×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Министър Митов: Нека руските самолети кацнат у нас да ги проверим и ще ги пуснем към Сирия


Министър Митов: Нека руските самолети кацнат у нас да ги проверим и ще ги пуснем към Сирия
Никой не ни е казвал какво да правим, сами получихме сведения какво пренасят, имаме си служби, категоричен е министърът
10 Септември 2015, Четвъртък, 21:43 ч.

„Ако Асад можеше да пребори ИД, защо не го направи досега”, попита външният министър
Няма драма в решението за отказ на въздушно пространство за руски самолети с помощ за Сирия. България е обвързана с определени решения на ЕС и решението е базирано на тях. Това обясни министърът на външните работи Даниел Митов в предаването „Лице в лице” по bTV.
„Ние сме обвързани с определени решения на ЕС. Те са точно за режима на Башар Асад. Може да няма резолюция на ООН, но има решение на Съвета ЕС, което и ние сме гласували”, каза Митов и добави, че тъкмо заради това сме длъжни да направим проверка на товарите на руските самолети, за които се твърди, че пренасят хуманитарна помощ за Сирия. Затова и той предложил изход от ситуацията – проверяване на самолетите на българска територия.

На въпрос дали от чужди служби са дошли сведенията, че руските самолети превозват оръжие, Митов отговори: „Ние сме получили информация, ние си имаме служби, имаме си достатъчно институции, които отговарят за това да дават информация на българското правителство. В случая те са си свършили работата и ние сме взели такова решение”.

„Само преди няколко часа министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров призна, че Русия доставя въоръжение и военен персонал. Така че ние сме имали изпреварваща информация в случая”, подчерта министърът.

Относно самолета, който прелетя през българска територия след оповестяване на забраната, Митов обясни: „Самолетът минава през съвсем друг разрешителен режим. Става въпрос за дипломатическа мисия, която не можем да откажем”. Той уточни, че машината е Ил-62 – „също е голям, но не може да пренася въоръжение”.

„Ще издадем разрешително, само ако проверим какво се носи”, заяви той относно военно-транспортните самолети на Русия. „Това е политическа позиция. Тя е официална”, добави министърът.

По думите му, позициите на президента, премиера и министъра са координирани, но решението в случая зависи от външното министерство. „Прерогативите са на външно министерство. Аз си нося отговорността за това”, каза Митов.

На въпрос защо премиерът Бойко Борисов не се е изказал по въпроса, след като президентът го направи, той отвърна: „Защо трябва всички да се изказват? Аз съм компетентният орган в случая, отговарям на вашите въпроси”. „Ако имаше разногласия, те щяха да бъдат видни. Очевидно няма”, допълни министърът.

„Това е суверенно решение. Не е имало колебание”, категоричен беше той.

Относно руската теза, че режимът на Башар Асад единствен може да се пребори с „Ислямска държава” и спирането на помощта за него пречи на войната с групировката, Митов обясни: „ Този светски режим години наред не може да се справи с ИД, но и помогна за разширяването й. Ако можеше, защо не се е справил до момента? Башар Асад винаги е бил част от проблема, той никога не е бил част от решението. Той е част от процеса на създаването на ИД”.

Според Митов, решаването на проблема в Сирия трябва да е с общи усилия. „Русия трябва да разбере, че трябва да стане част от общите усилия. Сепаративни действия няма да решат проблема”, смята той.

По отношение на бежанците министърът каза, че Европа трябва да спре да създава фалшиви очаквания у имигрантите, които не могат да се изпълнят. Той посъветва европейските страни да започнат да предприема мерки,каквито е предприела България без никой да я кара, за борба с трафика на хора.
/БЛИЦ/

В категории: Политика


11
Коментара
11
Коментара по темата
11.
Бургазлийка
11.09.2015 16:54:56
0
0
АБЕ, ТОЯ ЛУД ЛИ Е ИЛИ ЛУДИЯТ НА БУРГАС ГО Е СТИГНАЛ И ОНОДИЛ
10.
*********
11.09.2015 06:59:09
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9.
Ранков
10.09.2015 22:34:20
0
0
Не си прав, Хахо. Всеки от армията ни трябва да носи по един танк и 100 автомата:)
8.
xaxo
10.09.2015 22:22:22
0
5
"да ги проверим и ще ги пуснем към Сирия"
И ако кацнат 5-6 самолета, всеки с по 200 въоражени до зъби руски командоси ко ши прайти бе брадчед.Ще съберете цялата българска армия да им конфискува автоматите ама всеки наш боец трябва да носи по 3-4 автомата.
7.
C
10.09.2015 22:16:11
0
2
Танов, чуваш ли го този -иска да се направи на още по-тъп от теб
6.
Дон
10.09.2015 21:56:01
0
5
А американците разрушиха София с бомби, но на тях е простено. Те ни убиваха демократично.
5.
do 4
10.09.2015 21:52:06
6
1
откупиха и и "подариха" свободата, но на каква цена ???
Руснаците са били твърдо "против" за обединението на Княжество България и Източна Румелия...
Историята е жива и го е доказала...
4.
бобо
10.09.2015 20:50:17
1
5
mitow/Митхад/ ако ги нямаше РУСИТЕ-НАГЛЕЦ.Откупиха и ти подариха свободата. И кръвта си проляха.Няма добро останало ненаказано.
3.
George Washington
10.09.2015 20:19:46
6
2
Русия да плаща!
Fuck their planes!!!!!
2.
Вили
10.09.2015 19:53:10
2
5
Свещена простота и простотия! Да кацнат у нас. Баси наглостта!
1.
Дернев
10.09.2015 19:46:49
5
5
Подобни приказки не са в полза дори и за ЕС, който също не стои зад собствения си интерес, както се вижда от развиващите се събития.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални 
Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора 
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори