Кулинарен фест събра майстор готвачи от три държави в Бургас (СНИМКИ)
01 Септември 2015, Вторник, 19:33 ч.
Автор: Флагман.бг снимки: Радостина ГЕОРГИЕВАБогато аранжираните маси съблазняваха дори тези, които спазват най-строгите диети
Първата по рода си международна Кулинарна изложба и уъркшоп „Вкусовете на Черно море” в Бургас се превърна в истински празник за сетивата и даде заявка да стане традиция. 28 майстор готвачи от Гърция, Украйна и България не само, че приготвиха най-вкусните си домашни гозби, но и споделиха рецепти и обмениха опит. Събитието се проведе в ресторанта на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров” (бившия ТОХ). То се организира по проект „Черноморски ареал за култура и изкуство” (BASACA), финансиран от съвместна Оперативна програма „Черноморски басейн 2007 - 2013”. Партньори по проекта са Община Комотини – Гърция, Сдружение „Платформа АГОРА – клон Бургас” и Агенция за подкрепа на културни инициативи „KusiCreaVision” – Украйна.
В рамките на Кулинарния уъркшоп готвачите от Гърция, Украйна и България през целия ден демонстрираха как се готвят черноморски деликатеси от традиционната кухня на всяка от страните. Тричленно жури, съставено от преподавателите Панайот Цветков и Росен Янакиев и един от ръководителите на проекта – Райна Миланова, дегустира всяко едно от домашно приготвените ястия и раздаде само отлични оценки. Наградата „Носители на най-богатите вкусови качества на Черноморския регион” спечели отборът на готвачите от Гърция, Украинските майстори завоюваха званието „Най-добро ансамблово съчетание на постни и месни ястия”, а българският отбор бе отличен за „Най-добро съчетание на вкусове от Странджа и Черно море”. Всички участници получиха специален сертификат.
Готвачите представиха домашни ястия, сред които основни ястия – месни и безмесни, супи и чорби, десерти, салати, предястия и следястия, тестени изделия, варива, печива, разядки и сладка.
Тричленно жури дегустира всяко едно от домашно приготвените ястия
Любителите на вкусната храна научиха много от триковете, с които си служат в кухнята нашите баби, когато редят трапезата за всеки празник. Трите богато аранжирани маси съблазняваха дори тези, които спазват най-строгите диети. Участниците бяха подредили най-доброто от традиционната кухня на трите държави. Българските домакини приготвиха рибни ястия за Никулден, баница с булгур от Странджа, миди с ориз, ръчно омесена пита по малкотърновски, боб на фурна и много други изкушения. От Украйна отново поднесоха риба, заедно с борш, компот, домашна водка, традиционен черен хляб със сланина, туршия и още много деликатеси. Гърция представи най-сложните рецепти, според журито. При тях обаче видяхме и много сходни методи с българската кухня. На трапезата дори присъстваше свинско със зеле по тополовградски, а рецептата една от домакините бе наследила от своята баба – българка. Най-младата сред гъркините – Мария, представи много интересна рецепта за питата, която бе нарекла Фануриева. „Тази пита се прави за празника на свети Фанурий. Ако сте си загубили ключа или мъжа, правите я и веднага го намирате. А рецептата – слагам брашно, стафиди и… другото е моя тайна”, каза Мария и обра аплодисментите на всички участници и гости на кулинарната изложба.
Майстор готвачите от България (вляво) и колегите им от гръцката
община Комотини
Кулинарното шоу е част от проекта „Черноморски ареал за култура и изкуство”, който се провежда в следващите десет дни. Неговата цел е културен обмен между трите държави, обновяване и обогатяване на културния живот в региона „Черноморски басейн”.
В Бургас се провежда и международен пленер по живопис „Черноморска палитра”. На подбрани от самите художници места в Бургаския регион те рисуват забележителностите и местните хора. Картините им ще бъдат експонирани на 5-и септември в „Интерхотел България”.
Българските майстори бяха облечени в традиционни носии
Третото събитие в рамките на проекта е детска творческа работилница, в която 50 малки сръчковци изработват накити и сувенири с природни материали по темата „Чудеса от морето”. Малчуганите ще покажат своите творения по време на изложбата на художниците.
Готвачите от Украйна поднесоха риба, заедно с борш, компот и домашна водка
В категории:
Животът
Нова схема: Измамници се възползват от онлайн пазаруването в празничните дни
Болната Михнева сама на Великден
Линда на Киро обясни защо продава козунаци за 60 лв. бройката
Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец
САЩ не подкрепя използването на нейни оръжия на руска територия
Румънски автомобил се обърна по таван в Русе
04/05/2024, Събота 13:21
0
Болната Михнева сама на Великден
04/05/2024, Събота 13:00
0
Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец
04/05/2024, Събота 12:40
1
Синът на Чарли Чаплин по-евтин от Лили Иванова
04/05/2024, Събота 12:36
0
"Газпром" отчете загуба от 7 млрд. долара
04/05/2024, Събота 12:30
0
Тъмната страна на риалити шоутата: Секс, насилие и провокации
04/05/2024, Събота 12:06
0
ТИР влезе в дере, спряха движението през Прохода на Републиката
04/05/2024, Събота 11:40
1
Украйна иска от САЩ шпионския дрон MQ-9 Reaper
04/05/2024, Събота 11:20
0
Линда на Киро обясни защо продава козунаци за 60 лв. бройката
04/05/2024, Събота 11:00
10
Войната, мъжете, мобилизацията: Кое е по-ценно животът или Украйна?
04/05/2024, Събота 10:40
14
Запалиха Корана в Швеция преди старта на Евровизия
04/05/2024, Събота 10:27
5
Килограм череши в Лондон чукна 165 паунда
04/05/2024, Събота 10:00
1
Ми той само Роско е такъв-останалите са консуматори и дебелаци...
Пак срам и то голям - да видят тези,които финансират проектите, как всичко е "през просото" и се пилеят пари наляво и надясно...
Кой му е дал "карт-бланш" да се изтипоса там,кой ?
Най-вероятно корумпираната до мозъка на костите гагаУзова , крадлата подла, която не си знае годините-на 70 ли е , или на 100 !