×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как Сталин умори от глад над 100 000 българи в СССР


Как Сталин умори от глад над 100 000 българи в СССР
По заповед на Сталин изземват абсолютно всичката храна от цели области в ССС
03 Април 2016, Неделя, 04:25 ч.
Източник: Петър МАРЧЕВ, вестник Труд

Българските власти все още не са осъдили този геноцид
Тараклия е малко, петнайсетина хилядно градче в Молдова. Но то е центърът на населената с бесарабски българи южна част на републиката, които са близо 100 000. Една от гордостите на градеца е тукашният държавен университет “Григорий Цамблак”, открит през 2004 г. и поддържан с усилията и на българската държава. Разминаваме се по коридорите с български студенти с одухотворени лица. Журналистическият шанс в лицето на моя приятел Димитър Боримечков ме среща с един едър мустакат мъж. Запознаваме се - Никола Караиванов, главен асистент по “История на България”, преподавател в българския лицей “Васил Левски” в Кишинев, но същевременно и лектор в Тараклийския университет. След няколко разменени реплики осъзнавам, че този човек е един от малкото “посветени” в една болезнена тема -

Гладомора от 1947 година над бесарабските българи

Когато говорим за Бесарабия, трябва да уточним, че една малка част от нея е в границите на Молдова, а останалата част е в Одеската област на Украйна.

“Още при първите ми контакти с бесарабските българи бях шокиран от разказите на възрастни хора за едно събитие, което те наричаха Гладомора - започва разказа си Никола Караиванов, който живее тук от 1989 г. - По-късно като историк аз прочетох доста литература по темата. Разговарял съм с много хора, включително и с дядото и бабата на моята съпруга - бесарабска българка, които са преживели това страшно събитие.”

Конфискуваното зърно се извозва с камиони


Гладоморът представлява мероприятие на съветската власт, което се извършва в различни региони по различно време. Това “мероприятие” представлява събирането на всички храни от селяните, всичко годно за ядене - зърно, домашни животни, консерви и т.н. Блокират се селата и хората са обречени на гладна смърт. Защо се прави това? Първият гладомор се организира в Украйна през есента на 1932 и зимата на 1933 година. Обикновено го правят есента, когато е прибрана реколтата от полето. Стратегическата цел е да бъде всят ужас в селяните, за да бъдат пречупени психически и да влязат в колхозите - разбира се, които са останали живи.

Ситуацията в руските села след 1917 г. била следната - 5-10 по-богати селяни, а останалите били ратаи и бедняци. Затова там колективизацията се извършила лесно. Обаче в украинските села ситуацията е коренно различна - основната част са средни селяни, които притежават значително количество земя.

“Значи - там не става да хванеш 10-12 кулаци, да ги пратиш в Сибир, да им вземеш земята и да направиш колхоза - обяснява Караиванов. - Поради тази причина се организира този страшен гладомор.”

През 1932-1933 г. по този начин в Украйна са убити между 7 и 10 милиона селяни

Това е една трашна цифра, това е нещо, на което не се дава гласност докрай… “И знаете ли кое ме учудва най-много - че именно потомците на тези хора от Източна Украйна сега искат да се отделят и да минат към Русия. Може би искат да им се случи втори гладомор, не знам”, клати скептично глава историкът.

По това време Бесарабия се намира в очертанията на Румъния, чиито граници са стигали до Одеса. Бесарабските българи от 1918 до 1940 и от 1941 до 1944 година са били под румънска власт. Румънският терор бил невероятен, грабежът - също. Но така или иначе до смърт от глад не се е стигало. Защото българските селяни са имали земя, която са обработвали; имало е за румънските чокои, имало е и за тях… Но през 1944 година Бесарабия минава в границите на Съветския съюз. И през 1946-а се поставя въпросът за колективизацията. Но ситуацията там била сходна с тази в Украйна, тъй като близо 95% от селяните са били средни собственици със стопанства от по 500-600 дка земя… Най-богатите са ги забирали целите семейства - на камиони, на влакове - и в Сибир. Но останалата маса е трябвало да бъде изплашена. Тази е причината Сталин да организира през 1946 г. гладомор в Южна Молдова и в част от Одеска област.

В акцията са участвали части на армията, на НКВД (съветската жандармерия), включени са комсомолски и партийни организации, които заедно с тях се движат, обясняват, разясняват, че няма нищо страшно. Влизат в селата и събират всичко - зърно не се оставя даже за посев, обират се всички плодове, консерви, домашни животни. На хората казват, че през зимата ще получават храна, дажби, но сега храната са нужна за възстановяването на следвоенния Съветски съюз.

После тези райони се блокират от войници и НКВД, за да не могат гладуващите да стигнат до други села и най-вече до големите градове. Защото в Измаил, Кишинев, Одеса е имало продоволствие. Някои от селяните успяват да укрият зърно, закопават го в ями в земята. Но усърдните комсомолци обикалят по дворовете и мушкат с железни шишове пръстта; така откриват заровеното зърно. И докато комсомолците и партийците получават редовно храна и вечер гуляят, сред останалото население започва страхотен глад. Хората започват да ядат кучета, котки, плъхове, корени.

Стига се и до канибализъм

В умопомрачение някои посягат и на децата си, има документирани случаи. Никола Караиванов припомня, че в обсадения Ленинград има три заповеди на Сталин за разстрелване на канибалите. Но трябва да се прави разлика между канибализъм и трупоядство. По време на гладомора го е имало и едното, и другото.

И сега има хора с болшевишки манталитет, които се опитват да оправдаят гладомора със сушавата 1946 година, когато имало слаба реколта. Всеки, който е живял в Бесарабия, знае, че има такива цикли - на всеки 7-8 добри години има по три последователни сушави години. Да, имало е понякога недохранване, но никога преди хора не са умирали от глад. А ето до какъв жесток парадокс се е стигнало тогава - голяма част от иззетото зърно съветските власти изнесли в чужбина за валута. Но го имало и това - на гарата в Болград например направили площадка, където били струпани камари с неизвозено зърно, което се охранявало от войници. Имало хора, обезумели от глад, които се прокрадвали с кофичка или с торбичка да вземат храна за децата си. Те били разстрелвани на място. Войниците обикновено били етнически руснаци и са нямали милост. Това зърно го валят дъждове и снегове и до пролетта то покълва, става на тор, но не се дава на гладуващите. Така че подобно твърдение за сушавите години е един жалък опит да се оправдае това чудовищно престъпление на съветската комунистическа власт, която съзнателно планира и провежда този геноцид.

Всяко престъпление, колкото и да бъде прикривано, не може да остане изцяло в тайна. Винаги остават следи, в случая - документи. Има съхранени документи в много архиви в Кишинев, в Измаил, в Одеса, в Москва - твърди Н. Караиванов. Какво представляват тези документи? Това са обикновено писма от председателите на селсъветите, че няма какво да се яде и хората умират от глад. Документи могат да бъдат и църковните книги, в които се регистрират опелата. Примерно в църковната книга в болградското село Чийшия (Огородное) може да се види, че през 1944-1945 година са опети по около 50-60 покойници; докато в края на 1946 и началото на 1947 година се вижда пикът, когато са опети 850- 900 души. И това не е точната цифра, защото не всички покойници са били опявани. Тогава хората са падали, така както вървят по улицата, и са умирали. И е минавала каруца, натоварвали са труповете и са ги карали на гробищата. По свидетелствата на преживелите гладомора само в Тараклия през онази кошмарна зима измира около 40% от населението.

Комунистите постигат целта си - през пролетта оцелелите селяни сформират колхозите, отпускат им малко зърно за посев, което прегладнелите хора изяждат. Освен онзи генетичен страх, който сталинистите вкарват в поколенията, много от преживелите глада не могат да се възстановят напълно.

По мнението на съвременните историци в Молдова и Украйна по време на втория гладомор през 1947 г. умират от глад около 700 000 души. Според местните историци проф. Николай Червенков и проф. Иван Грек етническите българи, загинали при гладомора са минимум 70 000 души. Към тях трябва да се прибавят и етническите българи в Таврия, днешна Запорожка област на Украйна, загинали при гладомора от 1932-1937 г., които са около 30 000 души. Което означава, че в Съветския съюз при двата гладомора са убити над 100 000 българи.

Да направим една съпоставка - Априлското въстания е “струвало” живота на около 30 000 български мъченици.

Гладоморът е една от най-страшните форми на геноцид през миналия век


Докато жертвите на съветския режим са 100 000!

А българската история, нашите историци продължават да мълчат за тези невинни жертви на сталинския гладомор. През 2007 г. украинското правителство на президента Юшченко започва кампания за признаването на гладомора като геноцид над украинския народ. По това време Никола Караиванов е председател на Културно-просветното дружество за връзка с бесарабските и таврийските българи. Тогава той решава, че българското общество и българските държавни институции трябва да се присъединят към осъждането на гладомора. Среща се и разговаря с лидерите на много български неправителствени организации; 47 от тях подкрепят изготвената от него прокламация, която бива изпратена на украинското ръководство. По онова време парламентите на 32 страни от Европа и Северна Америка вече са признали с декларации гладомора за геноцид. По тази логика Караиванов се обръща към българския парламент; внася декларацията по надлежния ред в деловодството на Народното събрание.

“След време получих официален отговор от г-жа Цецка Цачева - спомня си историкът. - Писмото ? беше в духа “видите ли, след като българското общество в лицето на тези 47 неправителствени организации вече е подкрепило документа, вече е излишно депутатите да гласуват такава декларация”… Което не е така!”

Извозването на трупове в Украйна


Въпреки шикалкавенето на властниците Никола Караиванов се надява, че рано или късно българският парламент и правителството също ще заклеймят гладомора като геноцид над част от българския народ.



23
Коментара
23
Коментара по темата
23.
Комунистическо досие на Велизар Енчев !
05.04.2016 22:57:59
1
0
http://www.vbox7.com/play:5f4fd4b3

https://www.youtube.com/watch?v=JqSmudCVYyU

Велизар Енчев - депутат към Патриотичен фронт или агент "Стоев" към Държавна сигурност
22.
Комунистическо досие на Велизар Енчев !
05.04.2016 22:57:59
0
1
http://www.vbox7.com/play:5f4fd4b3

https://www.youtube.com/watch?v=JqSmudCVYyU

Велизар Енчев - депутат към Патриотичен фронт или агент "Стоев" към Държавна сигурност
21.
Комунистическо досие на Велизар Енчев !
05.04.2016 22:57:59
0
0
http://www.vbox7.com/play:5f4fd4b3

https://www.youtube.com/watch?v=JqSmudCVYyU

Велизар Енчев - депутат към Патриотичен фронт или агент "Стоев" към Държавна сигурност
20.
Сибирь
03.04.2016 20:19:56
6
4
Статията е пълна лъжа.
1.Неурожай и глад е имало в 1947г. в целият СССР. И не е било умишлено,зърнодайните райони са били два Черноземието и Западен Сибир (в по-малката част). След 1947г. разорават и степите в Казахстан
2. Черноземието е записано към Украйна 1922 г. И не е организирано нищо,даже има документи ,че им е предоставяно зърно от държавният резерв. И няма как да са 7-10 000 000 ,това е нелепо! Otdelno ima mnogo sela preseliniw Sibir,za da razwiwat i tam zemedelie.
3.Как така през 1947г. в Източна украйна не е била направена колективизация? При условие,че в целият СССР е била направена до 1935. Или Одеса е била в някоя друга държава?
4. Снимките - "Живите скелети" са от Бенгалия ,Индия през 1942 г. англичаните организират масов глад,умират 3 500 000,а най-долната е от 20-те г. в Поволжието.
19.
Сибирь
03.04.2016 20:02:10
5
0
№17, бая народ са се опитвали да ритат руснаци,ама след това руснацит им късат краката.
18.
Истината
03.04.2016 14:48:41
3
7
Една проста военна империя съставена насила чрез грабеж и измама от народи които нямат абсолютно нищо общо. Нито идентичност нищо. Една измислена империя която има брутен доход колкото малка Италия. Която само произвежда нафта и бомби, като африканско племе. Негрите от Москва под снега, това са те. Нямат нищо общо със Киевчаните, които винаги са били Европейци.
17.
ебал съм ти руснаците кухи
03.04.2016 14:45:23
8
9
Руснак тъпак.
Като видиш руснак на пътя, ритни го. Изплюй се. Не му вярвай. Чак когато стане Българин, той ще стане Европеец.
16.
Бай Хуй
03.04.2016 14:38:17
8
2
*РусоФОБИ
15.
do aphex ot Бай Хуй
03.04.2016 14:36:57
5
5
Абе всички русофили ли са идиоти като теб, или ти си изключение?

Дали Сталин бил вършил всичко........ами тези които са му помагали имали ли са избор бе, КРЕТЕН!
14.
do Aнна
03.04.2016 14:33:33
5
4
Пишела от Бостън пачаврата...хахахахааааааааа..ма как пък ти повярвахме платено тролче..

Flagman, толкова ли е трудно да разкарате троловете? Или не го правите за да си вдигнете рейтинга?
Повярвайте ми, така повече си вредите. Толкова тролове като във вашия сайт, никъде другаде не съм виждал
13.
Do ИСТИНАТА
03.04.2016 14:28:59
5
4
Толкова много лъжи изписани на куп, досега не бях виждал и от най- платения трол!
Ти дерзай де, надник трябва да се вади, а и чааветата гладни..
12.
Истината
03.04.2016 13:57:35
6
9
Истината е че България е освобождаване 10 пъти повече от Европа отколкото от Москва.
Дори сега още Европа налива пари и дипломатите и се опитват да сътрудничат и да ни помагат да си стъпим на краката. Само да свирне Борисов и едната изпращат експерти.

Освобождението от Отоманско иго беше финансирано предимно от Австрия.

Освобождението от руско иго беше финансирано от САЩ и Европа.

Освобождението от Монголски и други племена които ни атакуваха беше пак финансирано от Византия и Рим.

Истината е че повечето България винаги е била във Римската империя и Византийската, както и сега е във Европейската и американската.


Бдете, бъдете предпреимачи, учете езици и технология. Партнирайте си със Европа.

Смачкайте БСП!
11.
булгаромор
03.04.2016 13:50:28
3
5
за 2015 г. раждаемостта в България се изравни с раждаемостта в края на 2 та Световна война и след революциония терор - 1944 г. Това се фактите останалото е ............. асфалт ... и асфалтпаша АКА падишах АКА крал-слънце
10.
Анна
03.04.2016 13:45:14
7
9
Пиша ви от Бостон, САЩ,
Радвам се че най накрая почнахте да пишете истината за злобното отношение на Москва спрямо съседите си. На повръхността е лукавостта на Москва и всякакви мазни мутри и идеи за "братство" --- идеи които Арабите използват преди да ебнат някой и да му откраднат нещата.

Ние Траките сме много по различно племе. Ние сме стари истински Европейци. Умни, независимо и търговци. Това не се харесва на Русия която за да мачка и трябват прости социалисти.

Както и да е. Радвам се че най накрая в България има демокрация и истината де пише.
Същия като Сталин е Путин, само че всичко де крие и не се пише за неговите престъпления още защото хайката във Москва е абсолютно военна.

Там са много зле. Въобще не ме интересуват. Ако искат да имигрират тул, но ще трябва да си плащат много яко данъците.

Цялата история на България беше фалшифицирана от Москва.

Във момента Лукойл ни трови децата и кмета дето е завършил във Москва НИКОГА няма да ни защити. Той НИКОГА няма да свали окупатора Альоша, защото нашия кмет е добър администратор но е страхлив и слаб по история. Доста е загубен.

Благодаря ви, Флагман, че защитавате истината и фактите!
9.
aphex
03.04.2016 12:59:03
7
6
Алоо, бай Хуй- Сталин сам ли е свършил всичко? Сигурно всички камионетки той ги е карал на смени? То пък бива да си полезен идиот , ама чак толкова?
8.
Babylon ZOO
03.04.2016 12:22:12
3
8
Йосиф Висърионович ДЖУГАшвили.Незаконен син на грузинка и главния равин-горски ерейн на Кавказ.ДЖУГА-швили-Йюдейския-син.Горски-Панински евреи на иврит ДЖЕХУДА ХАРАР.нА ИВРИТ харар-ПЛАНИНА ГОРА .Грузинците наричат джехуда харарите просто ДЖУГА.Горските Планински Евреи се изселват през11век отЦентрален ИРАК-Вавилон в земите на Кавказ като най.много са в БАКУ-Азербайджан Дагестан Грузия-Батуми Поти в Армения-Нагорни Карабах.Други видни предстватели на Грузинските евреи са бащата на ЕРДОГАН-Ахмед дьонме от Батуми Грузия майката наЕРДОГАН-Тензиле армено-карабахска еврейка от Ризе ТАНСУ ЧИЛЕР-аджаро-грузинска горска еврейка последния турски Султан-Адулмеджид 2ислямизиран грузински горски евреин шефа на Росатом-Сергей Кириенко-аджарски евреин шефа на ИДИЛ-Ал Багдади-Ираски горски евреин с истинско име Елиот Шимон външния министър на Русия-Сергей Лабааров-на руски Лавров майка грузино-рускиня баща арменски горски евреи.Шефа на ЛУКОЙЛ-Вагит Алекперов азерски горски евреи отБаку с примеси руска жилка
7.
Странджански бек
03.04.2016 11:56:09
8
14
За 7 години управление на ГЕРБ над 1 милион българи изчезнаха-кой избяга в чужбина,кой загина от рак,инфаркт и по бойковите пътища-все от хубав живот.Бойко Методиев Борисов-булгароубиец
6.
KASABOVA KURVATA
03.04.2016 11:21:27
17
10
rusnacitee moje da sa sqkvi ama sa tochni ne sa kato vas pedali flagmanafi otivaite da va shibat tucite otzad
5.
Бай Хуй
03.04.2016 10:37:05
20
12
Алоо, списвача, правиш ли разлика между СССР и съвременна Русия?
То бива русофобство ама това вече е прекалено!

Ако е вярно, то един човек ги е правил тези неща - СТАЛИН! Обикновения руски народ с какво ни е виновен?!
4.
123
03.04.2016 10:35:16
15
16
500 години под турско робство и това не го забравяйте сега руснаците купуват жилища по Черноморието и през лятото идват на почивка на вашето море не идват турците нали така.
3.
Петко
03.04.2016 10:33:23
9
18
А то сега какво е ? Нашите управници до там,ще ни докарат още малко.
2.
1111
03.04.2016 10:25:57
10
19
ПРОКЛЕТИ ДА БЪДАТ ШИБАНИТЕ РУСКИ КОМУНИСТИ- #ИЗВИНИСЕБЕ , #ИЗВИНИСЕБЕ !!!
само,като вида педалския лукойл лошо ми става-високи цени,ниско качество и тормоз с отрови върху хората в България!!!
1.
майнак
03.04.2016 10:08:50
19
10
Ама паляции ние сме били с фюрера по това време , как да стане , жилища ли да ни дава ???? Пък и тоя психопат грузински и своя народ е избивал , нека не се чувстваме специални ;)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори