Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Директорът на бургаския музей Милен Николов стана шеф-готвач по бабина рецепта с праз (ВИДЕО и СНИМКИ)

В исторически план гювечът се е приготвял навсякъде по българските земи, домакините са използвали всички продукти, които са имали под ръка
Ключови думи: Милен Николов, гювече, история, праз, РИМ

Невероятно вкусен и автентичен гювеч с праз приготви днес директорът на Регионалния исторически музей (РИМ) в Бургас – Д-р Милен Николов, при това в двора на етнографския музей. Впрочем още при реконструкцията на сградата и прилежащите й площи, Николов издейства да се оформи магерница, за да има възможност да се вихрри неуморният му дух, дори и в областта на кулинарията. 

Ароматната гозба с праз произхожда от живописното село Ичера, в близост до Котел, където е родното място на една от популярните и обичани личности сред учените на Бургас.

Директорът сподели чудната рецепта на своята баба пред журналисти и гости от Бесарабия. С годините, подчерта той, не само я усвоил, а  дори я усъвършенствал, като неговото лично допълнение е патладжанът. 

Докато ни потапяше в чудния свят на гювеча с праз, директорът споделяше и интересни факти за продуктите и  тънкости при приготвянето на тази ароматна гозба.

В исторически план гювечът се е приготвял навсякъде из обширните български земи, като домакините са използвали това, което имат под ръка - всички възможни зеленчуци от есента, докато не е паднала първата слана.

Преди навлизането на доматите и картофите в Европа, ястието се е правело основно с месо и зеленолистни и кореноплодни,
типични за нашата територия  

В началото на миналия век са използвали бакла, лапад, месо и всичко, което е било налично. Повечето гювечи тогава са били именно месни. Много от манджите, които днес приемаме за традиционни, всъщност не са изначално български. В началото, докъм края на 18-ти век,  доматът се е отглеждал като цвете в саксии, картофи още не е имало, така че повечето рецепти са осъвременени“, допълни Николов.

"Специално от разкопките в Русо Кастро се установи, че са ядяли почти по равно количество овнешко и свинско. Много малко говеждо са имали на синията, най-интересно е, че 25 % от месото, е било дивеч. Като се включват всякакви патици, гъски, лебеди. Всякакво месо е имало в гората - диви глигани, елени и т.н. Ядяли са  бобри и зубри, които са били характерни за региона през XIV век ( зубърът е вид европейски бизон, който е бил изтребен през XX, но в момента завъждат с вида в Родопите, б.а.).

Гювечът е традиционен не само като ястие, важен е и глиненият съд за готвене. Археологически находки показват, че глинени съдове са били използвани в земите около Бургас. „Лично аз съм намирал такива съдове  от V век в крепостта Форос, което не е нещо необичайно“, сподели директорът.

Според него, още от IX–X век се откриват съдове тип „гювечета“ с вътрешни уши, известни като "геджюневски". Такива находки има в Плиска и Преслав, което доказва дълбоките корени на тази традиция.

 

Директорът на РИМ- Бургас, Милен Николов влезе в ролята на готвач с автентично гювече от Ичера
 

 

Интересното при това ястие е, че не се добавя вода – използват се само естествените сокове, които си пускат продуктите.

Необходимите продукти за рецептата може да видите тук:

Първото и най-важно нещо при подготовката е да си набавим вкусен зарзават и прясно, сочно месо

Самото приготвяне на гювеча ще ви отнеме около половин час, а след това се пече бавно – поне два часа, на бавен огън.

Рецепта:

  1. Нарежете зарзавата и месото.
  2. Настържете доматите.
  3. Запържете леко месото, за да се „запечата“ и да придобие по-богат вкус, отнема около 10 минути и е важно е да се разбърква,  да се държи под похлупак.
  4. Изчакайте месото да пусне собствените си сокове - те не са вода, а се съдържат в мускулната маса. Едва след това се добавя празът.
  5. След около 2 минути прибавете останалите зеленчуци – чушките и патладжана.
  6. Когато и те си пуснат естествената вода, добавете настърганите домати и подправките – черен пипер, сол и чубрица. Разбъркайте добре и оставете да къкри около два часа поне, може и в тенджера или в тава, покрита с фолио..

В Етнокухнята на Бургаския музей ще бъде представена традиционна есенна гозба

Седмица на ромската кухня в Етнографския музей – Бургас

Н.Пр. Посланик Олеся Илашчук бе специален гост на Деня на украинската кухня в Етнографски музей Бургас

Любима и вкусна закуска за цялото семейство ще приготвят в Етнографския музей в Бургас

Планетариумът в Бургас в надпревара с Етнографския музей и „Акве Калиде“ за „Сграда на годината“

 

6
Коментара по темата
6.
Съседка
08.11.2025 17:24:20
Толкова ли няма какво да прави директорът на този музей, че готви ястия, които са известни на всички! Тлъстата заплата на държавен служител ли си оправдава? Винаги е пусто там и не влиза никой.
5.
Фекрет Стораро
08.11.2025 14:10:44
това да не е историята на шеф Манчев и Ангелов ..... двама напълно непризнати риалити шефове.
4.
144000
08.11.2025 13:16:29
добре изглежда манджичката, сезонна.
ама защо е сложил труп на животно вътре, не разбирам. отвратително. и го предлага на малки дечица сигурно. Бог да пази България.
3.
Николай
08.11.2025 07:55:01
Пълна пародия с хвърчащи косми по ръцете и без ръкавици. Господинът ако влезе една данъчна или одитна проверка в музея и трудно ще се оправи с последствията от нея.
2.
Xm
07.11.2025 23:28:10
Този праз присъства само в заглавието, в рецептата на дъската не го видях май…
1.
"чудния
07.11.2025 13:28:13
свят на гювеча с праз"
Това пародия ли е? Откъде ги заимствате тия дискурсивни... хм, иновации?
  Добави Коментар
Юксел Кадриев наистина е влюбен като ученик Често той публикува размисли за отношенията между мъжете и жените в социалните мрежи Призив към пенсионерите: Плащайте само по този начин след Нова година Пазарувайте и покривайте сметките само в евро, зове Русинова възрастните хора
Радиаторът не топли? Водопроводчик разкри 3 лесни трика за повече топлина Експертът споделя как лесни стъпки могат да подобрят работата на радиаторите у дома Щастлив ерген празнува раздялата с ергенка Любовната приказка на Джан Микел Ратта и Габриела Михайлова от „Ергенът: Любов в рая“ официално приключи
Ако шофьорите пренебрегнат това, може да съсипят двигателя на колата Смяна на ангренажен ремък: интервали, признаци на износване и важни съвети Pantone обяви цвета на 2026 г.: Носи вътрешен мир Той вдъхва спокойствие и креативност за следващата година
5 безотказни рецепти за детоксикация на тялото Едно от най-добрите средства, чрез който можем да пречистим организма си, е детоксикацията На трапезата в сряда задължително сложете тези ястия! На Рождество Христово свършват постите и обядът е блажен и много богат
Любим водещ на NOVA с голям гаф в ефир Цветомир Иванов обаче нееднократно е заявявал, че в шоуто, което води, не се търсят правилни, а първосигнални отговори Лошо спите, а не подозирате защо – отговорът е в леглото ви Според учени възглавницата е сред най-подценяваните, но най-влиятелни фактори за качествен сън и възстановяване на тялото
Във вторник празнуват „скъпоценни“ имена, може да приготвите ей тая уникална вкусотия Заради Преп. Наум Охридски и връзката му с Охрид може да опитате да сготвите уникална шкембе чорба по охридски Асоциацията на банките в България с важна информация за еврото Банкоматите са готови за преминаване към общата европейска валута, увериха те