×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Георги Костов арестува Таки при сделка с 2 кила кокаин, оказва се смлян аналгин


Георги Костов арестува Таки при сделка с 2 кила кокаин, оказва се смлян аналгин
Георги Костов е и може би първият, който не е избрал да сложи портрет на Левски зад гърба си, а е окачил Капитан Петко войвода
21 Март 2015, Събота, 07:38 ч.
Източник: 24chasa.bg

Започнал е от най-ниското стъпало на оперативен работник в софийските квартали, а 22 години по-късно седнал на най-висшето професионално кресло


Средата на 90-те - в разгара на мутренския рекет оперативни работници в лююлинското Девето РПУ в София научават, че се подготвя сделка с 2 килограма чист кокаин.

Според източниците на полицаите наркосделката се движи от прочулия се години по-късно като наркобос Христофорос Аманатидис-Таки, наскоро застреляния Боби Белята, Борян Митничаря и люлинския Чората. Тогава всички са

изгряващи звезди

в подземния свят

и работят с друга ъндърграунд легенда Йордан Цонков-Джиджи.

Полицаи организират акция по всички правила. Задържат “белия прах” и участниците в сделката, но каква е изнедата им, след като при анализ се оказва, че това не е кокаин, а 2 килограма аналгин, с който Таки и компания се готвели да “ужилят” наркотърговците.

Един от полицаите, които разследват тази “измама”, е новият главен секретар на МВР Георги Костов, който и досега си спомня с усмивка някои случаи, по които е работил в началото на кариерата си в МВР.

Той е първият полицай №1, започнал от най-ниското стъпало на оперативен работник в софийския “квартал на бандитите” и 22 години по-късно седнал на най-висшето професионално кресло.

Георги Костов е и може би първият, който не е избрал да сложи портрет на Левски зад гърба си, а е окачил Капитан Петко войвода.

Прадядо ми е

бил войвода

от близко до родното село на Капитан Петко войвода и аз съм израснал с истории за този български герой, разказа комисар Костов. Детската мечта на родения в Хасково бъдещ полицай обаче не е била да разследва престъпления, а да стане инженер. Преди да го приемат в Техническия университет в София, той завършва с отличие математическата гизназия в Хасково и се шегува, че е сред малкото полицаи, които могат да решат тройно интегрално уравнение.

Костов се дипломира като машинен инженер в текстилното производство през 1992 г. и веднага е назначен на работа в тогавашния завод “Осми март” (сега модна къща “Агресия”), месеци по-късно обаче стартира приватизацията и той заедно с много други е съкратен. Така в началото на 1993 г. започва кариерата си в МВР като оперативен работник в Трето РПУ в София, което по това време следи за опазване на реда в “Люлин”.

Разпределят го да отговаря за “Модерно предградие”. Шеговито си спомня как първоначално се зарадвал, че е нещо модерно, но бързо разбрал, че това си е бакърената махала, където масово се извършват кражби и грабежи от живеещите в района цигани.

Две години по-късно е открито и люлинскоко Девето РПУ, където Костов е пратен да лови грабители в “Тежката група” на районното. Там работи заедно с новия шеф на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

В годините, когато рекетът е основният бизнес на набиращите тогава мощ мутренски групировки, Костов си спомня как е задържал пред районното новото порше на Васил Илиев и как е прибрал зад решетките друг силов играч - Льонята Джуджето, убит през 2001 г.

Най-драматичният момент от този период, който главният секретар няма да забрави, е на 3 май 1996 г., когато при престрелка в “Люлин” са убити трима негови колеги. Тогава десетки полицаи работят денонощно с месеци, докато не бъде заловен тройният убиец Иво Кашавелов.

И до днес всяка година на 3 май Костов и много от колегите му се събират при блока в “Люлин”, където е паметната плоча за загиналите.

Пак с денонощна работа, но първо по кофите из целия квартал “Люлин”, започва разплитане на друга злокобна история, при която в контейнер за боклук е намерена отрязана до китката човешка ръка. В продължение на часове Костов и колегите му събират като в зловещ пъзел тялото на млад мъж.

Убийството се оказва дело на “БГ Чикатило” - психично болен мъж, който умъртвил приятел пред майката на жертвата, която била парализирана. Докато събират улики срещу извършителя, изскача още една зловеща подробност -

пред очите на

обездживената

майка убиецът

пекъл части от сина ѝ

в тава в печката и ги ял.

При друг случай, разплетен от главния секретар, жена, колежка на българския Чикатило пък накарала любовника си да убие съпруга ѝ. Човекът въпреки любовта си не успял да извърши екзекуцията, а жената лично застреляла мъжа си в главата. После заровила главата му в Банкя, а с любовника изхвърлили части от тялото по пътя Брезник-Божурище.

След още десетки тежки разследвания и 7 години в Девето РПУ през 2002-а Костов е преместен в отдел “Убийства” на столичната полиция, където отново е с “летящ старт”. Веднага щом си носи вещите на новото бюро, трябва да тръгне по дирите на убиец на жена, който по-късно се оказва сериен убиец. Марин Стойчовски е арестуван за умъртвяването на хазяйката си, а с разпита се заема Георги Костов. Колегите му си спомнят как им казал, че ще го разпитва за цялостната му престъпна дейност, а те му отговорили: “Това да не са ти кражби, тоя да не е извършил 100 убийства.” След малко повече от час обаче Костов направо “взема акъла” на всички, след като води екипа в къща в Горна баня, където по самопризнанията на Стойчовски

под стълбите е

открита втора жертва

- 90-годишен мъж, умъртвен по-рано. Стойчовски признава и за трето убийство и е осъден на доживотен затвор.

Месеци след като Костов се мести в СДВР, започва нарковойната в София и почти всяка седмица има убит подземен бос, наркодилър или друг бандит, замесен в разпределението на територии.

“Дойде март 2003 г. и откриха “ловния сезон” с убийството на Илия Павлов, после застреляха Рибаков, Фатик и серията продължи няколко години”, припомня си този период полицаят. Точно по това време е и един от най-големите успехи на главния секретар по оценка на колегите му, за който той е избран за “Полицай на годината”. Костов разкрива извършителя на убийството на полицая Кирил Живков при екзекуцията на 28-годишния Асен Петров-Шаки. Костов е и човекът, който влиза в дирите на прочулата се през лятото на 2004 г. хърватска банда за убийства.

След края на 2007 г. разстрелите по улиците на София почти спират, а след кратко преместване в ГДБОП Георги Костов се връща отново в Девето РПУ, този път като началник на Криминална полиция. Малко след това през септември 2011 г. той е назначен за директор на полицията в Благоевград. През трите години, докато ръководи местната областна дирекция, са ожънати декари с канабис в региона, а полицаите започват да оглеждат земите с хеликоптер. Самият Костов е доволен от работата си в Пиринския край и смята, че е оставил нещата в ред, когато изненадващо миналата година го пращат да ръководи полицията в Бургас. От морето вече бившият вътрешен министър Вучков го избира за заместник главен секретар, а преди дни той бе номиран и избран с указ на президента за титуляр на най-висшата професионална длъжност в министерството.

Въпреки че полицейската кариера не му е оставила много време за семейството, Костов и съпругата му, с която са женени още от 1989 г., са отгледали две прекрасни дъщери - Радина, на 25 г., и Аделина - на 22.

Голямата е

дипломант по право,

а малката учи

компютърни науки

в Техническия университет. Преди няколко години Радина печели конкурс за красота “Мис Люлин”, като впечатлява журито с каратистки удари, с които чупи няколко тухли. Бащата се гордее, че и двете му дъщери от първи клас тренират карате, преминали са няколко степени и доста успешно могат сами да се защитават. Костов разказва шеговито и за първата си среща с приятеля на Радина и бъдещ зет.

“Като го видях първия път, целият татуиран и с едни бицепси, си казах: “Край, изгорях с някой люлински наркодилър”. “Оказа се, че младежът е живял в последните 4-5 години във Франция, свястно момче, а баща му е бас в операта в Страсбург”, припомня си с усмивка новият главен секретар на МВР.

Свирел на китара

в гимназията


Бъдещият главсек завършва през 1985-та година едно от най-престижните учебни заведения в родния си град Хасково: тогавашната Математическа гимназия "Тодор Велев". "Бяхме близки приятели. Той определено бе човек, на когото може да се разчита. Бе от най-изявените, особено по математика. Може би и затова кандидатства в Техническия университет. Ние бяхме поколение на прехода, не ни минаваше и през ум какво ще се случи на следващия ден", спомня си съученичката на Костов Тодорка Милева.

Едно от хобитата на Георги е китарата. Дрънка и пее на тийнеджърските купони, чийто формат тогава е далеч по-скромен от днешния. "Беше времето на рока. Събирахме се на спортната площадка пред зала "Дружба" или в парка "Кенана". Слушахме на касетофон Пинк Флойд, Дженезис, Металика, Род Стюард...", разказва съученичката д-р Борислана Димова. Въпреки вече многото натрупали се от завършването на школото години, класът продължава да си прави събирания през година - две. Последното за 30-годишнината от завършването преди годината задължително по онова време УПК е на 6-ти семтември миналата година. Въпреки тежките наводнения с жертви в Бургаско тогава, шефът на ОД на МВР успява да дойде за няколко часа за купона в Хасково.

Родителите му Димо и Радка продължават да си живеят в скромната панелка на бул. "Васил Левски" в квартал "Орфей", където Георги е отраснал. Бившият служител в "Родопа" прекарва времето си в игра на бридж-белот в пенсионерски клуб. Въпреки възрастта си майката Радка припечелва освен пенсията по някой лев като гледа двамата внука на местна гинеколожка.

В категории: Крими


5
Коментара
Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
5
Коментара по темата
5.
kiseloto mlqko
22.03.2015 11:19:33
0
1
tuka sum e manq4e kak nqma da napi6a komentar,sedq v q7maka i si baram 4epa
4.
да бе ,да
22.03.2015 08:13:12
0
2
смлян АНАЛГИН !а кой го подмени ? и нищо не знаеш ? и колко взехте ? ние толкова ли сме ТЪПИ ?!?!?!
3.
Zlatko cherniq
21.03.2015 23:19:04
2
2
Mishok , uho , chichka gadna .. Ne sloji portret na baqzit svetkavicata ami na petko voivoda tova me kara da si spomnq kak kato malak hodih na djamia da ucha korana s fiki 100raro i hodjata ni shibashe v gaza s limonadeni butilki ot po 250 ml. Na fiki mu be gadno ama i togava nqmashe kraka i nqmashe kak da bqga .. Edin den vleze Ahmed Dogan , mehmed emin , i onq kude propovqdva radikalen Islam v pazardjik togava v imeto na Allah ni shibaha vsichkite bez men zashtoto az bqh chovek na fatik .. Kachih se na s classata na Nedko i izcheznah dobre che perata be doshal v mahalata s neq i uspqh da izbqgam
2.
Хасковлия
21.03.2015 17:38:31
2
4
За хората от хасковския край образът на Капитан Петко Войвода е наравно с този на Левски. БРАВО!
1.
???
21.03.2015 16:37:23
1
1
Мишоците с КЮ7-цата каде са ...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина 
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори