×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Френският Carrefour къса договора за франчайз на българското си представителство


Френският Carrefour къса договора за франчайз на българското си представителство
Договорът за франчайз на марката Carrefour за България изтича в понеделник - 15 юни
14 Юни 2015, Неделя, 18:47 ч.
Източник: Capital

 Mariopoulos, която използва популярната в цяла Европа марка уронва бранда
Все по-празни рафтове, все по-беден асортимент, все по-малко клиенти и обороти... и все повече искове за несъстоятелност от доставчици, чакали парите за стоката си с месеци. Това е положението в "КМБ България" - операторът на веригата Carrefour в страната. Ако се погледне партидата на дружеството в информационната система за производство по несъстоятелност към Министерството на правосъдието, опашката от компании, завели дела за фалит на КМБ е доста дълга. Разбира се, никой на тази опашка не иска истински банкрут на стопанина на Carrefour. Производителите и дистрибуторите просто се опитват да осребрят фактурите си и с основание смятат, че тези искови молби са начин да го направят. За момента процедурата сработва - производствата последователно се прекратяват, след като КМБ плаща, макар и частично. Въпросът е дали фалитът няма да дойде, преди опашката да се източи. А тя става все по-дълга.

При тази ситуация нищо чудно, че и обявената през ноември миналата година сделка за обединение с "Пикадили" се разпада - в бизнеса браковете са по сметка. Разводите също.

Плащането - по съдебен път

От близо година зареждането на обектите на Carrefour в България постепенно става все по-постно именно защото собственикът "КМБ България" бави плащанията към доставчиците. Самото дружество, през офшорка в Холандия, е притежание на гръцката Mariopoulos. Табелите Carrefour пък са само обект на франчайзингов договор на френската верига с гръцката за целия регион. Който в случая с България изтича точно на 15 юни, идния понеделник, а за пореден път на пазара се говори, че е възможно да не бъде подновен, за да не се уронва повече и без това позацапания престиж на марката в страната. И ако последното засега е спекулация, задлъжнялостта на "КМБ България" е извън всяко съмнение.

Повечето доставчици разказват, че обикновено при зареждане на Carrefour поне три-четири месеца веригата не плаща, натрупват се значими вземания, след няколко "напомняния" и предупреждения за спиране на стоката част от парите се погасяват и после всичко започва наново. "Сключвали сме споразумения, анекси, договори, имало е всякакви обещания. Договорките ни с тази верига излизат извън всички вариации на счетоводството и правото. Търговският закон и ЗЗД не могат да обхванат всички начини, по които те не плащат", коментира един от доставчиците, предпочел името му да не се цитира.

Изнервящият кръговрат на зареждане, просрочие, чакане, разговори, заплахи и частично погасяване накара някои от производителите и търговците изобщо да спрат да работят с веригата. Други явно или не искат да го направят, защото държат на оборота си все с риска да "изгорят" или не могат да го направят, защото вече имат натрупани големи вземания и се страхуват да не останат без тях. Очевидно начин за тях да получат парите си е именно чрез иск за несъстоятелност. Преглед в регистъра на правосъдното министерство показва, че много от тези искове са оттеглени - явно след като КМБ се е издължило макар и невинаги напълно.

На 2 юни например дело за несъстоятелност срещу собственика "КМБ България" е завела "Евромийт трейд". От края на май такова има и от "Орбико България". Два дни по-рано същата искова молба е подала и "Д и Д комерс енд деливъри". В същия ден (27 май) отделно производство е иницирала "Захарни заводи". Към иска на "Тед бед" от 30 април през май са присъединени и "Ядки Детелина" и "Алд импорт". В списъка са още "Натурални храни", "Нитро България", "Мес-ко", "Лодис инвест", "Аванс трейд", "М.О. Русе". Тоест - Carrefour дължи пари за всичко от месо, през вафли, ядки, млечни продукти и консерви, до домакински ръкавици и памучни тампони. Други искове са оттеглени (като например на "Победа" и "Милк фемили").

От "Натурални храни" - компания от групата на "Интерсервиз Узунови", която снабдява магазините от веригата с пресни плодове и зеленчуци, не коментираха размера на вземанията си. От "Захарни заводи" потвърдиха, че от година от "КМБ България" са спрели да им плащат за доставките.
"Подписахме споразумения за издължаване с конкретни срокове, но те не ги спазиха. Пристъпихме към съдебна процедура, блокирахме банковите им сметки, получихме частични плащания и сега сме на етап поредно споразумение за преводи на стари задължения. Спряхме да им доставяме. Сега си търсим правата", казаха от компанията.

"От около година имаме проблеми с плащанията от страна на Carrefour. Имаше период, в който спряхме да им доставяме, след което те платиха с уговорката, че в бъдеще ще са изрядни. Но после пак спряха да ни плащат. За два-три месеца се натрупаха задължения за 120 хил. лева", казаха от "Мес-ко".

"От две годни работим с Carrefour, като забавянето на плащанията беше повече от осем месеца. Пробвахме с дела, накрая стигнахме до извънсъдебно споразумение и ни върнаха парите. Става въпрос за 50 хил. лв. Ние сме малка фирма и за нас това е огромна сума", казва Димитър Михайлов, управител на "Нитро България", която е доставяла на магазините на веригата 12 артикула, основно кафява захар, биозахар и алпийска каменна сол. От "Аквафор", която доставя 10 артикула за пречистване на вода, съобщиха, че са работили с веригата от 2011 г. Престанали са да доставят от началото на 2014 г., тъй като натрупаните просрочени задължения са достигнали 50 хил. лв. Получили си ги едва през 2015 г., след като завели дело.

Другият вариант за производители и доставчици е запор на сметки на Carrefour. Но там опашката е още по-дълга. "В банката ни казаха, че сме n-ти поред, затова и ние обмисляме искане за несъстоятелност", каза управител на компания с голямо вземане.

Верижен глад

Като шанс за оздравяване на Carrefour пазарът разчете сделката за обединение с "Пикадили" в късната есен. Тогава беше обявено, че, образно казано, под шапката в собственика на "Пикадили" "АП Март" с 50% ще влезе "КМБ България". Знаеше се, че зад обединението всъщност стоят братята Валентин и Десислав Попови и енигматичният Николай Лазаров, за когото е известно само, че живее в Париж и е близък до мениджмънта на Marinopoulos в Гърция. Тримата всъщност са реалните притежатели на "Пикадили", което по-късно беше описано и в Търговския регистър. Към момента, според партидата на веригата там, тя е на European Retail Investment - Люксембург - дружество, създадено като част от поредицата действия, необходими за формализиране на джойнт-венчъра между "Пикадили" и Carrefour в България.

Зимата обаче се оказа нелека за обединението - вместо едната верига да стане по-редовен платец, другата започна също да се бави с парите. Което се отрази веднага и върху нейните регали.
За да се случи реалното сливане се очакваше Mariopoulos да внесе 46 млн. лв. за увеличение на капитала. Първоначално спряганият срок за това беше края на 2014 г., после - юни 2015 г. Парите обаче и досега ги няма. Междувременно като външен негов "байър" беше поставена фирмата "Селект трейд", контролирана от Николай Лазаров и Петко Захариев, а на някои от доставчиците беше предложено стоката им да минава през нея, за да получават парите си. Въпросното "прехвърляне", разбира се, е фиктивно - продуктите се доставят в случая с "Пикадили" магазин по магазин, а с Carrefour - до големите обекти, откъдето веригата сама ги разнася до по-малките. Тоест "Селект трейд" само документално е посредник, като в сектора е известно, че тя има и надценка.

За да навакса с парите, в края на май "Пикадили" взе 11.8 млн. евро кредит от "Инвестбанк" и обяви, че средствата са за рефинансиране на заем към банка "Пиреос" и най-вече - за плащане на падежирали задължения към доставчици.

Приблизително по същото време сигналите от страна на българската верига, че може да не довърши сливането си с Carrefour станаха доста отчетливи. От офиса на изпълнителния директор на "Пикадили" Таня Косева-Бошова още в края на април подчертаха, че към момента собствеността на двете дружества продължава да е отделна, отделни са плащанията, отделни са марките.
"Обединяването на двете вериги в България под общо управление може да се осъществи само след увеличаването на капитала на "КМБ България" с 46 млн. лв., които да послужат за плащане към доставчици и развитие на веригата Carrefour в България". Според договора крайният срок за това увеличаване е юни 2015 г.", написаха тогава от екипа на Косева-Бошова.

В края на май проскърцването в отношенията вътре в дуета стана още по-осезаемо. "Има забавяне в изпълнението на договора за сливане, което е извън контрола на "Пикадили". Поради това забавяне и очакваното увеличение на капитала от 46 млн. лв. все още не е налице. Междувременно до изпълнение на всички условия по договора и формализирането на обединението двете вериги продължават да са отделни и независими юридически лица, всяко носещо отговорност за своята търговска дейност. В момента страните водят разговори за уточняване на сроковете за изпълнение на условията по договора за финализиране на сливането", казаха от офиса на Таня Косева-Бошова на 28 май.

Не можем повече заедно

Към днешна дата явно промяна във финансовото положение няма. И като логичен резултат обединението се разпада. Според отлично информирани източници на "Капитал", близки до развитието на събитията между двамата партньори, те са накрая на пътя към раздялата си. До редакционното приключване на броя официално това не беше потвърдено, а от мениджмънта на "Пикадили" не дадоха никакви изявления. От ръководството на "КМБ България" също не отговориха на въпросите на вестника. Според източници от индустрията обаче, освен ако няма някаква изненадваща промяна (по възможност под формата на пари от Marinopoulos), "Пикадили" и Carrefour ще обявят, че поемат по различни пътища близките дни.

Какъв ще е пътят на Carrefour не е ясно, но не изглежда лесен. Според запознати от сектора задълженията на обединението общо към момента наближават сумата от 90 млн. лв., като голямата част са на "КМБ България".

Показателно е и друго. През изминалата седмица бургаският мол Galleria прекрати договора си с веригата заради неизпълнението му от страна на наемателя. От мениджмънта не посочиха изрично, че причината е неплатен наем, но добавиха, че Carrefour е бавил плащания. Собственикът на мола - полската GTC, ще си търси дължимото по договора в съда, уточни Алекс Линчев, който е мениджър на обектите в Бургас и Стара Загора. В Бургас всъщност е първият голям магазин, който Carrefour затваря. Така веригата остава с девет хипермаркета, основно в молове, и 12 по-малки обекта, сочи справка в сайта на компанията. В същото време в сектора не е тайна, че дружеството дължи наеми и на други молове. От "Мол България" в София отказаха какъвто и да било коментар по темата. "М.О. Русе", което всъщност е собственикът на "Мол Русе", е сред дружествата, завели иск за несъстоятелност на "КМБ България". Това е странно, доколкото още от началото на изграждането на мола и все още в управата му е Петър Дудоленски, който е и прокурист на "АП Март".

По информация на вестника приходите на Carrefour през миналата година са се свили с над 40%, а загубата се е увеличила. Според последните официални данни "КМБ България" през 2013 г. имаше продажби от около 250 млн. лв. и загуба от 30 млн. лв.

Албанският сценарий

За да издърпа българското си звено от калта, Mariopoulos при всички положения ще трябва да извади доста пари. Което съвсем наскоро не направи в Албания. Веригата на Carrefour беше най-голяма на тамошния пазар. Гръцката компания я купи преди две години от местния бизнесмен (всъщност най-големия местен бизнесмен) Самир Мане. Мане през финансово-инвестиционната си група Balfin Group притежаваше веригата и я оперираше под бранда Euromax. Всъщност кръговратът е по-голям - първо той основава магазините и ги продава на сръбската Delta, тя после е купена от Delhaize (тогава част от сделката е и "Пикадили"), след време те му я продават обратно, а той почти моментално я прехвърля на гърците. Сценарий, доста подобен на българския.

Сега, в края на май, местното дружество на Mariopoulos в Албания е обявило фалит, а обектите са купени отново от Мане. Информация за това, макар и оскъдна, има в местни медии, които обаче не дават подробности, освен че най-вероятно марката Carrefour ще бъде запазена, а още тази година Balfin Group ще инвестира около 15 млн. евро и ще направи експанзия, откривайки и нови обекти. По думите на източници на "Капитал" в Албания доставчиците не са получили парите си при фалита на местната фирма на Mariopoulos, но Мане е обещал, че ще възстанови по 50% от вземането на всеки.

В категории: Бизнес


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
Vizantia prez 21 vek :)
17.06.2015 13:49:42
0
1
Mamizata im GRAZKA !!!
5.
bs_1
15.06.2015 22:06:32
1
5
Идеално! Дано целия крадлив Централен офис остане на улицата за много дълго време! Даже най-добре да е завинаги! Съсипаха всичко с кражбите си, но Бог гледа!
4.
офф
14.06.2015 21:10:03
0
13
Статията е преписана от Капитал. Нормално беше просто да дадете линк към оригинала.
3.
византийците са хитри
14.06.2015 19:13:08
0
16
Прехвърлят от една офшорка в в друга,плащат по малко и пак вземат на вересия и обещават много.никой не може да ти обещае толкова много колкото византиеца и евреина.ха сега бг "бизнесманите" да духат супата.а пък малаките сигурно ядат и пият с курвите в някое казино
2.
do1
14.06.2015 17:49:36
0
24
Българските доставчици ше пият една студена вода. Гърците изнесоха парите
1.
1
14.06.2015 16:54:20
2
31
Ако някой има нерви да изчете цялото писание, моля да го съкрати разбираемо до 2-3 изречения
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност 
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори