×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Калата се завърна в Бургас


18 Юли 2015, Събота, 05:35 ч.
Източник: Стандарт

Днес откриват монумента му
Паметникът на големия Георги Калоянчев ще бъде открит днес в Морската градина на родния му Бургас. Монтирането започна още в сряда, а любопитството, интересът и удивлението около творбата на Георги Чапкънов бяха значителни.

Специални гости на церемонията ще бъдат Валя, съпругата на Калата, и синовете им Ивайло и Явор. Поканени са най-близките колеги и приятели на сатиричния титан - Никола Анастасов, Славчо Пеев и Стоянка Мутафова. Край брега би трябвало да акостира и варненският зет Христо Мутафчиев, шефът на артистите, който до последно се чуваше с Калата по телефона.

Местните са дарили близо 20 000 лв.

за изработката на пластиката, която ще увековечи емблематичния за цяла една епоха актьор. На пресконференция в община Бургас инициаторите дадоха точен отчет за постъпилите дарения и направените разходи.

"За нас най-важното бе участието на бургазлии, които припознаха кампанията като своя. Съвсем скоро едно малко момче, дарило средства за паметника, ме срещна по улицата и ме попита кога ще го открием. Това ме трогна и развълнува. Всички културни институции, популярни музиканти и хора на изкуството подкрепиха каузата", заяви Йорданка Ананиева, зам.-кмет по култура и образование в Община Бургас. Средствата за паметник на Калата бяха събрани за по-малко от година.
На 14 юли 2014 година бе сформиран Инициативният комитет, а на 21 юли се проведе първото събитие на открита сцена "Охлюва". Поставени бяха урни за събиране на дарения в Летния театър, където се провеждат всички концерти и театрални постановки в града. Година по-късно кампанията е пред своя успешен финал и паметникът е готов. Пластиката на актьора ще се извисява близо до входа на Летния театър,

до тази на другия велик бургазлия Апостол Карамитев

Успоредно с откриването на монумента бургазлии и гости на града ще могат да разгледат откритата експозиция "Георги Калоянчев бушува яростен и безпощаден като седмото изкуство". Фотоизложбата съдържа богат снимков материал, документи, отзиви, рецензии от филмовото и сценично творчество на актьора. Материалите са предоставени от Съюза на артистите в България и ще бъдат позиционирани в парковата алея до Летния театър.

Скулптурата на Калоянчев ще бъде открита в 20,00 часа на 18 юли с вълнуващ спектакъл, режисиран от директора на ДТ "Адриана Будевска" - Борислав Чакринов. Веднага след това присъстващите ще се насладят на любимата постановка "Г-н Ганьо Балкански" - от 21,00 часа в Летния театър. Спектакълът е адаптиран от Георги Данаилов, а текстът е специално написан за Георги Калоянчев. В главната роля ще видим сина му Ивайло Калоянчев. Входът е свободен!

"Идеята ни беше да създадем творба, достойна за великия актьор. Скулптурата на Калоянчев е реалистична, актьорът е в естествен ръст. На мястото ще бъде поставена и допълнителна информация, за да се чете от бъдещите поколения" - заяви Георги Николчев, председател на Обществен дарителски фонд.

Калоянчев е роден на 13 януари 1925 г. в Бургас. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1952 г. в класа на проф. Стефан Сърчаджиев. От 1951 г. до 1957 г. играе в Народния театър "Иван Вазов". Калоянчев е сред основателите на Сатиричния театър, където обира овациите с многобройните си забележителни превъплъщения.

Калоянчев дебютира в киното с филма "Утро над родината" (1951) в ролята на циганчето Сали. Актьорът играе в общо над 50 игрални филма. За публиката обаче най-незабравима завинаги ще остане ролята му на Бай Ганьо от 1990 г. във филма "Бай Ганьо заминава за Европа".

Великият монолог

Това бе великият монолог на Георги Калоянчев, прекрасно изигран от него, когато гостува през 2002 в "Шоуто на Слави".

"Безбройни са световните кръговратности, в които се вре человек из своя си живот. Докато е малък человек, стига да протегне ръчичка, да се усмихне или просто да каже "мама" и всички го трупат с похвали. И колкото повече се източва человек, колкото по-голям става, толкова повече похвалите намаляват, за да се изгубят на края, кой знае къде по трудните друмища на голямата световна похвала, за да се разпилеят в глупашки битки, наивни победи и безплодни занятия. Кога мравката срещне мравка, тя я докосне с краченце, за да й каже, къде има зрънце, тревичка или сладко коренче.

Кога се срещнат две пчели, те танцуват разни танци, за да си съобщят къде има повече цвете и прашец. А ние, людете, твари уж умни и разумни, все тичаме нанякъде, все не ни остава време за человешка приказка, за крехката радост от окуражителния поглед, за един-единствен лъч на взаимно разбиране и топлинка.

А колко разумно може да бъде, дами и господа, ако се поспрем за малко от тая непрекъсната гонитба на наивна слава, власт, богатства, ако проумеем пропилената на това неписано ръг насам, ръг натам, ако си спомним, че тичащият человек не само трудно диша, но и трудно се смее, че дори и влюбените, когато се целуват, се спират на място.

Лъжовен е този свят, господа, лъжовни са хората, но най-лъжовно е времето. Чака то человека да се захласне в нещо красиво, във влюбени очи, румен залез и хоп, тури му бръчка на лицето, резка на душата, бяло му плисне в косите, залепи му печално устни.

Какво си викате, а? Калата какви ги приказва, колко е нещастен?!

Нищо подобно, млади хора! У мене няма боязън!

В тялото на всеки един от нас има толкова много фосфор, че от него могат да се направят 2000 клечки кибрит. Представяте ли си какъв огън ще бъде това? А ние какво? Тук драснем клечка, там драснем клечка и накрая последната догаряща клечка лекичко пада в премръзналите ръце на стария човек...

Мой беден български народ, в душата ти препускат хладни ветрове, в нивята ти кълнят бурени, в домовете ти кълне безверие.

Мой нежен и раним български народ, надарен и търпелив, лъган и ограбван, от светове и интереси, от чужди съветници и свои безбожници, мой нещастен български народ!

Ний, твоите чеда, където и да се намираме, граничим с България, и на тая граница митничари няма. На тая граница стои нашата съвест, нашата доблест, нашата толерантност, гробовете на тия, които са били преди нас и люлките на тия, които идват след нас.

Мой нещастен български народ, заради страданието ти - поклон!

Уважаеми дами и господа, когато няма хляб, има една стара приказка: "Имало едно време един дядо и една баба", когато няма сол, има сълзи и от тях ще добием, но когато няма вяра, тогава е страшно. И когато нямате хляб, аз ще ви обичам, и когато нямате работа, аз ще ви обичам, и когато се чудите как да свържете двата края, аз ще ви обичам. Спомнете си, че някой някъде ви обича, че тази страна ви обича - слънцето, небето, цветята, горите, полята, морето. Че България ви обича. Млади хора, дано във вашите спомени звъни понякога и моят гласец. Дано във вашия път напред се гушне някъде и моя милост. Дано когато ви е доста тъжничко, или веселичко, си спомните за оня стар господин...



1
Коментара
Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
1
Коментара по темата
1.
Владо
18.07.2015 15:45:44
0
1
Велик Човек
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Според непотвърдена информация в джипа са превозвани мигранти Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици
Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори