×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Доц. Росен Цонев: Ако се бетонира заливът Корал, ще изчезнат видове, включени в Червената книга


Доц. Росен Цонев: Ако се бетонира заливът Корал, ще изчезнат видове, включени в Червената книга
Строителство в залива Корал е недопустимо, защото там има 12 много рядко срещани растения. Пет от тях дори са включени в Червената книга, заяви екологът доц. Росен Цонев
15 Април 2015, Сряда, 10:59 ч.

Там растат блатни кокичета и още четири вида, застрашени от изчезване, алармира пък ботаникът от БАН Чавдар Гусев

Строителството в залива Корал е недопустимо, защото там има 12 много рядко срещани растения. Пет от тях дори са включени в червената книга. Това заяви пред камерата на БНТ екологът доц. Росен Цонев, който е преподавател в Софийския университет. Изграждането на курортен комплекс от хотели там ще има много по-значимо негативно въздействие, подчерта ученият.
Дадох препоръки районът да бъде със статут на защитена територия, за да се защити опазването на тази популация от блатни кокичета, добави пък ботаникът от БАН Чавдар Гусев.
Репортерът Цвета Младенова, която е снимала филм за залива пък, обясни, че блатното кокиче е източник на субстанция, която се използва за лечение на нервни заболявания, сред които и на детски паралич.
„Чисто процедурно ще се стигне до временно спиране на строежа, но това не ме удовлетворява. Там трябва да се направи експертиза дали това са дюни или не“, заяви Атанас Русев от „Да запазим Корал“.
„Строежът върху дюни е абсолютно забранен, но според експертна проверка, бетонът не е върху пясъка, въпреки красноречието на снимките. От Регионалното министерство все пак се наемат да направят допълнително картиране в района. Вероятно ще се отнеме част от частните имоти зад плажа в залива Корал в полза на държавата. Регионалният министър Лиляна Павлова се ангажира още този летен сезон плажът Корал да е първият, който да получи екоконцесия. Това е поне временна гаранция да остане един от малкото незастроени райони на българското Черноморие. Там няма да има платени чадъри и джетове. В Корал има война за два свята. За природозащитниците заливът е символ на корупция и беззаконие, а за бизнеса – на пропуснати ползи. Милиони левове са изтекли в пясъка, а държавата като арбитър, липсва“, коментира Младенова в „Денят започва“. Тя изтъкна, че единственото, което засега спира строежа, е липсата на екооценка.
Цвета Младенова припомни, че през 2013 г. строежите бяха спрени заради липса на проект за отвеждане на отпадните води. „Обикновено тези отпадъци се изхвърлят на пясъчната ивица или в морето, а после се чудим защо се разболяваме. Липсва оценка за това как строежът на къщите там биха въздействали на защитените зони и на местообитанията на птиците. След като бяха спрени разрешителните за строеж, съдът се разпореди и потвърди, че регионалното министерство правилно е спряло изграждането на обектите, тъй като нямат съответните разрешителни. За имота от къмпинг „Юг“ обаче, който е урбанизирана територия и там може да се строи, Бургаският административен съд заключава, че регионалното министерство е сбъркало и не е трябвало да спира разрешението за строеж. Основният мотив е, че когато е имало експертен съвет в общината, там е присъствал представител на екологичните власти, който не е протестирал, че няма екологична оценка“, уточни Младенова.
„Защо не е протестирал, ще проверяват от Министерството на околната среда и водите. Еколозите подозират, че може да му е запушена устата с пари, което не е прецедент за българското Черноморие. Преди да стане частен, имотът е бил общински. През 2002 г. в общината постъпва инвестиционно намерение да се купят имотите на красивия бряг Корал. Това е изключително красиво място. В момента там цъфти блатното кокиче. Там има и костенурки. Редките видове ще бъдат унищожени при едно бетониране. Едва сега правителството разбра, че няма екооценка за биоразнообразието. Ако инвеститорът не успее да направи такава, няма да може да строи, но бетонните плочи, които бяха изляти на (не)дюните, ще останат. Близо до залива има цял призрачен град от такива бетонни постройки. Никой не ги разрушава“, каза още Цвета Младенова.

В категории: Царево


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
7
Коментара по темата
7.
местни хрантутници
15.04.2015 21:18:37
7
5
Разрешете да се строи в тази Община, местните с изключение на няколко човека от Герб само потъват и затъват. Така просто всички ще напуснат и ще останат няколкото местни хрантутници, които са потомствени хрантутници на коритото.
6.
itt
15.04.2015 21:02:59
1
8
факт,стандарта на населението расте обратно пропорционално на инвестициите, а на политиците общинари правопропорционално....
5.
незамърсяващ еколог
15.04.2015 16:29:47
10
8
всяко нещо си има стойност ,когато го оцени човек.АКО ПРОДЪЛЖВАМЕ ДА РЕКЕТИРАМЕ ВСЕКИ ИНВЕСТИТОР в тази община, кой ще остане да живее без поминък , без средства ,сред пустош и нищета, ще има миграция на човешките индивиди и бурно развитие на флората,която ще оценяме по снимки качени във фейса и гледани от София или от чужбина и ще се сещаме , че в тази община преди години е имало местно население.
4.
itt
15.04.2015 11:04:24
5
9
истинската стоиност на корал и природата около него ще ги оценим когато ги загубим безвъзвратно.........сега на дневен ред е далаверата и правенето на пари...много пари...
3.
ооо
15.04.2015 10:50:44
6
10
доста са се охранили тези еколози, явно е ок да твориш само от едната старана...питат ли как се чувстват служителите, които са между чука и наковалнята. давай, яж месо, искат кръв....и какво........пак ще се застрои, защото няма ДЪРЖАВНА ВОЛЯ..... не да казват тоз и онзи служител а железни закони.....ама няма воля.
2.
АТОС
15.04.2015 10:42:38
5
3
200000 евро няма ли да оправят нещата?
1.
Хер Щраус
15.04.2015 10:22:05
9
7
ЗЕЛЕНИТЕ СА КАТО ЯБЪЛКИТЕ - РАНО ИЛИ КЪСНО ПОЧЕРВЕНЯВАТ...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори