×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Дете крещи: “Майка ми и баща ми ме мразят“ и проси обич по нощните улици


Дете крещи: “Майка ми и баща ми ме мразят“ и проси обич по нощните улици
Махнете се, не ми трябвате, щом не ме обичате, аз също не ви обичам, искам да умра, е поведението на Милена, което е своеборазен нечут вик за помощ
05 Февруари 2015, Четвъртък, 20:22 ч.
Автор: Илонка ИВАНОВА

Момичето направило опит за самоубийство преди две години, родителите твърдят, че е психично здраво, институциите решават поредната объркана съдба

Страшно е. Страшно е да чуеш детски вик в нощта - „Мама и татко ме изгониха, не ме обичат, искам да отида при учителката си по английски, само тя ме обича“. Ужасно е почти в полунощ безпомощна фигурка да търси учителка, която дори не живее там и да стене от липса на обич. Кошмарно е, вместо мама и татко, да дойде полицията и да те прибере, защото викаш в мрака, плачеш и търсиш онова, което си загубил.

Това се случва със седмокласничката Милена /б.а. името е сменено/ през нощта срещу сряда. Детето се крие отчаяно из входовете, катери се по етажите и търси своята учителка, на която явно единствено има доверие. А полузаспалите хора в топлите домове наоколо не предлагат обич, а полиция. След което спокойно заспиват, изпълнили гражданския си дълг.
А човешкия? Е, той отдавна липсва. Хора много, човеци рядко.

На следващия ден  Милена намира други, явно по-различни съмишленици. Тя се залепя до група роми, които метат улицата и предлага да им помага. В замяна на малко обич. Жените, които също имат деца, й купуват една баничка да я нахранят, изслушват тъжната й история,  дават й съвети, но за всеки случай съобщават и на полицията, защото се страхуват да не ги обвинят, че отвличат дете.

Така Милена попада в ареста два пъти за едно денонощие. В момента е под 48-часова полицейска закрила и на заседание на социалния съвет днес ще се вземе решение какво да се направи с нея. Ще се търси възможност за приемни родители, за роднини, които да я приемат, или да бъде пратена в защитено жилище.
Преценката на комисията засега е, че собствените й родители не могат да упражняват достатъчно контрол върху нея и я правят опасна за самата нея и за околните.

Милена е добро и обичливо дете, докато родителите й не вземат решение да се разведат. Причините няма защо да търсим в единия или другия. Всеки е тръгнал по свой път, всеки е избрал начина си на живот. Изгубило обаче вниманието на двамата и грижите, които е получавало дотогава, детето получава първия си пристъп. При него се отключва нещо, което лекарите не могат да диагностицират. В диагнозата е написано гранична умствена изостаналост и хистерично поведение, свързано с характеропатия.

Момиченцето изведнъж се превръща в трудно управляемо, своенравно, буйно, сърдито, което сменя настроенията си непрекъснато. Въпреки така наречената умствена изостаналост, то получава шестици в училище, когато е в настроение да учи, или упорито мълчи, когато не е на кеф.
Майката прави опит да се омъжи втори път, но Милена не одобрява кандидатите. По сведения на притеснения за нея баща, тя започва да се държи ужасно с поредния мераклия да й стане татко и се успокоява чак като го прогони. Със следващия приятел на майка си отново започва да се държи така, докато жената вече се примирява и не смее да доведе вкъщи никого.

Втори много силен срив момичето получава преди две години, когато учи в „Климент Охридски“. Пред очите на децата и на учителката, тя внезапно прави опит за самоубийство, като преди това заявява, че никой не я обича вкъщи, в класа и в училището, излишна е и трябва да си отиде. Опитът да си отиде го прави направо през прозореца на третия етаж в училището, но успяват да я уловят и най-страшното не се случва. Причината? Родителите мълчат или не знаят кое в този случай е разстроило дъщеря им дотолкова, че да иска да сложи край на живота си. Или знаят, но не всичко може да се каже на чужди хора.

Момичето е заведено в детското психиатрично отделение във Варна, а според бащата е било връзвано от лекарите, тъй като буйствало и налитало на другите малки пациенти да ги бие. Психиатрите обаче отново са в шах и мат, тъй като не откриват симптоми на никакво психично заболяване, въпреки задълбочените изследвания. Отново пишат за хистерични пристъпи и за гранична умствена изостаналост, която обаче е по-скоро над границата, тъй като малката е добра ученичка, но само ако поиска. Този път обаче е добавено и емоционално разстройство. 

Предписанията са да се работи с психолог. Що пари сме дали за психолози, каквото можем сме направили, казва горчиво бащата. Има дом, има дрехи, има лаптоп и смартфон, има всичко като останалите деца. Искаме да й помогнем, но ми се струва вече просто невъзможно. Не зная към кого да се обърнем, изплаква баща й.

Милена наистина има дрехи, има дом, макар и под наем, но няма семейство. Бащата има син от друга жена, а тя не обича братчето си, смятайки навярно, че то й е откраднало бащата.  Не харесва нито една от бабите си и не иска да живее с тях.

Иска си мама и татко, но това просто е невъзможно. И тя се бунтува. По свой си начин, крещейки по улицата „Никой не ме обича“ и звънейки от врата на врата в търсене на малко обич.
И се влюбва. Ту в една учителка, ту в друга, търси ги денем и нощем и ги задушава с любовта си. Защото няма на кого да я дари. А учителите имат свои семейства, свои деца и грижи и няма как да отвърнат на едно малко същество, което натрапливо по всяко време на денонощието проси от тях зрънце обич.


Според психолози, майката трябва да напусне работа и изцяло да се посвети на дъщеря си, за да се почувства детето обичано. Но тя не може да напусне, защото няма как да си плаща наема, тока и храната, бащата дава някой лев, но и той не може да спре да работи и да вземе детето в дома си, защото едно - няма да има пари да издържа никого, дори и себе си и второ - страхува се отношението на Милена към братчето й да не избие в агресия.

В момента момичето има двама родители, разделени, но се кълнат, че я обичат. Но не дотолкова, че да напуснат работа и да се посветят на емоционалното й стабилизиране и спасение. Пък и няма как да го направят, наистина... Братче, което тя явно ревнува и жадува обичта към него да е за нея. Дрехи, техника, топъл дом, модерен смартфон...

И въпреки това скита по улиците в тъмното и крещи: „Никой не ме обича. Всички ме мразят, искам си учителката, тя поне ме обича“.

След което идва полицейската кола и я отвежда.

Не към обичта, а към омагьосания кръг, в който се въртят излишните хора.

А следващата крачка от този кръг е към... нищото.

В категории: Лична драма


Автор
23
Коментара
23
Коментара по темата
23.
Boyana
08.02.2015 13:43:26
1
2
"Една жена казала това на мъжа си. Не те искам! Проблемът ми е, че не искам никого, остави ме на мира, не мога да те обикна! Той й казал: Какво ти направих? Нищо. Дори аз не знам какво ми става! Хайде намери му края! Тя е майка и казва на мъжа си: Не знам дали те обичам, не знам какво ми има , не знам какво искам! Децата слушат това и се опитват да разберат какъв е този живот, който живеем? Какъв е този свят без любов, в който живеем?. . ." из сайта "Православен свят".

Родители, които се развеждат са безотговорни егоисти. Ти, който си създал дете си длъжен не само да го облечеш и нахраниш, но и да му създадеш среда на спокойствие и сигурност, а това става само с любов и жертвеност! Детето не е длъжно да плаща за твоите грешки, за твоя комфорт, за твоето спокойствие! Не си направил разумен избор в брака, защото с любимия си човек само сте се забавлявали и не сте се опознали в ежедневните ситуации, в трудностите. Детето не ти е виновно! Ти си виновен и му спести своите оплаквания и вайкания, спести му ужасяващите кавги на двете чудовища, в които сте се превърнали, тези, от които то чака любов и закрила, спести му разчупването на сърцето му с развода, който си предприел! Научи се да търпиш заради детето си! Научи се да бъдеш добър! Защото детето не желае нищо друго освен да те обича, защото си добър, защото си негов!
22.
ZASRAMETE SE
07.02.2015 07:29:50
0
2
На следващия ден Милена намира други, явно по-различни съмишленици. Тя се залепя до група роми, които метат улицата и предлага да им помага. В замяна на малко обич. Жените, които също имат деца, й купуват една баничка да я нахранят, изслушват тъжната й история, дават й съвети, но за всеки случай съобщават и на полицията, защото се страхуват да не ги обвинят, че отвличат дете. PLUETE ROMITE NO QVNO SA PO 4OVE4NI OT VAS GANUVCI GADNI.NAHRANILI SA DETENCETO,DOKATO VIE SVINE MRASNI DAJE VRATITE NE STE SI OTVORILI PONE DA POPITATE DETETO ZA6TO E POSRED NO6T PO ULICITE.GOSPOD VIJDA VSI4KO.
21.
ZASRAMETE SE
07.02.2015 07:27:10
0
0
На следващия ден Милена намира други, явно по-различни съмишленици. Тя се залепя до група роми, които метат улицата и предлага да им помага. В замяна на малко обич. Жените, които също имат деца, й купуват една баничка да я нахранят, изслушват тъжната й история, дават й съвети, но за всеки случай съобщават и на полицията, защото се страхуват да не ги обвинят, че отвличат дете. PLUETE CIGANITE,A EDINSTVENO TE SA KUPILI BANI4KA NA DEYENCETO.POREDNO DOKAZATELSTVO 4E CIGANITE SA PO MILOZLIVI I 4OVE4NI OT BALGARITE KOITO DAJE I NE SA OTVORILI VRATITE SI ZA DA IZSLU6AT PONE EDNO DETE OSTANALO SAMO V NO6TA NA ULICATA.GOSPOD VIJDA VSI4KO.
20.
X
06.02.2015 12:11:07
0
6
"Майката прави опит да се омъжи втори път, но Милена не одобрява кандидатите. По сведения на притеснения за нея баща, тя започва да се държи ужасно с поредния мераклия да й стане татко и се успокоява чак като го прогони. Със следващия приятел на майка си отново започва да се държи така, докато жената вече се примирява и не смее да доведе вкъщи никого."

Ужас! Какво ли е прживяло това детенце.......... Помогни първо на детето си да преживее раздялата на родителите си, пък после прибирай половинките си в къще! Другият пък ... създал семейство човека, после ни убеждава, че е прахосал сума пари за лечения ...

Боже, ела си прибери версиите!
Била съм в точно същата ситуация. Благодарение на добро стечение на обстоятелствата го преживях. Но никога не можах да оправдая постъпките на родителите си, макар че не сме в лоши отношения и до днес. И "Милена" ще се справи! Бог да я пази и дано се намерят добри хора да й покажат, че сама за себе си е МНОГО ВАЖНА! Самоуважението трябва да си върне това дете!
19.
И все пак...
06.02.2015 09:58:41
1
4
Семейството и децата са отговорност. Вторите за цял живот. Аз пък като майка питам бащата - развод-добре, ново семейство-добре.Но това дете също е негова отговорност. Като вижда, че майката не може да се справи сама, че изтървават момичето, толкова ли не може да го вземе в новото си семейство, където да има контрол и по-здрава ръка? Като се е загрижил толкова, какво прави самият той за детето си? Води го по прихолози и психиатри. Накрая ще го набута в някоя лудница и ще си измие ръцете. Или ще го даде на държавата да се оправя? Тези родители възприемат детето като тежест, която си прехвърлят и се обвинявам за нея, а не като човешко същество. Защо се тръшкат тогава, че то не е като другите? Ако бащата е мъж на място, ще си намери втора работа, ще остави майката вкъщи да е до детето, докато то се адаптира и се почувства обичано. А не да му купува смартфон. Смартфонът в случая е подкуп и откуп спрямо детето. Не грижа за него. Ако му стиска, нека е мъж докрай и тогава няма да четем такива ужасни статии, от които косата ти настръхва от жал!
18.
ььь
06.02.2015 09:14:06
0
5
продължава ли така вечер ,безпризорно да обикаля улиците ще стане жертва на изнасилване или ще я направят проститутка -а наркотиците са неизбежни !Жалко...
17.
до 14
06.02.2015 03:29:51
1
8
Как можеш да обвиниш едно малко дете за нещастието на тези родители!!!??
Това говори точно каква майка си!
Децата са това което родителите направят от тях!
Разправии,викове,боеве и тн. ..всичко това оказва изключително негативен ефект на едно разтящо дете. Особено ако е започнало от много ранна възраст! Трябва любов,грижа,ласки и много други работи! Само да се чукаш нялаво надясно и да си мислиш че децата ти ще растат неафектирани и ще станат хора е безумие! Не правете деца ако не сте готови! Наебете,начешете се...и кат ви омръзне имайте деца,но ги обичайте както трябва!!!
16.
ах
06.02.2015 01:40:51
2
9
та то търси учителката си по дяволите, не е извършило нападение над други деца. Луди ли са тези, които работят в разни социални и други????????????????????????????????????????????????????????????????????? А майката какви ги върши? Тук прочетохме само за бащата, който си има друго семействво. А майката къде блее
15.
ани
06.02.2015 01:34:38
1
9
до 14, прав си, не и само родителите са виновни, но вижте какво се получава - оправдаваме родители, учители, социални, психиатри, психолози, полиция. Всички си вършат уж работата и всички имат своите козове. А резултатът какъв е - едно дете, пищящо за ЛЮБОВ, ВНИМАНИЕ, ПОМОЩ. И все пак всички институции накуп не могат ли да помогнат на това дете да стане нормален човек? ЛУДОООООООООООООООСТ, но не на детето, а на родители и всички купища институции. Срам. Едно дете срещу всички
14.
Мария
06.02.2015 00:32:46
5
9
Има толкова разведени родители с прекрасни деца и не защото са полагали повече грижи или са давали повече обич, отколкото родителите на това момиче. Не анатемосвайте хората, които сигурно са съсипани от това нещастие. Възможно е да има патология, която се развива във времето, а и подобни нерешими проблеми с дете, често водят до разводи. А за абсурдните съвети на психолога, майката да спре работа, нямам коментар просто. Държавата ли ще се погрижи за нея и двете й деца?!
13.
юрист
05.02.2015 23:22:33
2
10
Момичето е в гранично състояние!Преживяло е като сериозен шок раздялата на родителите си. В резултат може действително да отключи психологично заболяване. Аз мисля, че още е спасяемо положението и. Грешно е да считат момиче което е с добри оценки за умствено изостанало. Дори лоши да бяха това не е равнозначно на диагнозата която и дават.Тя е с психо травма предизвикана от житейска ситуация в деликатна възраст.Случва се за съжаление родителите понякога да се разведат, но те трябва да го направят по възможно най-безболезненият начин за децата си.Пубертета е трудна възраст загуба на семейната стабилност явно може да бъде пагубна за подрастващите.Не става въпрос да ги глезите, но много деликатно общувайте с тези раними и чувствителни души.Дайте им време да осъзнаят какви промени им поднасяте.Нужно им е време за да ''закоравеят'' да се адаптират към новото положение.Явно грубо са подходили към момичето в самото начало,заети със своите проблеми.Почувствала се е излишна и не обичана-това обаче не е лудост!
12.
ани
05.02.2015 22:45:44
0
14
Преди доста години и в същия възрастов период подобно поведение на родителите унищожи таланта на детето им, което посегна към наркотиците и до сега е в техния плен. Родителският егоизъм може да унищожава собствените им деца. Много тъжно и жалко.
11.
г-н Ганьо Чорбаджийски
05.02.2015 22:21:08
1
14
Има много родители на които и трепането им е малко ......
10.
Даниела
05.02.2015 21:59:35
0
17
Тази история ме разплака. И осъзнах, че често виждам деца с празни или отсъстващи очи, потънали в свой свят. Това време на омраза унищожи нас, унищожи и децата ни. А който търси обич, го мислят за луд.
9.
загрижен
05.02.2015 20:56:50
0
9
май по задължение ...
8.
Ekk
05.02.2015 20:48:56
1
22
Егоисти, разводи, нов живот, нова любов, а децата? Защо ги раждате изобщо!
7.
Жорж е комплексар !
05.02.2015 20:44:29
3
8
какъв ти е проблема към Иван Вазов ? ти малоумен ли си ? посещаваш ли психиятър ?пиеш ли си редовно лекарствата ? да не вземеш и ти да хвърляш мебели от терасата си ?
6.
ani
05.02.2015 20:42:50
1
5
Razplakahte me....ne znam kakav e patiat. Kakav e?
5.
йоана
05.02.2015 20:40:19
2
19
изключително тъжно, доно някой и най-вече родителите да се погрижат за нея !
4.
Жорж е ташак
05.02.2015 20:21:19
2
5
Хахахаха
3.
Павел
05.02.2015 20:12:24
2
8
един такъв като тоя Жорж да има и нерви всички !
2.
Лудака
05.02.2015 19:55:10
5
25
Жорж, извинявай, ама си пълен идиот!
1.
Жорж Български
05.02.2015 19:49:03
31
4
Eto това дойде от руския примитивен строи, дето ни караха да четем биографията на Ленин, след това да запомняме на сифилика Иван Вазов глупостите, едно искуствена тъмно общество което няма нищо интелигентно останало...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът  Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа
Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори