×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Не е лошо да си поискаш...лошо е да ти откажат


Не е лошо да си поискаш...лошо е да ти откажат
Иван Сухиванов се самопредложи за почетен гражданин на Бургас
11 Април 2016, Понеделник, 10:09 ч.
Автор: Afish.bg

Иван Георгиев Иванов е бургаски гражданин - засега, обикновен такъв
През изминалата седмица се случи едно събитие без прецедент в най-новата ни литературна история. Един човек си поиска… почетно гражданство, наградата „Златен пегас“  и минимум 1200 лева за книга(ВИЖ ТУК)

Няма лошо, разбира се – всеки може да иска, нали някой беше казал, че „човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му“. Обаче излиза, че точно този човек не е чак толкова голям.  Едно е човекът, друго същество е самочувствието му, а трето и четвърто са заслуженото и обикновената човещина.  За да не сме голословни, да уточним, че става въпрос за Иван Георгиев Иванов, известен като Сухиванов, бургаски гражданин – за сега, обикновен такъв.

Дословно в електронно писмо до членове на бургаската писателска общност Сухиванов предлага да го предложат за почетен гражданин на града – защото би било добре. Освен това, напомня, че е негов ред да бъде номиниран за престижната награда „Златен пегас“. На трето място, съвсем между другото, допълва, че има проект за книга, за който ще му трябват поне 1200 лева. И толкова. Вероятно на принципа „Думам ти, дъще, сещай се, снахо!“



И се сещаме ние, че сред почетните граждани на Бургас са Гагарин и Терешкова, Райна Кабаиванска, Георги Калоянчев, Антон Дончев, художника Петко Задгорски, Джон Лоутън, Петя Дубарова, Христо Фотев… Нищо чудно някой ден поета Сухиванов да достигне поне частично техните заслуги. Но този ден едва ли ще е днес или утре. Критериите на Общинския съвет за присъждане на почетно гражданство явно са широки. Само искаме да напомним, че и ние имаме рождени дни.

По втория въпрос – този с крилатия кон, нещата са също толкова прости. Всеки знае, че в нашето литературно пространство наградите не се раздават по заслуги или за художествени качества на стихове. Който не се е опитвал да намери място в странната ни литературна среда - той не знае тоя прост факт. Честно казано, ние не знаехме, че е нужно да запазиш ред, иначе до сега сто пъти да сме се вписали в листата на чакащи. Питаме се обаче, и за конкурса на името на Христо Фотев ли е нужно да се запишем, или там правилата са други - само по приятелска и бургаска линия? Защото, ние и за там не сме се записали, общо взето, сме разчитали на художествените качества на книгите си и на светлото име на Христо Фотев. Там ни е била грешката – това ще отговори навярно поета, писателя, журналиста и преподавателя Сухиванов.

За незапознатите с биографията му, Иван Иванов е роден през 1961 в морския град. Първата му стихосбирка излиза през 2000 г. и от тогава е автор на общо осем книги с разкази и стихове. В момента е главен редактор на бургаското списание за литература, изкуство и култура „Море“. Три пъти е носител на наградата „Христо Фотев“ – през 2010, 2013 и 2016 години, през 2000 е носител на „Пегас“ - Годишната литературна награда на Община Бургас . Това, за съжаление, не означава нищо друго освен, че се е записал навреме, и навреме е подсетил когото трябва.

С настоящото ние искаме да заявим своето съществуване, да се запишем където трябва, да кажем, че и ние имаме проекти за книги, идеи, желания и възможности. Пък който трябва, дано да чуе, защото напоследък много взе да става тясно в и без това тясното ни поетическо – писателско съобщество. И не е тясно от това, че талантите ни са прекомерно големи.

„Тъй плъзват мълвите че сме богоизбрани“ – казва Сухиванов в стихотворението си „Втора природа“.  Важно е да не забравяме, че това обикновено са само мълви.

Не съдим никого, само напомняме.

В категории: Просвета , Бургас


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
4
Коментара по темата
4.
Бургас няма община
11.04.2016 13:35:03
3
6
Всичко в публикацията е вярно. До болка вярно. Болката е за родната литература, която я тъпчат изроди като сухото, за да вземат награди. В община Бургас да вземеш награда по нещо, трябва да имаш връзки, а не талант или да си дал нещо за Бургас. И нещо конкретно. В София има едно нищожество - Мих. Неделчев - с претенции за литератор. Събрал около себе си подобни на него и в НБУ им раздава докторски титли. Те затова там вече нямат студенти - кой иска да плаща да го учат на глупости. Сухото е от тяхната котерия. И откакто е влязъл в общината със заплахи и подмолни действия принуждава общината да кани за рецензенти и членове на журита неделчевските приятелчетата. Един от тях се зове Йорд. Ефтимов. Конкретно за наградата "Христо Фотев". Преди две години член на журито е сухото, а Ефтимов е кандидат за наградата - и я получава. Тази година Ефтимов е член на журито, а сухото е кандидат. и сухото получава наградата. Схемата е ясна. За това от София е имало натиск и заплахи към общински служители. Отделно сухото ги е заплашвал, като е изтъквал приятелството си с кмета. За това може да се напише цяла сага. Това е истината. Така че кандидатствайте за общински награди, за да правите калабълък. Те наградите вече са раздадени до края на мандата на кмета. Въпроса е - къде е литературата.
3.
до номер 1
11.04.2016 12:59:15
6
3
НАли знаеш, че поради липсата на редовен полов живот, на Касабова вече й идва повече и само натам бута всичко
2.
кмета
11.04.2016 12:19:41
4
4
УЧИЛИЩЕТО СЕ КАЗВА БРАТЯ МИЛАДИНОВИ А ГЛАВНИЯ ВИНОВНИК СЕ КАЗВА БОЧКОВ КОЙТО Е СЪБРАЛ УЧЕНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА ОБЩИНА ,ДАВА ФИЗКУЛТУРНИТЕ САЛОНИ ПОД НАЕМ БЕЗ ДА Е УСИГУРИЛ ПАРКИНГИ НИТО ЗА ПЕРСОНА НИТО ЗА НАЕМАТЕЛИТЕ И ДИРИБЕЙСТВА И ПОСТАВЯ ЗНАЦИ В ЦЕЛИЯ РАЙОН ОСВЕН ДА ИМ РЕЖЕМ ГУМИТЕ ДРУГ ИЗХОД НЯМА ПРИБИРАТ СЕ ХОРАТА ОТ РАБОТА И НЕСТИГА ЧЕ СА УМОРЕНИ И НАПРЕГНАТИ АМИ И НЯМА КЪДЕ ДА ПАРКИРАТ ЗАЩОТО ФИЗКУЛТУРНИТЕ САЛОНИ СА ПЪЛНИ ДО 22 ЧАСА БОЧКОВ ОПЪВА НАЕМ И СИ ПЪЛНИ ДЖОБА КОГА ЩЕ МУ ПРАТИТЕ ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИЦИЯ -НИКОГА ЗАЩОТО Е ОБЩ.СЪВЕТНИК И ВЪПРЕКИ НАЕМИТЕ ВСЕКИ МЕСЕЦ СЕ РЕКЕТИРАТ РОДИТЕЛИ ЗА ПАРИ ПОД РАЗЛИЧНИ ПРИЧИНИ
ДРУГИЯ: П.ЧУБАНОВ ШЕФ НА БСУ КОГА ЩЕ ПРЕДОСТАВИ ПАРКИНГА НА БСУ ЗА СВОБОДНО ПОЛЗВАНЕ ОТ СТУДЕНТИ И СЛУЖИТЕЛИ И ТОЙ КАТО БОЧКОВ СИ ПЪЛНИ ДЖОБА ОТ ТАКСИ ЗА СМЕТКА НА ЖИВУЩИТЕ В РАЙОНА
СЛЕДВАЩИЯ: ЗДРАВКО КОЙТО СТРОЙ КООПЕРАЦИЯТА ПАРКОМЕСТА В ПОДЗЕМИЕТО ЩЕ ИМА ЗА ТЕЗИ КОЙТО СИ ГО КУПЯТ 12 ХИЛ.ЕВРО Е ЦЕНАТА С ДВЕ ДУМИ КОЛИТЕ НА ЖИВУЩИТЕ ПАК ЩЕ СА НА УЛИЦАТА
КМЕТЕ ОБЪРНИ ВНИМАНИЕ НА ЖИВУЩИТЕ В БР.МИЛАДИНОВИ НЕДЕЙ ДА ОБИКАЛЯШ ПО ЖП ГАРИ И МОРСКИ ГАРИ И ДА ОБЯСНЯВАШ НА ХОРАТА КЪВ РЕМОНТ СИ НАПРАВИЛ ЩОТ КАТО ЦЯЛО БУРГАЗЛИЙ ГИ БОЛИ КУР@ ЗА ТВОЙТЕ КРАЖБИ ОТ ТЕЗИ НЕНУЖНИ РЕМОНТИ ПРЕВЪРНАЛ СИ ГРАДА В ГЕТО ВЪЗПОЛЗВАШ СЕ ОТ СИТУАЦИЯТА И ТОРМОЗИШ ХОРАТА С "ПАЯКА"
ФЛАГМАН МОЛЯ ВИ ПОДДЪРЖАЙТЕ ТЕМАТА
1.
bmw e34
11.04.2016 12:08:15
4
6
As si pomislih chee neshto za ibane stava vupros,pak to nqkav buhal grajdanin iskal da stava
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори