×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започна националното външно оценяване за учениците от 4 клас
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Патриоти: „Песен за Райна Княгиня“ е химнът на Българското възраждане, спрете гаврите!


Патриоти: „Песен за Райна Княгиня“ е химнът на Българското възраждане, спрете гаврите!
Има граници за паметта на един народ и културата, които не трябва да се престъпват, каза родолюбецът Иван Хаинов, който организира изпълнение на песента за Райна Княгиня като отговор на гаврата с нея.
29 Септември 2015, Вторник, 12:25 ч.

Спонтанно ми хрумна идеята да изпълним тази песен групово на 3 октомври в Панагюрище с оригиналния й аранжимент, каза Иван Хаинов

„Песен за Райна Княгиня“ е химнът на Българското възраждане. Има граници за паметта на един народ и културата, които не трябва да се престъпват. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ младият родолюбец Иван Хаинов, който организира изпълнение на песента за Райна Княгиня като отговор на гаврата с нея. Той определи изпълнението на песента на турски език по време на откриването на предизборната кампания на ДПС в Исперих, като недопустим акт.
„Не е редно точно тази песен да се използва за политическа агитация, защото тя за панагюрци и за българите е на нивото на националния химн. Моята реакция бе спонтанна. Това е все едно да си чуем „Мила, Родино“, преведен на турски. Има граници за паметта на един народ и културата, които не трябва да се престъпват! Спонтанно ми хрумна идеята да изпълним „Песен за Райна Княгиня“ на 3 октомври в Панагюрище. Организираме това събитие чрез Фейсбук. Пред мемориалния комплекс „Априлци“ ще се съберем и в 18 часа групово ще я изпеем с оригиналния й аранжимент“, заяви Хаинов.
„Докато има такива прекрасни хора като това чудесно момче, няма да се размие българското. Тази песен не е само химнът на панагюрци, но и на Българското възраждане. Много сила, красота и дълбоки послания носи. Тя е за силата на духа и за единението ни. Преднамерено се използва“, каза пък потомката на Захари Стоянов Тоня Борисова.
„Панагюрище има особен дух. Той е съхранил възрожденския порив. Затова и хората там рязко реагират на всичко, което се случва. Знам, че песните нямат граница, пътуват от човек на човек и от държава на държава. Всеки народ може да сложи друг текст на една мелодия или да промени нещо, но „Песен за Райна Княгиня“ в България се възприема като знакова. Не е допустимо в началото на една предизборна кампания да се използва тя!“, подчерта Борисова.
Според нея, турският певец Фарук Йълмаз не е виновен за гаврата. „Може би е искал да направи жест към нас, но незнаейки текста, се явява в ролята на един много смешен папагал, защото говори неща, които не разбира. Вината е в организаторите на събитието. Те би трябвало да знаят кой какво ще изпълнява и да предвидят, че това би следвало да бъде възприето не така, както изпълнителят е очаквал“, подчерта дамата, която е потомка на Захари Стоянов.
В интервю за бТВ пък Фарук Йълмаз заяви, че обича песента и с нея е искал да покаже общото между българи и турци, а не да провокира. Той поясни, че е открил песента за Райме преди 7-8 години в Борино и когато намерил сходни мотиви с песента за Райна Княгиня, харесала му и решил да ги пее заедно. Йълмаз заяви, че не знае какво означава текстът на български, а просто го е наизустил. Отрече изпълнението му да е политическа провокация и призова да се гледа на песните само като песни и музика и тя да остане свободна. По думите му, той не е бил поканен да открие предизборна кампания, а да пее на народно веселие. Той обеща отсега нататък да не смесва Райна и Райме.

В категории: Политика


Флагман.БГ Рядко застраховаме дома си, колата ни е по-важна Рядко застраховаме дома си, колата ни е по-важна 27/05/2024, Понеделник 19:20 0
6
Коментара по темата
6.
bb
30.09.2015 00:14:03
1
1
Като са българи да говорят и пеят на български, не да се борят за новини, радиа и т.н.Ще ми пеят песен на турски, дето е писана точно против тях.Гадни изроди. Да си пеят мангалщините и да не ни пипат възрожденските песни
5.
Напикаващ се руснак
29.09.2015 22:01:04
0
0
Моля ви в русия сме горди хора.Освободете ни от тази наша управление!
4.
До какъв е проблемът
29.09.2015 18:15:59
2
1
Ти нормален ли си бе? Те не са българи, какво има да им забраняваме? Българин е човек, който произлиза генетически от род, чиито деди са били от народите, които са били по земите ни, когато са я кръстили България. 15-20% от българското население са българи. Тези кой и защо ги нарича българи? Не виждаш ли, че това е пропаганда? Или си от другата страна на бариерата?
3.
Какъв е проблемът?
29.09.2015 15:45:12
3
5
Не разбрах къде е гаврата. Нямат ли право малцинствата да пеят български патриотични песни? Днес им забранявате да пеят за Райна Княгиня, утре ще им забраните и химна да изпълняват, знамето да развяват... И после се чудите, защо тези хора се отчуждават от страната си и ги тегли повече към Турция? Ами това е причината, ние им забраняваме да бъдат българи!
2.
bb
29.09.2015 13:45:17
1
3
И аз мисля така. Няма лак случайно да направиш такава гнусотия. Това на ДПС им е напълно присъщо.Че е провокация и гавра спор няма.А какъв е тоя певец и що за професионализъм е това да не провериш превода на песента, която пееш, а само да я наизустиш.Ами ако текста е да псуваш майка си и да казваш че си изнасилваш децата? Пак ли ще каже, че песента си е просто песен и музика?!?
1.
Узунджата
29.09.2015 11:38:11
3
12
При ДПС случайни работи няма . Всичко е преднамерено.
Непрекъснато подклаждат етническа омраза
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петко Мутанта ж.к. "Меден рудник", който преби с прът гаджето си, отива в пандиза Петко Мутанта ж.к. "Меден рудник", който преби с прът гаджето си, отива в пандиза Зловещата сцена с крясъци и счупени прозорци се разигра в апартамент в блок 87, грози го присъда до 12 г. 11 неща, които емоционално зрелите жени НЕ толерират във връзка 11 неща, които емоционално зрелите жени НЕ толерират във връзка Ето кои са те  Какво се случва с тялото ни, ако спрем да правим секс Какво се случва с тялото ни, ако спрем да правим секс Ако сме сексуално активни, със сигурност ще усетим много разлики, ако попаднем в "сух" период Треньорът на ФК "Черноморец 1919": Напускам, виновен съм за изпадането! Треньорът на ФК "Черноморец 1919": Напускам, виновен съм за изпадането! Не съм безотговорен човек, обяви футболният специалист Момичета, пазете се - това са най-мистериозните мъжки зодии във връзките Момичета, пазете се - това са най-мистериозните мъжки зодии във връзките Ето кои са те  Рецепта за солен кекс с шунка и краставички Рецепта за солен кекс с шунка и краставички Идеален за закуска, пътуване или пикник 7 златни правила за ефективно и дълготрайно отслабване 7 златни правила за ефективно и дълготрайно отслабване Ако не искате да се тормозите с тежки и ограничаващи диети, спазвайте тези правила Издирват я под дърво и камък, а тя инвестирала в луксозни вили и апартаменти в Дубай Издирват я под дърво и камък, а тя инвестирала в луксозни вили и апартаменти в Дубай Информацията е от изтекли данни от поземления и кадастрален план на емирството Акция в кв. Победа! Бургазлийка крила 74 свивки канабис в кутия от крем за ръце и под чергата Акция в кв. Победа! Бургазлийка крила 74 свивки канабис в кутия от крем за ръце и под чергата Полицейски служители буквално оглозгали дома на 51-годишната жена, арестувана е за срок до 24 часа   500 лв. глоба в Бургас, ако си вземеш кучето с теб на плажа 500 лв. глоба в Бургас, ако си вземеш кучето с теб на плажа Ограничението влиза в сила от официалното откриване на плажните ивици, когато те са обезпаразитени, почистени и подготвени за туристите
Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията И двамата мъже са непопулярни, изборите ще бъдат референдум за това кой от тях според американците е по-малко лошият вариант 3000 жертви и над 30 000 заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания 3000 жертви и над 30 000 заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания Нов доклад разкри огромен скандал в Обединеното кралство Култова световна марка е пред фалит Култова световна марка е пред фалит Тя беше взела и от пазарния дял на Найк Кмет е обвинен в корупция след измама от „ясновидка” Кмет е обвинен в корупция след измама от „ясновидка” Тя го призовала да ремонтира къщата ѝ и да плати за почивките ѝ с публични средства Хари Кейн взе Златната обувка Хари Кейн взе Златната обувка Англичанинът вкара 36 гола в 32 мача за Байерн ГМО комари се включват в борбата срещу маларията ГМО комари се включват в борбата срещу маларията Комарите преносители представляват сериозна регионална заплаха Бунт в Палма де Майорка срещу туристите -  "Вървете си вкъщи!" Бунт в Палма де Майорка срещу туристите - "Вървете си вкъщи!" Над 10 000 души вдигнаха плакати "Вървете си вкъщи!" Войната в Украйна - развръзката предстои, може и без Путин да бъде свален от власт Войната в Украйна - развръзката предстои, може и без Путин да бъде свален от власт В Швейцария на 15 юни се очаква среща на повече от 80 държави, където Русия нямало как да излъже 12 пострадали при турбуленция по време на полет над Турция 12 пострадали при турбуленция по време на полет над Турция При кацането самолетът беше посрещнат от службите за спешна помощ Столтенберг пристигна в София заради Парламентарната асамблея на НАТО Столтенберг пристигна в София заради Парламентарната асамблея на НАТО Той ще се срещне с българския премиер Димитър Главчев
Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Няма да допуснем намеса и дезинформация в изборите Виц на деня Виц на деня Стюардесата влиза при пилота и казва:
- В салона имаме еврейски терорист с бомба.
- И какво иска?
- За сега нищо. Просто продава парашути.
Виц на деня Виц на деня - Защо спортуваш?
- Защото спорта ми дава усещането, че имам хубаво тяло като съм гол.
- На мене такова усещане ми дава алкохола...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Младоженецът разбра, че нещо не е както трябва, когато от странана булката дойдоха само тираджии и моряци...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори