×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Туристическо ноу-хау: Созополска фирма предлага екскурзия до битака в Айтос


Туристическо ноу-хау: Созополска фирма предлага екскурзия до битака в Айтос
Тя се провежда от 4 години, но скоро доби голяма популярност след публикация във фейсбук
19 Март 2016, Събота, 10:19 ч.
Източник: БНР

От атрактивната оферта се възползват и чужденци


Туристическа агенция от Созопол „взриви“ интернет с екзотична идея. Фирмата предлага екскурзия от морския град за шопинг на пазара в Айтос.

Всъщност екскурзията до Айтос не е нова, макар че през седмицата доби голяма популярност, след като някой пусна снимката във фейсбук. Провеждаме я повече от 4 години, разказва пред БНР управителят на туристическата агенция Марияна Стойчева. Едно от нещата, които привлича туристите, е цената и това, което включва, казва тя.

„А именно – пътуването, разходката до Айтос – това е едно хубаво градче в нашия Бургаски регион, известната сладкарница, където предлагат вкусни пастички и тортички и едно от малкото останали места – битак-пазар. Той се провежда всяка сряда и има интересни стоки. Интересът към тази екскурзия е на населението над 50 години. Знаете нашите пенсионери са със ограничени възможности, не са като другите европейски пенсионери. Така че сме се съобразили именно с техните финансови възможности", добави Стойчева.

На въпрос дали се възползват и чужденци и интересно ли им е, Марияна Стойчева отговори положително: „Да, интересно им е, особено когато посещаваме и Етнографския комплекс „Генгер“ в Айтос".

Иначе извън летния сезон в тези турове се включват основно хора от община Созопол. Марияна Стойчева пояснява, че баща й е с айтоски корени и именно той й е подхвърлил идеята в началото.
От Община Айтос останаха приятно изненадани от тази екскурзия и популяризирането им като дестинация.

Катя Костадинова – експерт „Връзки с обществеността“ в местната администрация, казва, че в Айтос има много какво да се види, но споделя, че битакът, който се провежда всяка сряда от 09,00 ч. над автогарата, е изключително известен в региона.

„Традицията е много стара, може би от 15-ина години. И се е запазил, защото Общината въвел някакъв ред при организирането му. Първо той дава работа на много хора, второ – цените са конкурентни. Може да се намери всичко на този пазар, като се започне от метли, плодни дръвчета, дрехи и какво ли не още. Разнообразни стоки, артикули, много символични са цените. Освен битака в Айтос търговската мрежа е доста развита, има много стоки, които всеки може да си позволи", разказва Костадинова.

Друга забележителност в града, който привлича много гости, е зоологическата градина, където има над 200 вида животни. Тя е единствена в Бургаския регион и е една от 18-те зоопаркове в страната. Намира се в парк "Славеева река".

"Това е другата забележителност, която е единствена. Това е изкуствен парк, създаден в продължение на 25 години. С много атракции е и предстои да бъде благоустроен с един много прецизен проект на Общината. Няма как да не споменем и Етнографския комплекс „Генгер“, който е на входа на парк „Славеева река“. Интересът към него е огромен. Той може да бъде сравнен единствено с „Етъра“ в Габрово. Съхранява архитектурата и традициите на Стария град от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Тук има „Алея на старите занаяти“, ателиета на старите майстори, кошничари, хлебари и т.н. Запазен е и старият инструментариум за уникална ръчна изработка на предметите на бита, сувенири, изящни произведения на изкуството. Всеки сам може да опита да изработи такъв предмет. Тук има кафене, механа, където се приготвят специалитети по местни рецепти. В кафенето се предлага бяло сладко, чиято рецепта се пази до ден-днешен в тайна. Там могат да им предложат и кафе на пясък. В района на Айтос има и различни маршрути, екопътеки", обяснява Катя Костадинова.

Будни потребители във фейсбук напомнят още, че през 19-ти век Айтос е присъствал в чуждите медии с лечебните си термални извори. Нещата в тази посока обаче се случват отскоро, след като държавата разреши на общините да ги стопанисва. Така че след уморителния шопинг в градския битак, може да се отдадете и на СПА удоволствие в близкото село Съдиево.

Целия репортаж на БНР може да чуете ТУК!

В категории: Айтос


10
Коментара
Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
10
Коментара по темата
10.
nedel4o besniq
22.03.2016 17:55:34
0
0
imam 40 ryka
9.
do 5ti
20.03.2016 22:53:53
3
0
Oligofren 20km it granicata drug put
8.
Кате,Кате
20.03.2016 10:32:42
2
5
Нещо,което Катето Костадинова няма да ви каже,но го знат в Айтос,че Генгера се държи от Гошо Янев.
7.
Аетос
19.03.2016 14:38:57
4
5
Да покажат и великите айтоски пУлитици като атракция-Васко Кмета,Ружди ДС-то,Которката,Пенчо и Краси,Севим,Андрюхата и неотразимия Стоен Колев-вечният кандидат кмет.А,да не забравя и Пешо Янев Лалата.И да научим созополци как красива медицинска сестра става зам.председател на Общински съвет.Красотата и мускулите ще спасят Айтос,подкрепяни отзад от бивши ченгета и ДС-агенти.
6.
СЕЛЯК
19.03.2016 14:30:09
3
5
ЗАПИСВАЙТЕ СЕ ПРИ БАБА ЗЛАТА И ТЪПАТА И ДЪЩЕРЯ ГАЛЯ С ТЯХ МОЖЕТЕ ДА ОБИКОЛИТЕ СВЕТА САМО ПРОСТОТИЯ СТЯХ
5.
aytoski huligan
19.03.2016 14:16:35
4
5
То Бургаските селенджя отдавна си пазарят в Айтос сега и Созополските селенджя ще започнат да пазарят в Айтос .............Какъв е проблема?Турските парцали ще дойдат до Айтос и после ще се върнат в Созопол (на 20км до Турция),но това няма значение важното "алъш-вериша" да върви.
4.
Kiro
19.03.2016 14:00:49
4
3
Баба Злата ли ве?
И аз с нея съм ходил в Турция още едно време ве :)
3.
Созополски
19.03.2016 13:07:07
1
16
Сега оставаше и Кета и баба Злата да се включат като конкуренция и цените ще паднат от 8 на 6 лв.
Нека Кета да спре с тези ескурзии до Турция - Одрин и Лозенград, че созополските баби се побъркаха.
Не мога да разбера от къде взимат пари всеки път да ходят, а след това се оплакват че са бедни.
Целия Созопол мирише на турси перилни препарати и шампоани.
Време е да замирише на Айтоски битак....хахахахааааааааа
2.
gb
19.03.2016 12:19:25
1
9
Айтоските тъпаци от да секат горите си са оставили около града само голи хълмове и малко горичка в парка за цвят. Руенските тъпаци и те работят в тази посока ...
1.
TNT
19.03.2016 12:17:50
6
15
Че какво му е на Айтос че,да не се правят екскурзий.Същата раута от Слънчака във Каблешково.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори