×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарен фест събра майстор готвачи от три държави в Бургас (СНИМКИ)


Кулинарен фест събра майстор готвачи от три държави в Бургас (СНИМКИ)
Ако сте си загубили ключа или мъжа, направете Фануириевата пита на Мария
01 Септември 2015, Вторник, 19:33 ч.
Автор: Флагман.бг снимки: Радостина ГЕОРГИЕВА

Богато аранжираните маси съблазняваха дори тези, които спазват най-строгите диети


Първата по рода си международна Кулинарна изложба и уъркшоп „Вкусовете на Черно море” в Бургас се превърна в истински празник за сетивата и даде заявка да стане традиция.  28 майстор готвачи от Гърция, Украйна и България не само, че приготвиха най-вкусните си домашни гозби, но и споделиха рецепти и обмениха опит. Събитието се проведе в ресторанта на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров” (бившия ТОХ).  То се организира по проект „Черноморски ареал за култура и изкуство” (BASACA), финансиран от съвместна Оперативна програма „Черноморски басейн 2007 - 2013”. Партньори по проекта са Община Комотини – Гърция, Сдружение „Платформа АГОРА – клон Бургас” и Агенция за подкрепа на културни инициативи „KusiCreaVision” – Украйна.

В рамките на Кулинарния уъркшоп готвачите от Гърция, Украйна и България през целия ден демонстрираха как се готвят черноморски деликатеси от традиционната кухня на всяка от страните. Тричленно жури, съставено от преподавателите Панайот Цветков и Росен Янакиев и един от ръководителите на проекта – Райна Миланова, дегустира всяко едно от домашно приготвените ястия и раздаде само отлични оценки. Наградата „Носители на най-богатите вкусови качества на Черноморския регион” спечели отборът на готвачите от Гърция, Украинските майстори завоюваха званието „Най-добро ансамблово съчетание на постни и месни ястия”, а българският отбор бе отличен за „Най-добро съчетание на вкусове от Странджа и Черно море”. Всички участници получиха специален сертификат.

Готвачите представиха домашни ястия, сред които основни ястия – месни и безмесни, супи и чорби, десерти, салати, предястия и следястия, тестени изделия, варива, печива, разядки и сладка.


Тричленно жури дегустира всяко едно от домашно приготвените ястия

Любителите на вкусната храна научиха много от триковете, с които си служат в кухнята нашите баби, когато редят трапезата за всеки празник. Трите богато аранжирани маси съблазняваха дори тези, които спазват най-строгите диети. Участниците бяха подредили най-доброто от традиционната кухня на трите държави. Българските домакини приготвиха рибни ястия за Никулден, баница с булгур от Странджа, миди с ориз, ръчно омесена пита по малкотърновски, боб на фурна и много други изкушения. От Украйна отново поднесоха риба, заедно с борш, компот, домашна водка, традиционен черен хляб със сланина, туршия и още много деликатеси. Гърция представи най-сложните рецепти, според журито. При тях обаче видяхме и много сходни методи с българската кухня. На трапезата дори присъстваше свинско със зеле по тополовградски, а рецептата една от домакините бе наследила от своята баба – българка. Най-младата сред гъркините – Мария, представи много интересна рецепта за питата, която бе нарекла Фануриева. „Тази пита се прави за празника на свети Фанурий. Ако сте си загубили ключа или мъжа, правите я и веднага го намирате. А рецептата – слагам брашно, стафиди и… другото е моя тайна”, каза Мария и обра аплодисментите на всички участници и гости на кулинарната изложба.

Майстор готвачите от България (вляво) и колегите им от гръцката
община Комотини


Кулинарното шоу е част от проекта „Черноморски ареал за култура и изкуство”, който се провежда в следващите десет дни. Неговата цел е културен обмен между трите държави, обновяване и обогатяване на културния живот в региона „Черноморски басейн”.

В Бургас се провежда и международен пленер по живопис „Черноморска палитра”. На подбрани от самите художници места в Бургаския регион те рисуват забележителностите и местните хора. Картините им ще бъдат експонирани на 5-и септември в „Интерхотел България”.

Българските майстори бяха облечени в традиционни носии

Третото събитие в рамките на проекта е детска творческа работилница, в която 50 малки сръчковци изработват накити и сувенири с природни материали по темата „Чудеса от морето”. Малчуганите ще покажат своите творения по време на изложбата на художниците.


Готвачите от Украйна поднесоха риба, заедно с борш, компот и домашна водка



В категории: Животът


Флагман.БГ "Газпром" отчете загуба от 7 млрд. долара "Газпром" отчете загуба от 7 млрд. долара 04/05/2024, Събота 12:30 0
Флагман.БГ Килограм череши в Лондон чукна 165 паунда Килограм череши в Лондон чукна 165 паунда 04/05/2024, Събота 10:00 1
7
Коментара по темата
7.
kas
02.09.2015 10:14:00
0
5
Ушатият нещо много се кефи на девойчето :)
6.
жбр
02.09.2015 06:32:29
1
3
Преподаватели от ПГТ ???
Ми той само Роско е такъв-останалите са консуматори и дебелаци...
5.
Bravo
02.09.2015 06:29:19
0
3
Тоя пък-кога почерне, а кога стана въглищар ?
4.
yx
01.09.2015 23:44:02
1
3
много са напращели.. баниците
3.
N+++
01.09.2015 21:17:44
0
9
Може би преди 30-40 минути същия този П.Цветков си паркира Опел-корсата А 4246 , но не пред блока, където живее, а точно срещу него,на паркинга пред бл.42-задната му седалка бе пълна с торби - съдете сами , откъде ги краде,там където Узова,както преди години така и сега го назначи на 4 часа това лято за управител на ресторанта на ТОХ-а-крадец и негодник от класа, но пълни нечии хладилници, а директорката си затвря очите, защото и тя с приятелката си Виолета Илиева е много вътре в играта!
2.
ахаха
01.09.2015 21:11:49
0
5
Голям смях - проекти,гости от чужбина и е"ати и комисията и, "журито"...
Пак срам и то голям - да видят тези,които финансират проектите, как всичко е "през просото" и се пилеят пари наляво и надясно...
1.
wsw
01.09.2015 21:08:05
1
10
Ай стига бе - и Панайот Цветков,директорът на селското училище в Равнец и той в журито-че какво образование и какъв ценз има,което да е свързано с това събитие ???
Кой му е дал "карт-бланш" да се изтипоса там,кой ?
Най-вероятно корумпираната до мозъка на костите гагаУзова , крадлата подла, която не си знае годините-на 70 ли е , или на 100 !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Румънски автомобил се обърна по таван в Русе Румънски автомобил се обърна по таван в Русе Колата е помела пътен знак с ограничение до 50 км. и е разцепила дърво край пътя Синът на Чарли Чаплин по-евтин от Лили Иванова Синът на Чарли Чаплин по-евтин от Лили Иванова Наследникът на великия актьор се изявява пред българска публика за 60 лева, примата иска по 600 за концерт в лозята Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп"
Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори