×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Преди да си направите рентгенова снимка, прочетете това


Преди да си направите рентгенова снимка, прочетете това
Има и по-безвредни методи на изследване, но у нас са много скъпи
23 Април 2015, Четвъртък, 21:35 ч.

Изследването е опасно, може да доведе до рак, проблеми с щитовидната жлеза и други заболявания

Рентгенът представлява апарат с йонизиращо облъчване, който се използва за диагностика на различни заболявания на органите и костната система.

Рентгеновите лъчи се наричат още X-лъчи. Те са открити през 1895 г. от Вилхелм Конрад Ръонтген, което прави истинска революция в медицината.
Немалко хора обаче отказват рентгенографски изследвания поради страха си от облъчване.

Уврежда ли се здравето?

Безусловно йонизиращото излъчване не е полезно за организма. С това не спорят и специалистите. Неслучайно такъв тип изследвания не се правят на деца под 15 години и на бременни и кърмещи жени, ако за това няма преки медицински показания. Прилагането на рентгенови апарати при децата е много по-опасно, тъй като те са 20 пъти по-чувствителни.

Често и след рентгенова диагностика се дават и няколко дни отпуск за възстановяване у дома.

Различните органи от човешкото тяло поглъщат различно количество от рентгеновото лъчение. След направена снимка ясно се виждат органите и костите с различна наситеност. Органите, които поемат повече от рентгеновото лъчение се, виждат с по-тъмен цвят, а тези, които го поемат по-слабо, са в по-блед цвят.

Рентгена и рака

Изследователи са установили, че менгиомите, най-разпространените мозъчни тумори в САЩ и Великобритания, са до 3 пъти по-чести при индивиди, които поне веднъж в годината са си правили рентгенова снимка.

Тази група тумори се развиват в менингите - три слоя от тъкани, които заграждат мозъка. На тях се пада 1/4 от всички мозъчни тумори, като те засягат повече жени, отколкото мъже. Седем на всеки 100 000 жени и 5 на всеки 100 000 мъже страдат от този тип рак.

Най-опасни са панорамните снимки. Те могат да доведат до три пъти повишаване на риска. За хората, които са си правили панорамни рентгенови снимки още преди 10-годишна възраст рискът от развитие на това смъртоносно заболяване се повишава до над 5 пъти. Събраните доказателства предполагат, че снимките увеличават до 50% риска от рак.

Щитовидната жлеза

Учени от Медицинското училище Брайтън и Съсекс във Великобритания са установили, че рентгеновите лъчи, използвани в стоматологията, могат да доведат до увреждане на щитовидната жлеза. Резултатите от проучването, включващо повече от 300 пациенти с рак на щитовидната жлеза, са показали, че лъчението увеличава до два пъти риска. Нещо повече, опасността се повишава правопропорционално с увеличаване честотата на рентгеново лъчение.

Много специалисти продължават да отричат, че такъв риск съществува, например по-време на радиотерапията, при болните от рак, когато на лъчение са изложени главно главата и врата.

Предупреждения за вредата от различните видове радиация и в частност Х-лъчите съществуват повече от 20 години. През 1990 г. е публикуван доклад, разглеждащ 5 епидемиологични изследвания, в които рентгеновите лъчи се посочват като един от рисковите фактори за развитие на менингиом и рак на щитовидната жлеза.

Дози радиация

Рентгеновите лъчи се измерват в милисиверти (mSv), което се отнася до количеството абсорбирана радиация. Излъченото при стоматологичните снимки рентгеново лъчение е около 0.038 mSv за единична снимка и около 0.150 mSv за панорамна снимка.

За тези стойности Американската здравна асоциация твърди, че са еквивалентни на дозата радиация, която организма поема в рамките на няколко дни от околната среда.

Всяко изследване, направено ни с рентген, е с определено количество милисиверта. Трудно е да се даде максимално допустима доза, тъй като всеки организъм реагира различно, в зависимост от гени, начин на живот, имунна система, здравословно състояние. Наблюдаващият лекар е този, който трябва да прецени какво количество рентгеново облъчване е безопасно за организма на пациента.

Предпазни мерки

Според препоръките на учените възрастните трябва да посещават рентгеновите кабинети веднъж на две или три години и само, ако това е крайно наложително.

В случай, че се налага да се направи снимка, задължително трябва да се изиска поставянето на оловни защитни облекла, включително и върху щитовидната жлеза. Това може да запази не само здравето, и да спаси живота на много хора.

Младите хора, на които им предстои да станат родители, трябва да предпазват от облъчване коремната област и половите органи. Рентгеновото излъчване действа най-негативно върху кръвните и половите клетки. При децата трябва да бъде защитено цялото тяло с изключение на изследваната област.

Освен това всеки пациент трябва да има радиационен паспорт, който се прилага към медицинската карта, където лекарят-рентгенолог задължително отбелязва дозата на облъчване, получена при всяко изследване.

След облъчване с рентген, е препоръчително да се засили приемът на пресни зеленчуци и плодове, месо и млечни продукти, червено вино./puls.bg

В категории: Здраве


Коментари
Флагман.БГ Почина рок легенда Почина рок легенда 02/05/2024, Четвъртък 10:19 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Само в 6-ия сезон на кулинарното риалити вече има цели две съвсем нови двойки, който се залюбиха по времето на шоуто Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цънцарова не може да си прочете текста Боядисват 2024 червени яйца в Бачковския манастир Боядисват 2024 червени яйца в Бачковския манастир Те ще бъдат раздавани на социални домове и нуждаещи се хора Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Утре или във вторник се очакват резултатите от ДНК-теста, който трябва да определи дали той е биологичен баща Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Според данните на Евростат през 2023 г. 7,1 на сто от заетите в страните от ЕС са се трудили повече часове на основното си работно място Земетресение разлюля български град Земетресение разлюля български град Трусът е в района на Пазарджик Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ 20 хил. евро на седмица струва лечението му, каза тя КЕВР реши: Газът поевтинява през май КЕВР реши: Газът поевтинява през май От дружеството информират, че предложената цена за май е със 7% по-ниска от действащата за предходния месец април Челен удар с бургаско БМВ на празните улици в София Челен удар с бургаско БМВ на празните улици в София Няма данни за състоянието на шофьорите и пътниците в колите Въвеждат нови изисквания за цената на хляба Въвеждат нови изисквания за цената на хляба Според производител те ще оскъпят работната ръка
Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори