×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

На този ден: През 1984 г. се самоубива бившият вътрешен министър на СССР ген. Шчолоков


13 Декември 2015, Неделя, 09:48 ч.
Източник: Блиц

На генерала не му остава остава достоен изход след отмъстителната разправа с него и самоубийството на съпругата му



На 13 декември 1984 г. в Москва бившият министър на вътрешните работи Николай Шчолоков облича парадния си мундир и се застрелва в главата с маркова ловна пушка. Това е развръзката на двегодишната драма с генерала.

Николай Анисимович Шчолоков е роден на 26 ноември 1910 г. в Луганска област (Украйна) в семейство на работник-металург. Започва трудовата си дейност на 16 г. в мина. Продължава да учи и да чете.

През 1933 г. завършва Днепропетровския металургичен институт, започва работа като инженер, става началник цех. Военната си служба прекарва като артилерист. След това преминава на партийна работа и там се запознава с бъдещия генерален секретар на ЦК КПСС Леонид Брежнев.

По време на войната е на фронта, участва в битката за Кавказ, в боевете за освобождението на Украйна, Полша и Чехословакия. След войната е в Прикарпатския военен окръг отново при Брежнев. Уволнява се със звание полковник. След това расте извънредно бързо по партийна и държавна линия в Украйна и Молдавия.

От 17 септември 1966 г. Шчолоков е министър по охрана на обществения ред в СССР. В резултат на реформи Н. Хрушчов ликвидира МВР, тъй като в Съветския съюз вече „се строи безкласово общество, където няма престъпност”. Вместо него е създадено Министерство за опазване на обществения ред, като правата на милицията са силно ограничени. Брежнев възстановява МВР и преназначава Шчолоков на длъжността.

На Шчолоков се налага реално да изгради наново системата на МВР. При него е открита Московската академия на МВР и 17 висши учебни заведения на МВР на СССР. Не малко сили полага да върне на Вътрешни войски единната войскова структура, ликвидирана още през 1951 г.

Шчолоков първи сред ръководителите на страната осъзнава колко е важно да се създаде положителен образ на съветския милиционер – създадени са литературни персонажи и на телевизионния екран излиза многосериен филм.

Според генерал-полковник И. Шилов „Шчолоков направи много за социалната защитеност на личния състав и издигане на авторитета на цялото МВР”.

Звучи почти невероятно, но на 7 октомври 1971 г. той изпраща в Политбюро на ЦК записка в защита на Солженицин („Относно въпроса за Солженицин”), но неговите предложения (включително публикуването на „Раков корпус”) не намират подкрепа.

На 10 ноември 1982 г. умира Брежнев, покровителят на Шчолоков. Начело на държавата застава Юрий Андропов, който по неизвестни причини люто мрази Шчолоков. (В продължение на 15 г., докато Шчолоков е вътрешен министър, Андропов е шеф на КГБ.) Още през декември Шчолоков е отстранен от длъжност. Андропов прави вътрешен министър В. Фьодорчук, през последните 6 месеца председател на КГБ на СССР.

Новият вътрешен министър заповядва да бъде извършена комплексна проверка на МВР. Тя открива многобройни злоупотреби от бившия министър. За ремонт на държавното му жилище са похарчени около 30 хил. рубли. Дадено е за ползване от семейството му скъпи мебели, радиоапаратура, видеомагнетофонни касети, електроприбори, картини... Не ги е присвоил, но ги е ползвал, и за това на семейството на Шчолоков се налага да заплати 65 хил. рубли. Тогава е практика (а и не само в СССР) държавни ръководители да ползват обзаведени държавни жилища, но единствено от Шчолоков е потърсено овъзмездяване.

Веднага след отстраняването му от длъжност са извършени обиски в неговата квартира и вила, както и на неговите роднини. Шчолоков силно преживява, че поставя под удари децата си.

Александър Хорошко, влизащ в следствената бригада, по-късно разказва, че жилището на бившия министър не изглеждало разкошно обзаведено, най-забележително в него е библиотеката, в която следователят видял много стари и редки книги.

Още с влизането на следователите, Шчолоков изважда от сейфа си 9500 рубли и обяснява произхода им. От тях 9000 веднага ги конфискуват без обяснения. Той е можел тези пари да ги даде на съхранение у приятели, но не го е направил, защото не се е чувствал притеснен и не е допускал, че държавата така безцеремонно ще го ограби.

Шчолоков от началото на разследването се държи наивно и неразумно от гледна точка на защитата си. Винаги, когато само го подозират за произхода на някоя вещ, той веднага я предоставя и по този начин признава факта за присвояване на държавно имущество.

През февруари 1983 г. той връща три западни коли, предадени му в собственост с решение на правителството и на всичкото отгоре е платил предната година. При това те никога не са изкарвани от гаража на МВР, тъй като Шчолоков задължително е пътувал с шофьор.

Когато следователите започват да разпитват колегите му за ръчен часовник, който те му подарили по някакъв повод, той започва да го търси, за да го върне.

На третия месец от следствието, на 19 февруари 1983 г., се самоубива съпругата му Светлана Владимировна, с която се е запознал на фронта.

Показателен е протоколът от разпита на Шчолоков от 3 юли 1984 г.: Искат му изделия от бивни от мамонт, каквито никога не са влизали в дома му; Разпитват го какво е направил с 10 прасенца-сукалчета, подарени му за неговия 70-ти рожден ден; Интересуват се къде е подареният от Узбекското МВР килим с размери 10 х 10 м., който не може да се помести в нито едно жилище; Оспорва, че някога му е подарявана кристална ваза с негово изображение, като казва, никога не би търпял ваза, приличаща на урна от крематориум.

Следователите натрупват 21 тома главозамайващи разкрития за присвоени коли (естествено „Мерцедес”), вили, жилища, скъпоценности, антикварни ценности и какво ли още не. Пълният прочит на недоказаните обвинения, при които от мухата е направен слон, натрапва усещането за абсурдност. Констатирани са обаче и реални административни нарушения, като настаняване на протежета в държавни жилища или как 11 антикварни книги без особена стойност се оказват в домашната му библиотека.

Според предварителното следствие на държавата са нанесени щети над 500 000 рубли, като обратно е иззето имущество за 296 000 рубли, а 126 000 рубли са възстановени в брой.

Фигурата на Шчолоков е демонизирана, демонизирано е и следствието. Във ведомствените музеи крият експонатите, подарени от него. По заповед „отгоре” служителите в централния музей на МВР отстраняват от експонати надписите с името на бившия министър.

Фотографиите на Шчолоков са иззети от архивите на МВР и са унищожени. Прочистени са даже личните архиви на милиционерите. В Тула милиционерският шеф А. Турицин някога се изхитрил да се фотографира с министъра, кадровиците не го забравили и го притиснали да предаде компромата.

По-тежки са последствията за самото МВР. Цялата предишна служба (44 г.) на новия министър Фьодорчук е минала в контраразузнаването, той разсъждава с тези стереотипи и пълни министерството със свои кадри. Само че КГБ е секретна служба, а МВР е публична. И методите на работа са несъвместими.

От създадените при Шчолоков структури първа пада службата за профилактника на правонарушенията – ликвидирана е като непотребна.

Руски историци твърдят, че от органите на МВР са уволнени не по-малко от 100 хил. души, което съставлява около всеки десети. Най-напред са изгонени от близкото служебно обкръжение на Шчолоков, после на свързани с уволнените и така веригата се предава надолу.

Много служители са принуждавани да свидетелстват с клевети против Шчолоков. Поне двама от тях се самоубиват, но следствие не проведено. На един е инжектирана такава доза „серум на истината”, че остава завинаги инвалид с крайниците.

През юни 1984 г. Шчолоков е изведен от състава на ЦК на КПСС за допуснати грешки в работата. На 6 ноември е лишен от званието „армейски генерал”.

С указ на Президиума на Върховния съвет на СССР от 12 декември 1984 г. Шчолоков е лишен от всички държавни награди, освен получените по време на войната. Това обаче е нарушение на закона – лишаването от награди може да го постанови само съд. Той обаче не възразява и отговаря на предложението по телефона да върне наградите: „Елате и ги взимайте...”

Същата вечер отива на гости на сина си. На излизане незабелязано измъква с чантата си ловджийска пушка.

На 13 декември генералът действа делово и премислено. В столовата оставя папка с документи. Редом с нея оставя портмоне с 420 рубли и бележка до зетя си да плати за газта и осветлението на вилата, да се разплати и с прислугата. До тях са и две кратки писма. Първото е до децата му. Второто е адресирано до новия държавен лидер К. Черненко. Шчолоков пише: „Така започна и 1937 година...” Отивайки си от живота, той уверява членовете на Политбюро, че не е нарушавал законността, нищо не е взел от държавата и моли да бъдат избавени от преследване децата му. Писмото носи дата 10 декември 1984 г.

Остава само да натисне спусъка. Не се поколебава, защото нищо вече не го свързва с живота.

Николай Шчолоков е погребан на Ваганковското гробище в Москва до жена му и до майка му.

Генерал-лейтенант от милицията В. Захаров, близко познаващ Шчолоков, тежко преживява трагедията и още тогава изказва мнение, че Шчолоков изплаща чужди грехове, защото човек без чест едва ли ще отиде на самоубийство.

В родния му град Алмазное в Украйна на 23 октомври 2007 г. е открит Дом-музей на Н. Шчьолоков, в къщата, където е живял до 19 г. възраст. Освен това в негова памет е наречена улица в града. А в Днепропетровск неговото име носи квартална градинка, в която е поставен паметен знак.

Историята на ген. Шчолоков е показателна с това, че ако в едно тоталитарно общество, неподвластно на граждански и медиен контрол, дори и ако начело на държавата застане едно „добро ченге” като Юрий Андропов, в него винаги могат безконтролно да се развият метастазите на социалните ракови процеси.

/По материали в интернет/

В категории: Животът


3
Коментара
Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 2
3
Коментара по темата
3.
Сигурно си вярват, че контролират нещо
13.12.2015 16:29:36
0
1
Медиен контрол... Не бях чувал такова животно!
2.
Медиен контрол?!?!?!?!?!
13.12.2015 16:26:40
0
1
Кого контролирате бе, медии?! Защо не отидете да контролирате спонсорите си!... Ама не ви стиска, нали! Иначе ще умрете от глад.
1.
СМЕШНИЦИ
13.12.2015 10:17:12
0
3
Показателен пример за България - 2015г .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници Ако ще сменяте книжката задължително прочетете тази новина Ако ще сменяте книжката задължително прочетете тази новина Поради надграждане на електронните системи временно са затруднени част от процедурите - ускорена и бърза услуга - за издаване и замяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство Мъртво пиян катастрофира с голфа си Мъртво пиян катастрофира с голфа си Полицаите се хванаха за главите  Търсех си любовта в Ергенът, но не е намерих, призна Алек Търсех си любовта в Ергенът, но не е намерих, призна Алек Майка ми винаги е имала мнение за всяко едно нещо, което се случва около мен, обяви той 
Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче? Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Шеф Ангелов ще му е кум на сватбата с Камелия Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори