×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Билкарска мафия у нас върти 60 милиона лева годишно


Билкарска мафия у нас върти 60 милиона лева годишно
Лечебните растения поемали към три континента Българската коприва например се купува предимно в европейските страни – Германия, Австрия и Швейцария
11 Април 2015, Събота, 12:55 ч.

Изкупуват защитени растения и ги продават многократно по-скъпо


Билкарската мафия у нас върти 60 млн. лева годишно от бране, изкупуване и продажба на билки. Това показва проучване на „Монитор” сред едни от най-големите официални търговци на този вид стока у нас, които са ощетявани от хората, работещи предимно в сивия сектор.

Официалните данни показват, че по документи фирмите докарват до 20 млн. лв. оборот на хартия. До внасяне на на данъци в хазната обаче почти никога не се стига, тъй като търговците често декларират че стоката излиза зад граница и ще бъде обложена в другата страна. Най-често това са страни от ЕС, с които имаме спогодба за избягване на двойно данъчно облагане.

Според търговците циганската мафия е изцяло в нелегалност и държавата губи стотици хиляди левове годишно, тъй като тези берачи и изкупвачи не са регистрирани и не декларират целия обем на дейността си. Освен това ромите работели в пълен разрез с всички правила. При събирането на билки има определени изисквания и стандарти.

Разрешителните се издават от горските стопанства, плаща се и съответната такса на килограм. Никои от собствениците на незаконни пунктове обаче не декларира колко е купил или набрал, не внася и стотинка такса, нито пък данък печалба от бизнеса им. Друг голям проблем е и че те не се съобразяват и със сезонните забрани за късането на определени растения, което унищожава много редки видове билки. Например ливадите с жълт кантарион край Самоков и близките селата Драгушиново, Продановци и Злокучене всяка година се опустошават от ромите. Набези имало и в много райони около Пловдив, Перущица, както и Карлово и Калофер.

„Берат се не само съцветията, растенията се изтръгват от корен, за да не се губи време, и билковите масиви се унищожават за години напред”, обясниха стари билкари пред „Монитор”. На черният пазар били търсени най-много растенията дилянка, която попадала в списъка на забранените за бране, божур, миши уши и оман. Билкарската мафия ги изкупувала за по 20 стотинки за килограм, а ги продавали многократно по-скъпо. Жълтият кантарион, бъз и лучка също били лесно конвертируема стока. След като се сдобият с нея за жълти стотинки организират и износа й от страната ни.

Лечебните растения поемали към три континента Българската коприва например се купува предимно в европейските страни – Германия, Австрия и Швейцария, а Южна Америка и Африка дават заявка за липа, маточина и глог. Заради големия интерес и желанието за бърза печалба билкарската мафия не осигурявала никакви нормални условия за работа на подчинените си. Така в началото на месеца една берачка на див чесън загина, а 25 други бяха ранени при тежка катастрофа с камион, който се оказа, че никога не е минавал на преглед. Ромите работели за по 5 лева на ден. Инцидентът стана край Върбица. В товарния ГАЗ-66 тогава били натъпкани 36 души, които били качвани в планината, за да берат билки, които предавали на прекупвач.

Една от най-търсените билки – шипката се бере зелена от билкарската мафия, за да може да се контролира цената. Циганите късат все още зеления плод, който в това състояние няма популярните си лечебни свойства и го пускат за продажба на по-ниска цена в незаконните пунктове в махалите. Така прекупвачите се сдобиват с огромни количества от ценното растение, чакат го да узрее и го продават на многократно по-висока цена на фирмите, които се занимават с износа на тази стока и имат сключени договори за определени количества ежегодно с чуждестранните компании. Така нелегалните рекетират легалните търговци. Подобна практика се наблюдавала в Сунгурларе, където за битката от години се води истинска война. От близкия Градец пристигат в края на лятото с коне и каруци и започват поголовно бране на растението. Заради нарастващото напрежение по време на беритбата се наложило преди време кмета да издаде забрана за късането на шипките.

В категории: Животът


2
Коментара
Флагман.БГ Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин 12/05/2024, Неделя 09:20 0
2
Коментара по темата
2.
МЛЯКОТО И РОСНАКА ОТ НЕСЕБЬР
11.04.2015 17:26:44
0
0
И nie sme mafioti i vartim qko para umiraite zlobari v momenta sme na seishelite i piem sheikove
1.
боньо
11.04.2015 11:49:15
1
4
Същата е ситуацията и в Карнобат градешките цигани опоскват всичко, но община и полиция нехаят!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ето как да почистим щорите, без дори да ги сваляме от прозореца: лесен лайфхак Ето как да почистим щорите, без дори да ги сваляме от прозореца: лесен лайфхак Ако пластмасовите щори са пожълтели или имат упорити петна, използвайте сода бикарбонат Цените отново тръгнаха нагоре, по-скъпи са сиренето, брашното Цените отново тръгнаха нагоре, по-скъпи са сиренето, брашното Повечето плодове и зеленчуци на борсите се продават с увеличение Вземат мерки срещу преписвачите на Матури 2024 Вземат мерки срещу преписвачите на Матури 2024 На 17 май е задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература Летният сезон започна, курортите по Северното Черноморие посрещнаха първите си туристи Летният сезон започна, курортите по Северното Черноморие посрещнаха първите си туристи По традиция в „Златни пясъци” по-голямата част от гостите са от Румъния Времето днес ще ни ошашави, ето какво да очакваме в неделя Времето днес ще ни ошашави, ето какво да очакваме в неделя Прогноза за неделя - 12 май 2024 г.  Томина неделя е! Необикновени имена черпят, а обичаят повелява да бъде "погребан" мъж Томина неделя е! Необикновени имена черпят, а обичаят повелява да бъде "погребан" мъж В народната представа се свързва с много по-древни езически повелители на небесните летни бури – град, дъжд, огнена стихия Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Примерът е взет от датските общности, които често обичат да празнуват заедно Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Пред съда Светослав обяснил, че прибрал тялото на Десислава, защото в къщата имало плъхове 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Бургаският конкурс на името на Петя Дубарова не е само най-добрият литературен форум за средношколско творчество
Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Как англичани приемат случващото се с любимата река Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин У нас литър А-95 струва средно 2.72 лв., при съседите гони 4 лева 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" Конкурсът премина под сянката на протести заради участието на Израел Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори