×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Месец след смъртта на бежанец на границата - полицаят стрелец е "неизвестен"


19 Ноември 2015, Четвъртък, 14:19 ч.
Източник: offnews.bg

Неизвестен извършител и превишаване пределите на неизбежната отбрана – това са единствените известни факти, които прокуратурата споделя по разследването за смъртта на афганистанския имигрант край град Средец.

Още в първите часове след инцидента на 15 октомври от МВР дадоха да се разбере ясно, че е известно кой е граничният полицай, произвел изстрела. Тогава стана ясно също, че до трагичния инцидент се стигнало, след като куршумът рикоширал и улучил право във врата 19-годишния Зияулах Вафа. Днес, повече от месец след инцидента, стрелецът - полицай Вълкан Хамбарлиев, още е свидетел и формално - неизвестен извършител.

Разследването на прокуратурата се води по чл. 119 от Наказателния кодекс, който касае случаите на убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Предвиденото наказание е затвор до пет години. Говорителят на Окръжната прокуратура - Бургас Красимира Кателиева, обясни пред OFFNews, че разследването продължава и към настоящия момент и че повече подробности не могат да бъдат давани. Към момента няма привлечен обвиняем и още не е ясно има ли резултати от балистичната експертиза, която трябва да докаже или отхвърли твърденията за това, че афганистанецът е загинал след рикошет. 

"Нелегално преминалите чужди граждани оказали съпротива, което наложило единият от служителите да произведе изстрел във въздуха. При рикошет е пострадал, а в последствие е починал, един от нелегалните имигранти", обясни на 15 октомври главният секретар на МВР Георги Костов, който дори каза, че на мястото на инцидента веднага са проверени оръжията на граничните полицаи и е установено от чий пълнител липсва един патрон. Нещо повече: Костов обясни, че служителят на МВР, който е стрелял при инцидента, е с дългогодишен опит, а причината за предупредителния изстрел било неравното съотношение на силите - 50 чужденци "на видима възраст 20-30 години, в добра спортна форма" срещу четирима полицаи.

Техниката за водене на разследване срещу неизвестен извършител дава определена свобода на прокуратурата за изхода на делото. Единият вариант е натиск върху свидетелите, а вторият - протакане на разследването, което често продължава с години, докато случаят изгуби обществен резонас.

„Ако разследването се води формално срещу неизвестен извършител, без да е привлечено лицето, за което се знае, че е извършило деянието, има случаи, при които такива досъдебни производства се водят с години. Разпространява се информация, знае се кой е човекът, той е доволно компрометиран, съсипан му е животът. После, като го прекратят, той се опитва да води дело срещу държавата, но няма това право, тъй като не е бил привлечен като обвиняем", обясни пред OFFNews адвокат Михаил Екимджиев.

Впечатлението е, че разследващите работят по подобен маниер рутинно. Излишно е да се коментира и това, че българската прокуратура избягва да работи с правозащитни организации при подобни случаи, които да защитават правата на чуждите граждани. Практика в развитите демокрации е прокуратурата да кани правозащитни организации да представляват интересите и правата на починалия. В конкретния случай няма назначен служебен защитник, а под въпрос е дали и останалите чужденци от групата, задържана край Средец, са имали възможност да се осведомят за правата си.

"Ако това е така, това означава, че прокуратурата може да разследва каквото си иска, може да манипулира както си иска разпитите на останалите участници в инцидента, особено на бежанците, които едва ли имат добри преводачи и се подписват върху някакви протоколи за разпит без да могат да проверят дали твърденията в тях са верни", обясни адвокат Екимджиев.

Оказва се, че на практика чужденците в конкретния случай наистина нямат достъп до адвокатска защита. Илиана Савова от Българския хелзингски комитет (БХК) обясни за OFFNews, че от комитета представляват един от групата чужденци във връзка с процедура по статута му на бежанец. Правата на починалия не могат да бъдат защитени чрез негови роднини. На българска територия Вафа е бил с братовчед си, но според българското законодателство обаче той не може да го представлява.

Това не са единствените нередности по случая. Докато не бъдат оповестени резултатите от балистичната експертиза, съмненията за траекторията на смъртоносния куршум ще останат. Официално, опирайки се на съдебно-медицинската експертиза, властите оповестиха, че куршумът е рикоширал в бетонната конструкция на моста, под който били задържани чужденците. Това би могло да се твърди дотолкова, доколкото се направи преценка на състоянието на куршума и това дали той е бил деформиран преди да попадне в тялото на убития. За да има правна тежест подобно твърдение, то трябва да бъде доказано единствено от балистичната експертиза.

"Твърде много са нередностите и обстоятелствата. Още няма яснота какво точно се е случило. Всеки детайл е важен, за да се прецени, първо, дали е имало противоправно нападение от страна на групата чужденци, за да се говори за неизбежна отбрана и, второ, ако е имало такова нападение, всяка подробност е важна за това дали ще се приеме, че е изцяло неизбежна отбрана или има превишение на неизбежната отбрана. Всичко зависи от това как е бил нападнат граничарят, от колко души, въоръжени ли са били или просто са се държали заплашително. Въпросът е дали действително става въпрос за рикошет", обясни адвокат Екимджиев.

От МВР не дават повече светлина по случая. На запитване на OFFNews за подробности около инцидента, беше изпратен отговор, с който се отказва информация, тъй като тя е обект на разследване и не може да бъде оповестявана. Така остават без отговор въпросите кога точно е засечена групата чужденци преди да влязат в българска територия и какво е било времето за реагиране, за да бъде пресечено влизането им, след като те са попаднали на полицаи чак на 40 км навътре в страната. От министерството обаче са категорични, че интегрираната система за наблюдение в района на Средец е работила. МВР твърди, че всички елементи от системата са присъединени към електрическата мрежа, въпреки че в края на октомври, правителството призна с половин уста, че системата в този участък е изградена, но предстои включването ѝ.

В категории: Крими


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
айде мъна....
19.11.2015 18:05:26
0
4
Докога ще изпълнявате заповедите на БХК? Докога ще мислите само за "бежанците", а за хората изпълнили дълга си ще мълчите?
2.
До флагман
19.11.2015 13:40:09
0
27
Стига сте писали глупости!Това са хора престъпници преминали нелегално границата без документи.Стига съжаление,лъжат че са афганистанци.От къде имат пари?Най-вероятно бойци на заплата от ислямска държава.Да си отиват откъдето са дошли,защото никой не ги е канил.
1.
1
19.11.2015 11:38:38
1
31
Стига с глупостите, полицая е изпълнил дълга си. Нали затова е пратен, да пази границата от нелегално влизащи в страната. Сега и убиец го изкарахте човека. Изобщо не трябва да го разследват ... едно време са давали месец отпуск за убит емигрант .. сега най.-големите престъпници ги изкарвате хората. Пълен абсурд!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сгъваме хартиените бюлетини за изборите като оригами Сгъваме хартиените бюлетини за изборите като оригами  По-лесно е да гласуваме с машини, отколкото да намерим хлебчетата в супермаркета, възкликна водещата Мария Цънцарова Не се къпете по време на буря! Мълнията може да ви изпържи, предупреждава експерт по мълниезащита Не се къпете по време на буря! Мълнията може да ви изпържи, предупреждава експерт по мълниезащита  Инж. Радослав Калчев разказа как токът от мълнията преминал от единият контакт във вилата му до другият, който бил на 12 метра от първия "Левицата" и Румен Петков започнаха силно кампанията си в Бургас, повдигнаха ключова тема за региона "Левицата" и Румен Петков започнаха силно кампанията си в Бургас, повдигнаха ключова тема за региона ГЕРБ и ПП-ДБ искат да съсипят рафинерията, няма да го допуснем, категорични са от "Левицата" Пътешественик стигна от Германия пеша до Бургас с кучето си, спят по спирки и в църкви Пътешественик стигна от Германия пеша до Бургас с кучето си, спят по спирки и в църкви Целта, която съм си поставил, е да посетя 40 европейски държави, т.е. общо 25 000 километра, споделя той Бургас награди заслужили дейци на културата Бургас награди заслужили дейци на културата Бургаският дух се е запазил, благодарение на нашите писатели, музиканти, певци, актьори, художници, подчерта кметът Димитър Николов Шофьор на 20 години се вряза в автобусна спирка, удари четирима души Шофьор на 20 години се вряза в автобусна спирка, удари четирима души При ляв завой младежът загубил контрол над колата Почти 90 сигнала са подадени заради проливния дъжд в София Почти 90 сигнала са подадени заради проливния дъжд в София Не са постъпвали сигнали за бедстващи хора Нова секира! Токът за бита поскъпва от 1 юли Нова секира! Токът за бита поскъпва от 1 юли След като вчера изслушването на шефа на КЕВР Иван Иванов в Народното събрание се провали, днес той свика брифинг, за да успокои, че няма да има сериозно поскъпване на тока 5 начина да накарате бившият да съжалява 5 начина да накарате бившият да съжалява Ето кои са те  5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка 5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка Ето кои са те
Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори