аз се разписах веднъж. Стигна се до дузпи, където ни елиминираха с 6:4. Изпуснах една и в Пловдив срещу „Локомотив“. Аз бях от столичните „железничари“. Помня, че преди това бяхме в черна серия от шест пропуснати дузпи. Никой не искаше сега да се нагърби. Наложи се аз да я бия. Да, но стрелях слабо и вратарят ми изби топката. Добре, че успяхме да я довкараме в мрежата. Така че не беше фатално.

-Кой е най-красивият гол в кариерата ви?
-Веднага се сещам за едно попадение, което вкарах на „Славия“ на „Овча купел“ с „Локо“ (Сф). Играхме на тежък терен, под проливен дъжд. С мой гол победихме „белите“. Получи се нелошо изпълнение.

В категории: На терена , Спорт


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори