×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Силно земетресение разтърси Източен Тайван
  • Керана Ангелова представя “Книга за Христо Фотев на 4 ноември в Художествената галерия
  • Националната премиера на документалния филм „Потопът и вкаменената гора“ стартира от Бургас на 8 ноември в НХК
  • Днес затварят две улици в ж.к. "Възраждане" - ул. "Дебелт" и ул. "Пробуда"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Прочут наш майстор на луканка гощавал Че Гевара и Фидел Кастро


04 Октомври 2015, Неделя, 11:47 ч.

Марин Маринов е от малкото българи, имал удоволствието да почерпи с направена лично от него луканка Фидел Кастро и Ернесто Че Гевара. Автор на десетки книги, посветени на преработката на месо, тази година майсторът навърши 93. Със съпругата си Иванка скоро отпразнуваха Диамантена сватба, съобщава „Стандарт”. Когато дошъл от Търговище в София, попитал комшиите дали в махалата няма да се намери едно хубаво момиче за него. Намерило се. При това и тъстът се оказал месарин. Ако други джентълмени правят предложение с цвете в ръка, то Маринов е спечелил съпругата си с невероятно вкусна свинска луканка по негова рецепта, която Иванка помни до днес. Тази луканка все още се прави в Добруджа, но и там е "недоправена", защото не познават тайните на традиционната технология, пояснява ветеранът на занаята.

Шест десетилетия по-късно на "сватбената" трапеза седнали дъщери, внуци, правнуци, но нито един от тях не тръгнал по професионалния път на дядото. А през годините стотици мераклии се учили от него на занаят. Маринов има 22 издадени книги с колбасарски рецепти и технологии. Автор е на редица статии и научни публикации, както и на колбасарската стандартизация, започната през 1969 г. Големият познавач искрено се радва, че на пазара все още, макар и рядко, може да се намери луканка, която да отговаря на високия му критерий. Твърди, че някогашните му възпитаници днес са истинските майстори и продължават да ползват неговите учебници и да прилагат технологиите му.

В месарницата на дядо си попада още като дете, но голямата си мечта: да има собствена, макар и малка фабрика, реализира на преклонна възраст. След промените. Открива я в центъра на София, в двора на къщата си. Там е малкото магазинче, пред което за пресния леберкез, топлата шунка, кренвиршите по собствена рецепта се проточва опашка от сутринта. Ценители идват от "Люлин", "Младост", дори околните села. Шест години продължава денонощното лудо препускане на частника и цялото му семейство към успеха, докато накрая умората съвсем събаря всички и солиден катинар увисва на вратата на фирмата. Сега ветеранът пише книги, не мемоарни, а с рецепти. Претендира да е измислил повече от 150, при това сам. Затова му се сторило странно, че върху някаква семпла книжка с претенции за научен труд върху месопреработването, която видял наскоро, стоят имената на тридесет автори.

Марин Маринов без съмнение има най-богатият архив, свързан с технологиите за преработка на месото. Скоро обаче той вече няма да бъде негов. Всички документи, дневници, снимки, книги, статии ще бъдат подарени на архива в Търговище и така ще изпълни синовния дълг към родния град.

„Баща ми наследи месарницата и кръчмата на дядо ми”, връща се много назад Марин Маринов. „Тогава гледахме над 150 овце. За година-две станаха петстотин. Колехме всеки ден. И тъй като няма хладилници, от най-хубавото месо правехме пастърма, а от останалото - саздърма. Занаятът ми харесваше, но мечтаех за друго”.

Родственик на фамилията е Никола Маринов. Марин почти наизуст знае историята му: Тръгнал от тогавашната Ески Джумая /Търговище/ и стигнал до Художествената академия в Торино. Учил при най-големите майстори, завършва живопис със златен медал. Връща се в България, става професор, при него учат най-добрите: Илия Бешков, Александър Жендов, Ненко Балкански, Илия Петров... Защо и аз да не съм между тях, мисли си момчето и все повече се захласва по картините на прочутия си роднина.

Бащата обаче е категоричен: Художник къща не храни. А и ти не ставаш за тази работа, както от брат ти не може да излезе нищо друго освен адвокат. Най-малкият пък е за моряк, синовете му - също. Така и става. Маринов тръгва по предначертания от баща му път, въпреки че в него спи един художник или архитект. Тази негова мечта пък осъществяват децата му. Занаятът трябва да се продължи и да се предаде на поколенията, е заветът на баща му.

Току-що завършил гимназия, младият Маринов получава и първата си оферта. През 1942 година учителят му Алекси Попмаронов предлага: Ще направим фирма. Съдружниците купуват стара фабрика за олио и започват производство на гроздова захар. Нещата потръгват, решават да разширят базата с още едно цехче. Само че политиката, както винаги, обърква нещата. Марин става ремсист, арестуват го и го пращат в Белене. Всеки ден трябва да копае по тринадесет кубика пръст. Идва девети септември 1944 година. Вече е свободен, но без фабрика. Национализират я и за компенсация го правят директор. С диплома за завършено висше икономическо образование и майсторско свидетелство за колбасар Марин отива при секретаря на Георги Димитров Цветко Банчев: Каква длъжност ще ми дадеш, пита. Приятелят му го оглежда отвсякъде и отсича: Пращам те в Унгария на специализация.

В Будапеща се прави превъзходен салам. Малцина знаят, че това е прародителят на българската луканка. През 1908 година търговците братя Таслакови купуват машини от Маджарско. После правят фабрика в Троян и започват да произвеждат унгарски салам по оригинална рецепта. Чудо на кулинарията, но своенравният консервативен българин не оценява чуждестранния деликатес и категорично отказва да го консумира. Братята се виждат в чудо. Какво да правят със скъпата техника. Толкова пари са похарчили за нея. Решението им е наистина авангардно, но тогава то им се струва единствено възможно: те притискат кръглия салам с преса, той става плосък и така се ражда прочутата българска луканка!

Нейният прародител, колкото и непатриотично да звучи, е унгарският салам, чиято рецепта никой никога не е променял, въпреки преклонната му възраст, обяснява Маринов. Всякакви днешни осъвременени луканкови кренвирши и пръчици според технолога нямат нищо общо с оригинала, нито по съдържание, нито по вкус. В Унгария луканката е съхранила рецептата си каквато е била преди двеста години, казва Маринов, защото те държат на качеството на продукта и не променят никак традиционната вековна рецепта.

Завръщането на специалиста от Будапеща е последвано от назначаването му на една малко необичайна служба: Той става директор на техникума по хранителна промишленост. Всъщност такова чудо още няма. На него се възлага отговорната задача да го създаде.

Действието се развива през 1950 година. Дават му сграда и му казват: Тук да бъде Техникум по месна промишленост. Той започва със 100 ученика и две специалности: месодобив и месопреработка на технически суровини. В първия учебен ден той събира каскетите, шапките и такетата на всички и ги запалва насред двора. От днес сте вече ученици, казва, и седемнадесет години посреща новите и изпраща изкласилите випуски. Учениците са от цяла България. Има и от чужбина. Четирима от тях са чеда на Острова на свободата. След години те се сещат за своя учител и го канят на работа в Куба. Заминава, без да пита, заради което по-късно го уволняват и наказват. Но тогава той не мисли за последствията. Мисли единствено за това да излети по-скоро.
В град Камагуей българинът възстановява изоставена работилница и започва производството на български колбаси, само че повече от 8000 километра от родината.

Ценят и майстора. Всичко е добре, но като че ли някакво напрежение цари наоколо. И то е обяснимо. Отсреща е "Заливът на прасетата", или на испански "Плайя Хирон", където се виждат силуетите на корабите на Шести американски флот. Всеки момент се очаква войната да започне. Кубинците са направили барикади от чували с пясък и чакат атаката. От другата страна на фронта са пак кубинци, техни сънародници, емигранти, решили, че е време да свалят Кастро от власт. Войната е неизбежна. Операцията започва през април 1961 г. Три месеца преди това Джон Кенеди е станал президент на Съединените щати. Войската на емигрантите се е готвила в центровете на Централното разузнавателно управление, екипирана и въоръжена е като американската армия. И точно в този момент Маринов трябва да замине за Хавана да посрещне Иванка и детето.

Съветват го да изчака. Да се пътува по това време е твърде опасно. Слага сомбреро, качва се на джипа и тръгва. И Иванка също се е колебала дали да тръгне: Там е война, казвали й, почакай. В крайна сметка всичко приключва добре, конфликтът, който тогава поставя съществуването на света на карта, завършва с пълен разгром на нападателите. Кенеди трябва да плати 62 милиона долара, за да откупи пленниците. Операцията от кубинска страна води лично Че Гевара. "По това време брат ми, който беше дипломат, пристигна по работа в Хавана: Ако започне война, каза ми той, бягай в Америка", спомня си Марин Маринов. После с горчива усмивка добавя: "Ако бях отишъл, днес щях да бъда най-големият колбасар - милионер на Съединените щати".

Веднъж в градчето във фабриката, където работи Маринов идва самият Че Гевара. Опитва вкусотиите на българина, после го кани заедно да отидат да пробват един комбайн за захарна тръстика. Командантето сам подкарва машината, после обаче решава, че ако я пуснат в действие, няма да има работа за "жътварите" с косите. Затова я спират. По същото време от България пристига цял параход консервиран бял боб. Кубинците са възмутени: „Ела да видиш, пълни са с червеи!”. „Това е чубрица, подправка”, успокоява ги Маринов и така спасява пратката от пътя й към боклука. Кубинците стават истински приятели на Маринов, като напълно се доверяват не само на превъзходните му рецепти, но и на всяка една критика и мнение, относно вкусовите качества на редица продукти. Българският специалист е тачен и уважаван на Острова на Свободата. На едно изложение идва лично Фидел. Спира при българина, хапва луканка и дълго го разпитва как се прави. После неведнъж е настоявал да му изпратят.

Следваща кратка служебна авантюра на специалиста е Иран. Пак трябва да гради училище, но не става, вместо това прави малко суджук от овчи опашки, шашва арабите с майсторлъка си и заминава.

В Афганистан като че ли птичето каца на рамото му. Купува овче месо за двадесет афгана, прави кренвирши и ги продава за осемдесет. Очертава се колосална печалба 5000 долара на седмица. От посолството обаче нещо се мръщят. „Ще има и за вас, 1000 долара в плик на месец, предлага на търговския. Дай да наемем едно помещение, да докарам двама души от България и да почваме. Успехът е гарантиран, уверява ги. Ще станат милионери. И докато факторите по нашенски се чудят, маят и размишляват над въпроса: Ние можем ли да правим в чужда държава предприятие, чехите се усещат и напълват магазините в Кабул с техни кренвирши. Така доларите отлитат от банковата сметка на месаря, преди още да влязат в нея.

Последната задгранична акция на Марин Маринов по онова време е в далечната за тогавашните представи Америка. Отива в Щатите с намерението да предложи на янките заедно да започнат да произвеждат луканка. Работилницата, където смята, че идеята му ще види бял свят, се намира на сто километра от Вашингтон. Баща и син Маринови влизат в офиса. Американецът ги изслушва внимателно, после опитва готовия продукт и явно доволен накрая пита: „А колко време ще ви трябва, за да направите тази прословута ваша луканка”. „Четиридесет дни”, отвръщат българите. С това разговорът приключва. Да чака толкова много време, за да си върне парите, никак не се харесва на американеца. Той бърза, както и всички в страната му. Иска след дни да види печалбата в ръцете си. Затова българската луканка, която всъщност е пресован унгарски салам, не вижда бял свят зад Океана, твърди Маринов.

В категории: Животът


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Каратеките на „Аригато“ – гордостта на Приморско! Кметът посрещна европейските и републиканските шампиони Каратеките на „Аригато“ – гордостта на Приморско! Кметът посрещна европейските и републиканските шампиони Младите състезатели бяха посрещнати тържествено в Общината след впечатляващи победи на международно и национално ниво 745 глоби за неправилно паркиране и 13 случая на шофиране след наркотици – Айтос под засилен полицейски контрол 745 глоби за неправилно паркиране и 13 случая на шофиране след наркотици – Айтос под засилен полицейски контрол Особено тревожна е статистиката за шофиране под въздействието на алкохол и наркотици. Над 10 са случаите на управление с концентрация над 1,2 промила, а 13 води са хванати след употреба на наркотични вещества Синята зона в Айтос тръгва след Нова година, цената ще е 0,60 евро за час Синята зона в Айтос тръгва след Нова година, цената ще е 0,60 евро за час Скобата ще е 20 евро, а абонаментът за локално паркиране по местоживеене - 61 евро на година Пари и любов за Овена  и Везните, а Водолеят ще научи кармичния си урок Пари и любов за Овена и Везните, а Водолеят ще научи кармичния си урок Хороскоп за деня – 31 октомври 2025, петък Бойко Рашков лъсна на снимка с Мухарем – Мухата и Пеевски нарече скандала с изборите пърформанс Бойко Рашков лъсна на снимка с Мухарем – Мухата и Пеевски нарече скандала с изборите пърформанс Организиран е от пуделите с пачките, коментира лидерът на ДПС-НН Станимир Хасърджиев измамил свои близки за стотици хиляди лева Станимир Хасърджиев измамил свои близки за стотици хиляди лева  В схемата за пари е замесен и баща му “Златен век” за директорката на Държавен куклен театър - Бургас “Златен век” за директорката на Държавен куклен театър - Бургас Заслужено отличие, коментира кметът Димитър Николов „Бургас Инвест“ с отличие от Камарата на строителите и нов визионерски проект „Бургас Инвест“ с отличие от Камарата на строителите и нов визионерски проект Поредната награда е свързана както с реализираните жилищни сгради до момента, така и с изгаждането на впечатляващия с мащаба си комплекс до Mall Galleria От несигурност към спокойствие: PAXMINING показа пътя към стабилни доходи в нестабилни пазари От несигурност към спокойствие: PAXMINING показа пътя към стабилни доходи в нестабилни пазари PAXMINING предлага сигурен начин за печалба от криптовалути чрез облачен майнинг – без техника, без стрес и без нужда от опит Летище Бургас става още по-гостоприемно за товарни полети. А за пътнически? Летище Бургас става още по-гостоприемно за товарни полети. А за пътнически? Логистичен хъб или живо международно летище? Накъде вървим? 
Скандалът, с арестуваните в Париж българи, се разраства Скандалът, с арестуваните в Париж българи, се разраства Сънародниците ни отричат всякакви обвинения в антисемитизъм Нов плаж се появи на Черно море Нов плаж се появи на Черно море В момента по крайбрежието на Румъния има няколко активни строителни площадки, където се изпълняват дейности за разширяване на плажове Принц Андрю губи титлите си и дома си заради аферата "Епстийн" Принц Андрю губи титлите си и дома си заради аферата "Епстийн" Крал Чарлз Трети днес започна официалната процедура срещу брат си Фрапираща история с учителка, гаджето й и ученичка, първите двама са в ареста Фрапираща история с учителка, гаджето й и ученичка, първите двама са в ареста Случи се в САЩ Gunvor купува рафинерии на „Лукойл“, но заради руски олигарх санкциите може да останат Gunvor купува рафинерии на „Лукойл“, но заради руски олигарх санкциите може да останат Съоснователят на швейцарската компания Генадий Тимченко, който е приближен до Кремъл, е продал своя дял на партньора си Защо тунелът на император Комод в Колизеума е магнит за туристи, а амфитеатърът в София пустее Защо тунелът на император Комод в Колизеума е магнит за туристи, а амфитеатърът в София пустее Няма друг град в света, притежаващ такава полузаровена забележителност точно в градския център, от която не изкарва и един лев Срутеният блок в Гебзе взе четири жертви: Откриха и родителите мъртви след 19 часа под отломките Срутеният блок в Гебзе взе четири жертви: Откриха и родителите мъртви след 19 часа под отломките Единствено най-голямото дете в семейството - 18-годишната Дилара Билир, оцеля в инцидента Тръмп: Измамата с изменението на климата загуби войната Тръмп: Измамата с изменението на климата загуби войната САЩ спряха парите за фондацията на Бил Гейтс и той заяви, че „глобалното затопляне“ не е толкова страшно Здравна криза налегна цяла Европа Здравна криза налегна цяла Европа Системната липса на инсулин е само част от критичните проблеми Тръмп нареди спешни ядрени тестове, след като Путин се похвали със Статус-6 Тръмп нареди спешни ядрени тестове, след като Путин се похвали със Статус-6 От Вашингтон считат, че Китай настига тях и Русия във въоръжаването
Доналд ТРЪМП Доналд ТРЪМП Няма да си губя времето с Путин, който говори, говори – и нищо Виц на деня Виц на деня - Любовният ми живот е като Coca-Cola.
- Искрящ, бурен и сладък ли?
- Не, бе! Първо беше нормален, после стана Light, а сега вече е Zero!
Виц на деня Виц на деня - Дъще, ела да измиеш чиниите!
- Мамо, аз съм родена за големи неща!
- Добре, ела да измиеш тенджерата!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако не сте джентълмен, то е възможно да сте… лейди
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори