×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Бойко Борисов: Тръмп даде мъжка дума, че визите ще паднат
  • Язовир "Студена" се пълни ускорено: Вчера са измерени приток 800 л/сек. при разход около 240
  • Жертвите на коронавируса са вече над 1 600, но епидемията се забавя
НА ЖИВО

Елегантността се вижда в моите чинии, с вкусни гурме изкушения ви очаквам в ресторанта на хотел "България"


Елегантността се вижда в моите чинии, с вкусни гурме изкушения ви очаквам в ресторанта на хотел "България"
Искам и Бургас да стане град, в който хората да ценят кухнята не само като големи порции на корем, а кулинарията като изкуство, споделя финалистката в "Мастер Шеф" Таня Колева
28 Март 2015, Събота, 14:36 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Авторът

5-степенното меню е съставено от мен, рецептите няма да срещнете никъде, защото са лично мои, обещавам всяко ястие да бъде поднесено с много любов и финес
Таня Колева е от Бургас, завършила е ПМГ „Акад. Никола Обрешков”, учила е в САЩ, а в момента завършва Право в БСУ. Тя бе сред финалистите в риалити формата „Мастер Шеф” и направи невероятно впечатление на журито, дори бе наречена „нинджа с токчета в кухнята”.

- Таня, откъде дойде идеята и с какво ще изненадате гостите на гурме вечерята в хотел „България” на 2 април /ВИЖ ТУК/, заедно с шеф Стоян Мавров?

- Шеф Стоян Мавров ми се обади точно вечерта, когато ме изгониха от „Мастер Шеф” и ми каза, че видял потенциал в мен и му харесва това, което правя. Той ме покани да направим тази гурме вечеря за гостите на хотел „България”. Менюто е съставено от мен, аз стоя зад цялата идея за него.

Всяка вечер идвам тук и двамата тестваме рецептите, които съм дала. Усъвършенстваме ги, предлагаме ги на дегустатори. Аз съм подбрала рецептите, те са лично мои, няма да ги срещнете в Интернет, например.

Има една, която се различава от всички останали и е от италианската кухня. Това е основното ястие – пилешко роле със сос маринара. Аз съм изключителен фен на италианската кухня. Първият сос, който направих в живота си, беше маринара. Любим ми е. Дори съм прочела историята за този сос.

В менюто има елементи от италианската кухня, от френската кухня, от американската, има и елементи от мен, от моята кухня. Всичко на 2 април ще бъде поднесено с много любов и финес, ще се постараем порциите да са достойни за добра вечеря, но и да бъдат много красиви. Ако клиентите останат доволни, аз ще бъда много щастлива. За първи път влизам в професионална кухня, за да готвя, затова се чувствам малко притеснена.

С шеф Стоян Мавров доста говорихме за това меню. Той веднага улови моите предложения, веднага ги вкуси. Искам и Бургас да стане град, в който хората да ценят кухнята не само като големи порции на корем, а кулинарията като изкуство. Храната като елегантно ястие, като изложба, като ястие, с което можеш да се нахраниш, докато го гледаш. Всяко ястие трябва да бъде поднесено с любов. Няма как без любов да сътвориш каквото и да било красиво нещо в чинията. Няма как, ако си нервен, да направиш нещо хубаво.

- Как възприемаш прозвището си от „Мастер Шеф” – нинджа с токчета в кухнята?

- Аз смятам, че елегантността се вижда и в моите чинии. Това е моят запазен почерк – че аз ще бъда елегантна докрай. Ако другите са се изморявали 1, аз съм се изморявала 10 на тези токчета, но не дадох повод някой да забележи това. Не мисля, че токчетата ми пречат. Аз нямам ниски обувки, ползвам такива само за спорт и за разходка с кучето. Вкъщи не ходя с високи обувки, но навън съм така. Смятам, че токчетата правят една жена още по-красива, привлекателна и женствена.

- От колко време се занимаваш с кулинария и от кого си наследила любовта си към готвенето?

- Любовта ми към храната дойде от баба ми. Тя беше изключителна кулинарка. С нея се срещах всяка ваканция, почти всеки уикенд тя събираше цялото семейство, приготвяше ни нейните специалитети или каквото ние пожелаем. Сплотяваше ни, беше истинска домакиня, караше ни да се чувстваме едно наистина щастливо семейство.

За съжаление тя си отиде, но не си отиде моята страст към храната, защото тя ми я придаде. Тя ми показа абсолютно всичко, което ми даде основа. Тя не е майстор готвач, но беше толкова отвъд традицията. Не обичаше клишетата и не сервираше клишета.

- Кое е нещото, което правиш и до днес от бабините рецепти?

- Правя баница, става много вкусна, но не я ям, защото пазя талия. Често я приготвям обаче за родителите си. Майка ми доста често ме е питала за рецептата, която аз съм доукрасила.

- Коя ти е любимата кухня?

- Много са. Обожавам италианската храна. 

- С какво обичаш да се храниш най-много?

- Преди години имах доста нездравословен начин на живот. Хранех се много малко, предимно вечер… Това в един момент започна да ми пречи. Реших, че трябва да се храня здравословно преди 7-8 години. Не следя стриктно калориите, просто гледам храната да е приготвена по правилния начин. Смятам, че човек трябва да се храни добре, трябва да се храни здравословно. Затова съм научила горе-долу коя храна какви полезни качества има, как например може да ни лекува. Как може, например, да се излекуваме от грип, приемайки да речем богати на Витамин С храни. Как да си подобрим имунната система с храни, богати на флавоноиди, например. Това са всички, които са лилави на цвят.

Антоцианините пък се съдържат във всички берита. Те са страхотни антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и спомагат оздравителните процеси в тялото. Те няма да излекуват рак, но ще възпрепятстват разпространението на тези клетки.

Аз възприемам кулинарството като изкуство, подредено в чинията. Това е най-хубавото. Дори да съм сама пред телевизора вкъщи, аз ще си направя чинията така, че да се храня с очите и да ми е приятно. Когато го правя за родителите си, за приятелите си или за някой друг, мисля по същия начин.

- За първи път виждам цветя, използвани в кухнята, изключвам билките. Теменужките, например, много ми е интересно за какво ги използваш?

- Цветята от доста дълго време са навлезли в кухнята на майстор готвачите по света, особено ядливите теменужки, невенът, лавандулата. Те са страхотни билки. Има една легенда, която гласи, че една актриса приемала чай от виолетки, за да запази гласа си, да поддържа красиво лицето си и т. н.

Теменужката е един страхотен еликсир за справяне с грип и простудни заболявания, ако се приема като чай. Тя може да се приема и като тинктура, слага се в салата, в супа. Ядливите теменужки се прилагат и в алтернативната медицина. От много време са навлезли в кулинарията в чужбина, навлизат и в България. У нас са много малко ресторантите, малко са и готвачите, които готвят на толкова високо ниво и които използват по-сложни техники са приготвяне на храната.
В България трудно се намират ядливите цветя и билки. Това е голям пропуск за нас.

- Какво не обичаш да приготвяш в кухнята?

- Не обичам да приготвям десерти. Може би, защото аз самата не обичам да ги ям. Има няколко традиционни десерти, които приготвям и много често сервирам на приятели. Комбинирала съм и други съставки в тях и ги правя по-различни. Малко са десертите, които харесвам и които приготвям.

- Какво обичаш да правиш, когато имаш дори малко свободно време?

- Обичам да ходя по ресторанти, обичам да тествам различни храни. Искам да видя какво може да се опита в Бургас.


Това е само предястието с роленца от сьомга, което Таня приготви за нас

В категории: Бургас


Такса "рецепта" в аптеката
Такса "рецепта" в аптеката 16/02/2020, Неделя 21:03 4
България Всички новини
Изпращат искането за екстрадиране на Васил Божков на Арабските емирства Изпращат искането за екстрадиране на Васил Божков на Арабските емирства

Той е бил освободен вчера от ареста в Абу Даби

Какъв е стилът на различните зодии? Какъв е стилът на различните зодии?

Вашата зодия може да даде отговори за избора ви на дреха

Отиде си композиторът Емил Бояджиев Отиде си композиторът Емил Бояджиев На 45-годишна възраст ни напусна творецът Ужасяващо! Коронавирусът вече е в България? Пациент е изолиран в болница в Стара Загора Ужасяващо! Коронавирусът вече е в България? Пациент е изолиран в болница в Стара Загора

Украинецът, който живее в България, е със симптомите на заболяването

Млад мъж загина във Враца преди да предложи брак на любимата си Млад мъж загина във Враца преди да предложи брак на любимата си 28-годишният Николай пада от вишка по време на работа и умира на място Такса "рецепта" в аптеката Такса "рецепта" в аптеката Българския фармацевтичен съюз предлага така наречената такса „рецепта" Зеленогорски прави нова дясна партия Зеленогорски прави нова дясна партия

От новия политически проект предлагат ротационно лидерство в бъдещ общ десен проект, за да има реално обединение в дясно

Утре си проверете винетката, щракат ни от всяка контролна рамка Утре си проверете винетката, щракат ни от всяка контролна рамка

Ако мобилните екипи на тол контрола спрат нарушителя в същия ден, тoй ще има възможността да плати по-ниска санкция – т.нар. компенсаторна такса

Какви са стереотипите за всяка зодия и каква е истината Какви са стереотипите за всяка зодия и каква е истината Николета Лозанова с трогателно послание за Валери Божинов Николета Лозанова с трогателно послание за Валери Божинов

Едно от най-правилните неща, които съм правила е, че точно теб избрах за баща на нашата дъщеря, написа Ни Ло

Вицепремиерът Марияна Николова: Обединените Арабски Емирства са важен и перспективен външнотърговски партньор на България Вицепремиерът Марияна Николова: Обединените Арабски Емирства са важен и перспективен външнотърговски партньор на България

Акцент в разговорите беше и подкрепата за малкия и среден бизнес чрез засилване на сътрудничеството във всички сфери на икономиката

Тайните за красива коса на Меган Маркъл Тайните за красива коса на Меган Маркъл

Тя винаги залага на едри букли или нисък ток и страшно й отива

Мъж и бременната му съпруга са застреляните в Калининград Мъж и бременната му съпруга са застреляните в Калининград

Убиецът се е самоубил

Забавя се разпространението на опасния коронавирус Забавя се разпространението на опасния коронавирус

Увеличава се броят на хората, които са излекувани от заразата

Кървава престрелка в Калининград, има загинали (ВИДЕО) Кървава престрелка в Калининград, има загинали (ВИДЕО) Мъж и жена са убити, нападателят откаран в болница Зодиите, които са най-склонни към изневяра Зодиите, които са най-склонни към изневяра

Има ли как да ги задържим

Това видео ще ви разплаче! Как кучето на известна астронавтка я посрещна след една година раздяла Това видео ще ви разплаче! Как кучето на известна астронавтка я посрещна след една година раздяла

Когато се върнала вкъщи, тя получила голяма доза „кучешка любов“

Стотици полети са отменени във Великобритания заради наближаващата буря „Денис“ Стотици полети са отменени във Великобритания заради наближаващата буря „Денис“

"Изи джет" е отменила 230 полета, което ще засегне около 40 000 пътници

В САЩ подговят 150 млн. дози ваксина срещу коронавирус В САЩ подговят 150 млн. дози ваксина срещу коронавирус

Очаква се да са готови до ноември

Кандидатът на Макрон за кмет на Париж се оттегли след скандален гей-запис Кандидатът на Макрон за кмет на Париж се оттегли след скандален гей-запис

Видеото разпространи художник, омерзен от лицемерието на кандидата

Осман Октай Осман Октай Гешев легитимира бездействието на институциите по модела на Борисов Виц на деня Виц на деня Чистачката Мара уверено вървеше към своята цел, помитайки всичко по пътя си. Виц на деня Виц на деня П*рно-звезда влезнала в църква:
- Отче, съгреших.
- Знам, гледах.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Заменям една голяма любов, за две по-малки и в различни квартали.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори