×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пловдивско семейство скочи срещу акт, написан им при пресичане на улица в Бургас


17 Септември 2015, Четвъртък, 23:39 ч.
Източник: Burgas24.bg

Пловдивчани скочиха срещу акт, написан им при пресичане на улицата към гарата в Бургас. Те настояват общинските власти да вземат предвид сигнала им и да предприемат необходимите мерки.

На 23-и август 2015 г., към 11 ч. сутринта, Михаил Грънчаров и неговата съпруга Славка Грънчарова са били глобени за неправилно пресичане от полицаите Милена Димитрова и Димитър Фотев. Това станало пред жп гара Бургас на ул. "Иван Вазов" пред работещия вход на гарата.

"Формално погледнато (но само формално!) полицаите имаха право да наложат глоба, защото не използвахме т.н. пешеходна пътека, пресичаща ул. "Иван Вазов" на Т-образното кръстовище с ул. "Александровска". В действителност обаче, това беше полицейска хайка за лов на нищо неподозиращи летовници и чужденци, гости на гр. Бургас, решили да посетят нашето родно Черноморие, посочват в писмо, изпратено и до Burgas24.bg Михаил и Славка Грънчарови.

Според тях те са глобени неправилно, понеже светофарът на споменатото кръстовище на работел. Освен това пешеходната пътека извеждала на строителната площадка, в която е превърната жп гарата в момента.

"Идвайки от улица "Александровска", тесният остатък от тротоарна ивица, водещ от пешеходната пътека към входа на гарата по ул. "Иван Вазов", почти не се забелязва. На всичкото отгоре, той минава покрай металните строителни заграждения и гражданите, които решат да го използват, за по-сигурно вървят по платното", жалват се те.

Според тях във всяка нормална държава такива заграждения се маркират и обозначават с надписи като "Премини на отсрещния тротоар!" и други подобни, защото обикновено минаването покрай строителни площадки, като тези на гарата, крие опасности за пешеходците.

"От гореописаното става ясно, че мястото беше добре подбрано за хайка, при липса на трафик в късния неделен преди обед, още повече, че полицаите глобяваха гражданите избирателно, т.е. пътници напускащи града, които в бързината си, нямат време да реагират адекватно", добавя семейство Грънчарови.

Според тях най-възмутителна е самата процедура по глобяването. "Полицаят ни пресрещна и ни поиска личните карти без никакви обяснения и влезе в колата при колежката си. След малко излезе, дойде при нас и ни каза, че ще ни глобят за неправилно пресичане. Зададе ни буквално следния въпрос: "Искате ли копие за себе си?", без да уточнява копие на какво и дали ще ни глобяват с фиш, или ще ни съставят акт. За нас няма съмнение, че тук става дума за корупционни практики, провеждани с цел лично облагодетелстване на държавни/общински служители (полицаи). Всеобщо известен е фактът, че при налагане на глоба, служебното лице е длъжно да издаде квитанция или копие и това не се прави пожелание на глобения", категорични са те.

И добавят, че много други пътници, напускащи града от гара Бургас, мъкнели багажа си по платното за движение на автомобили, а не по невидимата тясна ивица от тротоара, оставена под строителните заграждения на гарата, тъй като очевидно се притеснявали да минават в близост до строежни скелета.

"След като ни съставиха актове за административно нарушение, ние останахме пред входа на гарата, за да видим дали ще бъдат санкционирани и други наивници, попаднали в полицейския капан. Забелязвайки че ги наблюдаваме, полицаите се видяха принудени да глобят още двама души, вървящи заедно, които обаче пресичаха неправилно откъм другата улица, където имаше работещ светофар. Веднага след това полицейската кола се изнесе скоропостижно. Очевидно им стана неудобно, че прозряхме плиткоскроената им хитринка да измъкват лесно и "съвсем законно" пари от посетителите на града", подозират двамата пловдивчани.

Те предоставят и номерата на актовете, които са съставени за нарушение на чл. 165, т.1 от ППЗДвП. "Странно е, че в тях полицаите се представят като ст. специалисти в Общината, а не като полицаи от Пътна полиция, имащи право да съставят актове по ЗДвП. Написани са на някакви странни бланки за "установяване на нарушение от управител и членове на управителен съвет, собственици на обекти в етажна собственост", озадачени са получилите актове.

"Вероятно щяхме да повярваме в добронамереността и загрижеността за живота ни като пешеходци, ако имаше някакво по-сериозно движение по улицата и ако минаваха автомобили докато пресичахме; както и ако не бяха се случили гореописаните обстоятелства. Същевременно в страната продължава прегазването на пешеходци точно на пешеходни пътеки", пишат още получилите акт.

"Това ли е начинът да се измъкват пари от посетителите на иначе хубавия курортен град Бургас, било то за лично облагодетелстване, било за запълване на общинския бюджет? Защо в този град законът се прилага формално, вместо да бъде адекватно обезопасен районът на строителните работи на гарата с надлежна и ясна маркировка, надписи за опасност, работещ светофар при поискване от пешеходците и др. подобни? Защо не се премести временно пешеходната пътека, вместо пешеходците да бъдат изпращани в строителната площадка и принудени да жонглират с багажа си по тясната невидима ивица тротоар и по уличното платно?", задават въпроси семейство Грънчарови.

Те изразяват несъгласие с така съставените им актове и опита да им се измъкнат пари безотчетно, без да им се издадат копия от документите, което изрично са поискали за тях.

В писмото си, което е изпратено до кмета на Бургас Димитър Николов, началника на Дирекция УКОРС в Община Бургас Веселин Василев, омбудсманът на Бургас Таню Атанасов, както и до Отдел "Антикорупция" са приложени част от направения снимков материал на обстановката около гарата. От него се вижда, че пешеходната пътека, с голяма дупка по средата, извежда към строителната площадка пред гарата, както и че светофарът не работи. Освен това има пълна липса на трафик. На кадрите си личи, че откъм ул. "Александровска" е невъзможно човек да прецени дали има изобщо тротоар покрай загражденията. Те добавят още, че гражданите продължили да пресичат пред входа на гарата, поради гореизброените обстоятелства, веднага след като си тръгнали полицаите.

В категории: Бургас


8
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
8
Коментара по темата
8.
наглите
19.11.2015 23:31:44
1
1
Наглите от общински ред ли са, укорс ли са, ама яко изнудват гражданите с благословията на общината.
7.
Даниел Желев
19.09.2015 07:37:24
1
3
ОБЩЕСТВЕН РЕД НЯМАТ ПРАВО ДА ПИШАТ НИКАКВИ АКТОВЕ .ДА НЕ ГОВОРИМ ДА ТИ ИСКАТ ЛИЧНА КАРТА!
6.
знаещ
18.09.2015 22:01:49
2
2
Единият от тях е много дебел
5.
До 4
17.09.2015 22:52:06
8
1
Имал си дал си и те си взимат те затова бачкат там ,кой нормален човек ще бачка за 300лв ако не взима бакшиш да им направят един кур капам и са до там
4.
Педали
17.09.2015 22:46:24
7
6
Тези са много нагли двамата и взимат пари на ръка аз лично съм им давал
3.
Oчевидец на случката
17.09.2015 21:52:24
11
11
Така е работят за 380 лв заплата и се чудят от къде да захлебят.Преди време тези двамата се опитаха да ме глобят на ул.Гурко и Цар Симеон,където бях спрял да заведа детето в детската градина.Казах им,че нямам пари за акт и дадох на полицая 1 лев,той го взе и поиска още един за колежката си да си купили по една баничка за закуска.
2.
Ами
17.09.2015 21:03:25
8
23
това са паляците от УКОРС.Полицаи друг път и те не знаят какви са.Напълно безсмислена структура..
1.
ami
17.09.2015 20:48:48
6
15
Това е най-добрия град за живеене. Няма строителни площадки а инфраструкрни обекти. няма корупция а ...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори