×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Изписаха шестмесечно бебе след лечение на COVID-19 в Шумен
  • Три села в Русенско са без ток заради повреден далекопровод
  • Австрия удължи пълния локдаун до 7 февруари 2021 г.
  • До дни ще бъде подписан договорът за машините за гласуване
  • Област Разград вече е в "жълтата зона" по заболеваемост от COVID-19
  • Бургас избира Личност на годината 2020, гласувайте за своя фаворит ТУК
НА ЖИВО

Златото на българския Дилинджър още е заровено в Странджа


Златото на българския Дилинджър още е заровено в Странджа
Златото е скрито в някоя от пещерите в Странджа
10 Май 2015, Неделя, 20:42 ч.
Източник: Черноморски фар

Личността на един от най-жестоките родни бандити Атанас Стойков-Премяната винаги е предизвиквала противоречиви коментари. Роденият в странджанското село Евренезово садист пък се смята и за един от най-богатите престъпници у нас. С уговорката обаче, че неговото злато все още стои заровено по тайни места в Странджа планина. Докато е върлувал в региона заедно с четата на Тодор Грудов Премяната е ограбил десетки килограми злато, жълтици, скъпоценности и други скъпи вещи. По-голяма част от това имане стои още неоткрито.

Самата история на Премяната е и любопитна и страшна. До 18-годишна възраст той е най-обикновен овчар. Пасе добитъка по поляните на Странджа, а в свободното си време ловува. Неговите съселяни обаче забелязват, че младият Атанас проявява нечувана жестокост към заловените животни. Той се забавлява, като измъчва зайци и лисици. Гори ги с огън, реже им крайниците, избожда им очите или пък ги оставя да се мъчат, докато кръвта им изтече. Той е много свадлив, често влиза в конфликти, като веднъж пребива един пъдар от Малко Търново с пръти.

Премяната обаче се развихря, когато избухва Септемврийското въстание. През 1923 година един от комунистическите дейци в Странджа Тодор Грудов прави партизанска чета. Тя е с много странен състав, като в нея членуват, както и хора отдени на комунистическата идея, така и откровено криминални типове. Премяната се включва, за да се опази от властите. Малко преди да отиде в четата, той напада пощенска кола, която превозва заплатите на полицията в цялата околия. Открадва солидна сума пари, но властите успяват да го открият. Той се спасява с бягство в гората, а след това се влива и в редиците на въстаниците. Плаща с цялата сума, която е откраднал и е приет радушно от останалите четници. Четата е създадено в района на Карабунар/днешен град Средец/. По -късно градчето ще бъде прекръстено на името на Тодор Грудов и до началото на 90-те години ще се казва Грудово.

За кратко време Премяната си създава страховит имидж. След като въстанието е потушено четата се крие и бяга от полицията. Водят се тежки сражения, но дълги месеци тя остава неуловима. Една от причините за първоначалния неуспех на властите е страхът на самите полицаи. Те са чували се нечовешката жестокост, която се прилага спрямо заловени от четата хора. Най-безобидното наказание е обесването с главата на надолу. Любимата екзекуция на Премяната пък е била да разпори стомаха на пленника и да го остави така, докато вътрешностите му изсъхнат и той умре в невероятна агония. Често е изваждал червата на клетника и ги е хвърлял на кучетата за храна. Така умиращия е наблюдавал как животните се хранят се неговите вътрешности, докато той се гърчи в страшни мъки. Често хванатите полицаи са подлагани и на други мъчения като изваждане на ноктите с клещи, рязане на уши и нос, обилно насоляване на отворените рани. Прилагано е дори и страшното набиване на кол, което Премяната е заимствал от Средновековието. Именно той става лидерът в сянка на цялата чета. Тодор Грудов се води командир, а Стойков е негов заместник.

Безспорният авторитет обаче е именно Премяната

Стига се до комичната ситуация полицаите масово да подават молби за напускане от страх. Те не искат да се включват в преследването на четата. Първо изпитват ужас и страх за своя живот, второ съвсем логично се притесняват и за своите близки. За злия нрав и отмъстителността на Премяната се носят легенди. Така властта изпада в силно затруднение. Стига се до там, че на помощ е извикан страховитият пристав от Русенско Багрянов. Той има славата на голям убиец и кръволок. Преследва комунистите до смърт, а заловените подлага на зверски мъчения.

Поканен е да помогне в преследването на странджанската чета. Багрянов ведната приема офертата, като смело заявява дори пред пресата, че "ще нареже Премяната парче по парче". Тръгва на поход в планината и започва да дири четниците. След три преход се установява в местността Падала. Тя се намира в самите поли на Странджа на 4 километра от село Индже войвода. Там над 100 полицаи предрешени като трудови работници, но добре въоръжени се установяват на бивак. Премяната обаче има постоянна информация, негови агенти следят движението на полицаите и са наясно с всяка тяхна стъпка. Той тръгва на смела акция. Заедно с още трима четници успява да обезоръжи караула, да заключи пушките в оръжейницата и да заключи спящите полицаи. Измъква по нощница Багрянов, а след това изважда другите под строй. Той накарва "трудоваците" да гледат зрелището, което им подготвя. А то е достойно за Светата инквизиция. Ппремята вади малка брадва и започва да сече полицейския пристав. Първо му реже ръцете на няколко части, след това краката, а накрая го изкормва, изважда му двата бели дроба и ги овесва на клона на едно дърво. Част от хората не издържат и се изпускат в гащите, други повръщат, трети направо припадат при ужасяващата касапница.

След този случай Славата на Атанас Стойков-Премяната става повече от страховита. В същото време обаче властта предприема решителни мерки за да ликвидира опасната чета. В издирването са включени и бойни части. Цялата планина е блокирана. Това затруднява максимално придвижването на четата. Тя влиза в няколко сражения срешу много по-голям и многочислен противник. Дава сериозни жертви, макар че нанася и тежки загуби и на бойните преследвачите си. Вижда се обаче, че дълго не може да издържи. Така се стига до решението тя да бъде разтурена, повечето от нейните членове решават да емигрират в СССР.

Грудов успява да влезе във връзка със задграничното бюро на БКП и да организира канал за бягащите. Това става, след като той и неговите сподвижници преминават тайно в Турция, а след това са транспортирани до СССР. Там отива и Премяната. Годината е 1925.

През 30-те години той е подложен на сталинистки репресии, след като преди това е произведн в чин офицер. Престоява пет години в лагер в Сибир, но оцелява. В лагерите на смъртта е принуден да работи като роб по цял ден. Дажбата му е 300 грама хляб за 24 часа. Отслабва с 20 килограма, но оцелява. След това е реаблитиран и отново възстановен като офицер. Завръща се в България през 1965 година, вече на преклонна възраст. Неговата цел обаче не е да си спомни за славните времена у нас, а съвсем друга.

По време на разговорите със съветските власти Премяната е разкрил важни тайни. Той е споделил, че в Странджа има огромно количество заровено злато, което е на стойност дори по тогавашните курсове за поне 30 милиона долара. /По сегашните валутни курсове това означава около 450 милиона долара./ Сумата е повече от стряскаща. Това са много пари, а тогавшната българска власт има спешна нужда от свежа валута и ценни метали, за да може да поддържа задъхващата се икономика. 30 милииона долара са много пари, които са добре дошли на партията. Управниците на СССР са споделили информацията, а техните другари от БКП веднага привикват Премяната у нас. Обещани са пълни благинки, ако успее да упъти властите и да намерят златото.

Самото то е събрано от постоянните обири и рекет, които четата прилага спрямо богатите хора в региона. Те са принудени да си плащат скъпо и прескъпо, за да не бъдат репресирани. В това свое поведение Премяната и Тодор Грудов изпреварват с много десетилетия родните групировки, които направиха също солидни състояние през 90-те години на миналия век прилагайки подобни методи. Така четниците "абонират" над 100 местни богаташи, които се отчитат всеки месец, за да не бъдат безпокоени. На два пъти Премяната прави и солидни удари. Веднъж напада сирийски търговци, които са се завръщали в родината си след успешна търговия у нас. Те са се придвижвали с керван от 20 коня.

Премяната напада през нощта търговците и ги завързва. Те са принуден да платят откуп от 10 килограма чисто злато в монети. Златото е било с чистото от 23,8 карата. Другият удар е дни след това. Отново Премяната успява да стигне да морския бряг край днешното селце Синеморец. Той има информация, че там се разтоварват три гемии с контрабандни стоки, които влизат в страната без акцизи и мито- храни, цигари, дрехи. Една от гемиите е пълна в оръжие.

По онова врече България има строги ограничения в своето въоръжение- условие, което е част от позорния Ньойски договор. Премяната арестува контрабандистите и ги "глобява" солидно. За него е приятна изненада, че те са решили да използват като разплащателно средство кюлчета със злато. Така четниците прибират още 15 килограча от скъпоценния метал и потгелят щастливи. Те правят още няколко по-малки удара, при които прибират още злато и скъпоценности.

След като се взема решение четата да се разтури, Премяната е натоварен с мисията да скрие по-голяма част от съкровището. Той обикаля тайно планината, заедно с още двама свои другари. Те заравят златото в тайници по цяла Странджа. Разхвърлят го в поне 20 места, като оставят малко количесто, което ще е необходимо за да бъде платен каналът за СССР.

Така 40 години по-късно Премяната тръгва да търси отново златото. Той обикаля планината с джип, който му е даден от партията. Заедно с него са двама полицаи от ДС. Зад тях пък е експертна група с уреди, които трябва да засекат ценния метал. Според местните хора бившият бандит успява да открие част от златото. За поне половинана места обаче не си спомня. Минали са много години и той не може да възстанови напълно събитията. Все пак солидно количество от имането е открито и е дадено на държавата. Така с действията си от 20-те години Премянама помага десетилетия по -късно на социалистическа България.

Властта му се отблагодарява достойна. Даден му е апартамент в град Ямбол, получава солидна пенсия, като дори е издадена и негова книга "Орлите на Странджа". Тя се разпространява във всички читалища и дори за малко не става и задължителна в уроците по литература. В нея разбира се са включени само "героичните подвизи" на четата на Тодор Грудов е нетовия заместни Атанас Стойков. Не се пише за жестокостите, нито пък за тоталния рекет и терор, на който са били подложени по-заможните хора от региона. Четивото е по-скоро епос за храбрите борци против фашизма и капитализма. Дейността на четата се свързва основно със Септемврийското въстание. Атанас Стойков-Премяната умира през 1967 година.

Иманярите обаче и до днешен продължават да търсят остатъците от неговото злато. За него продължават да се носят легенди. Според една от тях най-голямо количество е заровено в пещера край село Младежко. Въпреки, че има направени стотици "експедици" то обаче не е намерено. Според друго поверие много злато има скрито в подводна пещера именно край село Синеморец, където Премяната прибира кюлчетата от контрабандистите. И това тайнствено място обаче не е намерено. Така мистериите около златото на българския Дилинджър остават.

В категории: Малко Търново


7
Коментара
Кола на НСО се заби в тролейбус
Кола на НСО се заби в тролейбус 18/01/2021, Понеделник 18:34 0
7
Коментара по темата
7.
dajd
11.05.2015 16:06:54
2
1
Stamat ot Aitos shte go nameti
6.
ПРОДАВАМ!
11.05.2015 10:10:17
1
6
Карта на заровените съкровища в Странджа- на Вълчан войвода, поп Мартин, Индже, Премяната и др.
Цена- само 1000 лв. За поръчки на едро- отстъпка. Който се интересува да пише тук.
5.
huio
10.05.2015 23:36:35
2
5
Tova go chetoh vav vestnik Faktor. Bezplaten kenef. Nqma takova zlato.
4.
zapoznat
10.05.2015 23:11:14
1
1
Mindo ot Burgaz 6te go nameri tova sakrovi6te
3.
БАЙ ПЕТКО
10.05.2015 22:55:17
1
5
ЕЙ КВИ ТЪПИ ЖУРНАЛЯ САМО ГЛУПОСТИ ПИШЕТЕ НЕВЕРНИ НЕЩА НЯКОЙ КАЗАЛ НОСЯТ СЕ ЛЕГЕНДИ А НАЙ ЛОШОТО Е ЧЕ ЦЯЛАТА ВИ СТАТИЯ Е ПЪЛНА С ПРАВОПИСНИ ГРЕШКИ КОЕТО САМО ПО СЕБЕ СИ ПОКАЗВА КАКЪВ ТАШАК СТЕ
2.
Д-р Хаус
10.05.2015 22:47:54
1
10
Да не би от този да тръгва известния род комунистически крадци Премянови??
1.
пю
10.05.2015 19:05:11
0
11
до чешмата -бялата вода- на 3 метра на запад в скалата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бебе с антитела срещу Covid-19 се роди в Пазарджик Бебе с антитела срещу Covid-19 се роди в Пазарджик

Детето е в добро здравословно състояние. То ще бъде наблюдавано от лекарите и след изписването му от болницата

Проф. Костадин Ангелов: Социални лешояди си играят със страховете на хората! Проф. Костадин Ангелов: Социални лешояди си играят със страховете на хората!

България не е избирала ваксините, поръчали сме с европейско споразумение, гневен бе здравният министър

 

Лада се натресе в БМВ, един човек загина Лада се натресе в БМВ, един човек загина

По първоначална информация има и един тежко пострадал

Здравният министър проф.д-р Костадин Ангелов с много лоша новина за ресторантьорите Здравният министър проф.д-р Костадин Ангелов с много лоша новина за ресторантьорите

Нека да няма сърдити. Не е място за емоция, а за разум, каза проф.д-р Костадин Ангелов

 

На живо във Флагман.бг! Здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънредна среща в Бургас На живо във Флагман.бг! Здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънредна среща в Бургас

Той е събрал директорите на РЗИ-ата от три области

Стига популизъм! Проектът за подземен паркинг до хотел "България" ще е полезен за Бургас Стига популизъм! Проектът за подземен паркинг до хотел "България" ще е полезен за Бургас

Някои хора се опитват да извлекат политически дивиденти и атакуват идеята, без да са вникнали в същността й, нужно е по-отговорно поведение, смята Йордан Георгиев

 

Кметът Димитър Николов предлага Бургас да има нова социална услуга - в помощ на възрастните Кметът Димитър Николов предлага Бургас да има нова социална услуга - в помощ на възрастните

Специализираната социална услуга включва подкрепа от асистент за самообслужване, движение и придвижване, промяна и поддържане на позицията на тялото, изпълнение на ежедневни и домакински дейности

 

Колко ваксини ще дойдат в следващите месеци Колко ваксини ще дойдат в следващите месеци

Април ще е с големи доставки

 

Големият бургазлия и обичан български поет Недялко Йорданов празнува днес 81-ви рожден ден Големият бургазлия и обичан български поет Недялко Йорданов празнува днес 81-ви рожден ден

Поздрав към именития бургазлия и автор на едни от най-любимите стихотворения на читателите отправи кметът Димитър Николов

 

Стана ясно какво е състоянието на таксиметровия шофьор, блъснал се в дърво в жк. "Възраждане" Стана ясно какво е състоянието на таксиметровия шофьор, блъснал се в дърво в жк. "Възраждане"

Водачът е ударил още няколко автомобила, които са били паркирани по трасето от ул. "Сливница" до "Ал. Велики"

Байдън ще отмени въведените от Тръмп ограничения за аборти Байдън ще отмени въведените от Тръмп ограничения за аборти

Организациите, които насърчават абортите, отново ще получават щедро финансиране от държавата

НПО на Сорос иска да запуши устата и на приложението „Телеграм“ заради Тръмп НПО на Сорос иска да запуши устата и на приложението „Телеграм“ заради Тръмп Смразяващи кадри на дете пред влака в метрото, машинистът - герой (ВИДЕО) Смразяващи кадри на дете пред влака в метрото, машинистът - герой (ВИДЕО)

Вижте кадри от инцидента

Сестрата на Бритни Спиърс обвини Илон Мъск за смъртта на котките й Сестрата на Бритни Спиърс обвини Илон Мъск за смъртта на котките й

Малката Спиърс е бясна, заради извънредно тихите двигатели на возилата на Мъск

Усложнена зимна обстановка в цяла Турция Усложнена зимна обстановка в цяла Турция

По-обилен е снеговалежът в азиатската част на мегаполиса край брега на Мраморно море

Руски кораб е потънал край турския бряг на Черно море Руски кораб е потънал край турския бряг на Черно море

Поради лошите метеорологични условия операцията по издирване и спасяване е трудна

Лоши новини! Голям мор в САЩ след ваксинация срещу К-19 Лоши новини! Голям мор в САЩ след ваксинация срещу К-19

В някои случаи пациентите са умирали няколко дни след ваксинацията

Шефът на Туитър в таен запис: Цензурата тепърва ще се разгръща Шефът на Туитър в таен запис: Цензурата тепърва ще се разгръща

ФБР отчете 100 000 доносници в Америка, щатски влогъри се молят за военна диктатура

 

Боян Чуков: Случващото се в САЩ е конфликт със социално-класов характер Боян Чуков: Случващото се в САЩ е конфликт със социално-класов характер

Според него двупартийната върхушка е унищожила през последните години икономиката на САЩ

 

Pfizer има достатъчно ваксини, за да осигури втора доза на всички желаещи Pfizer има достатъчно ваксини, за да осигури втора доза на всички желаещи Американските здравни власти са поискали компанията да започне да доставя вторите дози
Първан СИМЕОНОВ, социолог Първан СИМЕОНОВ, социолог Парламентарните избори все повече се разглеждат като нулев тур на президентските Виц на деня Виц на деня - Скъпа, защо панталоните ми са изгладени само до коленете?
- А аз колко пъти ти казвах да удължиш кабела на ютията!
Виц на деня Виц на деня Пък моят ми вика:
- Толкова си слабичка, иди си хапни тортичка...
- Кой твой, ма?
- Моят вътрешен глас, как кой?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Баба ми казваше едно време - случаен може да бъде само бракът, любовника трябва да се избира внимателно.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори