×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ТИМ посегна към "БДЖ Товарни превози"


ТИМ посегна към "БДЖ Товарни превози"
Държавната компания има много вземания, но те са към офшорки
23 Ноември 2014, Неделя, 15:53 ч.

Румънци са фаворити за приватизацията
Въпреки че все още официално не е обявена приватизационна процедура за "БДЖ-Товарни превози" основните кандидати за компанията вече са ясни, съобщава Клуб Z.

Единственият сериозен стратегически инвеститор, който не само че не е загубил, а е засилил интереса си към закъсалото дружество, е румънската "Груп Феровиар Ромън". Тази компания и в момента присъства на пазара на жп превози у нас, тъй като е съсобственик в най-големия частен жп превозвач у нас "Българска железопътна компания". Другият акционер в това предприятие е собственикът на "Агрополихим"-Девня Филип Ромбаут.

Според запознати "Груп Феровиар Ромън" вече е събрала екип от водещи специалисти в жп сектора, които ще трябва да направят екшън план, с който "БДЖ-Товарни превози" да бъдат стабилизирани финансово бързо след приватизацията им. Освен това за подобно развитие на нещата около БДЖ има и стабилна политическа основа.

След като демократът Клаус Йоханис стана президент на Румъния, София трудно би могла да обясни, защо е предпочела друга оферта, която не е от стратегически инвеститор.

Освен "Груп Феровиар Ромън" обаче се очаква в наддаването за "БДЖ-Товарни превози" да се включи и мощна варненска групировка, която вече има концесии върху летища, речни пристанища и дори собствена авиокомпания. Клуб Z не посочва името на консорциума, но за всички е ясно, че става въпрос за ТИМ.

Други сериозни играчи за БДЖ едва ли ще дойдат. Около предстоящата сделка слухти и австрийска компания, която предлага услугите си като "ракета носител", която би могла във всеки един момент да официализира интересите на български бизнесмени, предпочитащи да стоят на сянка. До момента обаче австрийците не могат да намерят клиент. Според неофициална информация бизнесменът Христо Ковачки, който е най-големият длъжник на БДЖ (над 15 000 000 лева!), няма да подава оферта за предприятието.

Руските държавни железници (РЖД) за момента също  са аут от играта. За тях основен приоритет е закупуването на гръцките железници в комплект с пристанището на Солун, но засега замисленият сценарий удря на камък.

Продажбата на "БДЖ-Товарни превози" трябва да мине много бързо и безпроблемно, обясниха източници на Клуб Z от ГЕРБ. Според тях това ще стане като не се обявява нова приватизационна процедура, а като се размрази предишния опит за раздържавяване, който бе спрян в момента когато партията на Бойко Борисов сдаде властта през февруари миналата година.

Замисълът на новото ръководството на БДЖ предвиждал още Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да наеме като консултант фирма на бивш шеф на жп компанията, който бе неин шеф по време на първото правителство на ГЕРБ.

От продажбата на "БДЖ-Товарни превози" в хазната едва ли ще влязат значителни средства. Според експертите цената на жп компанията ще е близка до стойността на собствения капитал на предприятието, който е 69 милиона лева. В компанията работят над 3000 души, а голяма част от вземанията са от офшорки, които нямат никакво намерение да ги плащат.

В категории: Бизнес


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
5678
23.11.2014 20:26:29
2
6
Както винаги траперът е много, много прав.......за съжаление!
5.
1234
23.11.2014 17:10:34
2
2
Цялото БДЖ никой не го иска - искат само Товарни превози.
4.
извора
23.11.2014 15:52:05
2
6
Никой няма желание за това дружество ВЕЧЕ,няма балъци да си хвърлят ей така парите ,разберете ,че не го искат това БДЖ!!!!
3.
хахах
23.11.2014 15:28:06
4
9
Първо го приписваха на Василев, после на Пееф, сега на варненци, а накрая ще се окаже, че никой не го иска БДж-то и дори не си е помислял да си хвърля паричките в тази бездънна яма.
2.
trapera
23.11.2014 14:46:21
5
25
Всички – без никакво изключение – от олигарсите, в чийто интерес ГЕРБ управлява Отечеството, са продукт на БКП, ДС или производните им мутри.

- ГЕРБ наля повече пари в АЕЦ-Белене – т.е. в Богомил Манчев – отколкото тройната коалиция.

- ГЕРБ даде на Цеко Минев повече ресурси (и написа за него повече закони), отколкото тройната коалиция.

- ГЕРБ вдигна процента пари на държавните фирми, наливани в Корпоративна банка – Цветан Василев, от 40 на сто (при тройната) на над 80 процента; в енергетиката (т.е. в най-червеното котило) тези пари са вече 90 процента. Като резултат, Цветан Василев държи над 12 процента от БВП.

- ГЕРБ направи така, че ТИМ да държат 10 процента от БВП; ТИМ дават тон за песен и в ЧЕЗ, и в ЕнергоПро – ще рече, окопаха се и в енергетиката. ГЕРБ им позволи това.

- ГЕРБ продължава да налива нашите пари във фирмите на Васил Божков-Черепа, техният любим магистрален строител.

- ГЕРБ направи всичко възможно, за да построи АЕЦ-Белене (Борисов твърдеше, че ако атомният бойлер го няма, цената на тока щяла да се вдигне 18 пъти).

- От ГЕРБ се хвалят, че са дали на руснаците „Южен поток” напук на възраженията на Брюксел.

От всички комунисти, яхали България в последните десетилетия, ГЕРБ са най-зловещите, защото дори не си правят труда да се правят на цивилизовани поне пред публиката. И резултатите ще бъдат същите.

Ще изпиете, драги, горчивата чаша до дъно отново. Този път ще ви я поднесат „антикомунистите” от ГЕРБ.
Помислете си само: поне една-трета от икономиката и още толкова от банките е в ръцете на мутри с комунистически произход и братски връзки с Москва.

Какво означава това ли? Ето какво:

- Предстои финансов крах от кипърски тип. Ако ми кажете, че четирите гангстерски банки у нас са стабилни, аз пък ще ви кажа да си припомните 1996-та. Те са толкова стабилни, колкото тогава беше Първа частна банка. И ще последват нейната съдба. Има надзор на БНБ, ще кажете. То и през 1996-та имаше – упражняван от същите хора, които „надзирават” нещата сега.

- В първите три месеца на годината потреблението на ток е паднало с 30 на сто, на горивата – с малко по-малко. Какво означава това ли? Всичко е спряло. ГЕРБ и техните приятели окончателно са удушили иконимиката; но не са станали по-малко алчни. Оттук:

- Още в края на лятото ще започнат да се случват странни и неочаквани неща. Внезапно ще изчезват (уж поради временни затруднения) някакви стоки или услуги. Ще се появят някакви временни ограничения върху финансовия оборот; временно няма да се плащат заплати, хонорари, дължими суми по договори и осигуровки, както и евентуално лихви по спестяванията. Без много шум ще се пуска държавен дълг и ще се вземат заеми. Олигарсите ще озвереят и ще тръгнат съвсем откровено да крадат публичните ресурси, без да се съобразяват с никакви закони. А през зимата ще лъсне грозната истина: че в държавата няма нито пари, нито – храна.

Това са, уважаеми „сини хора” (терминът не е мой – на Костов е) вашите „антикомунисти” от ГЕРБ. Решили сте – крепете ги. Но се гответе за момента, в който цъфне сметката…
1.
Славяна
23.11.2014 13:28:35
10
9
Ето как се раждат слуховете и спекулациите! Все още никой не е обявил нищо официално, даже не се знаят имената на компанийте, които евентуално биха се включили в едно наддаване за БДЖ, но определени медии започват с предположенията.
Много непрофесионално!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори