×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургазлии събраха 20 хил. лева за склуптура на великия Калоянчев, ще бъде до Летния театър


Бургазлии събраха 20 хил. лева за склуптура на великия Калоянчев, ще бъде до Летния театър
Едно малко момче, дарило средства за паметника, ме срещна по улицата и ме попита кога ще го открием. Това ме трогна, каза зам. кметът Йорданка Ананиева
14 Юли 2015, Вторник, 09:11 ч.

Тя ще бъде открита в събота


Бургазлии са дарили близо 20 000 лв. за изработката на пластиката, която увековечава емблематичния за цяла една епоха български актьор. Това стана ясно на провелата се днес пресконференция.

Специални гости на официалното откриване в събота, 18-ти юли, ще бъдат съпругата на Калоянчев - Валя, както и синовете му Ивайло  и  Явор. Поканени са най-близките сподвижници на Калоянчев - актьорите Никола Анастасов и Славчо Пеев,  театралната половинка на Калата - Стоянка Мутафова. Сред поканените е и председателят на Съюза на артистите в България - Христо Мутафчиев.

                                                 

"За нас най-важното бе участието на бургазлии, които припознаха кампанията като своя. Съвсем скоро едно малко момче, дарило средства за паметника, ме срещна по улицата и ме попита кога ще го открием. Това ме трогна и развълнува . Всички културни институции, популярни музиканти и хора на изкуството подкрепиха каузата", каза Йорданка Ананиева, зам. - кмет по култура и образование в Община Бургас

На 14 юли 2014 година бе сформиран Инициативният комитет за събиране на средства за скулптура на Георги Калоянчев. На 21 юли се проведе първото събитие на открита сцена "Охлюва". Поставени бяха урни за събиране на средстава в Летния театър, където се провеждат всички концерти и театрални постановки в града. Година по-късно кампанията е пред своя успешен финал.

Успоредно с откриването на паметника бургазлии и гости на града ще могат да разгледат откритата експозиция "Георги Калончев бушува яростен и безпощаден като седмото изкуство". Фотоизложбата съдържа богат снимков материал, документи, отзиви, рецензии от филмовото и сценично творчество на актьора. Материалите са предоставени от Съюза на артистите в България и ще бъдат позиционирани в парковата алея до Летния театър.

Скулптурата на Калоянчев ще бъде открита в 20.00 часа на 18-ти юли с вълнуващ спектакъл по режисура на директора на ДТ "Адриана Будевска" - Борислав Чакринов.  Веднага след това присъстващите ще се насладят на любимата постановка "Г-н Ганьо Балкански" - от 21.00 часа в Летния театър. Спектакълът  е адаптиран от Георги Данаилов, а текстът е специално написан за Георги Калоянчев. В главната роля ще видим сина му Ивайло Калоянчев. Входът е свободен!

"Идеята ни беше да създадем творба, достойна за великия актьор. Скулптурата на Калоянчев е реалистична, актьорът е в естествен ръст. На мястото ще бъде поставена и допълнителна информция, за да се чете от бъдещите поколения" - заяви Георги Николчев, председател  на Обществен дарителски фонд.



Калоянчев е роден на 13 януари 1925 г. в Бургас. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1952 г. в класа на проф. Стефан Сърчаджиев. От 1951 г. до 1957 г. играе в Народния театър "Иван Вазов". Калоянчев е сред основателите на Сатиричния театър, където обира овациите с многобройните си забележителни превъплъщения.

Калоянчев дебютира в киното с филма "Утро над родината" (1951) в ролята на циганчето Сали. Актьорът играе в общо над 50 игрални филма. За публиката обаче най-незабравима завинаги ще остане ролята му на Бай Ганьо от 1990 г. във филма "Бай Ганьо заминава за Европа".

В категории: Животът


13
Коментара
Флагман.БГ Apple вкарва ChatGPT в iPhone Apple вкарва ChatGPT в iPhone 17/05/2024, Петък 13:20 0
13
Коментара по темата
13.
българин
15.07.2015 18:25:57
0
0
като ви чета коментарите искам да повърна,как може да говорите така за един велик човек и актьор
12.
Бург USA
15.07.2015 00:09:42
6
1
Винаги ми е бил противен.
Селски плитък хумор.
Дайте ги тези пари да запушите дупката на Тройката.
11.
явор
14.07.2015 21:46:06
0
1
Ролята на истонския актьор е да смаже тези които спират свободата на хората, не да ходи да става известен и да се прави на циганин и шут.
10.
FREE BULGARIA
14.07.2015 21:36:15
3
1
От хумора на тоз тъпак ми ставаше още по обидно че бях затворен под комунистчески строй, отделен от Европа, като някой затворник, като говедо, отделен от цивилизацията на Европа, за да слушам тъпите шеги на някакъ дебел тъпак.....Ай стига глупости, ще ходя да правя паметник на комуност, НИКОГА!!!!!
9.
Падение
14.07.2015 19:34:01
2
3
Значи за пияници можело, а за други не, жорж..., ти си невероятно елементарен, а падението е когато все мразите, а парите са събрани не дадени от герб, вземи се скрий мишок.
8.
G.K.
14.07.2015 15:56:37
2
7
В ада, само на казана, на който пишело "България", нямало дявол, който да боде с вилата...
7.
гето
14.07.2015 15:56:25
3
5
Toй малко не можеше да влезе във ролята на Оскар Уайлд. Следва паметник на Лепа Брена, Кичка Бодурова, и на поп певицата Курвалана Московска.

Никакво уважение към хората които имат мозък!!!!!
6.
до Жорж Български
14.07.2015 15:53:31
2
6
Абе Жорж ли си морж ли си, що не си намериш някаква смислена работа вместо да гадиш под всяка статия? Че си български е ясно по всичко за изключение правописа. Аман от дървени философи.
5.
да
14.07.2015 15:02:49
2
4
Бил играл ролята на циганин ами то със плоски шеги и сатира....ами то как да играеш ролята на Коджакафалията --основателя на Бургас, или на основателя на Бургаската търговска гимназия, затова трябва свобода и уважение към хората които създадоха Бургас...
4.
European forever
14.07.2015 14:45:32
4
6
Имам 2 въпроса:

Беше ли този пич член на Комунистическата партия???

Откога артисти които рецитират материал, и правят смешки за окупаторите са във почит, а тези които загубиха живота си във борба срещу съветските окупатори, във борба да защитят свободата, закона и частната собственост, са във забрава???
3.
Нонка
14.07.2015 14:32:55
3
8
Тъпаци, от паметници и некролози на комунисти и "писатели", нямате нито един паметник на спонсорите на първите мелници и заводи във Бургас, на хората които сложиха Бургас на картата на света чрез 24 часа на ден труд и пот!!!!
2.
Жорж Български
14.07.2015 14:28:13
7
7
Грешки правите пичове.
Сега ще ви кажа защо.
Калоянов стана известен по времето на комунизма когато имаше несвобода и удобни актьори които премълчаваха истината за насилието на окупаторите спрямо свободата и правата на хората.
Какво толкова уважавате със един изкуствен строй, човек който не се е бориш спрямо окупаторите на народа.
Вижте Франция слага паметници ма учени!!' На хора които мислят и се борят, на хора които допринасят за технологията и науката. По такъв начин се дава пример и уважение, младите разбират и се учат от това.
Вместо да сложоте паметници на Steve Jobs, на Marie Curie, със какво е допринесъл Калоянчев за прогреса на Европа и Света? Ние вече сме Европа, не сме малка комунистическа държава която почита артисти от вакума на комунизма. Сложете паметник на човека който е измислил филма и фотоапарата. Защо губите времето на прогреса? Дръжте си го този паметник във комунистическата градина. Гледайте напред към научата и технологията!!!' Пестете популизми и емоции за слугите на статуквото.
1.
a3 a3
14.07.2015 14:24:19
5
4
Браво!
Заслужил си е уважението на хората!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Само двама от тях се решиха на интерпретативно съчинение за „Цената на компромиса“ във фейлетона на Смирненски Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Семенцата от канабис случайно се появили в градинката на ченгетата Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Топдиригентът Левон Манукян дирижира хора на затвора Извънредно заседание на НС във вторник - според някои депутати безсмислено Извънредно заседание на НС във вторник - според някои депутати безсмислено Народните представители ще изслушват премиера Димитър Главчев Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Вижте за кое произведение пишат зрелостниците Кандидат-депутатите на БСП откриват кампанията в червената крепост Созопол Кандидат-депутатите на БСП откриват кампанията в червената крепост Созопол Четвъртото място в листата е  за зам.-кметът на Созопол Тодор Дамянов, който провежда сериозна преференциална кампания Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Какво се промени на матурите тази година - отвори се нова възможност Организацията в училищата е много стройна, видя репортер на Флагман в две различни софийски училища Пуснаха от ареста счетоводителка от случая порт „Европа”, вижте разказа на дъщеря ѝ Пуснаха от ареста счетоводителка от случая порт „Европа”, вижте разказа на дъщеря ѝ Жената била изведена от дома си в кв. Ветрен вчера в 8:30 ч. и досега е била разпитвана Адвокатката на осъдения за убийството на родителите си разкри, че се е предал заради скъсан кабел Адвокатката на осъдения за убийството на родителите си разкри, че се е предал заради скъсан кабел Венцислав Караджов е искал е да се самоубие тази сутрин, но е приел това като знак на съдбата, каза Зоя Тошкова
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори