×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започна премахването на старите и опасни дървета до храма "Свети Александър Невски" в столицата
  • Израелски танкове обкръжиха източната част на Рафах
  • Официалният правописен речник на българския език вече е онлайн
  • Над 190 служители на 6 институции влязоха в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България" ЕООД, почна инвентаризация
  • Сърбия ще построи с китайски компании слънчева електроцентрала и петролопровод
  • Русия започна настъпление в Харковска област – това е нов фронт във войната
  • Повишението на пенсиите от 1 юли няма да е с 11 %, а с 10%, заради по-ниската инфлация
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Скандално! Варненска съдийка пелтечи, докато сваля с по 10 години присъдите на двете мутри, пребили бургаски студенти


Скандално! Варненска съдийка пелтечи, докато сваля с по 10 години присъдите на двете мутри, пребили бургаски студенти
От черепа на Манол Марков липсват 28 км. см. На първа инстанция съдът наказва тежко извършителите, но на втора инстанция Темида става милостива към палачите, снимка Блиц
03 Декември 2014, Сряда, 15:11 ч.
Автор: Флагман.бг снимка:БЛИЦ

Манол Марков бе пет дни на командно дишане между живота и смъртта, сега съдът приема това за дребна работа

Съдийката от Апелативния съд във Варна, която четеше намалените с 10 години нови присъди на Васил Петров и Антон Истатков заради бруталния побой с бухалка над трима студенти,  беше видимо притеснена – гласът й трепереше, въздишаше, прекъсваше четенето. Не можем да си обясним това поведение, казват родителите на едно от пострадалите момчета.

Преди година Варненският окръжен съд наказа сурово биячите – Петров бе осъден на 17 години затвор, а Истатков на 16 години заради опит за убийство на Манол Марков и побой над студентите Георги Иванов и Михаил Михалев. Манол и Михаил са от Бургас, като най-тежко пострада Манол Марков.

Пет дни той беше между живота и смъртта, на командно дишане в реанимация, със счупен череп, засегната мозъчна обвивка от натрошените парченца, с мозъчен кръвоизлив, прекъснат слухов нерв, заради което в момента не чува с едното си ухо, и много други травми. „Не знаехме на кой свят сме, докато детето ни се бореше за живота си. В етапната епикриза бе отбелязано, че съществува тенденция за влошаване на състоянието му. Лекарите казваха: палете свещи, защото само един Господ знае дали момчето ви ще оцелее“, разказва майката на Манол.

За щастие младият мъж оцелява от зверския побой, но 28 кв. см. от черепа му липсват и са заменени с метална шина.

Делото срещу Васил Петров и Антон Истатков се обръща с главата надолу на втората съдебна инстанция. Тези тежки травми, застращаващи живота на Манол,  сега са приети от Апелативния съд във Варна в състав Росица Лолова, Живка Денева и Павлина Димитрова - за средни телесни повреди. Съдебният състав  преквалифицира опита за убийство в телесна повреда и присъдите на двамата злодеи са драстично намалени  – по 6 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим. Тук отново трябва да се напомни, че тримата студенти с нищо не са предизвикали или обидили Петров и Истатков, за да бъдат пребити с такава жестокост. От кумова срама  Апелативният съд потвърди присъдата от първа инстанция в останалата й част - двамата подсъдими трябва да заплатят на Манол Марков 4000 лева, които са разноските му по наказателното дело и солидарно направените в процеса разноски в размер на 5 433 лв.

Зверският побой стана в ранните часове на 21 март 2011 година и предизвика огромен отзвук и възмущение от безпричинната жестокост. Около 1 ч след полунощ тримата студенти от ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" отишли да хапнат по един дюнер в центъра на Варна.  Петров и Истатков, който има условна присъда за побой над съученик, също били там и през цялото време ги гледали лошо. Според Манол – просто търсели с кого да се спречкат и да го пребият. Момчетата обаче не отговорили на тяхната враждебност и двамата си заминали. След тях си тръгнали и студентите,  без да подозират каква опасност ги грози.

Запис от охранителните камери показва, че единият от биячите - Васил, които в нощта на престъплението карал баровския мерцедес на баща си, се връща и пита накъде са поели момчетата. Малко след това ги открили. Изскочили от колата и без никакви обяснения започнали да ги млатят. В ръцете си Васил държал бухалка и безжалостно удрял, където свари. И двете мутри са внушителни – високи около 1,95 см и тежки по 120 кг.

Първият, когото Васил повалил, бил Михаил. От удара по главата младежът загубил съзнание. Васил се нахвърлил и върху Георги, който също след удари в главата паднал безпомощен на земята. После двамата съборили с бухалката и Манол. Побоят бил брутален и продължителен. Въпреки, че бързо сломили съпротивата на Манол, подсъдимите продължили с изключителна жестокост да блъскат и да нанасят удари по главата и цялото тяло на студента. По-късно лекарите ще установят, че Манол е получил най-малко 7 тежки удара по главата. След като видели, че жертвата им спряла да се движи, свирепите мутри си тръгнали.

Когато дошъл в съзнание, Георги издърпал на тротоара Манол, който лежал в безсъзнание по средата на улицата и позвънил на телефон 112. На дошлите полицаи той казал номера на мерцедеса – 9009. Петров и Истатков са заловени бързо.

Наказателното дело срещу тях започва по общия ред през април 2012 година и завършва с две тежки присъди в края на ноември миналата година. Макар че в хода на досъдебното производство са направени пропуски – на биячите не е направен тест за наркотици, не са им иззети и изследвани дрехите в нощта на престъплението и т.н., съдът приема за безспорна тяхната вина. Проведени са 7 съдебни заседания, изслушани са десетки свидетели, назначени са 4 експертизи - 2 комплексни съдебно-психиатрични и Съдебна медицинска експертиза(СМЕ), друга СМЕ, нова комплексна Съдебно-психиатрична и психологична експертиза, комплексна видеотехническа и идентификационна експертиза. "Подсъдимите са нанесли многобройни силни удари в жизненоважна част – главата от близко разстояние, включително и с твърд предмет, виждали са тежкото състояние на пострадалия М.,ясно са съзнавали, че нанасяйки такъв жесток побой закономерно може да настъпи и смъртта на младежа", пише в мотивите си по делото първоинстанционният съд. 

Пред Варненския окръжен съд експертите са категорични, че най-тежко пострадалият е Манол. Само спешната помощ е спасила живота на младежа.

Още тогава обаче започват да се случват странни неща. Двамата му състуденти - Михаил и Георги, които са с натрошени челюсти, избити зъби и други травми в главите от побоя, се отрекоха от първоначалните си показания, дадени на досъдебното производство, и измениха спомените си от фаталната вечер.

Или са се уплашили, или са взели пари, смятат техни колеги и недоумяват как е възможно те да предадат така приятеля си. Един ден ще станат капитани, ще носят отговорност за кораб и екипаж. Но дали ще могат, след като се измятат така?

Въпреки променените показания на Михаил и Георги, съдът и на двете инстанции приема, че именно Петров и Истатков са извършителите на побоя. Присъдата на Варненския апелативен съд може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

В категории: Темида


21
Коментара по темата
21.
johny
10.03.2015 15:01:30
0
1
Смешна държава...Васко си кара колите и го боли целия. За справка фб профила на аверката му: https://www.facebook.com/alex.avramova?fref=ts
20.
Жоро
08.12.2014 09:12:59
0
0
Жалко за Варна.В Пловдив не е така.
19.
Жоро
08.12.2014 09:12:59
0
0
Жалко за Варна.В Пловдив не е така.
18.
...
04.12.2014 16:29:05
0
10
" беше видимо притеснена – гласът й трепереше, въздишаше прекъсваше четенето."
Ясно е че , сa я притиснaли , и тя е човек , вероятно имa семейство , децa. Aко сa я зaплaшили...товa е Булгaристaн! Но зaтовa пък всеки мaйстор , си имa мaйсторa. Aко кaже къде бaщaтa нa товa момче , веднaгa внaсям някaквa сумa ....зa отговор към тези. Щом тaкaвa ни е съдебнaтa системa , aз се включвaм блaготворително с някой лев. Ще съдим тогaвa по нaродному!
17.
Бургазлия
04.12.2014 10:46:37
0
7
Тоя баща, ако е платил за да отърве малоумното си синче, дано сам да изпита болката от постъпките и глупостта му. Аз не бих разчитал на такъв син да ме радва или да се грижи един ден за мен!
16.
хaсaн
04.12.2014 10:33:11
1
7
до кaто нямa гонкa дисциплинaрнa и чисткa зa тaкивa ,никой нямa дa ви вярвa Темидa!
15.
ah
04.12.2014 10:27:56
0
7
Докато не се промени коренно съдебната система в тази корумпирана държава нищо няма да се промени. Трябва в закон точно и ясно да е описано кое деяние точно колко затвор заслужава и съдията само да казва виновен или не. А не да ми седят чл. от закона с откат от 3 до 8 години или 5 условно. Само корупция с такива числа
14.
динко
04.12.2014 10:13:18
0
4
Дано на съдийката и пребият така децата, та да види дали е средна телесна повреда!
Мама и продажна.
13.
dj
04.12.2014 08:03:01
1
6
да и строшат на тая съдиика черепа като толкова лесно се продава
12.
BA6TA
04.12.2014 05:50:50
0
11
AKO SAM NA BA6TATA NA MANOL,ILI PLA6TAM DA GI UBIQT,ILI LI4NO GI ZASTRELVAM.PROBLEMA SE RE6AVA SAMO S 50-60 ST.
11.
Стразбург
03.12.2014 22:43:45
2
17
Съд за съдийката и затвор най малко 20 години за изродити!!!
10.
Стразбург
03.12.2014 22:43:45
1
14
Съд за съдийката и затвор най малко 20 години за изродити!!!
9.
@
03.12.2014 21:45:23
1
23
Билa е притиснaтa съдийкaтa...то е ясно...дори и тя не вярвa че , ще бъде зaщитен. Fuck you бългaрия ( не е грешкa мaлкaтa буквa)
Дa отведaт делото в Стрaсбург потърпевшите!
8.
попов
03.12.2014 21:12:07
2
15
Да го набухам в гъза на съдийката и след тва в устата!!!мамка и ненормална селска!! Господ гледа ,Овцо съдебна.....
7.
patoka
03.12.2014 20:23:44
1
14
Съд ли ? Пожелавам и на съдийката,дето "пелтечи",нейното дете така да пребият,че да видим сетне що за присъда ще си измисли,а що се отнася до парите,то и слепия и глухия ще подразберат,че са давани пари и то много...
А ако това се случи в Китай отдавна да бяха на бесилото,а в САЩ -40 години или доживот без замяна!
6.
НЕвярващ
03.12.2014 20:09:08
1
16
Е ,как да вярваме на съдебната система после???
5.
jeniii
03.12.2014 18:39:43
1
29
Публичен разстрел за тия лайняри!!
4.
123
03.12.2014 17:26:04
19
6
e какво общо има съдийката, при положение че "приятелите" му са си променили показанията?!?
3.
barut
03.12.2014 17:13:03
2
25
9009 -търсете колата с бащата,който е платил на съдията-за да плати останалата част от отменената присъда на малоумния си син.
2.
пламен
03.12.2014 16:43:06
3
30
познавам МАНОЛ
това момче е невероятно добро !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1.
Abe,
03.12.2014 16:35:26
3
5
Двамата му състуденти - Васил и Георги, които са с натрошени челюсти,.........
Нали Васил беше единият от биячите?Нещо объркахте май имената!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Баскетболният отбор на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" е шампион на България Баскетболният отбор на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" е шампион на България Финалът, до който възпитаничките на бургаската гимназия достигнаха без загубена среща, се проведе в Търговище Изтъкнатият съдов хирург проф. Захариев ще преглежда в ДКЦ „Бургасмед“ на 17 май Изтъкнатият съдов хирург проф. Захариев ще преглежда в ДКЦ „Бургасмед“ на 17 май От 2023г. професорът е и методичен ръководител и консултант на Отделението по съдова хирургия на МБАЛ „Бургасмед“ Алек не спря да се мляска с всяка една, избухна Валерия Алек не спря да се мляска с всяка една, избухна Валерия След „Ергенът“ смята, че се справя доста добре и това й калява психиката. Няма любов в живота си, залага на кариерата си Община Бургас излезе с официална позиция по скандала със списание "Море" Община Бургас излезе с официална позиция по скандала със списание "Море" Общинската администрация не смята, че трябва да се намесва в творческия процес Жечо Станков: Голям открит урок по народни танци ще се проведе в Бургас, елате на „Тройката“ Жечо Станков: Голям открит урок по народни танци ще се проведе в Бургас, елате на „Тройката“ Началото на открития урок ще бъде дадено в 11 часа, неделя, на площад „Тройката“ Откриха мечтаната и дългоочаквана детска градина в поморийското село Гълъбец Откриха мечтаната и дългоочаквана детска градина в поморийското село Гълъбец Направихме всичко възможно, за да реализираме този проект и съм радостен, че децата на Гълъбец вече имат този прекрасен нов дом, каза на откриването кметът на община Поморие Иван Алексиев Семействата на трите руси финалистки от "Ергенът" подплашиха Алек Семействата на трите руси финалистки от "Ергенът" подплашиха Алек Родителите на момичетата добрали се до финала на „Ергенът” се срещнаха с евентуалния си зет Смазаха от бой в затвора касапинът от дискотека „Соло“ Смазаха от бой в затвора касапинът от дискотека „Соло“ Илян Тодоров бил откаран на носилка в лечебницата на пандиза Не се прави на Майка Тереза, чантата ти струва 4 хил.лева, избухнаха фенове на Ергенът към тази участничка Не се прави на Майка Тереза, чантата ти струва 4 хил.лева, избухнаха фенове на Ергенът към тази участничка  Всичко би било в реда на нещата, ако все пак тя не твърдеше, че луксът никак не я блазни и даже си пада по палатките Как можа да се напъха в леглото на ергена, питат зрители Как можа да се напъха в леглото на ергена, питат зрители Разкрепостената Надя потресе зрителите 
Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори