×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Липсата на квалифицирани фитнес инструктори в Бургас води до много травми сред трениращите


Липсата на квалифицирани фитнес инструктори в Бургас води до много травми сред трениращите
Нацепените батки да спрат да се надпреварват със собствения си организъм, съветва кинезитерапевтът Анна Колева
09 Януари 2016, Събота, 02:55 ч.
Автор: Петър ПЕТРОВ, снимка: архив Флагман

Трябва да бъдат забранени телефоните в залите


-Г-жо Колева, кои са най-често срещаните травми след фитнес тренировки?

-Най-често срещани са болки в областта на ставния хрущял. Има няколко вида рискови групи. Младите хора обикновено няма как да дозират самостоятелно физическото си натоварване. Когато един човек започне да се занимва с фитнес, той трябва да има до себе си специалист, за да му обяснява как точно да се правят определени упражнения. Това обаче се случва много рядко, тъй като залите в нашия град с такива специалисти са много малко. Това е един сериозен проблем за хората, които искат да се занимават с фитнес. Затова едно от основните правила е, че деца до 14-15 години не се допускат в залите, където има силови натоварвания. Нарушава се физическото им здраве, както и процесът на растеж в младия организъм. Друга голяма рискова група са фитнес манияците, наричани от обществото „нацепени батки“. Тяхната грешка е, че се надпреварват със собствения си организъм да вдигнат повече кг, да бъдат по-корави, по-яки. Но това не винаги е достатъчно дозирано и ако тренираш, когато си преуморен, не си в кондиция, възможността да се получи травма е огромна. Например, визирам момчета, които работят силова работа през деня и вечерта отиват във фитнеса и започват с едни страшни кг. В един момент или се хващат за лакътя или за коляното или за кръста. Освен за силовата, физическа работа трябва да имаш и време за покой. Тялото не е възстановено на 100% за това, което искаш да получиш от него. Другата много голяма рискова група са тези, които са по-разсеяни в залата. Според мен трябва да бъде забранено влизането във фитнеса с телефон. Наблюдвам младежи, които постоянно говорят по телефона или чупят стойки пред огледалото. Така обаче организмът излиза от ритъм. Концентрацията е много важна.

-Отчитате като много сериозен проблем липсата на фитнес инструктори в Бургас. Почти всяка една зала в града разполага с такъв. Но как можем да бъдем сигурни, че те са достатъчно квалифицирани?

-Квалификацията на един фитнес инструктор изисква той да има достатъчно добри познания по анатомия и физиология на човешкото тяло. Не може даден човек, тренирал и постигнал определена мускулатура, да извежда собствения си опит като нещо меродавно. Физиката на всеки е различна. Имала съм пациенти с болки в коленете, в кръста, защото фитнес инструкторът им не е преценил, че те нямат физиката за определени натоварвания. Третират ги като хора, които са тренирали активно година или две и после получават сериозни травми. Това е изключително голям проблем. Крайно време е обществото да му обърне внимание, защото в залите влизат нашите деца. За съжаление, не знам да има някакъв регламент, според който на хората, работещи като фитнес инструктори да се изисква сертификат за образователен ценз.

-Каква е ролята на хранителните добавки за възстановяването на мускулите след сериозни натоварвания? Може ли човек да тренира активно и да се предпази от травми, без изобщо да взима подобни добавки?

-Хранителните добавки, които трябва да се включват във възстановяването, но не в тренировъчния цикъл, са изключително важни. Те съдържат обикновено компоненти като магнезии, глюкозамини, хондроитини, богати на желязо и т. н. Прблем тук е, че не всички имат необходимите познания. Доверяват се не на специалисти, а на познати. Взимат непозволени неща, които не са добре прецизирани и се стига до много големи грешки. Възможно е и да не се взимат никакви хранителни добавки, но тогава начинът ни на хранене трябва да бъде подчинен на дневния ни режим на работа, на физическа активност, на психическа умора и стрес. Това означава по-малко въглехидрати, повече белтъци, повече плодове и зеленчуци, за да балансираме храненето. Тогава можем да вземем някакъв мултивитаминен комплекс. Но съветвам той да се закупи от добър магазин за хранителни добавки, където продавачът трябва да е и консултант. Т. е. да е наясно какво се съдържа в продавания продукт, дали е подходящ за деца до 15 г., за хора над 60-те, които тренират активно и т. н. Отделно от това знаем, че се продават и негласните таблетки, които са стимуланти. Ако младите хора наистина знаеха колко могат да им навредят, със сигурност не биха посегнали към тях.

-Имате предвид анаболи и стероиди?

-Не само анаболи и стероиди. Много често се използват ефедриносъдържащи вещества, които изведнъж дават много голяма сила. Те обаче повишават кръвното налягане и увеличават сърдечната честота. Рискът да се увреди сърцето при приемането им е изключително голям. Друга група са хормоналните препарати, като тестостерона, например. Поставянето му в организма в един момент води до това, че тялото ни спира да го отделя. То започва да възприема външния тестостерон като свой, което означава, че нарушаваме хормоналния си баланс. Много важно е да се прецизират количествата на креатина, които също е доста разпространен. Креатинът също повишава кръвното налягане и може да доведе до аритмния в сърдечната дейност. Към тези неща трябва да се подхожда изключително внимателно.

В категории: Здраве


12
Коментара по темата
12.
Дияна Димова
30.01.2022 13:46:09
0
1
Тази госпожа много се е вживила в образа на лекар,имаме доста мед.университети от които може да се сдобие с тази квалификация.
11.
анти батка
10.01.2016 13:57:28
1
0
спрете с тия ефедрини, тестостерони и простотии. От тях си мислите, че можете да е.ете и да се биете, пълните ръчичките водичка и после не ви стават п.шките. Напомпени и прости, че и комплексирани, вече много отдавна и жените не ви харесват, тая мода за мъже мина бързо и отшумя, след петата минута жените ви гледаъ умствения багаж и джоба, а най-често и двата ви са скъсани...
10.
асд
10.01.2016 11:48:14
0
0
То има ли нещо квалифицирано останало в БГ ? Само тъпети ...има ли еладжии,стругари,заварчици????
9.
Тони
10.01.2016 03:16:05
0
0
Прегледайте следният сайт:
http://fitbg.net/

На Тези които разбират ще им е от полза, а другите ще могат да се поинформират повечко.
Успех!
8.
интересна статия
10.01.2016 01:58:16
0
4
Доста неща са верни,също и това за режима ледайте западните предавания как го правят изследвания,замаржания маста,костна тъкан,гено тип и т.н.
Проблема при нас е,че искаме да станем големи и релефни за 6 месеца,или много разбирачи ти казват яж това,вземай това,тренирай така,без дори да се съобразят с 24 часовия жизнен цикъл на трениращия,г-жа Колева го каза много правилно не може да работиш тежка работа и после хоп във фитнеса+нисковъглихидратна диета резултата е един изстощен организъм,аз сам съм го усещал по себе си това от съвети на "класни спецове" всеки е индивидуален като човек и генотип,заетост и здравословно състояние за това аз мисля ,че трябва да се подходи към всеки индивидуално.Другият проблем е ,че сме с ограничен бюджет и за да спазваш всичко като по книга излиза доста скъпо в сравнение с добре развитите страни,където добавките и храната са на достъпни цени спрямо социалният статус на хората,колкото и да блъскаш и каквито и добавки д а вземаш храната не ти ли е на ниво няма нищо да стане ,изключвам тези със супер генотипа като един мой авер който яде всичко ,качва чисто и е с преса.Бъдете живи и здрави ,тренирайте за здраве тонус и хармония,пожелавам на всички занимаващи се с този спорт да могат д а си позволят класни добавки,чиста храна и добър инструктор.
7.
Yui
10.01.2016 00:06:07
0
3
Въййй какво ще ги правим горките батки.....
6.
Браво Маноле
09.01.2016 20:31:47
1
4
професионално
5.
До Гецата
09.01.2016 19:40:09
6
2
Геца тъп си мойто момче като селскостопанска мотика :)
Недей да взимаш нищо щото и без това си мноо тъп :)
4.
Манол Манолов
09.01.2016 17:49:25
2
4
Аз пък ще защитя "нацепените батки". Навремето ГОЛЕМИТЕ по залите не ти казваха нищо. Като те видеха че ставаш за нещо - чак тогава помагаха. А сега всички "искат малко мускули", но само разпитват, а в същото време - не слушат и не изпълняват. Относно фитнес инструкторите - това е професия, създадена да взима пари от трениращия. Така че - бих посъветвал - първо натрупайте поне малко знания и после в залата. При инструктора.
3.
Гецата
09.01.2016 17:48:41
2
17
До всички тези прости и малоумни "батки", които втълпяват на абсолютно всички трениращи, че без добавки не можеш да направиш хубаво тяло. Та защо се получава така. Аз съм на 27 години, а с фитнес се занимавам от 15 годишен. От тогава до сега програмата ми е такава- 5 дни в седмицата тренировки и 2 дни(уикенда) почивка. Но може би най важното е защо когато някой тренира по някаква програма без да взима добавки и след година тренировки примерно няма резултата, за който е тренирал и, за който е вярвал, че ще постигне. Ами в днешно време наблюдавам следното във фитнес залите. Голяма част от трениращите(да не кажа всички) отиват в залата по двама трима приятели и започват да тренират. А тренировката им, без значение за коя част на тялото се състои във това, че примерно правят една серия за гърди от лег(примерно) и почивката между всяка серия се състои от 5-10 мин., тъй като те за това време си удрят по някоя приказка. И така правят една серия и 5-10 мин. приказки между приятелите после пак така и така прекарват по 2 часа в залата. Другия случай вече като ходят сами, задължително са с айфоните си. И пак правят една серия и след това 5-10 мин. блеене в фейсбук или туитър и пак два часа киснат в залата. И именно затова нямат нужните резултати и се подлъгват, че единствения начин да направят перфектно тяло е само с добавки. Хора ще ви кажа едно. Фитнес залата е за тренировка не за приказки и фейсбуци. Аз лично винаги ходя сам в залата и винаги гледам да е по такова време където няма почти никой. Да имам познати в залата в която ходя, но разговора ми с тях протича преди да съм започнал тренировката. След като я започна аз съм им казвал изобщо да не ме занимават докато тренирам, за да си направя тренировката пълноценна. Има някои ми се сърдят заради това ми държание, но не ме интересува. За приказки си има ресторанти и кафенета, фейсбука можеш и в кафенето и вкъщи да го ползваш, но в залата трябва да правиш едно-тренировка без да има странични фактори. И така тренировката ми е точно 45 мин., и имам хубаво тяло, без мазнини и съм 188см висок, 96 кг. В началото по големия ми брат ми правеше хранителен режим, но сега вече такъв не ми е нужен просто защото когато отида в залата правя само едно единствено нещо-ТРЕНИРАМ, без приказки и без фейсбуци. Та това е. Никой не ми вярва, че не съм взимал добавки, но това са хората, които отиват в залата по 5 човека тренират и после по 5-10 мин. приказки залъгвайки себе си, че тренират. Но това е истината, никога не съм взимал добавки и няма и да взимам докато съм жив.
2.
Мечо Кух
09.01.2016 17:26:09
1
19
Липсата на образование + фитнес + зоб , води до трайни умствени травми .
1.
Joro
09.01.2016 16:20:07
5
25
Nai dobrata v oblasta e Koleva
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори