×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нацепените батки - защо мускулите станаха толкова модерни


Нацепените батки - защо мускулите станаха толкова модерни
Надути мускули, напиращи под ризите, на бизнес среща вече не са признак за прохождащ батка, а по-скоро атестат за уважаващ себе си човек
30 Май 2015, Събота, 14:31 ч.
Източник: 24chasa.bg снимка: 24chasa.bg

Фейсбук се превърна във фотоизложба за плочки, преси, бицепси и каквото друго се сетите, че може да е мускул


В началото на мутренския период на българската демокрация здравите момчета без вратове бяха символ на силата. Те гледаха мръсно и действаха още по-мръсно.

Поведенческите модели бяха ясни. Ако си як, трябва да си с обръсната глава и дори да не си мутра, поне - леко тъп. Ако си кльощава, най-малко - манекенка. Ако имаш силикон, където и да е по тялото - златотърсачка или кандидат-фолкпевица. Умен и с кариера някак минаваше през тесни рамене и ризка и максимум каране на колело и разходка в планината за мъжете и дебел задник и групови занимания по таебо за жените.

Последните няколко години промениха нещата в тенденциите за външен вид и начин на живот.

Надути мускули, напиращи под ризите, на бизнес среща вече не са признак за прохождащ батка, а по-скоро атестат за уважаващ себе си човек. В някои по-напреднали от нашето общества, добрата физическа форма дори се приема за предимство при интервю за работа в големи корпорации, изискващи енергични и активни кадри.

Защо мускулите станаха толкова модерни? И защо отидохме още по-далеч - не просто обемни, а релефни и изчистени форми? Фейсбук се превърна във фотоизложба за плочки, преси, бицепси и каквото друго се сетите, че може да е мускул.

Може би както в модата и изкуството, така и в начина на живот (така наречения лайфстайл) рано или късно идва ред на всяка тенденция. След годините, в които залите с тежести бяха запазена територия за “добре облечените бизнесмени” дойде време в тях да влязат както момичетата, така и домакините и тийнейджърите.

Големите обеми

вече не се радват

на голяма почит,

но за сметка на това хората все по-силно осъзнават привлекателността на добре оформените тела. Освен красив външен вид спортното тяло е много по-функционално и служи по-добре.

Хората с тренирани мускули страдат по-малко от проблеми с опорно-двигателния апарат, имат по-добра имунна система, по-бърз метаболизъм (мускулестото тяло гори повече калории от затлъстялото), изглеждат по-добре и се радват на по-добро общо здраве.

Новата мода всеки да тренира и да го демонстрира наля свежи пари в индустрията. Както във всяко нещо у нас вървим с няколко години след световните тенденции. След неимоверното увеличаване числеността на фитнес залите хората излязоха на открито. Най-новата мода кросфит започна с набирания по лостовете, на които бабите ни тупаха килими преди години, докато се разрасна в масово изграждане на модули за кросфит в цялата страна.

Промяната, наложена в тренировките от различни научни изследвания, наложи и промяна в локациите. Все повече се отрича дългото и монотонно кардио, което дори може да предизвика катаболни (разграждане на мускули и складиране на мазнини) процеси, и се налагат спринтовете, подскоци, изкачване на стълби и високо интензивни интервални тренировки (HIIT - High Intensive Interval Training). Това напълни достъпните стадиони (като “Раковски”, например) и открити паркове - сутрин Витоша (Драгалевци-Бай Кръстю) е почти толкова населена колкото Южният парк и Борисовата градина.

И в тази модна надпревара жените не изостанаха. Може дори да се каже, че съотношението на вманиачените по релефните тела спортуващи и постващи (не на последно място) започва да клони към женско преимущество. Женско тяло с оформени мускули в никакъв случай не означава грубо и неестетично. Напротив -

всяка рокля стои много

по-добре на плосък корем и

бразилско дупе,

отколкото на ренесансови форми. Момичетата, които го осъзнаха и взеха мерки в тази посока, вече не могат да бъдат отказани от фитнеса в различните му форми. Пример за красиви спортуващи дами у нас са Биляна Йотовска, Яна Маринова, Ан Джи, Мерлин Арно и т.н.

Всеки би си задал въпроса колко все пак струва всичко това? Много повече от какъвто и да било паричен еквивалент. Защото дори когато страдаме, че търпим лишения, всъщност инвестираме. Резултатът след това е награда за цял живот, полезно пристрастяване към новите ни фигури, по-доброто здраве, непознатият блясък в очите ни и не на последно място - непознатият блясък в очите на другите.

Наистина, какво струва да влезем във форма? Първият въпрос, на който сами трябва да си отговорим, е какво искаме да постигнем - да отслабнем, да се стегнем, да качим мускулна маса?

В този смисъл няма еднозначен отговор, модел или формула за колко време може да се постигне перфектно тяло. Защото за едни това е покачване на маса (мускули), за други - отслабване, за трети - оформяне на тялото.

Времето и усилията зависят също от стартовата позиция - 120 и 100 килограмови мъже, целящи да постигнат 90 кг чиста мускулна маса, ще достигнат по различно време до крайната точка.

50-килограмова 25-годишна дама, която никога не е спортувала, ще достигне много по-трудно до тяло с оформени мускули и същото тегло от 65 -килограмова бивша спортистка. Много популярни са снимките - “преди” и “след” в социалните мрежи. При различните хора периодите между двете снимки варират от 2-3 месеца до 2-5 години. Това се дължи на различните цели, различния метаболизъм, волята да спазваш режим, здравословното състояние, нивото на стрес.

Какви са перфектните

мерки?

Тези, които ви карат да се усмихвате на огледалото, когато застанете голи пред него. Всеизвестно е, че кантарът е само помощно средство за измерване на процесите. 1 килограм сланина е двоен по обем на 1 кг мускул.

Все пак спортът, храненето и възстановяването отдавна са наука, в която се инвестират огромни средства за изследвания и анализи. Благодарение на науката можем да положим на прост и разбираем език основни правила, задължителни за постигане на желаните резултати.

Доскоро основна заблуда беше перифразата на “колкото повече пот в тренировките, толкова по-малко кръв в боя”. Не е вярно обаче, че ако тренирате по-здраво, може да си позволите да преядете. Всеки треньор ще ви каже, на първо място, че

съотношението между

хранителен режим и

тренировки е 60:40

(в някои случаи 70:30) в полза на правилното балансирано хранене.

На второ място е правилният начин на тренировка. Не бъдете лаици - както няма сам да си напишете книга, за да си я прочетете (освен ако не сте писател), така не е добре да проявявате самодейност в тренировките. Обърнете се към сертифициран треньор, който ще ви изготви хранителен режим и тренировъчна програма.

На трето място идва възстановяването. За да имате добри резултати, мускулите и нервната ви система трябва да починат. Да бъде позволено на посттренировъчните биохимични процеси да протекат по правилния начин и тялото да се възстанови за следващата тренировка. Невъзстановените мускули натрупват умора, която води до обратен ефект - задържане на вода и катаболизъм. Основна роля тук имат и хранителните добавки - суроватъчен протеин, есенциални аминокиселини, глутамин, витамини и минерали. Част от възстановяването са стречингът след тренировка и минимум 8 часа нощен сън.

Най-трудният момент, разбира се, е постоянството. В началото ще забележите бързи резултати, което е силно мотивиращо. По научно доказани причини обаче след известно време ще достигнете “плато”. То се дължи на разграждането на висцералните “скрити” мазнини. Това са мазнините, с които са обвити вътрешните ни органи. След като сме “стопили” по-голяма част от видимите натрупвания, организмът започва да гори скритите мазнини. Тогава влизаме в платото, тъй като тяхното разграждане не се забелязва външно. След преминаване на този период в тялото ни настъпват трайни промени.

И както с доверието - печели се трудно и се губи за миг, така и със спорното и здраво тяло - за да го имате, трябва да работите за него постоянно.

* Заглавието е на редакцията на Флагман.бг

В категории: Животът


12
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
12
Коментара по темата
12.
Hm
31.05.2015 08:27:19
0
5
"Нацепените батки - защо мускулите станаха толкова модерни?"
-Защото интелектуалното ниво рязко спадна!
11.
защотко
30.05.2015 21:30:16
0
3
Защото хората все поголеми егоисти при това самоцелно
10.
Бирения шкембак
30.05.2015 19:05:12
0
9
Е гледам спорта като е живот та затова спортистите най-дълго живеят.Истината е,че спорта е една от сферите,където можеш да избиеш комплексите и неудовлетворението от собственото аз.Който иска да живее дълго не трябва да се натоварва физически или психически и да намери баланс при храненето без да се лишава от нищо.Всяко физическо натоварване от една точка нататък е вредно.Не забравяйте,че тялото е механизъм,а един механизъм се износва по-бавно ако го използваш по предписанията,поддържаш го добре и не го натоварваш.Всякакви крайности при употребата му увеличават риска от повреда.Затова хапвайте добре,живейте умерено,по възможност с добри доходи,а на който му се спортува активно нека заложи на голфа,там няма опастност от претоварване и повреда.
9.
WWW
30.05.2015 18:37:01
0
13
Химията извайва тялото,унищожава мозъчните клетки/ако ги има/,съсъпва здравето.
8.
М
30.05.2015 17:52:47
0
20
Химия за тела има, химия за акъл - не!
7.
Velika Bulgaria
30.05.2015 17:18:37
4
3
Защото момичетата са загубени и бедни и нямат собствени апартаменти където да правят секс, и обществото изпростява и почва да Се чуди как да се направи по атрактивно --- почвайте да се учите как да се конкурирате за да може да правите повече пари, това ще реши нацепвните батки
6.
Спорта е живит
30.05.2015 17:06:21
0
20
Не завистта,а химията убива! Спомнете си колко смъртни случаи има през последните няколко години. Спортувайте за здраве и се радвайте на пълноценен живот. Това е най-голямата победа.
5.
зависта ви убива
30.05.2015 14:59:31
9
23
Страхливците никога не започват!Слабите никога не завършват!Победителите никога не се отказват!СПОРТА Е ЖИВОТ
4.
BB
30.05.2015 14:58:07
3
39
Всички с мускули са на химия - анаболи и стероиди ... така става най-бързо и най-лесно.
Отделно вдигането на щанги и фитнеса е много зле за вашето тяло, натоварването води до изкривяване на костната система и хиляди травми в 30те години.
Най-добре е да се играе спорт - футбол, тенис, баскетбол, плуване и т.н. по този начин тялото прави упражнения естествено. Ако се правят упражнения е най-добре да се използва масата на тялото - лицеви опори, набирания и т.н.
Тия дето ги гледате сега с големите мускули ще са развалини след 10 години.
3.
Писна ми
30.05.2015 14:52:28
2
33
Мускулесто тяло-признак за здравословен начин на живот.Абсурдно,неправилно,но за сметка на това модерно.Всеки средностатистически йога-само кожа и кости,ще надживее нас с наднорменото тегло и тези модерните с мускулите.
2.
Дидо
30.05.2015 14:50:35
1
37
Не е важно колко големи мускули има човек а да е здрав и да има кинти в джоба си а тия 99%имат по 2 лв и да не забравяме химията какво прави !
1.
Тито
30.05.2015 14:42:40
3
35
Нацепени батки,самовлюбени комплексари...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори