×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Хилави управници ни натикаха в барутен гроб


20 Август 2016, Събота, 12:04 ч.
Източник: Александър Симов за вестник Ретро

Докога българите ще живеят като бежанци в собствената си страна?

Съвсем наскоро ми се наложи да мина привечер край Халите в София. Софийското прашно и потно лято носи поезия в себе си, защото столицата е полупразна, по улиците минават по-малко коли, изобщо налице са всички предпоставки за романтично блуждаене, без да обръщаш внимание на околния свят. Въпреки това обаче той (околният свят) грубо напомни за себе си, защото по едно време усетих нещо странно, почти нереално наоколо. Огледах се и осъзнах проблема - пронизваха ме десетки враждебни погледи.

Градинката пред Централната баня беше пълна с хора, до един чужденци, които бяха окупирали пейките, бяха насядали по полянките, а гълчавата се чуваше отдалече. Беше към 21 часа, но събралите се нямаха никакво намерение да си ходят, стояха там, правеха каквото правеха и пронизваха света с погледи, пълни с омраза. Край мен мина някаква старица, която тежко въздъхна: "Всяка вечер вече е така, няма отърване от тези...". Не съм от хората, които биха приели такава реплика на всяка цена, така че просто не отговорих.

Продължих надолу към Лъвов мост, но по целия път виждах, че съм единственият българин по трасето. Все едно бях някъде в Бейрут или в Мали. Заради това, малко след като се махнах от тази зона, преосмислих думите на старицата. Не смятам, че в тях има расизъм. В тях има безпокойство, тревога, отчаяние, дори страх. Няма човек на тази земя, който да наблюдава спокойно и либерално как кварталът, в който живее, напълно сменя етническия си характер, става опасен и мръсен, и да не реагира с тревога.

В България част от медиите доброволно са избрали да се самокастрират и умишлено да не говорят за най-парещите проблеми на държавата или, ако пишат за тях, да използват най-картонения език на земята. Скопеният език, с който говорим точно за този проблем, ражда терзанията на всички, които са се отчаяли. Те просто вече не вярват, че този проблем ще получи нормално решение. Защото това е проблем. Не е нормално да търчиш да се прибираш по светло, все едно има полицейски час. Не е нормално поръчките за зарешетени прозорци да скочат двойно. Не е нормално никой от тези, които имат апартаменти там, да не смее да пусне самички децата си да си играят навън.

Хората, които живеят в квартала, отдавна твърдят, че положението е нетърпимо. Те са се превърнали в затворници на собствените си апартаменти и не смеят да излязат през нощта. Защото навън ги чака същата тази враждебност, която се материализира под формата на злобни блъскания тяло в тяло, на обири, на побоища. Да ви напомня - това е суперцентърът на града. На 150 метра нагоре се намира Министерският съвет. Този контраст - цитаделата на властта, която е обсадена от тези бежанци, продукт на некадърната политика на същата тази власт, е ужасяващ. И за разлика от много други грешки, тази хората я усещат от ден номер едно.

Малко след моята разходка видях новината, че при съвместна акция на полицията и жандармерията бежанците поне за малко бяха прогонени от градинката край джамията. Оказа се, че една голяма част от тях са с нередовни документи и не е ясно как точно са попаднали в страната. За първи път от месеци насам журналистите можеха да снимат в градинката майки с деца и баби с внучета. Но, за съжаление, това беше съвсем инцидентна проява на държавност. Ако минете сега от там, положението пак е същото. Гледащите лошо младежи пак са там, кой дошъл от Гана, кой от Мали, кой от Чад. Всъщност това е другата част от истината, която ни спестяват. За половината от контингента, който се мотае в района край Халите, няма как да кажем, че се състои от политически бежанци. Това са авантюристи, тръгнали от всякакви други страни, удобно възползващи се от факта, че светът тъне в геополитическа паника. Но България не смее да реагира. Тук бездействието се смята за върховна форма на толерантност. Положението е така изкривено и толкова налудничаво, че единственото ни спасение е бедността - дори и мигрантите не искат да остават на място, където държавата съществува само на думи. Те се стремят към уредения свят.

Проблемът е, че България не е изолиран случай. Цяла Европа е като парализирана пред новите мащаби на заплахата и действителността и заради това понякога действа като лунатик. Тези широко затворени очи пред болките на хората започват да се превръщат в симптом на болест. Същата тази болест, която наскоро изплува от една потресаваща история. Тези дни стана ясно, че нашата оперна прима Веселина Кацарова е била нападната и ограбена от мигранти във Виена. Малко след това обаче българката сподели отвратителен факт - оказа се, че австрийски политици са я молили да не разгласява случката с нападението. Представяте ли си? Това е знак за пълна безпомощност.

Проблемът не само не може да бъде решен, но и държавата, в случая Австрия, вместо да го решава, предпочита да го скрие, сякаш това е отговор на притесненията и на проблемите. Нима не стана същото в Кьолн в началото на тази година. Вместо да съобщят за зловещите случаи, за масовото посегателство срещу германки, немските медии мълчаха близо седмица преди да почнат да говорят за случилото се. А след това маскирането на проблема получи ранг на политика. Стигна се дотам, че когато стрелецът в Мюнхен от началото на юни извърши своето мерзко дело, обявиха, че той е бил в амок, в потрес, в депресия, само и само да не се говори, че това може да е тероризъм вследствие на сбъркана политика. Немските власти съвсем целенасочено обявиха, че името на стрелеца е Али Давид, за да покажат някаква изначална сбърканост в него, въпреки че истинското му име беше Али Дауд.

Точно този танц около абсолютната измама един ден ще се окаже клечката с кибрит в барутния погреб. Ако се върнем в България - гледайте телевизия и ще установите един много важен факт. Всички знаят за проблема в района на Халите, но никой няма да потърси гледната точка на хората, които живеят там. Те са оставени без глас, оставени са да се оправят сами. И какво се получава - в своята собствена държава те са тези, които се чувстват като истински бежанци, затворени зад четири стени, оставени на произвола на съдбата.

София обича да се рекламира с факта, че в нейния център има църква, джамия и синагога, нещо като модел за добро съжителство много преди в политическите лаборатории на Европа да родят идеята за "мултикултурализъм" и да тръгнат да го налагат с медийна кубинка въпреки всички доказателства, че нещо в конструкцията пуши зловещо и цъка като бомба, която може да изригне всеки момент.

Това е политически динамит с непредвидими последствия. Защото тук изкривяването на мисленето е напълно сбъркано. Оказва се, че големите виновници са хората, които се страхуват, а не причинителите на страха. Нито една държава, нито един квартал дори не може да съществува дълго в такава тиха лудост. И вместо да си пекат задните части в чужбина, управниците можеха да се опитат да изкарат една ваканция в София. Точно там, край Халите. Да видят резултатите от своето хилаво управление.

В категории: Политика


5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
ДААА
20.08.2016 13:32:39
0
13
Много добре написана статия!ИСТИНСКА! Няма нужда от замитане на проблемите! И адекватни мерки за решение,иначе се натрупват и решението става трудно,даже невъзможно! Когато човек излезе навън, разликата се НАТРАПВА ВЕДНАГА. Колкото до политиците ни,те са абсолютно безпомощни и все чакат указания, как да се справим "САМИ"!!!
4.
Българин
20.08.2016 12:30:37
0
13
Магистрала Тракия е като разораната целина. Всичко което е направено от новото БКП(ГЕРБ) е пунт. Червените мутри гепиха парите, а без пари нищо не става. Всичко е само пиар! Докога? Събуди се Наполеоне!
3.
xaxo
20.08.2016 10:45:10
1
11
Който е пътувал по магистралата, по-точно по новата и част вижда некачественото и изпълнение, пълно е с боклуци щото няма едно кошче.Няма тоалетни, няма сянка.
А ти Наполеоне виждал ли си друга магистрала освен нашата.Ако може да се нарече магистрала де.Щото две ленти плюс авариина в Европата се води междуградски път.Или викаш може да е междуградски ама е на цената на Берлин-Мюнхен магистралата.
2.
НАПОЛЕОН
20.08.2016 10:15:15
18
3
НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН , КОЙТО Е ПЪТУВАЛ ПО МАГИСТРАЛА ТРАКИЯ ВИЖДА ЕДНА ПОДРЕДЕНА И ЧИСТА БЪЛГАРИЯ , БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ И БОЙКО БОРИСОВ .
1.
Zoro
20.08.2016 09:55:29
0
9
Straxotna statia dajiveei prebade balgaria
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му 32-годишният мъж е бил спрян при рутинна проверка вчера, около 23 часа на ул."24-ти Черноморски пехотен полк" Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Близо 400 делегати от цялата страна ще се включат в най-големия форум на архитектурния бранш за 2024 година Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Разследващите са иззели от колата голямо количество флакони Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Дърветата от този вид са известни със своята устойчивост, възможността си да растат в бедни почви и замърсена среда, което го прави изключително подходящи за градско и извънградско озеленяване В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 Сред тях са бъдещи бармани, хотелиери и представители на туристическия бранш Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Ще трябва ли да плащаме втори път стикери, питат живущите в този район Безумие! Стотици хиляди българи притежават пистолет, пушка... Безумие! Стотици хиляди българи притежават пистолет, пушка... Населението намалява, оръжията се увеличават Сигнал до Флагман.бг: НПО подвежда бургазлии с безплатен курс по турски език, а после иска пари "за консумативи" Сигнал до Флагман.бг: НПО подвежда бургазлии с безплатен курс по турски език, а после иска пари "за консумативи" Виждайки големия интерес, представителите на НПО решиха да се облажат, като съберат „символични месечни дарения“, твърдят потърпевши
Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори