×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Теория и практика на бургаския шовинизъм


Теория и практика на бургаския шовинизъм
След дълги години в сянката на Варна, Бургас стои все по-наперено на брега на родното Черноморие, а за самочувствието му се грижат най-вече местните жители
30 Декември 2014, Вторник, 05:19 ч.
Автор: Иван ФИЛЧЕВ, вестник Стандарт

Даже градският транспорт ни е най-хубавият в България. Шофьорът не те облъчва с чалга, а с френски шансони... как да не искаш да живееш в този град!?
Всичко, което е далеч от морето, е провинция. Едва ли има някой, който да не се е сещал за вечния цитат на Ърнест Хемингуей, заставайки на брега. В един български град обаче мисълта на американския писател има особено значение, защото ако се захванем с местните тълкувания, то ще излезе, че Хемингуей просто е облякъл в думи нещо, което се подразбира.

След дълги години в сянката на Варна, Бургас стои все по-наперено на брега на родното Черноморие, а за самочувствието му се грижат най-вече местните. За някои те са странни, за повечето пък - шовинисти. Самите те се възприемат просто като бургазлии, за които широката скроеност е даденост, а животът трябва да се живее, желателно по характерния за "Бургаските вечери" бохемски начин. Напусналите по някаква причина бранят родния си град още по-настървено. Подобно на арменците, където и да се установят, те държат връзка помежду си и се крепят. Да си горд от факта, че си бургазлия, е нещо съвсем естествено. А Никулден, който е обявен за празник на града, се празнува от всички като сътворението на света.

"Най-добрият град за живеене в България". Табелата е на входа на Бургас, а дали градът я заслужава е въпрос на гледна точка. Мнозинството от местните обаче ще ви извадят куп материални и нематериални доводи в полза на родния им град, което най-малко ще ви направи добро впечатление. Вероятно ще започнат с това, че чайките са най-приятният звук за събуждане или с усмивка ще отбележат, че това е единственият град, в който редом с теб по улицата крачи гларус.
"Бургас е най-добре украсеният град за Коледа", казва със самочувствие Веса Авджиева. В думите й се е убедил всеки, попаднал на брега на морето по коледните празници.

Светлини, музика, украса и настроение

се надпреварваха в центъра на морския град. Коледен флаш моб събра над 100 участници и вероятно още толкова зрители, а няколко пъти на ден коледна анимация радва децата. "Организират се флаш мобове за различни каузи. Идеята им основно е да създават настроение, като е особено интересна реакцията на минувачите", добавя Веса.

"Честит празник, бургазлии", пише пък на електронните табла на градския транспорт, който също е източник на гордост за местните. В града всички автобуси и тролейбуси са нови. Шофьорите и контрольорите са облечени в униформи. "В Бургас не можеш да пътуваш гратис. Хубав ни е градският транспорт. Няма чалга, даже преди дни в един автобус бяха пуснали френски шансони. На слизане благодарих на шофьора за настроението, което ми създаде", разказва Десислава Кондова.
Новите придобивки на Бургас повечето бургазлии отчитат като заслуга на кмета Димитър Николов, който бе един от малкото преизбрани още на първия тур на предишните избори, при това със завидна подкрепа. Работата на кмета се одобрява от мнозинството, като зад него застават дори онези, които не подкрепят неговата партия. "Със сегашния кмет, който е млад, като че ли градът се подмлади.

Харесват го хората и сякаш всичко живна

казва Десислава. "Преди изборите кметът прекарваше много време в София. Форумите гръмнаха. Всички се притесниха какво ще стане с Бургас, ако той стане министър", добавя тя. "Хората са доволни от кмета, защото той започна да реформира града като цяло. Улици, детелини, големи проекти. Заради всичко, което е направил, бургазлии смятат, че той е човекът", казва от своя страна Атанас Чолаков. "Всички са му фенове. Той е изключително земен човек. При наводненията бе на място с хората. Това не беше ПР, а защото наистина беше съпричастен към трагедията. Не беше там, за да се доказва. Той вече го е направил", добавя Веса.

Бургазлии изтъкват с гордост летните фестивали в града. Отварянето на остров Света Анастасия, ремонтните дейности, възстановяването на архитектурните и културните символи допринасят за самочувствието им. Според проучване на местната администрация, имащо за цел да определи приоритетите в развитието на града, 63% от бургазлии са безусловно горди, че живеят тук и се чувстват на място в града. 34% от отговорилите на въпросите са "по-скоро съгласни", че Бургас е добро място за живеене. Има и хора на различно мнение. "Не съм от групата на шовинистите.

Аз съм реалист човек и дори ме смятат за хейтър

Аз също се гордея, че съм бургазлийка, но защитавах сляпо Бургас, докато следвах в София. Тогава сантиментът ти помрачава сетивата и ти пречи да гледаш реално", казва Росица Самарова. "Не мога да се присъединя към масовия възторг към кмета и ремонтите в Бургас. Оставам с впечатление, че на хората явно не им достига красота в живота и естетика. Очевидно повечето водят толкова сив живот, че като им поставят няколко плочки на площада смятат едва ли не, че се е случило чудо в живота им", добавя тя.

Освен материалните придобивки, бургазлии могат да се похвалят и с нови навици. Решилите да се пресекат неправилно рискуват глоба от 20 лв., като полицаите санкционират наред, без да се съобразяват дали нарушителят е възрастен човек или майка с количка. "Госпожо, вие сте в Бургас", чух лично да казва служител на реда, пишейки акт за неправилно пресичане. "Има установени правила, с които хората свикнаха, а редът започна да им харесва", казва Десислава.
Иначе духът на Бургас не е нещо ново, а и никога не е бил поставян под съмнение. "Не останаха бургазлии, но дух има", казва Надя Иванова, която е надхвърлила 60-те. "Вероятно това се дължи на факта, че градът винаги е бил културно убежище, дало много романтика на българският театрален, музикален, поетичен живот. Да се говори или пише за Бургас, без да се споменат великите моменти в иначе младия град, би било загуба на време. Не можем да подминем театралната революция от 50-те години на бургаския театър,

стиховете на Петя Дубарова и Христо Фотев

картините на Георги Баев, актьорите Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Руси Чанев, музикантите Стефан Диомов, Тончо Русев, Пламен Ставрев", смята Ангел Господинов.

"Атмосферата на Бургас често е неразбираема, но който я усети не я забравя", твърди Атанас Чолаков. Според него фактът, че градът е сравнително малък за европейските стандарти създава лесно усещане за принадлежност към дадена група. "Много хора дойдоха от други места, но не попречиха на духа. Има нещо във въздуха. Не е заради хората чак толкова. Магията е във въздуха", убедена е Веса Авджиева, която натъртва, че е четвърто поколение бургазлийка и винаги се е гордяла с това. "Не мога да си представя да отида по света или някъде другаде и да не си мисля за Бургас. Тегли ме, представям си улиците и какво се случва по тях. Това не е шовинизъм. Това е родолюбие, което се възпитава", обяснява своята връзка с града Десислава Кондова.



24
Коментара по темата
24.
:)
31.12.2014 21:00:17
0
0
Притежанието на хладно оръжие да се санкционира ,а нападението с нож да се разглежда като опит за убийство.ОТ ТОВА БУРГАС ИМА КРЕЩЯЩА НУЖДА!
23.
IVAN
31.12.2014 13:07:27
0
1
MNOGO TO4NA STATIA BURGAS E NAI HUBAVIA GRAD V BG I V TOVA NEMA NIKAKVO SAMNENIE VE4E DORI I VARNALII SE SAGLASIHA S TOZI FAKT GRADA NI E HARESVAN I OT RUSNAZI ANGLI4ANI KOITO SE ZASELVAT TUK I TOVA MOJE DA SE PRO4ETE V SAITOVETE IM POVE4ETO OT NEGATIVNITE KOMENTARI V BURGASKITE SAITOVE GI PI6AT ZAVISNIZI OT DRUGI GRADOVE ILI POPADNALI V SOZIALEN KAPAN NOVOBURGAZLII
22.
L
31.12.2014 12:17:58
0
1
Повече работа трябва да има в Бургас. В двата промишлени района - Победа и Славейков повечето фабрики и заводи се събориха или преустроиха в МОЛ-ове и големи магазини. А къде хората да изкарат пари за пазаруване? Само за руснаци ли са? Къде да работят бургацлии? Умните бургазлии- като обслужващ персонал на туристите ли и като продавачи в магазините? Това ли е переспективата за професионална реализация?
21.
Idarat al Aman al Bostan
31.12.2014 02:49:28
2
1
Много сирийски бежанци смятат да станат бургазли през 2015 чули от депутата от герб-абумелих че най-добрияГРАД за живеене и смят да се заселят празните коопераци в Славейков Изгрев и Меден Рудник Каблешково построени от турските фирми на дпс .Ще купуват кьщи и апартаменти с пакети с амфети или чист херц пазарлька директно на поляната в странджанските села .Сега освен батки с Адидас ще виждате каки с хиджаби бурки и шалвари
20.
III
30.12.2014 22:30:32
3
5
Много поръчкова статия.Личи си ,че е писана от някой ,който не познава града.Бургас е град на безсмъртните и непобедими ,напомпани ,татуирани батки.Голяма част от тях са без работа или бачкат като сотаджия пазач на паркинг или друга работа за 500 лв.карат БМВ на газ и не знаят къде се намира театъра или библиотеката.Това е масовото ниво на най добрия град за живеене.
19.
Бургазлия от 1913г
30.12.2014 21:12:22
1
6
Жал ме е,че града ни е завладян от селения.Само който помни стария Бургас може да каже,че града беше по хубав без комплексите и селенията без капаните на плажа.Имаше 3 бирарии по Богориди и бяха любими места за бургазлии.От канала до Ок.риболов започваше пясъчна ивица и свършваше до къмпинг Гарда.Да се въведе отново жителството,защото след време ще има табела,Бургас града на селяните.
18.
БУДЕН БУРГАЗЛИЯ
30.12.2014 19:49:23
0
4
"Най-добрият град за живеене в България". Табелата е на входа на Бургас, да само дето ношно време точно там от КПП до тази табела и кръговото е страшна тъмница няма улично усветление и сякаш влизаш в някое село. грозна картина.
17.
Селянченце съм азе :)
30.12.2014 18:54:20
4
2
ДО № 9
Епа найш ко бътка кмету зимувъ въ Ветрилнику оти тъй патува по длъго да пести от работно бреме па и убава карета има со служебно катърче па и се ликува на градо и зяпа дека шото връши као се връши !!! Са одисай ли ти и да си знаеш
16.
hes
30.12.2014 18:20:33
3
7
Беше време, когато Бургас бе малко градче, населено с Бурги. Но се разрастна - напъплиха го едни Газлии...
15.
Ах...
30.12.2014 17:58:05
3
6
Излизам да търся града, за който говорите. Този дето ще е без "економика ", за да гони селяните от този лунен пейзаж!!! Намирисва на платена и напудрена статия!
14.
w
30.12.2014 15:48:55
3
0
Flagman, kolko praviat uchitelite vuv Burgas?
13.
gff
30.12.2014 15:29:52
9
9
Града е добре почистен и приветлив ТОВА Е
На всеки който не му харесва да му напомня че в София хората като теб които работят абсолютно същото взимат30-40 % повече . Сега някой гербаджия сега смята да напише '' ми ходи в София'' ;)
12.
баба
30.12.2014 15:16:44
3
12
Ако кажеш сто пъти на черното бяло и то става бяло,голяма работа е рекламата.
11.
55
30.12.2014 15:07:10
8
21
Икономически града е ужасно зле, до кога шибаните китки, пейките и коледните лампички ще ви заблуждават че е най добрия град за живеене.
10.
LFS
30.12.2014 15:00:43
4
9
PEHLIVANE , VETREN E KVARTAL NA BURGAS . KMETA NE JIVEE TAM A V LAZUR .
9.
Пехливан с Адидасль
30.12.2014 14:53:14
11
11
Като е толкоз убав градь кмета ЩО живее вьв село Ветрен
8.
BURG KINGDOME
30.12.2014 14:35:46
16
6
Zaradi komunisma otvoriha tezi falshivi predpriatia kato Lukoil, i mnogo prosti seliani doidoha vuv Burgas, koito si e aristokratichen grad. Dori Charles Dickens a givial tuk 2 godini.
Sega triabva tezi seliani da gi mahnem ot tuk.
Kak da stane tova.
Ami kato go durgim krasiv, no bez economika.
Neka da niamame economika, da zaminavat selianite, da si ostane Burgas pak kato Beverly Hills.
Ne ni triabvat tezi rabotnicheski tupaci, osven ako ne sa hora sus obuchenie, Angliiski poznania, i moderna razviitost.
Burgas niama da e komuna.
Niama da e selo.
Vreme e da iztlaskame selianite da hodiat, tam kudeto ima rabota za seliani.
7.
Истината
30.12.2014 14:23:44
9
10
Хайдеее, появи се първият, който когато някой критикува дава акъл да видим другите градове.
Сега чакаме следващият, който ще ни припомни за Йоан...
Абе льоловци, истинският бургазлия не обича сляпо града си, а иска той да се развива в правилна посока и наистина да е най-добрия град, а не просто малко по-добър от другите и затова показва това, което не му харесва!!!
6.
hah
30.12.2014 14:18:22
5
8
Че си хетърка е ясно като бял ден, при това пишман хейтърка. До скоро горда Бургазлиика, а сега селянка в София. Полицаите глобявали неправилно пресичащите, бе з значение дали са майки или възрастни ...айде де другарке. Закона си е закон, как да научим младите и малките, ако закона не важал аз определени хора. Много си ни е хубав града.Жалко, че такива като вас трябва редовно и системно да го оплюват из интернет. Отидете в другите родни градове от ранга на Бургас и ще усетите разликата.Да ще я усетите макар, че там може и да не ви глобят за това, че поголовно нарушавате закона пресичайки където ви падне. Разбирам, че на някои хора ви липсват ред и дисциплина и предпочитате анархия, но на истинските Бургаазлии им трябва ред.
5.
hah
30.12.2014 14:18:22
6
9
Че си хетърка е ясно като бял ден, при това пишман хейтърка. До скоро горда Бургазлиика, а сега селянка в София. Полицаите глобявали неправилно пресичащите, бе з значение дали са майки или възрастни ...айде де другарке. Закона си е закон, как да научим младите и малките, ако закона не важал аз определени хора. Много си ни е хубав града.Жалко, че такива като вас трябва редовно и системно да го оплюват из интернет. Отидете в другите родни градове от ранга на Бургас и ще усетите разликата.Да ще я усетите макар, че там може и да не ви глобят за това, че поголовно нарушавате закона пресичайки където ви падне. Разбирам, че на някои хора ви липсват ред и дисциплина и предпочитате анархия, но на истинските Бургаазлии им трябва ред.
4.
До Десислава ;)
30.12.2014 14:14:49
5
11
"Има установени правила, с които хората свикнаха, а редът започна да им харесва", казва Десислава."

Обаче защо се изисква само от пешеходците да спазват правилата, а за шофьорите това не важи? Всеки си спира и паркира където с иска без да се съобразява със закони, правила и други участници в движението. Тротоарите и градинките са пълни с коли, а техните шофьори няма кой да ги глоби. Колите рушат всичко наред, а дори тези, които нямат коли плащат за това.
Големи правила, няма що...
3.
Pop4o
30.12.2014 14:13:44
16
20
Ко му е хубавото .... да хубаво е ако безгрижно се разхождам по плочките и не мисля какво ще ям... а плочките не се ядът нито межеш да си купиш дрехи итн. Хубаво ще е ако с парите за плочките а и други ненужни проекти ... се построй нещо което дава работа на хората и и се припечелва някой лев ! Защото аз плочки а и децата ми не ядът ....
2.
Дядо Мраз
30.12.2014 13:48:57
10
12
ЛАМАРИНЕНИТЕ ГАРАЖИ НА МЕДЕН РУДНИК УЖ БИЛИ МАХНАТИ ,казаха от общината . ДА , АМА НЕ . много лъжат тез ,бе . СНЕЖАНКА САМО ДЕТО СЕ РАДВАШЕ НА ТЕЗ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ
1.
i hate stupid people
30.12.2014 13:42:16
17
26
плочките на центъра или вече разбитите улици му е най доброто ,мизерия,глад и безработица ????!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Бащата на Надежда се оказа виден бизнесмен Този див Перник! Пенсионер заплаши жена си с убийство Този див Перник! Пенсионер заплаши жена си с убийство Грози го затвор до 6 години Столична община намери приложение на бунище във „Факултета“ Столична община намери приложение на бунище във „Факултета“ Ще се превърне в паркинг за иззети от СДВР коли Безчинство! Откраднаха кутия за дарения от параклис Безчинство! Откраднаха кутия за дарения от параклис Стойността на нанесената щета е в процес на установяване Геро разкри как е свалил 20 килограма след напълняването си заради тежката катастрофа Геро разкри как е свалил 20 килограма след напълняването си заради тежката катастрофа Ето как се сдава властта в държавното Пристанище Бургас ЕАД Ето как се сдава властта в държавното Пристанище Бургас ЕАД Опитахме да щракнем на сладка раздумка и чаша кафе, в луксозно заведение на морския бряг, бивш и настоящ директор, но се разбягаха Изкуственият интелект в медицината - вече има конкретни приложения Изкуственият интелект в медицината - вече има конкретни приложения Едно от най-важните неща е персонализирането на терапевтичния подход в лечението на пациентите Невиждан екшън! Пияни украинци извикаха такси и налазиха шофьорката, полицията ги спаси от линч (СНИМКИ) Невиждан екшън! Пияни украинци извикаха такси и налазиха шофьорката, полицията ги спаси от линч (СНИМКИ) Опипвали я и са опитали да я целунат
Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори