×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Внимавайте! Празниците са много удобни за взломни кражби, апашите изглеждат добре - като възпитани млади хора


Внимавайте! Празниците са много удобни за взломни кражби, апашите изглеждат добре - като възпитани млади хора
Не пазете големи суми и скъпоценности в дома си, крадците това чакат, съветва Цветелина Рандева, говорител на бургаската полиция
19 Декември 2015, Събота, 04:03 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка Авторът

С подправени ключове, "меча лапа" или течен азот най-често апашите отварят ключалки и обират къщите светкавично 

- Г-жо Рандева, най-много са битовите кражби и инциденти по време на най-светлите празници. Какви са съветите на МВР към гражданите, за да не стават жертви на апаши по Коледа и Нов година?

- Определено се забелязва активизиране, свързано с предстоящите новогодишни празници. Жилищата се оставят без надзор през почивните дни и сега е удобният момент за извършване на взломни квартирни кражби.

Според криминалисти, подвизаващите се квартирни крадци могат да се разделят на две категории: "плановици", подготвящи старателно всеки детайл от престъплението и "спонтанници", разчитащи предимно на късмета си.

В Бургас се срещат представители и на двете групи, но по правило домовете с външна алуминиева дограма, метални врати или климатици се атакуват от "плановиците". Те предпочитат в началото да наблюдават добре обекта, преди да вземат решение дали си заслужава реализирането на "акцията". Обикновено работят в среднощните часове, като не вземат дреболии,  а ценни предмети.

- С какви методи работят тези „плановици”?

-  Използваният от "плановиците" механизъм е следният: под изтривалката на набелязания апартамент се поставят солети или други трошливи предмети, които издават кога и на какви интервали собствениците влизат в жилищата си. Възможно е да се използват и небрежно изпуснати хартийки, дъвка или намотани по бравите косъмчета. Така те разбират колко често някой се прибира в жилището.

- Крадците стават все по-изобретателни при разбиването на жилищата, вече отварят и най-сигурната ключалка, както се казва „с поглед”.

- В зависимост от уменията си крадците си служат с различни приспособления за разбиване на входните врати. Хит са изпилените и подправени ключове, следвани от традиционната "меча лапа". Това е метална тръба, която в единия си край има отвор във формата на стандартен патрон за врата. С лек натиск бравата поддава, ако обаче се запъне в употреба влиза течният азот.
Веднъж достигнали до вътрешността на жилището апашите се ориентират бързо, не вдигат много шум и обират предварително набелязани предмети – най-вече пари и скъпоценности.

- Как действат „спонтанниците”?

- "Спонтанниците" атакуват случайни апартаменти, разчитайки най-вече на традиционния български навик - парите и ценните вещи да се крият вкъщи - под дюшеци, в гардероба, или в специални кутии. Тези крадци  се хвърлят най-вече на златни и сребърни бижута, пари и други дребни вещи, които да не събудят подозрението на съседите. Работят денем и са безкрайно изобретателни в обясненията, давани пред случайно срещнати комшии. Времето, прекарано в един апартамент, е колкото за една цигара. Позвъняват на вратата и ако няма никакво раздвижване, чупят входния патрон или го отключват с подбран или подправен ключ.

Обикновено те са добре изглеждащи, възпитани млади хора, които в много случаи се легитимират като търговски представители или рекламни агенти. Активността им е най-голяма в часовете между 10 и 14. Тогава крадците са особено самоуверени, защото повечето от обитателите на жилищата са на работа. Типичните "спонтанници" крадат понякога и куриозно изглеждащи вещи - буркани със зимнина, бутилки с вино и ракия, пана от мидички и тръстика, детски колички или кошчета за бебета. Обяснението е просто - никога да не се напуска "обекта" с празни ръце!

Част от "спонтанниците" заработват и като "съгледвачи". Те разузнават има ли ценни предмети в домовете, след което продават информацията на "плановиците". Това става, посредством допускането на непознати в домовете под благовидния предлог, че работят в БТК, ВиК, "Електроснабдяване", фирмите за топлинно счетоводство или в кабелните телевизии и фирми-доставчици на кабелен интернет. Записването на данни от радиаторите във всички стаи например дава възможност на непознатия да огледа спокойно жилището отвътре, а непринуденият разговор, воден с домакина, му носи нужните информации кога и за колко къщата остава празна.

- Г-жо Рандева, как гражданите могат да разпознаят измамника и истинския служител на изброените дружества?

- При подобни посещения е желателно своевременно да се поиска легитимирането на лицето със служебна карта, удостоверяваща принадлежността му към съответната фирма или легитимационна табелка, носеща задължително печата и наименованието на предприятието или фирмата. Подсказващ белег може да е и служебното облекло, с което са облечени част от служителите в тези компании, при изпълнение на трудовите им задължения. При отказ или невъзможност да се покажат изброените документи, полицаите призовават гражданите да откажат достъпа до жилищния си дом, както и контакта с лицето, потърсило ги в дома им.

- Какви предпазни мерки за опазване на дома си можем да предприемем, преди да заминем в мечтаната Коледна ваканция?

- За предотвратяване извършването на домови кражби в празничните дни полицейските служители разчитат изключително и на междусъседските взаимоотношения. Едно телефонно обаждане за съмнително лице пред съседската врата може да предотврати поредната кражба и да подпомогне залавянето на ловкия квартирен апаш. Полицаите съветват да не се оставят големи парични суми в домовете в празничните дни, а за по-голяма сигурност да се държат в банка. Не се препоръчва престъпниците да бъдат изкушавани с притворени балконски врати или прозорци, защото точно те понякога се оказват най-краткия път за проникване в домовете ни.

Когато заминавате, обърнете внимание върху надеждното заключване на входните врати на жилищните блокове и кооперациите. Подходящи са заключващите устройства без дръжки отвън. Проверете изправни ли са домофонните уредби, чрез които в жилищата се допускат чрез директно отключване само познати лица. Те са сериозно препятствие за евентуалните престъпници. Изправно действащото осветление във входовете и стълбищата също ще отблъсне крадците от жилищата Ви.

В категории: Бургас


Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 6
6
Коментара по темата
6.
ПОЛИТБЮРО НА БКП
20.12.2015 10:18:03
0
1
и досега добре се справяме другарки и другари. вече 60 г нашата задача е да живеете в страх и беднотия и успяваме. нашите кадри са навсякъде , и синовете ни , винаги трябва да ходите с наведена глава . Разни шарлатани се опитват да ви направят живота по добър , но ние няма да позволим , ще продължим да слагаме прът в колелото на всички ,които се опитват да ви отворят очите, нашата планова икономика е все така да карате 8 употреба коли , да взимате мин пари за труда си , да сте доволни от живота ,макар да сте в транс и заблуда. още от образователната система сте възпитавани да сте роби. полицията е само наши хора, както и прокуратура и съд. наши са и повечето правителства, за това не се и опитвайте да прогледнете. имаме страхотни попадения с Станишев , Орешарски , Костов , и най вече Виденов , ДА не забравим и агента ни с свръх сили ДОГАН, изобщо ние сме на всеки километър.
5.
ЪТъй
19.12.2015 19:36:40
0
7
внимание еба крадци на местопрестъплението!
4.
стига бе
19.12.2015 19:20:48
0
1
Абе те прегазиха жена пред полицията и офейкаха пък вие с някакви брави на занимавате
3.
бай Михо
19.12.2015 13:45:39
0
9
Не може да се отрече, че Цвети е загладила косъма.
2.
*********
19.12.2015 13:32:07
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1.
БУРГАЗЛИЯ
19.12.2015 13:05:21
4
5
ШЕГАДЖИЙКА
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче?
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори