×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Михаил Миков ръководи БСП с голи лозунги! За да си истинска опозиция, не може да си обвързан с властта


Михаил Миков ръководи БСП с голи лозунги! За да си истинска опозиция, не може да си обвързан с властта
През 2011 г. Станишев заповяда да се мълчи за скандалната приватизация на „Булгартабак”, казва бившият червен депутат Румен Овчаров
05 Април 2016, Вторник, 12:29 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимка: cross.bg

Защо Радан Кънев забелязва скандалните обществени поръчки, а нашето ръководство мълчи, пита бившият енергиен министър


Румен Овчаров е роден в Бургас през 1952 г. От октомври 2013 г. той е представител на държавата в Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим”. Политик с огромен опит – депутат в четири парламента, министър на енергетиката в две правителства - на Жан Виденов и Сергей Станишев. Сега е член на БСП в софийската организация „Триадица” и на Националния съвет (пленума) на БСП.

- Г-н Овчаров, ще бъдете ли делегат на Конгреса на БСП идния месец?
- Да, ще бъда - избран съм вече.

- Михаил Миков вече почти две години е лидер на БСП. Какъв извод може да направите от начина, по който той управлява партията? Състоя ли се голямата промяна след Станишев?
- Точно това всъщност е големият проблем – че нищо не се случи за тези две години. Според мен правилният ход – БСП да остане в опозиция, да не приема съблазнителните предложения на ГЕРБ - не доведе до резултат БСП да се изяви като опозицияТА на правителството. И оттук да се изяви и като алтернативаТА на правителството. Не се случи нито едното, нито другото. БСП не показва никакъв знак, че е направила нещо ново, че е променила нещо от това, което доведе до големия провал през 2013 и 2014 г.

- Приемате ли някои оценки – че ДСБ е всъщност  доста по-голяма опозиция, отколкото БСП?
- Този факт дали е верен, или не – е втори въпрос. Въпросът е, че се създава това впечатление и всъщност тук става дума за един модел, който вече се налага в някои от бившите социалистически страни. Една дясна партия си създава, така да се каже, дясна алтернатива. Както се случва и в Полша – Туск сменя Качински, после Качински сменя Туск, но никой не си спомня за Квашневски и за левицата. Квашневски беше два мандата президент, левицата управляваше дълги години след промените в Полша. Подобно е положението в Унгария. Т.е. десни партии сменят други десни, а за левицата остава маргинална роля в политическия живот. Струва ми се, че и в България вървим натам.

- Сред номинираните опоненти на Миков виждате ли подходяща алтернатива за лидер на БСП?
- Преди да говорим за личностите, трябва да кажем какво не направи Миков и ръководството около него – къде сгреши и какво да се промени. И едва тогава следва да говорим за хората. Това, което не направи Михаил Миков и цялото ръководство около него е, че то по никакъв начин не се разграничи от модела на управление, ще го кажа в кавички, „Сергей Станишев”. Нека не забравяме, че 2013 г. БСП получи подкрепа на изключително широк кръг избиратели. За нея гласуваха хора, които никога до момента не бяха посягали към лява бюлетина и го направиха, защото БСП предложи визия за алтернатива на правителството на Бойко Борисов. Освен левите идеи тогава лозунгът беше „да освободим България от мутрите и мутренското управление” – казвам как звучеше то. И какво се случи? Буквално на следващия ден, след като БСП спечели изборите, Сергей Станишев и цялото ръководство сложиха партията на тепсия пред двама олигарси – Цветан Василев и Делян Пеевски, и един лидер от друга партия, който ги беше създал – Ахмед Доган. Те ни направиха правителството, те определиха хората, които ще управляват ключови държавни агенции, а опитът за назначаване на Делян Пеевски беше само капката, която преля чашата на народното недоволство. Да сте чули някой от новото ръководство да се е разграничил от този начин на правене на политика? Да е декларирал някой, че БСП вече няма да допуска подобни неща? Че решенията в партията ще се вземат след сериозни обсъждания, в широки кръгове? Че няма да допускаме манипулиране и вкарване на цялата партия в такава унизителна позиция? Нищо подобно – продължиха си постарому! А то и нямаше как да стане, след като практически същото ръководство, което стоеше до Станишев, сега стои и до Миков.

- Да, всъщност сега виждаме готовност на настоящото ръководство да си сътрудничи със същите кръгове в ДПС.
- То не е проблем да сътрудничиш с един, втори или трети. Както е казал Бисмарк – политиката е изкуство на възможното. В дадената ситуация нямаш кой знае колко опции. Въпросът е да не губиш образа си, да не губиш политиката си, да не унизяваш една 125-годишна партия и да я превръщаш във властови проект на двама олигарси и на един друг политически лидер, както казах. Никой не се разграничи от това и никой не предприе мерки. С какво се занимава БСП последната година и половина, откакто Миков е ръководител на партията? Вдигаме левите лозунги, които си ги знаем още отпреди 100 години, добавихме към тях русофилството. Само че русофилството не може само по себе си да бъде партийна идеология в началото на 21-и век. А пък и ние го добавяме само заради лозунгите – видяхте, че БСП участва в създаването на комисията, която трябваше да разследва Турция и Русия. Левите лозунги, за съжаление, са нещо хубаво, но те трябва да бъдат изпълнени с реално съдържание, а не със съдържание отпреди 100 години. Освен това лявото сектантство в БСП, до което доведоха тези лозунги, се изроди в разчистване на лични сметки. Вижте какво се случи на местните избори в Пазарджик – Янаки Стоилов и кръгът около него елиминира цялото ръководство на общинската организация и БСП беше разгромена. А в Стрелча – където ръководството беше изключено от партията? А кандидатът, който беше издигнат от това ръководство, спечели изборите срещу Иван Евстатиев – състудента на Янаки Стоилов. Да сте чули някой да е поел отговорност за това? Същата е историята във Видин, където Михаил Миков не харесваше досегашния кмет. Добре, само че досегашният кмет изпревари кандидатурата на уж официалното БСП. И там никой не поема отговорност. Т.е. лявата политика, лявата фразеология се изроди в едно ляво сектантство – на принципа „който не е с мен, е против мен”. Една партия никога не може да печели избори, да консолидира обществено влияние само на основата на разчистване на лични сметки и изключване от партията, назначаване на служебни ръководства… Примерът на СДС не е толкова отдавнашен – кинжалите и т.н. Видяхме докъде беше доведено СДС.

- Заговорихте за местни структури. Имате ли наблюдение върху бургаската организация? Там областен лидер е Николай Тишев, а общински в оставка е Евгений Мосинов.
- Не мога да се изкажа за Бургас. Вярно е, че преди десети години отговарях за бургаската организация и за региона, но то беше твърде отдавна. Сега не съм запознат в детайли с положението, но резултатите говорят сами за себе си. Някога, през тези години, за които говорех, имаше само една или две общини в цялата Бургаска област, които не бяха с червени кметове. Сега нямаме нито един.

- Може би кметът на Бургас (от ГЕРБ) е много добър или партията ви е доста слаба?
- Вижте, за да бъдеш опозиция, а това се отнася за БСП и на централно равнище, са необходими поне две неща – първото е да имаш смелост, да излизаш и да изказваш истините и неприятностите за управляващите. И второто – да нямаш обвързаности с тези управляващи. Аз не казвам, че бургаската организация има някакви такива, но като гледам на национално равнище – примерно БСП не забелязва, че Бойко Борисов дава две огромни поръчки на двойна цена на два консорциума. Радан Кънев обаче забелязва. Защо БСП не вдига гюрултия по този въпрос? Очевидно има някаква причина. По същия начин БСП не обръща внимание как беше препродадена БТК – с активното мълчание, казано образно, на държавата.

- Тя и за „Булгартабак” не казва нищо.
- Какво да каже, като през 2011 г., когато „Булгартабак” беше приватизиран по този скандален начин – с предварително избран купувач, само трима човека си позволяваха да говорят срещу това – аз, Ани Янева и Корнелия Нинова. Всички сегашни борци със задкулисието тогава кротко мълчаха по заповед на Сергей Станишев и Иван Костов.

- И Иван Костов?
- Разбира се, как – неговите връзки с Корпоративна (търговска) банка и Цветан Василев, който беше двигателят на цялата процедура, са според мен извън съмнение.

- Един от големите проблеми на България е правосъдната система, но също не наблюдаваме критики от ръководството на БСП. И там ли има зависимости?
- Не е въпросът в критиката. Въпросът е, че една партия като БСП, която има амбицията да бъде водеща политическа сила, не дава своя модел на това какво трябва да се направи в съдебната система. Аргументът – ама те искат само да сменят едни хора с други и затова няма да ги подкрепим  - не работи. Той е много частичен и слаб. БСП трябваше отдавна да е дала своята визия за това какво е необходимо. Още повече, че тя има много силни ходове в предложения за реформиране на съдебната система, включително през 1996 – 1997 г., когато Младен Червеняков беше министър на правосъдието. И това са стъпки, които не се отричат от никой досега.

- Имате ли какво да кажете за алтернативата за лидерския пост в БСП?
- БСП се намира в уникална ситуация. Целият този процес можем да го разделим на три епизода – първият е сега, Конгресът. Той трябва да направи промяната – да се види, че БСП има нова физиономия, нова амбиция с ясна философия и политика без никакви зависимости. Вторият епизод, ако използвам „Междузвездни войни”, е „Силата се пробужда” – това са президентските избори. Там една обединителна кандидатура, която да консолидира общественото недоволство срещу управлението на ГЕРБ и да покаже алтернативата на това недоволство, може да събере една много стабилна подкрепа. И едва след това вече стигаме до третия епизод, който условно можем да наречем „Новата лява вълна” – но това е догодина най-рано по това време или малко след това, ако всичко се развива, както би ни се искало на нас.

- Но Вие не виждате положително развитие със същия лидер?
- Ами не, ще продължим да си живуркаме по този начин. Ако едно ръководство за почти две години и два избора не покаже, че пречупва тенденцията на спад и тръгне, макар и слабо, в определена посока, ако то не демонстрира някаква нова политика – на опозиционност и алтернативност, какъв е смисълът да продължаваме да живуркаме. Още повече, че във вътрешно-партиен план новото ръководство се движи в точно обратната посока на необходимата.

В категории: Политика


Автор
3
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
3
Коментара по темата
3.
Бургас
05.04.2016 18:33:01
3
11
Дългия "инкасатор" да каже как фалираха държавата през 1996 година.Стига с тия милиционерски номера!
2.
Йон
05.04.2016 18:18:31
2
9
А каква опозиция може да е Овчаров??Неговата позиция в Лукойл не е ли зависима от Бойко?
1.
стоян
05.04.2016 18:14:58
2
8
Нищо не каза.
Няма мислене брате.
Прикрит идиот.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори