×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пръскат с модерен делтапланер срещу комари в Бургас, вижте графика


Пръскат с модерен делтапланер срещу комари в Бургас, вижте графика
Въздушното третиране продължава и през следващите месеци
08 Април 2016, Петък, 16:12 ч.

Превантивното пръскане стартира още в началото на март


Засега бургазлии могат да бъдат напълно спокойни, тъй като към този момент няма открити ларви на тигров комар от вида "Аедес албопиктус" в Бургаска област, според последните проверки на най-характерните и обичайни биотопи на този комар в района. Рискът за страната ни от разпространение на вируса Зика също е минимален, заради ограничените връзки със засегнатите държави в Латинска Америка и страните от Карибския басейн. Въпреки това превантивното пръскане срещу ларвите на този и другите видове комари, което тази година стартира още в началото на март, продължава и през април.

Това стана ясно от заседанието на Общинската епизоотична комисия, в което участваха представители на Община Бургас, РЗИ, РИОСВ, БАБХ, РДГ-Бургас, Дезинфекционна станция, Сдружение на ловците и риболовците "Лебед" и кметовете на населените места в общината.

Тигровият комар е потенциален преносител на вируса, само ако бъде заразен след ухапване на завърнали се от ендемични райони комари вирусоносители.

Превантивната ларвицидна обработка ще продължи през април и май с въздушно пръскане с моторен делтапланер на установените биотопи, както и на всички нововъзникнали, с цел унищожаване на евентуални ларви на комари, преди да са се развили и излетели в околната среда. Въздушното третиране продължава през юни, юли и август с имагоцидна обработка или обработка на дървесната и храстова растителност в случай, че има вече излетели насекоми.

Предстоят обработки в кв. Сарафово, тръстиковите масиви около обходния канал на Атанасовско езеро, крайбрежните тръстикови масиви на на езеро Вая в посока кв. Лозово, кв. Долно Езерово и кв. Горно Езерово и Комлушка низина.

Наземните имагоцидни обработки срещу комари с топъл и студен аерозол ще се провеждат от май до септември и ще обхванат парковете, площадките, жилищните комплекси и квартали на Бургас.

Всички биотопни зони на комари ще бъдат под постоянен контрол и проверки и при наличие на комари ще се правят ларвицидни и имагоцидни обработки. Препаратите, които ще бъдат използвани са опасни само за насекомите и са напълно безвредни за хората, бозайниците и птиците. Самото пръскане ще се извършва нощно време, когато хората почиват по домовете си.

Призовават се жителите през лятото също да вземат предпазни мерки, като по-дълги дрехи, пръскане с репеленти, мрежи на прозорците и най-вече да не оставят съдове с вода или течност да престояват на терасите или в гаражите, за да не се създават подходящи условия и нови биотопи на тигровия комар.

Проверка по сигнали на притеснени граждани показа, че насекомите, които са забелязали напоследък, не са комари. Това са двукрили насекоми, наподобяващи само на външен вид комари. Те са от рода "Chironomidae", не могат да се хранят и да хапят, тъй като устните им органи са недоразвити. По тази причина не представляват никаква опасност за здравето на човека. Единственото неудобство, което създават, е високата им численост при роенето, което е през месеците март-април.

От понеделник /11 април/ започва и пръскането срещу кърлежи. Вече е готов новият график за дезакаризация на тревните площи. Третирани ще бъдат парковете, градините, детските площадки и зоните за свободно пуснати кучета. През април и май ще се пръскат зелените площи в детските и учебните заведения, както и в социалните и здравни заведения. Дезакаризацията на междублоковите пространства ще бъде през май и юни.

При обработките ще бъдат взети всички необходими мерки за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне.


Ето го и графика за дезакаризация на тревни площи на територията на община Бургас 
(11.04.2016 - 09.05.2016г.)



         11.04.2016  Лесопарк "Росенец" /местност Отманли/; приют за безстопанствени кучета - местност Пода;

         12.04.2016 ж.к. Лазур -  градини и  детски площадки; Приморски парк - от х-л Приморец до Пантеона;

         13.04.2016 ЦГЧ - градини и детски площадки; Приморски парк - от Пантеона до Воденицата, алеи под Воденицата и крайбрежна алея;

         14.04.2016 ж.к. Възраждане - градини и детски площадки;

         15.04.2016 ж.к. Братя Миладинови - градини и детски площадки;

         18.04.2016 ж.к. Зорница - градини и детски площадки; парк Езеро - алеи от ЦУРК към Психодинспансер;

         19.04.2016 ж.к. Изгрев - парк Велека /к/с Изгрев /, градини и детски площадки; парк Езеро - алеи от Психодинспансер до канала, в посока Сарафово;

         20.04.2016 ж.к. Славейков - парк Изгрев /бивш Гробищен парк/, градини и детски площадки; площадки за свободно пуснати кучета - гр.Бургас;

         21.04.2016 ж.к. Славейков Парк Славейков /до Билла/, градини и детски площадки;

         22.04.2016 кв. Ветрен и кв. Банево - парк "Минерални бани" градини и детски площадки;

         25.04.2016 кв. Сарафово - градини и детски площадки;

         26.04.2016 кв. Лозово и кв. Долно Езерово - градини и детски площадки;

         27.04.2016 кв. Крайморие и кв. Горно Езерово - градини и детски площадки;

         28.04.2016 ж.к. Меден Рудник  - паркове и детски площадки кв. Победа и кв. Акации;

         03.05.2016 кв. Черно море и Рудник - градини и детски площадки;

         04.05.2016 гр. Българово, с. Братово и с.Равнец - градини и детски площадки, сборни пунктове за продуктивни животни и подходите към тях;

         05.05.2016 с. Миролюбово, с. Изворище, с. Брястовец и с. Драганово - градини и детски площадки, сборни пунктове за продуктивни животни и подходите към тях;

         09.05.2016 с. Димчево, с. Извор, с. Твърдица и с. Маринка - градини и детски площадки, сборни пунктове за продуктивни животни и подходите към тях.

Дезинфекционна Станция Бургас ЕООД поддържа в готовност и екип, който ще работи по сигнали на граждани, включително и през празнични и почивни дни.

Тел. за сигнали: 056 86 29 81, 056 84 38 91, 0893/ 683 143

Дезинфекционна станция Бургас ЕООД си запазва правото да променя графика в зависимост от метериологичните условия /силен вятър,  дъжд и др./.

В категории: Бургас


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
Някой си
08.04.2016 14:47:09
0
2
Кмета го боли к..а,че някой прави пари. Могат-правят. Дано наистина пръскат,а не всичко да е на думи само.
2.
Nikolov
08.04.2016 14:11:33
0
3
УЧИЛИЩЕТО СЕ КАЗВА БРАТЯ МИЛАДИНОВИ А ГЛАВНИЯ ВИНОВНИК СЕ КАЗВА БОЧКОВ КОЙТО Е СЪБРАЛ УЧЕНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА ОБЩИНА ,ДАВА ФИЗКУЛТУРНИТЕ САЛОНИ ПОД НАЕМ БЕЗ ДА Е УСИГУРИЛ ПАРКИНГИ НИТО ЗА ПЕРСОНА НИТО ЗА НАЕМАТЕЛИТЕ И ДИРИБЕЙСТВА И ПОСТАВЯ ЗНАЦИ В ЦЕЛИЯ РАЙОН ОСВЕН ДА ИМ РЕЖЕМ ГУМИТЕ ДРУГ ИЗХОД НЯМА ПРИБИРАТ СЕ ХОРАТА ОТ РАБОТА И НЕСТИГА ЧЕ СА УМОРЕНИ И НАПРЕГНАТИ АМИ И НЯМА КЪДЕ ДА ПАРКИРАТ ЗАЩОТО ФИЗКУЛТУРНИТЕ САЛОНИ СА ПЪЛНИ ДО 22 ЧАСА БОЧКОВ ОПЪВА НАЕМ И СИ ПЪЛНИ ДЖОБА КОГА ЩЕ МУ ПРАТИТЕ ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИЦИЯ -НИКОГА ЗАЩОТО Е ОБЩ.СЪВЕТНИК И ВЪПРЕКИ НАЕМИТЕ ВСЕКИ МЕСЕЦ СЕ РЕКЕТИРАТ РОДИТЕЛИ ЗА ПАРИ ПОД РАЗЛИЧНИ ПРИЧИНИ
ДРУГИЯ: П.ЧУБАНОВ ШЕФ НА БСУ КОГА ЩЕ ПРЕДОСТАВИ ПАРКИНГА НА БСУ ЗА СВОБОДНО ПОЛЗВАНЕ ОТ СТУДЕНТИ И СЛУЖИТЕЛИ И ТОЙ КАТО БОЧКОВ СИ ПЪЛНИ ДЖОБА ОТ ТАКСИ ЗА СМЕТКА НА ЖИВУЩИТЕ В РАЙОНА
СЛЕДВАЩИЯ: ЗДРАВКО КОЙТО СТРОЙ КООПЕРАЦИЯТА ПАРКОМЕСТА В ПОДЗЕМИЕТО ЩЕ ИМА ЗА ТЕЗИ КОЙТО СИ ГО КУПЯТ 12 ХИЛ.ЕВРО Е ЦЕНАТА С ДВЕ ДУМИ КОЛИТЕ НА ЖИВУЩИТЕ ПАК ЩЕ СА НА УЛИЦАТА
КМЕТЕ ОБЪРНИ ВНИМАНИЕ НА ЖИВУЩИТЕ В БР.МИЛАДИНОВИ НЕДЕЙ ДА ОБИКАЛЯШ ПО ЖП ГАРИ И МОРСКИ ГАРИ И ДА ОБЯСНЯВАШ НА ХОРАТА КЪВ РЕМОНТ СИ НАПРАВИЛ ЩОТ КАТО ЦЯЛО БУРГАЗЛИЙ ГИ БОЛИ КУР@ ЗА ТВОЙТЕ КРАЖБИ ОТ ТЕЗИ НЕНУЖНИ РЕМОНТИ ПРЕВЪРНАЛ СИ ГРАДА В ГЕТО ВЪЗПОЛЗВАШ СЕ ОТ СИТУАЦИЯТА И ТОРМОЗИШ ХОРАТА С "ПАЯКА"
ФЛАГМАН МОЛЯ ВИ ПОДДЪРЖАЙТЕ ТЕМАТА
1.
da be
08.04.2016 13:51:47
0
6
да бе няма ама има, аз лично боледувах миналата година от ДЕНГУЕ след ухапване от тигров комар в морската градина
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ученик бере душа в болница след катастрофа Ученик бере душа в болница след катастрофа В болница с опасност за живота е настанен 16-годишен неправоспособен тийнейджър, управлявал мотора, който е с прекратена регистрация Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ръководството на клуба иска да изрази своята вяра и подкрепа в младия бургаски треньор и неговия екип Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница 23-годишният бургазлия започнал да буйства без причина, ченгета от Второ РУ го озаптили Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Вноската за общината ще е около 14 хил.лева годишно, но добавената стойност – много висока Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори