×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Година след трагедията край с. Горно Ябълково: Кошмарът на границата продължава


Година след трагедията край с. Горно Ябълково: Кошмарът на границата продължава
Автомобилите, превозващи граничарите, са в много лошо техническо състояние заради разбитите горски пътища
Тема в развитие
Пак инцидент със ЗИЛ на „Гранична полиция"! Осем души спасени по чудо след отказ на спирачки Само във Флагман.бг! Истината за техническото състояние на граничния ЗИЛ-ковчег: без спирачки, скорости и блокажи Изпращат със салюти загиналия край Горно Ябълково граничeн полицай Последно сбогом: Погребаха загиналия граничен полицай Асен Асенов Оперират отново спецполицай Райчо Петков, пострадал при катастрофата край Горно Ябълково Утре погребват загиналия полицай Асен Асенов Кръщават в Ореш улица на загиналия граничен полицай Синдикатите в МВР сезират прокуратурата за тежкия инцидент със загиналия Асен Жители на Горно Ябълково: Границата ни е забравена от Бога, камиони с дърва допълнително разорават Странджа Бащата на Асен Асенов: Двама началници ми съобщиха, че той вече не е между живите Полицаи пред Флагман ексклузивно! Вижте ужаса на българо-турската граница (СНИМКИ) Първо във Флагман.бг! Имената на шестимата ранени полицаи, тялото на шофьора е размазано под каросерията Полицаите по границата пътували със стар ЗИЛ като в „Сървайвър“ през калните ниви, карали по 20-часови дежурства Спецполицаят Райчо Петков: ЗИЛ-ът можеше да се взриви, не открихме тялото на Асен и се отдалечихме Полицай Димитър Стамов от Средец: Познавам шофьора, трезвен беше, удави се в канавката 34-годишният Асен Асенов е загиналият граничен полицай (ОБНОВЕНА) Шестимата ранени гранични полицаи са настанени в бургаската болница, шофьорът починал на място Извънредно! Граничен камион с полицаи се обърна край Горно Ябълково, водачът е загинал
виж още
скрий
26 Декември 2015, Събота, 05:15 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки архив Флагман

Обещаната ограда липсва, а нелегалните имигранти, които нахлуват в страната ни, се увеличават


Днес се навършва една година от кървавата катастрофа с граничните полицаи край село Горно Ябълково. Малко след полунощ на 26-ти декември 2014 г. товарен автомобил ЗИЛ 131, превозващ служители, се преобръща в дере край средецкото село. Зверският инцидент отнема живота на 34-годишния граничар Асен Асенов от Свищов, който шофира превозното средство, и ранява шестима полицаи.


Преди дни Асен Асенов бе награден посмъртно с почетен знак на МВР III степен

Трагедията почерни най-светлия християнски празник и остави млада жена вдовица и двете им деца - сирачета.

И докато голяма част от българските семейства празнуват заедно празниците, граничните ни полицаи изпълняват служебния си дълг - охраняват най-скъпото на държавата ни - границата - далеч от най-близките си и в кошмарни условия.

След инцидента край Горно Ябълково ви разказахме мизерията, в която работят граничните полицаи (ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ).

Промени ли се нещо след трагедията? Оставки, искания, обещания, недоволства - всяко чудо за три дни!

Въпросът е по-скоро риторичен, а отговорът е ясен - НЕ! След тежката катастрофа полицаите недоволстваха - камионите не били пригодени за превоз на хора, както и не получавали допълнително заплащане за извънредния труд. Заявиха, че ще искат оставки от виновните и я получиха. Дни преди Нова година тогавашният директор на Гранична полиция Захарин Пенов напусна поста.

Това обаче не промени по някакъв начин ситуацията. През 2015 година инцидентите с граничните ни полицаи продължиха. Още е пресен случаят с Вълкан Хамбарлиев, който през октомври край Средец сам се изправи срещу 54-ма нелегални имигранти. Млади мъже от Афганистан не са се подчинили на разпорежданията му и се наложило да произведе изстрели във въздуха, но следва рикошет в тавана на моста, под който се намират. Така единият от нелегалните имигранти е убит.

За съжаление инцидентите ще се увеличават, защото нищо не се прави за подобряване на условията, категорични са служителите.

Една година след катастрофата промяна няма. Така обещаната ограда липсва, пътищата са зле и работим при кошмарни обстоятелства, разказва пред Флагман.Бг граничен полицай, пожелал анонимност. Нелегалните имигранти, които нахлуват у нас обаче се увеличават. Екипите пък, охраняващи самата граница, са по-малко.

"Повечето са в дълбочина - навътре между границата и най-близките основни пътища и населени места. Или патрулират по маршрутите, откъдето нелегалните имигранти минават", обяснява служителят.

Поради тази причина за превозването на граничарите вече не се налага използването на такъв тип камиони, превърнал се в ковчег миналата година. Тогава всички дежурни служители охраняваха самата граница. За да се извозват повече хора, се използваха въпросните машини или БТР-и.
Сега екипите пътуват с джипове или с микробуси до определени места и оттам вървят пеш.

Има ли опасност да се повтори инцидентът ?

Тук също въпросът е риторичен. Микробусите, с които пътуват граничните полицаи, са същите, с които се извозват нелегалните имигранти, т.е. служителите дори нямат осигурено превозно средство, предназначено само за тях. Макар че автомобилите са различни, а не старите камиони, не е изключено инцидентът отново да се повтори.

Колите са в много лошо техническо състояние. Причина за това са разбитите странджански пътища, категоричен е граничният полицай.

Мизерия, нечовешки условия

Пазителите на границата ни нямат нормални условия, при които да нощуват и да живеят, докато са в командировка. Тези, които са патрули в дълбочина, спят по полетата и в гората. Охраняващите самата граница пък остават по палатки. През зимата палят огньове или ползват печките в палатките, за да се топлят.

Оборудването също е осигурено от самите гранични полицаи. Всеки си носи прожектор, нож, брадвичка, удобен кобур за оръжието. Дори и латексовите ръкавици, които използват постоянно при обискиране, си купуват служителите. А за комуникация помежду си, те предимно ползват личните си телефони, тъй като служебните Тетри нямат обхват навсякъде, а и много малка част от полицаите разполагат с такива.

Ако им бъдат осигурени по-нормални условия, няма ли да са по-полезни граничарите ни на работа...? Няма ли тогава границата ни да е по-сигурна?

Оставаме този път вие, нашите читатели, да отговорите на този въпрос. А ние пожелаваме успешна работа на граничните ни полицаи - без инциденти, за да може да пазят най-ценното на държавата ни.

В категории: Животът


8
Коментара по темата
8.
ДОБАВЕТЕ КОМЕНТАР
27.12.2015 21:03:47
2
0
Защото няма условия за работа и е много тежка,куцо кьораво сакато сега ще си счупи краката да се записва да става граничар?Никой не се записва просто ей така като няма условия и е тежко.Защо се записват тогава?Сами са станали граничари знаят къде отиват,какво се оплакват тогава,в 5 звезден хотел ли да си карат наряда.Даже и им плащат,а преди всички тея неща даже и много по-тежки да преследваш диверасант и даже да го убиеш (а може и теб да убият),не са ти давали нищо най-много няколко дена отпуск.Сега им плащат и ревът.
7.
До 3
27.12.2015 09:07:26
2
10
Вземи ти си вдигни гъза от компа и си свали розовите очила, че да видиш колко ограда има! За това време трябваше отдавна да има ограда по цялата граница, а не само на 1/20 част от нея.
Излиза ББ по телевизията и казва, че има ограда, че има пътища по границата, че има техника и всички вярват... Аман от прост народ.
6.
до село и до я внимавай
26.12.2015 23:49:57
4
0
строи се път....и гранична работят ....но нали сме фенове на мрънкането...що да не си седим зад компа и да мрънкаме....толкова ни е готино, че сме активни...
5.
От Село до министерството
26.12.2015 22:08:53
4
0
Да се направи високоскоростен път по протежението на БГ границата за да се помогне на граничарите, а на тях да се отнеме ранното пенсиониране и 20те заплати при пенсиониране, които се дават именно за работа в трудни условия.
4.
я внимавай
26.12.2015 20:31:31
4
5
Гранична нищо не правят всички нелегални имигранти се задържат във вътрешността от полицаи от РПУ. Не се спазва закона по НК всяко нелегално влизане в България е престъпление а никой не им повдига обвинение съответно никой не разследва граничния наряд защо и как е допуснал това престъпление. Преди пиле неможеше да прехвръкне а сега минават и бременни и майки с деца
3.
do avtora
26.12.2015 19:42:40
7
1
Vdigni si gaza i otidi da vidish do kade e napravena ogradata. Posle pishi gluposti.
2.
baihui
26.12.2015 19:28:28
3
5
Най-важното е да има ДАЛАВЕРА !
1.
ogzogzgozogzutzogzogzogzigxog
26.12.2015 19:25:10
0
12
ВЪЛЧО КВО СТАНА С ОГРАДАТА БЕ ПРИЯТЕЛЮ ПАРИТЕ ДА НЕ ОТИДАХА НЯКЪДЕ ПО ВТОРО НАПРАВЛЕНИЕ .......ИЛИ ЗА ЧЕШМИЧКИ И ПАСАРЕЛКИ ТЕ УТРЕ ТЪЛПИТЕ ИМИГРАНТИ И НА ТВОЙТА ВРАТА ЩЕ ПОЧУКАТ ......
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Безсмислен ли е вотът на недоверие срещу служебното правителство? Главчев показвал, че е зависим Безсмислен ли е вотът на недоверие срещу служебното правителство? Главчев показвал, че е зависим ГЕРБ и ПП-ДБ се развеждат, има още какво да покажат и скандалите продължат, прогнозира зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Валежите ще са значителни и в източните Родопи, има риск и Арда да излезе от коритото си Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения В шест области е обявен жълт код за опасно време  6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него 6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него Интелигентните жени са привлечени от мъже, които имат ясни цели и се стремят да ги постигнат с упоритост и решителност Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Текат анкети с граждани за това къде и как да се построят такива съоръжения, особено в жк „Възраждане”, каза Пламен Димитров, управител на ОП "Транспорт" Това са най-добрите кулинари сред зодиите Това са най-добрите кулинари сред зодиите Ето кои са те  Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Вижте рецептата 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия Ако усетим, че чувството на хармония и баланс е изчезнало от дома ни, трябва да вземем мерки Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Според доклади става дума за организирана схема Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Минаването с прахосмукачка и кърпа за прах съвсем не изчерпва битката с мръсотията и бактериите у дома
Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи Джо Байдън бил умствено пригоден за президент Джо Байдън бил умствено пригоден за президент  Президентът няма никакви увреждания, заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд  пред подкомисията по бюджета Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар  Милиардерът предупредил Володимир Зеленски, че опитът да си върне Крим ще доведе до масова смърт Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори