×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вкараха Стария бургаски съд в скандала с оставката на Христо Иванов


Вкараха Стария бургаски съд в скандала с оставката на Христо Иванов
Обновяването на сградата на бургаската улица 'Жени Патева' трябваше да приключи преди цели 100 дни
09 Декември 2015, Сряда, 15:26 ч.

Спорната обществена поръчка е спечелена от "Бургас строй" ДЗЗД
В деня на оставката на правосъдния министър Христо Иванов и заявката на Радан Кънев и още 14 депутати от ДСБ, че минават в опозиция, „Труд“ публикува разследване на обществена поръчка в Министерството на правосъдието, касаеща ремонта на Стария бургаски съд.

Материалът тази вечер бе качен в сайта, а утре ще бъде водещ в печатното издание. Вестникът има стара вражда с Христо Иванов. Още през лятото се публикуваха поредица от разследвания за правосъдното министерство, които очевидно целяха да ударят по имиджа на Христо Иванов. След днешната оставка той бе приет като флагман на опозицията. В социалните мрежи се появи и хаштаг #АзСъмХристо Иванов.

Препечатваме едно към едно публикацията на в-к.“Труд“, подписана от "Екип на Труд":

Нагласена поръчка на ведомството на Христо Иванов за 1 млн. лв.


Докато на 9 декември в Народното събрание министърът на правосъдието Христо Иванов, политическият му ментор Радан Кънев и още двама-трима депутати от Реформаторския блок отчаяно се опитваха да ограничат правомощията на прокуратурата, за да осигурят на себе си и на кукловодите, които ги ръководят, имунитет за разследвания - на 400 километра от дебатите за промяна на конституцията група строителни работници довършваха фасадата на красива сграда в центъра на Бургас, която е и паметник на културата.

На пръв поглед нищо нередно. Стига жаждата за овладяването на съдебната власт чрез недемократични “реформи” на реформаторите да не бе съчетано с факта, че работниците трябваше да са приключили ремонта на сградата на пл. “Жени Патева” преди цели 100 дни. Срок, който е дал възможност на Министерството на правосъдието да предпочете измежду цели осем фирми - една определена, нищо че тя е дала най-висока цена за ремонта, а именно 1 милион лева.

В средата на годината в. “Труд” разкри как в Министерството на правосъдието се извършват нарушения при разходването на средства за ремонти и поддръжка. Прокуратурата разпореди цялостна проверка на обществените поръчки и на договорите. Очевидно обаче това не е попречило на ръководството на МП да продължи с допускането на нарушения при провеждането и възлагането на обществените поръчки и разходването на публични средства.

Преди близо една година, на 30 декември 2014 г., правосъдното министерство обявява обществена поръчка за “извършване на ремонтни работи по фасадата на сграда на МП в гр. Бургас, пл. “Жени Патева”. Критерият за оценка на офертите е “икономически най-изгодна оферта”. В документацията се посочва, че срокът за изпълнение на поръчката е не по-дълъг от 180 календарни дни. Така още преди стартирането на процедурата ръководството на правосъдното министерство си оставя възможност да избере определен кандидат, достатъчно е само да посочи изключително кратък срок за изпълнение на ремонтните дейности. Интересът към поръчката е голям вероятно и защото става въпрос за 1 млн. лв. с ДДС. До участие са допуснати осем фирми, като комисията по избор на изпълнител, назначена със заповед на главния секретар на Министерството на правосъдието Ивелина Николова, не допуска до участие дори държавното предприятие “Затворно дело”, което е към правосъдното ведомство и което също подава документи.

От протокол №3/18.05.2015 г. стават ясни сроковете, в които осемте кандидати за ремонта предлагат да го изпълнят. Седем от фирмите посочват, че ще се справят в срокове между 64 и 140 календарни дни при максимално възможни 180. Само един от кандидатите - консорциум “Бургас строй” ДЗЗД, изпреварва всички конкуренти, като предлага оферта, че ще извърши ремонта за срок шест пъти по-кратък от максимално възможния, а именно само за нереалните 29 календарни дни. Това дава възможност на фирмата да получи максималните 40 т., докато останалите получават между 18 и 8 точки, с което изборът на изпълнител на практика вече е предрешен.

Седмица по-късно комисията на Министерството на правосъдието отново заседава. В протокол №4/26.05.2015 г. се посочват и ценовите оферти, които кандидатите са предложили.



Най-изгодни са офертите на “Ф-Строй груп” ЕООД и “Екоарт инженеринг” ЕООД, които предлагат да извършат ремонтните дейности съответно за 782 000 и за 791 814 лв. с ДДС. Офертите на двете фирми са с повече от 200 000 лв. по-ниски от максималния бюджет, който правосъдното министерство е заделил, т.е. тези средства ще могат да бъдат спестени и заделени за други ремонти на съдебни сгради. Сроковете, за които двете фирми предлагат да изпълнят работата, са съответно 89 и 140 дни. Пет от останалите участници предлагат оферти, които са между 840 000 и 986 537 лв. с ДДС. Най-висока е офертата на консорциум “Бургас строй” ДЗЗД, която оферира, че ще извърши ремонта за 996 400 лв., т.е. с 3600 лв. под максимално възможната цена от 1 млн. лв. с ДДС.

В крайна сметка комисията предлага да се сключи договор с консорциум “Бургас строй” ДЗЗД, независимо че офертата й е с над 200 000 лв. по-висока от предложените цени на двама други участници. Ключов се оказва именно предложеният от консорциума срок за изпълнение на дейностите от 29 календарни дни, считано от подписването на протокол №2 за откриване на строителна площадка.

Така на 24 юли 2015 г. главният секретар на Министерството на правосъдието Ивелина Николова подписва договор с Борислав Киров, управител на консорциума “Бургас строй” ДЗЗД. На 26 август 2015 г. правосъдното министерство превежда авансово и 30% (271 745 лв.) на изпълнителя на строителните дейности. Според чл. 4, ал. 1 от договора между министерството и “Бургас строй” ДЗЗД авансовото плащане се осъществява до 20 дни след подписването на протокол №2 за откриване на строителната площадка. От документацията излиза, че приключването на строителните дейности по ремонта на фасадата на сградата на пл. “Жени Патева” е трябвало да приключат най-късно през първата половина на септември т.г., т.е. преди около три месеца. С тази разлика, че ремонтните дейности продължават и през декември, а назначената от правосъдния министър Христо Иванов за главен секретар на ведомството Ивелина Николова е предпочела да подпише договор с изпълнител на ремонта не фирма, от която е могла да спести над 200 000 лв., а такава, която не само че предлага най-висока цена, но в крайна сметка не спазва и сроковете, с които е спечелила обществената поръчка. “Печелившият” консорциум всъщност се оказва създаден специално за въпросната обществена поръчка, докато текат сроковете за подаване на документи.

По сега действащата конституция правосъдният министър отговаря за управлението на съдебните сгради. Състоянието на сградния фонд на съдебната власт е изключително тежко, което не пречи пилеенето на публични средства да става чрез удобно “нагласени” обществени поръчки с предизвестен победител.

Въпреки многократните скандали, които главният секретар на Министерството на правосъдието Ивелина Николова провокира за малко повече от година, в която заема поста, правосъдният министър отказва да се раздели с нея. Нещо повече, докато е служебен вицепремиер и министър на правосъдието, Христо Иванов назначава в кабинета си в МС за съветник Георги Евгениев, с когото Николова живее на семейни начала, с което се допуска грубо погазване на Закона за предотвратяване и установяване на конфликта на интереси. Докато Николова продължава да ръководи администрацията на Министерството на правосъдието, нейният приятел вече е уреден на престижен пост в търговското представителство на България в Москва.

В категории: Политика


13
Коментара
Флагман.БГ Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда 21/05/2024, Вторник 11:32 0
13
Коментара по темата
13.
пешо кура
10.12.2015 10:28:16
0
0
КОРУПЦИЯ А НВ СЪД
12.
анонимен
10.12.2015 08:41:50
0
4
Голямо откритие са направили. Че кой търг е реален? Аз мога да ви покажа поне 5 такива протокола от последния месец.
11.
Да 8 и 9
10.12.2015 08:28:10
0
2
Ами нали точно това пише по- горе
10.
АОП
10.12.2015 08:22:50
0
5
Това важи за всички търгове. Който участва с най-ниска цена почти винаги губи класирането. Важно е техническата оценка и срока. Така се намества субективният фактор и "нашият човек".
9.
До 8
10.12.2015 08:02:44
0
4
Кофти, ама друг път! Едва ли им дреме, те вече паричките са си ги прибрали отдавна! Ей така се печелят поръчки навсякъде, бутат напред разни предварително избрани фирми - като им дават високи оценки на техническото, и после цените няма значение като са на максималната стойност! Те като ги издухат с по 30т разлика, каквато и да е разликата в цената - иди ги стигни !
8.
До 1 и 2
09.12.2015 23:47:33
1
0
Кофти за Бургас строй а
7.
До 1 и 2
09.12.2015 23:47:32
1
0
Кофти за Бургас строй а
6.
GEORGII KALOYANCEF-SYSEDY
09.12.2015 22:22:12
2
1
VSEKI BOZI DEN,GLEDAM SGRADATA
V SYSEDSTVO DO DOMA MI???
AKO RABOTI EDIN-ITO MRYSEN MANGAL,DRUGI 5-6-7,GO GLEDAT
GRADINKATA SA NAPRAVILI NA
IRANSKO-TURSKI PARKING???
TEZI,SHTE RABOTAT PONE DO
03.03.2016.AMI PLOSHTADA PRED SYDA???I SLED MAKSIMUM 2 LETA,
MAZILKATA NA SGRADATA SHTE
POCNE DA SE RONI....KMETE,MITKO
KATO SE PRIBIRASH ZA ZITAROVO-
VETREN-BANEVO,MOLYA TE MINI
PREZ DOMA MI NA UL
.=SHISMAN=MOZE DA PRATISH I LUKCO,TOI E TROG,LOSH,NO SPRAVEDLIV-KO.
5.
и ко
09.12.2015 21:22:33
1
13
Трябвало да приключи преди 100 дни ремонта е ми то и поземния паркинг на Кирил и Методи трябваше да е готов до юни 2012 ама още не е. И плувния басеин в Славейков трябваше да работи още през изминалото лято ама на още е отворен само за жаби обаче на някой хора не им се гледат бакиите
4.
ебал съм ти руснаците кухи
09.12.2015 21:07:50
3
5
По думите на един мой приятел руснак - Русия е като Нигерия но със сняг.
3.
раковски
09.12.2015 21:03:24
7
4
Няма никаква връзка между сградата и това което пишете....съжалявам.
2.
гошо
09.12.2015 20:59:06
9
4
Този същия вестник Труд дето 50 години не забеляза за геноцида над Свободна България, хахаха, а пък пишеше за Комунистическия 19 ти Конгрес! Гъзоблизачи!
Нямат никаква репутация сега се опитват да маскарят младите Европейци! Никакъв вестник не е Труд.
1.
гето
09.12.2015 20:40:46
8
6
Какъв е този боклук "вестник" "труд" същия от времето на комунизма хахаха
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
„СОЛиСиМи“ даде сцена на талантливи млади музиканти в Бургас „СОЛиСиМи“ даде сцена на талантливи млади музиканти в Бургас Трите вечери предложиха незабравима емоция на участниците и публиката Забравете за такива спасители, тази година дядовци ще ни вадят от водата Забравете за такива спасители, тази година дядовци ще ни вадят от водата 70-годишни ще работят като лайфгардове  Внимавайте с бързите кредити, има ръст на делата за отпуснати заеми Внимавайте с бързите кредити, има ръст на делата за отпуснати заеми Златното правило е, че размерът на задълженията към кредитни институции не трябва да надвишава 30-40% от нетния доход, припомни Десислава Николова Очаква ни лято, изпъстрено с фестивали и събития, ето защо да изберете Южното Черноморие Очаква ни лято, изпъстрено с фестивали и събития, ето защо да изберете Южното Черноморие Южното Черноморие, освен богато културно-историческо наследство, притежава и изключително красива природа – едни от най-красивите плажове Пепи Усмивката стреля по зет си и запали дома на сестра си Пепи Усмивката стреля по зет си и запали дома на сестра си Той е затворник, сега е върнат в килията и го чакат нови обвинения „Битката на мозъците“ отново ще срещне най-знаещите ученици и студенти в Бургас, включете се в големия куиз „Битката на мозъците“ отново ще срещне най-знаещите ученици и студенти в Бургас, включете се в големия куиз Третото издание на големия младежки бургаски куиз „Битката на мозъците“ ще се проведе на 27 май в Международен конгресен център – Бургас ЦИК пак забрани представянето на резултатите от вота преди края на изборния ден ЦИК пак забрани представянето на резултатите от вота преди края на изборния ден Могат да бъдат анкетирани само вече гласували избиратели Забъркай тази вкусотийка с яйца и зелен лук, всички ще лапат и ще искат още Забъркай тази вкусотийка с яйца и зелен лук, всички ще лапат и ще искат още Ето я рецептата НАП тръгна по петите на производителите на череши НАП тръгна по петите на производителите на череши Те трябва да декларират реколтата си Министър Цоков проговори за гафа с матурите по английски език в Бургас, записът бил добър Министър Цоков проговори за гафа с матурите по английски език в Бургас, записът бил добър Заради проблеми с разпечатване на ПДФ файлова пък всички зрелостници ще получат като бонус 4 точки на изпита по български език 
Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори