×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Президентът назначи Елеонора Димитрова за посланик на България в Бразилия
  • Студентите платена форма на обучение ще имат право на стипендия, реши ВАС
  • Един милион и осем хиляди туристи са посетили Варна от началото на годината до 10 октомври
  • Въздушна спешна помощ ще има база край Търговище
  • Литва затвори границата си с Беларус
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Елегантността се вижда в моите чинии, с вкусни гурме изкушения ви очаквам в ресторанта на хотел "България"


Елегантността се вижда в моите чинии, с вкусни гурме изкушения ви очаквам в ресторанта на хотел "България"
Искам и Бургас да стане град, в който хората да ценят кухнята не само като големи порции на корем, а кулинарията като изкуство, споделя финалистката в "Мастер Шеф" Таня Колева
28 Март 2015, Събота, 14:36 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Авторът

5-степенното меню е съставено от мен, рецептите няма да срещнете никъде, защото са лично мои, обещавам всяко ястие да бъде поднесено с много любов и финес

Таня Колева е от Бургас, завършила е ПМГ „Акад. Никола Обрешков”, учила е в САЩ, а в момента завършва Право в БСУ. Тя бе сред финалистите в риалити формата „Мастер Шеф” и направи невероятно впечатление на журито, дори бе наречена „нинджа с токчета в кухнята”.

- Таня, откъде дойде идеята и с какво ще изненадате гостите на гурме вечерята в хотел „България” на 2 април /ВИЖ ТУК/, заедно с шеф Стоян Мавров?

- Шеф Стоян Мавров ми се обади точно вечерта, когато ме изгониха от „Мастер Шеф” и ми каза, че видял потенциал в мен и му харесва това, което правя. Той ме покани да направим тази гурме вечеря за гостите на хотел „България”. Менюто е съставено от мен, аз стоя зад цялата идея за него.

Всяка вечер идвам тук и двамата тестваме рецептите, които съм дала. Усъвършенстваме ги, предлагаме ги на дегустатори. Аз съм подбрала рецептите, те са лично мои, няма да ги срещнете в Интернет, например.

Има една, която се различава от всички останали и е от италианската кухня. Това е основното ястие – пилешко роле със сос маринара. Аз съм изключителен фен на италианската кухня. Първият сос, който направих в живота си, беше маринара. Любим ми е. Дори съм прочела историята за този сос.

В менюто има елементи от италианската кухня, от френската кухня, от американската, има и елементи от мен, от моята кухня. Всичко на 2 април ще бъде поднесено с много любов и финес, ще се постараем порциите да са достойни за добра вечеря, но и да бъдат много красиви. Ако клиентите останат доволни, аз ще бъда много щастлива. За първи път влизам в професионална кухня, за да готвя, затова се чувствам малко притеснена.

С шеф Стоян Мавров доста говорихме за това меню. Той веднага улови моите предложения, веднага ги вкуси. Искам и Бургас да стане град, в който хората да ценят кухнята не само като големи порции на корем, а кулинарията като изкуство. Храната като елегантно ястие, като изложба, като ястие, с което можеш да се нахраниш, докато го гледаш. Всяко ястие трябва да бъде поднесено с любов. Няма как без любов да сътвориш каквото и да било красиво нещо в чинията. Няма как, ако си нервен, да направиш нещо хубаво.

- Как възприемаш прозвището си от „Мастер Шеф” – нинджа с токчета в кухнята?

- Аз смятам, че елегантността се вижда и в моите чинии. Това е моят запазен почерк – че аз ще бъда елегантна докрай. Ако другите са се изморявали 1, аз съм се изморявала 10 на тези токчета, но не дадох повод някой да забележи това. Не мисля, че токчетата ми пречат. Аз нямам ниски обувки, ползвам такива само за спорт и за разходка с кучето. Вкъщи не ходя с високи обувки, но навън съм така. Смятам, че токчетата правят една жена още по-красива, привлекателна и женствена.

- От колко време се занимаваш с кулинария и от кого си наследила любовта си към готвенето?

- Любовта ми към храната дойде от баба ми. Тя беше изключителна кулинарка. С нея се срещах всяка ваканция, почти всеки уикенд тя събираше цялото семейство, приготвяше ни нейните специалитети или каквото ние пожелаем. Сплотяваше ни, беше истинска домакиня, караше ни да се чувстваме едно наистина щастливо семейство.

За съжаление тя си отиде, но не си отиде моята страст към храната, защото тя ми я придаде. Тя ми показа абсолютно всичко, което ми даде основа. Тя не е майстор готвач, но беше толкова отвъд традицията. Не обичаше клишетата и не сервираше клишета.

- Кое е нещото, което правиш и до днес от бабините рецепти?

- Правя баница, става много вкусна, но не я ям, защото пазя талия. Често я приготвям обаче за родителите си. Майка ми доста често ме е питала за рецептата, която аз съм доукрасила.

- Коя ти е любимата кухня?

- Много са. Обожавам италианската храна. 

- С какво обичаш да се храниш най-много?

- Преди години имах доста нездравословен начин на живот. Хранех се много малко, предимно вечер… Това в един момент започна да ми пречи. Реших, че трябва да се храня здравословно преди 7-8 години. Не следя стриктно калориите, просто гледам храната да е приготвена по правилния начин. Смятам, че човек трябва да се храни добре, трябва да се храни здравословно. Затова съм научила горе-долу коя храна какви полезни качества има, как например може да ни лекува. Как може, например, да се излекуваме от грип, приемайки да речем богати на Витамин С храни. Как да си подобрим имунната система с храни, богати на флавоноиди, например. Това са всички, които са лилави на цвят.

Антоцианините пък се съдържат във всички берита. Те са страхотни антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и спомагат оздравителните процеси в тялото. Те няма да излекуват рак, но ще възпрепятстват разпространението на тези клетки.

Аз възприемам кулинарството като изкуство, подредено в чинията. Това е най-хубавото. Дори да съм сама пред телевизора вкъщи, аз ще си направя чинията така, че да се храня с очите и да ми е приятно. Когато го правя за родителите си, за приятелите си или за някой друг, мисля по същия начин.

- За първи път виждам цветя, използвани в кухнята, изключвам билките. Теменужките, например, много ми е интересно за какво ги използваш?

- Цветята от доста дълго време са навлезли в кухнята на майстор готвачите по света, особено ядливите теменужки, невенът, лавандулата. Те са страхотни билки. Има една легенда, която гласи, че една актриса приемала чай от виолетки, за да запази гласа си, да поддържа красиво лицето си и т. н.

Теменужката е един страхотен еликсир за справяне с грип и простудни заболявания, ако се приема като чай. Тя може да се приема и като тинктура, слага се в салата, в супа. Ядливите теменужки се прилагат и в алтернативната медицина. От много време са навлезли в кулинарията в чужбина, навлизат и в България. У нас са много малко ресторантите, малко са и готвачите, които готвят на толкова високо ниво и които използват по-сложни техники са приготвяне на храната.
В България трудно се намират ядливите цветя и билки. Това е голям пропуск за нас.

- Какво не обичаш да приготвяш в кухнята?

- Не обичам да приготвям десерти. Може би, защото аз самата не обичам да ги ям. Има няколко традиционни десерти, които приготвям и много често сервирам на приятели. Комбинирала съм и други съставки в тях и ги правя по-различни. Малко са десертите, които харесвам и които приготвям.

- Какво обичаш да правиш, когато имаш дори малко свободно време?

- Обичам да ходя по ресторанти, обичам да тествам различни храни. Искам да видя какво може да се опита в Бургас.


Това е само предястието с роленца от сьомга, което Таня приготви за нас

В категории: Бургас


България Всички новини
Vivacom представи напредъка си в устойчивото развитие за 2024 г. с фокус върху зелената енергия и иновациите Vivacom представи напредъка си в устойчивото развитие за 2024 г. с фокус върху зелената енергия и иновациите Vivacom поставя нов стандарт за отговорен бизнес в България – с 5.5G технологии, зелена енергия и 100% рециклиране на оперативните отпадъци през 2024 г. Подписаха меморандум за Филиал на БДУ "Проф. д-р Асен Златаров" в Казанлък Подписаха меморандум за Филиал на БДУ "Проф. д-р Асен Златаров" в Казанлък Това е поредна стъпка към реализация на идеята Извънредно! Путин нареди прекратяване на огъня в Украйна Извънредно! Путин нареди прекратяване на огъня в Украйна Информацията е потвърдена и от Кремъл, и от украинската УНИАН Вендинг машина в Бургас предлага бира, законно ли е? Вендинг машина в Бургас предлага бира, законно ли е? Продажбата на алкохол чрез автомати може да доведе до глоби и проверки от институциите Страхотен мач на Черноморец 1919, акулите на крачка от сензация срещу шампиона Страхотен мач на Черноморец 1919, акулите на крачка от сензация срещу шампиона Бургаският тим загуби в добавеното време COVID-19 протича с хрема и сухо гърло, но ваксините предпазват тежките случаи COVID-19 протича с хрема и сухо гърло, но ваксините предпазват тежките случаи Ваксините срещу COVID-19 в Бургас са безплатни за всички, независимо от възраст и здравноосигурителен статус Василев: Киселова е крила сигнали, свързани с документни престъпления и източване на държавен ресурс Василев: Киселова е крила сигнали, свързани с документни престъпления и източване на държавен ресурс Сигналите са изпратени до и.ф. главен прокурор, до президентската институция и до Народното събрание Министър Жечо Станков: България и Република Корея споделят обща визия  за чиста, сигурна и конкурентна енергетика Министър Жечо Станков: България и Република Корея споделят обща визия за чиста, сигурна и конкурентна енергетика Балансираната комбинация от ядрени мощности, възобновяеми източници, системи за съхранение и цифрови решения е ключът към устойчивото развитие на сектора, смята Станков От несигурност към спокойствие: PAXMINING показя пътя към стабилни доходи в нестабилни пазари От несигурност към спокойствие: PAXMINING показя пътя към стабилни доходи в нестабилни пазари PAXMINING предлага сигурен начин за печалба от криптовалути чрез облачен майнинг – без техника, без стрес и без нужда от опит „Бургас Инвест“ с отличие от Камарата на строителите и нов визионерски проект „Бургас Инвест“ с отличие от Камарата на строителите и нов визионерски проект Поредната награда е свързана както с реализираните жилищни сгради до момента, така и с изгаждането на впечатляващия с мащаба си комплекс до Mall Galleria
Срутеният блок в Гебзе взе четири жертви: Откриха и родителите мъртви след 19 часа под отломките Срутеният блок в Гебзе взе четири жертви: Откриха и родителите мъртви след 19 часа под отломките Единствено най-голямото дете в семейството - 18-годишната Дилара Билир, оцеля в инцидента Тръмп: Измамата с изменението на климата загуби войната Тръмп: Измамата с изменението на климата загуби войната САЩ спряха парите за фондацията на Бил Гейтс и той заяви, че „глобалното затопляне“ не е толкова страшно Здравна криза налегна цяла Европа Здравна криза налегна цяла Европа Системната липса на инсулин е само част от критичните проблеми Тръмп нареди спешни ядрени тестове, след като Путин се похвали със Статус-6 Тръмп нареди спешни ядрени тестове, след като Путин се похвали със Статус-6 От Вашингтон считат, че Китай настига тях и Русия във въоръжаването Тръмп оцени срещата със Си с 12 по десетобалната скала Тръмп оцени срещата със Си с 12 по десетобалната скала Не е говорено за Тайван. Китай ще започне отново да купува американска соя и ще направи компромис за редкоземни елементи, Вашингтон обмисля да намали мита Изненадващ победител на изборите в Нидерландия Изненадващ победител на изборите в Нидерландия Крайнодесните на Герт Вилдерс получиха шамар във вота 7-етажна сграда рухна в Турция, има затрупано семейство 7-етажна сграда рухна в Турция, има затрупано семейство Намерено е тялото на едно дете Четирима българи застават пред съда в Париж заради... Четирима българи застават пред съда в Париж заради... Обвинението към тях е заради вандализиране на Мемориала на Холокоста във френската столица Седеметажна жилищна сграда се срути край Истанбул Седеметажна жилищна сграда се срути край Истанбул Не е ясно дали има жертви Мъск пусна Grokipedia, която да се конкурира с Wikipedia Мъск пусна Grokipedia, която да се конкурира с Wikipedia Съдържанието се генерира от изкуствен интелект и генеративния AI асистент Grok
Васил ТЕРЗИЕВ, кмет на София Васил ТЕРЗИЕВ, кмет на София Дали са български вълци, дали са турски, няма да са хора с докторантура по ядрена физика
Виц на деня Виц на деня - Омъжи се за мен! Откакто те познавам, не мога да спя!
- Простак такъв! Искаш да се ожениш за мен само за да се наспиш ли?
Виц на деня Виц на деня - Операцията мина успешно. Днес си на лекарства и системи. За вечерта ще пратя сестрата.
- Докторе, може ли да не е тази вечер, че още ме боли.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Днес шефът толкова дълго вика по мен, че накрая неволно казах: "Да, скъпа!"
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори