×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Депутати от ГЕРБ и РБ искат да отпадне давността за престъпленията на комунистическия режим


Депутати от ГЕРБ и РБ искат да отпадне давността за престъпленията на комунистическия режим
Престъпленията на комунистическия режим ще бъдат разследвани, ако се приеме предложението
10 Май 2015, Неделя, 10:17 ч.
Източник: mediapool.bg

12 депутати се подписаха под искането
Давността на престъпленията, извършени от властта по време на комунистическия режим, като мъченията и убийствата в трудовите лагери и Възродителния процес, да отпадне, така че да стане възможно отговорните за тях да бъдат изправени пред съда.

Това предлагат 12-има депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) в свой законопроект за промени в Наказателния кодекс (НК), внесен в парламента в петък.

Освен това с предложените текстове детайлно се изброяват всички международно признати престъпления срещу човечеството – нападение срещу гражданското население, физическо унищожение, поробване, депортиране или насилствено преместване на население, изтезание, насилствено забременяване, преследване, апартейд, както и насилствено изчезване на лица. Въвежда се и дефиниция за радикална религия – тази, която се използва за постигане на политически цели чрез тероризъм.

Вносители на проекта са Методи Андреев, Цвета Караянчева, Джема Грозданова, Димитър Главчев, Алтимир Адамов и Георг Георгиев от ГЕРБ, както и Петър Славов, Вили Лилков, Борис Станимиров, Найден Зеленогорски, Корман Исмаилов и Никола Хаджийски от РБ.

"Законопроектът възобновява дебатите в 41-ото и 42-ото Народно събрание по отношение премахване давността за тежките престъпления, включително тези, извършени в Народна република България по време на комунистическия режим. Част от тези престъпления могат да се третират по международното право, като престъпления срещу човечеството. Премахването на давността за тяхното преследване се третира в Конвенцията на ООН от 1968 г. за прилагане срока на давност по отношение на военните престъпления и престъпленията против човечеството", се казва в мотивите към законопроекта.

Вносителите му посочват още, че предложенията им стъпват и на Римския статут на Межународния наказателен съд, който е ратифициран от Народното събрание през 2002 г. и изброява съставите на престъпленията против човечеството.

"Престъпленията, посочени в параграф 1 на законопроекта, и по времето когато са били извършени, са представлявали престъпление по действащият тогава Наказателен кодекс. В този смисъл предложеният текст не въвежда нови наказателни състави, а третира само давността за тези престъпления", утоняват депутатите от управляващото мнозинство.

В мотивите към законопроекта се припомня решението на Върховния касационен съд (ВКС) по т.нар. "Дело за лагерите", което окончателно е прекратено през 2003 г. именно заради изтеклата давност на обвиненията. Цитирани са и част от аргументите на съдия Румен Ненков, който отбелязва, че "законодателят от 1990 г. по необясними причини не е изпълнил законовите предписания по чл. 14, ал. 1 от Закона за нормативните актове във връзка с чл. 35 от Указ 833 от 1973 г. за неговото приложение с изрична заключителна разпоредба да придаде ретроактивност на приетото допълнение на Наказателния кодекс".

"Видно от разпореждането е, че въпреки текста в чл. 37, ал. 7 на конституцията, съдът не е обсъждал възможността извършените престъпления да се квалифицират като престъпления срещу човечеството. Вероятно това е било така, тъй като в чл. 407 – 418 на Глава 14 от НК за такова е посочено само престъплението геноцид, а други състави от такава категория не са кодифицирани", допълват вносителите на законопроекта.

Те цитират и друга констатация на ВКС, според която "няма пречка и от гледище на чл. 15, т. 1 от Международния пакт за граждански и политически права със закон да се приеме, че за престъпни деяния, като посочените в параграф 1 от този законопроект, да се възкреси изтеклата давност по законодателен път".

"Необходимостта от справедливо наказание не само на преките извършители, а и на техните подбудители и помагачи може да стане чрез създаването на такава нова разпоредба в Наказателния кодекс. В подкрепа на обосноваността от премахване действието на давността в тези случаи е и старото правило в Римското право, че тя не тече срещу този, който не е могъл да действа", добавят още депутатаите от ГЕРБ и РБ.

Освен възможността за наказателно преследване на извършителите на престъпления срещу човечеството по време на комунистическия режим, законопроектът прокарва и премахването на давността на редица други деяния, които нямат общо с търсенето на историческа справедливост. Сред посочените престъпления са тероризъм, търговия със забранени оръжия, производство, преработване, придобиване и държане на наркотици, включително марихуана, и редица други. Вносителите на въпросните текстове предлагат също давностният срок да спира да тече, докато извършителят на съответното престъпление се укрива или се ползва с имунитет.

В категории: Политика


9
Коментара
Флагман.БГ Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов 17/05/2024, Петък 16:25 1
9
Коментара по темата
9.
Стражджански бек
11.05.2015 09:29:18
0
1
Баси смешната и жалка територия,наречена България-понеже осъдихме успешно Братя Галеви,Брендо,Професор-доктор Александър Томов,Миро Мършляка,Цв.Цв,трафиканта Бойко Методиев Борисов,Милен Велчев,Иван Костов,Маргините...та сега ще съдим 95 годишни старци за назидание,и то кой ще ги съди-хората на члена на БКП Бойко Тиквов и мавъра от университета Карл Маркс Ваня Костов...А кога съд за Доган,Пеевски,Караибрахим от Габрово...
8.
OK
11.05.2015 08:42:27
0
0
Добре нека да се ровим в миналото и да гоним призраци. А нека също така да отпадне давността и за измяна на държавата, ограбване на банки, сключване на неизгодни сделки. Тогава дали ще са толкова ентусиазирани?
7.
потърпевш
10.05.2015 21:26:23
0
0
НИКОЙ НЕ Е ЗАБРАВЕН И НИЯО НЕ Е ЗАБРАВЕНО !!!

И НЯМА ДА БЪДЕ ЗАБРАВЕНО !!!

ВСЕКИ СИ ПЛАЩА НА ТАЗИ ЗЕМЯ ПРЕДИ ДА СИ ОТИДЕ !

ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ГИ СЪДЯТ ХОРАТА НА ЗЕМЯТА И ГОСПОД НА НЕБЕТО !!!

ТАКА, ЧЕ ДА МУ МИСЛЯТ....
6.
marko
10.05.2015 20:42:56
0
1
Те сегашните бандити да изправят пред съда, начело с Бат Бойко.
5.
eкzaktno poglednato
10.05.2015 19:27:55
0
3
Аза престъпленията и Престъпната Приватизация на Баш Бай Мангал-Костов от Драгалевци оставила милиони хора безработни гладни намалени пенсии ограбена със 20МИЛИАРДА държава по думите на Демократа Плевнанлиев и намалели-умрели от болести бедности емигрирали в Испания Англия Германия Италия и Сащ над 2милионабългарски граждани и селяни.Заради Политиката на тъмносиния Баш Бай Мангал с тъмносини венци и СИН ЕЗИК българите са изчезващ вид който скоро ще влезе в Червената Книга или най верояно под опекатана Червеното Знаме с Полумесеца и звездата
4.
Хей
10.05.2015 16:15:14
0
3
Оправиха всички проблеми в държавата та решиха да оправят и този!
3.
Стоян
10.05.2015 11:35:56
0
4
да се проемни и часта в която да се търси отговорност и на гробокопачите на България от преходния период .За времето от 10 ноември до наши дни.За тези така наречени демократи които погубиха България и накараха много хора да стигнат до бедност и една малка плеяда от върхушка да са изключително богати също да няма давност.нали така г-н Андреев.да видим дали си наистина демократ е не някой ??????.
2.
FREE BULGARIA
10.05.2015 11:20:34
1
2
Ubiite komunisti. Te sa prestupnici sreshtu Konstituciata!!!
1.
s
10.05.2015 10:30:00
2
3
sega komunistite trqbva da badat izpraweni do stenata i ot upor
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипа му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб Той загуби най-близкия си човек, спира всички концерти Той загуби най-близкия си човек, спира всички концерти Почина майката на Веселин Маринов Румен Радев: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо Румен Радев: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо "Кой и как е виновен, при какви обстоятелства - това следва да изяснят компетентните органи", коментира държавният глава за катастрофата с кортежа на Кирил Петков  Гриша Ганчев окончателно излиза от футбола, дари "Литекс" на Общината Гриша Ганчев окончателно излиза от футбола, дари "Литекс" на Общината Бизнесменът подари цялата спортна база, която изгради в северния град на кметството  Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас В проучването е използвана публично достъпна информация Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Присъстваха Михаил Ненов, Динко Раднев, Янко Стойчев и проф. Милен Балтов Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Мумджиев бе задържан в сряда вечерта заради сексуални намеци към служителките в хотел във Враца Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Учениците имах избор дали да пишат есе или съчинение
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори